przygotowałam kluski kładzione ale z batatów. Bataty to słodkie pomarańczowe ziemniaki, które idealnie sprawdzą się w połączeniach z przyprawami korzennymi, takimi jak cynamon, imbir, kolendra, lubią miód czy syrop klonowy. Zrobiłam kluseczki kładzione, którą są bardzo delikatne i mięciutkie, rozpływają się w ustach. Aby podbić ich smak podałam je z prażonymi śliwkami w miodowym karmelu z dodatkiem cynamonu. Danie jest
SMYKWKUCHNIOpis: Likier kokosowy, mleko skondensowane i syrop czekoladowy to Oreo nie dla dzieci. Każdemu należy się coś pysznego. Shoty mają wyrazisty smak ale też oszałamiający wygląd. Składniki: 1/3 likier kokosowy 1/3 mleka skondensowanego 1/3 likieru czekoladowego Kakao Sposób przygotowania: Na początku brzegi każdego kieliszka moczymy w likierze kokosowym i opruszamy kakao. Do shakera wlewamy najpierw na dno likier czekoladowy
CookMagsmarujemy masłem. Masę wylewamy do formy. Pieczemy przez około 20 minut. Podajemy posypane pozostałymi wiórkami kokosowymi. Doskonale smakuje na ciepło i na zimno. Owsiankę upieczoną możemy podać np. polaną syropem klonowym lub miodem. Masę owsianą przed pieczeniem możemy dosłodzić zdrowym cukrem, np. brązowym lub kokosowym czy ksylitolem
Moja smaczna kuchniaowsianki lub zjedzenia łyżką :). Palce lizać, zapraszam! Składniki: czubata łyżka musu migdałowego bio batat szczypta cynamonu czubata łyżka kakao kilka kropel soku z cytryny łyżka lub więcej (do smaku) syropu daktylowego bio Przygotowanie: Batata przekrój na pół i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok 50 min. Gdy będzie już miękki, wydrąż środek i umieść w kielichu blendera
Smiling Shrimpwody 3 galaretki wiśniowe + 1200 ml gorącej wody 1 puszka brzoskwiń ok.300 g winogron, zielonych wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do lekkiego stężenia.. Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy w kosteczkę. wykonanie ciasta: Ciasto składamy w foremce, przydadzą się również tekturowe kartoniki owinięte folią spożywczą, wyższe od ścianek foremki gdyż ciasto jest wysokie. Jasny biszkopt umieszczamy
Domowy Smak Jedzeniaczasie zlej płyn z owoców do drugiego słoja, słój szczelnie zamknij. Zagotuj resztę wody ( 0,6 l ), gdy trochę przestygnie ( 45-50 C ) rozpuść w niej miód. Ciepłym syropem zalej owoce pozostałe w słoju. Słój zamknij i odstaw na tydzień. Nie zapomnij wstrząsnąć słojem od czasu do czasu. Następnie zlej płyn z owoców, owoce zostaw na jakiś czas na sicie
Przepisy i porady kulinarneogniu i gotujemy aż osiągnie temperaturę 118C ( PILNUJEMY! ) W tym czasie ubijamy na sztywno białka pod koniec dodając resztę cukru. Do ubitych białej cieniutkim ( naprawdę CIENIUTKIM ) strumieniem wlewamy syrop cukrowy zwiększając przy tym obroty miksera na maksimum ( CAŁKOWITE MAKSIMUM! ) Miksujemy do całkowitego wystudzenia ( ok. 15 minut ) – w tym czasie beza będzie sztywnieć i gęstnieć. Jeśli nie zwiększycie obrotów miksera
Ostra na Słodkoporcje: 3 pomarańcze 2 cytryny 1 jabłko (można zamienić na brzoskwinię lub nektarynkę) 2 łyżki cukru brązowego (ja zastąpiłam stewią, można sięgnąć też po inne słodziki, np. syrop klonowy) 3 łyżki ciepłej wody laska cynamonu lub szczypta mielonego cynamonu 1 butelka (750 ml) czerwonego, wytrawnego wina 80 ml mocnego alkoholu, np. rumu lub koniaku (można pominąć) schłodzona woda gazowana
Chilli Czosnek i Oliwaklimat Składniki: 200ml mocnej kawy 150g pierników (u mnie katarzynki bez polewy) 4 łyżki cukru (najlepiej pudru) 250g sera mascarpone 2 żółtka i 1 białko łyżka likieru lub syropu amaretto kakao i cynamon do oprószenia Wykonanie: Zaparzyć mocną kawę (np. z kafetierki). Jajka sparzyć wrzątkiem i oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić na parze z dodatkiem dwóch łyżek cukru
Mania Wypiekaniaszklanki świeżych malin Koktajl malinowy bez pestek 2-3 łyżki płynnego miodu, syropu klonowego lub cukru (według uznania) Szklanka mleka Pół szklanki naturalnego jogurtu lub maślanki Listki mięty do dekoracji Maliny umyć i wsypać do rondla o grubym dnie. Dolać odrobinę wody i dusić ok. 5 min. aż owoce się rozpadną. Rondel z masą malinową ostudzić i owoce dokładnie przetrzeć
Korniszonkiśliwek w czekoladzie. Czekoladą oblewają tu zresztą wiele innych smakołyków. Ubrudzicie na bank cały samochód! W Lawendowym Muzeum Żywym koniecznie zajrzyjcie do ogrodów i sklepiku, gdzie czeka na Was syrop lawendowy – znakomity do naleśników, a w pobliskim Nowym Kawkowie – malutkiej wsi – odwiedźcie posthipisowską kawiarnię połączoną ze świetlicą i galerią. Dość wspomnieć o Fajnym Miejscu i Teatrze Węgajty
GRUBY WAŁEKinny twarożek to z pewnością możecie go wykorzystać do tego przepisu . Placuszki serowe są bardzo puszyste i smakują niemalże jak serniczki. Są delikatne w smaku. Amerykańskie pancakes zazwyczaj polewam syropem klonowym ale płynny miód smakuje w tym przypadku o wiele lepiej. Placki z ricotta to idealne śniadanie ale również smaczny deser. My jedliśmy placki z sorbetem z mango i borówkami
codojedzeniapołowę mleka , dodać cynamon i skórkę cytrynową , zagotować . W pozostałym mleku rozmieszać dokładnie mąkę .Wlać do gotującego mleka i gotować całość ,aż lekko zgęstnieje. Nadal mieszając wlewać cienkim strumieniem syrop cukrowy (gorący ) W osobnym naczyniu rozetrzeć żółtka (nie ubijać ) i do nich ciągle mieszając wlać gorącą masę jajeczną . Wyjąć cynamon i skórkę z cytryny. Tak przygotowanym kremem napełnić wylepione
Malinowa Kawiarenkaoraz pokrojoną skórką z jednej cytryny. Zalałem 250 ml wody, zagotowałem, zmniejszyłem ogień. Gotowałem ok. 20 minut. W międzyczasie wykroiłem miąższ z arbuza, pokroiłem go w kostkę. Dodałem do syropu z cytrusów. Gotowałem, aż masa zgęstniała. ( Jeśli nie osiągniemy pożądanej gęstości można dodać żelatynę ). Pod koniec gotowania wlałem rum, wymieszałem. Dżem z arbuza można podawać od razu do białych bułeczek
R'n'G Kitchenminucie z każdej strony. Ananasa kroję wzdłuż na pół i wydrążam środek. Miąższ kroję w kostkę. Placuszki podaję z ananasem i malinami w wydrążonej połówce owocu. Można polać syropem klonowym i podać z jogurtem. Smacznego, Klaudia
Mango Papaja