garnek ze skórkami stawiamy na palnik. Gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy, odstawiamy do ostygnięcia i kroimy w drobną kostkę. Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i na wrzący syrop wrzucamy pokrojoną skórkę. Gotujemy na małym ogniu, aż skórka będzie półprzeźroczysta. 5 min. przed końcem gotowania dodajemy ocet i mieszamy. Dzięki temu zapobiegniemy scukrzeniu się skórki. Gorącą skórkę nakładamy do wyparzonych
kulinarne odsłony paticiepłe miejsce. Co parę dni wstrząśnij słojem. Po tym czasie przecedź trunek przez gęste sitko. Następnie miód rozpuść w przegotowanej i wystudzonej ( do około 40 C ) wodzie. Uzyskany syrop połącz z przecedzonym płynem, dodaj sok z cytryny, wlej do czystego słoja, wymieszaj. Słój zamknij i odstaw jeszcze na 2 miesiące. Po tym czasie trunek przefiltruj przez gazę lub bibułę filtracyjną
Przepisy i porady kulinarneuważnie obserwowały ogród w oczekiwaniu na stałego gościa - kota białego w czarne łaty - którego by można obszczekać. Później już tylko smażenie, oprószenie cukrem pudrem (ewentualnie polanie syropem klonowym - co kto lubi), i można się było cieszyć ciepłym, słodkim śniadaniem. Racuchy są mięciutkie i puszyste, soczyste od owoców, z lekkim aromatem cynamonu w tle. Same w sobie niezbyt słodkie
Pożeraczka, czyli raz adobrzesosami z marketu. Tańszy z nich, był droższy od sosu domowego o ponad 2 zł (kosztował 9,69 zł za litr – ale zawierał składniki, których wolelibyśmy nie jeść, m.in.: syrop glukozowo-fruktozowy, skrobię kukurydzianą modyfikowaną oraz substancję zagęszczającą – gumę guar i regulator kwasowości). Droższy zawierał naturalne składniki, ale litr kosztował aż 20,50 zł, czyli prawie trzykrotnie więcej niż
Niedzielny kucharzszklanki; zwykle wystarczy na 2 razy) szklanka = 250ml 1/2 szklanki sosu sojowego 1/2 szklanki bulionu warzywnego, lub z kurczaka 1 łyżka skrobi kukurydzianej 1 łyżka miodu, lub syropu z agawy, a u mnie sprawdził się golden syrup 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka octu ryżowego 5 cm kawałek imbiru, obranego i zmielonego (startego na pastę); lub 1 łyżka gotowej pasty
Lejdi of the housekarmelizowaną gruszkę. Udekoruj danie malinami, część malin podziel delikatnie na mniejsze kawałki- to również dobrze wygląda. Na końcu posyp całość posiekanymi pistacjami. Ja od siebie dodałam również dwie krople syropu klonowego. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaSkładniki sałatki: 1/2 niedużej sałaty lodowej, 3-4 łyżki kukurydzy, 100 g fety, 1/2 małej cebuli czerwonej, 8 małych pomidorków. Składniki na sos: 2 łyżki oliwy, łyżka syropu z agawy lub płynnego miodu, sól i pieprz do smaku, 1/2 łyżki soku z cytryny. Przygotowanie: Sałatę myję i osuszam, następnie siekam. Kukurydzę osączam z zalewy. Pomidory kroję w ćwiartki, fetę
JejKuchniaDelikatny, wilgotny z mnóstwem owoców, ulubionym syropem klonowym, omlet marchewkowy. Polecam taki smakołyk na śniadanie i energia na całe przedpołudnie zapewniona. Robi się go szybko, warunkiem jest jednak nieprzywierająca patelnia, inaczej może się rozwalić. No to co? zmykamy do kuchni? Omlet marchewkowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieKrem śmietankowy: 250 gram mascarpone 500 ml śmietanki kremowej 30 % 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo : 500 ml śmietany kremowej 30 % 2 łyżki cukru pudru półlitrowy słoik drylowanych wiśni w syropie dwa opakowania wafelków kakaowych pryncypałek opakowanie cukierków lentylek tasiemka Sposób wykonania: Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę mieszamy z sodą proszkiem do pieczenia, kakao
Darcia w kuchniaminokwasowym, dostarcza nam też wielu witamin i minerały oraz błonnik. Wracając do placuszków… delikatnej słodyczy dodaje im banana. Jeśli lubicie słodsze placuszki polecam je przed podaniem polać np. syropem z agawy. Smacznego Składniki: 1/2 banana 1 czubata łyżka ciemnego kakao 1/4 szklanki mąki konopnej – polecam od Swoja Mąka 1 jajko* olej kokosowy do smażenia do podania: odrobina trzcinowego
Słodkie okruszkikaszy jaglanej 400 ml wody 50 g masła migdałowego (Planta Food) 50 g masła orzechowego (Planta Food) 50 g masła kokosowego (Planta Food) 80 g syropu klonowego 350 ml napoju roślinnego 1 łyżka soku z cytryny Polewa kajmakowa: 250 g mleczka kokosowego 4 łyżki cukru kokosowego Przygotowanie: Polewa kajmakowa - do rondelka przełóż mleczko kokosowego
Zdrowie na języku :PSzybkie i pyszne pączki w wersji pieczonej. Słodkie ciasto i kwaśne wiśnie – to naprawdę wspaniałe połączenie ! Można oczywiście użyć każdego dżemu lub owoców z syropu. Spróbujcie koniecznie ! SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej ½ opakowania budyniu śmietankowego 50 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 żółtka ½ szkl. mleka 50 g cukru 15 g świeżych drożdży. PRZYGOTOWANIE: 1.Żółtka ucieramy z cukrem
Marcepanowa kuchniałyżkę oliwy lub oleju i obsmażać go przez około 2 – 3 minuty, wlewając po łyżce marynatę gdyby ananas zaczynał przywierać do dna patelni. Możesz też dodać odrobinę syropu z ananasa jeśli lubisz słodsze smaki Na koniec wlać pozostałą marynatę, odłożonego kurczaka, zagotować, trzymać jeszcze na ogniu przez chwilkę aby smaki się połączyły. Dodać do woka przygotowany uprzednio według przepisu
Oka w rosole czyli KaFka gotujestarta na tarce mała cukinia – pokrojona w cienkie paski obieraczką do warzyw gruszka – obrana i pokrojona w cienkie paski obieraczką do warzyw marynata: łyżeczka miodu lub syropu klonowego 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki octu jabłkowego łyżka sosu sojowego pół łyżeczki oleju sezamowego świeżo zmielony czarny pieprz ząbek czosnku przetarty przez praskę pestki z połowy granatu do posypania
Ugotowane pozamiatanełyżką nakładać racuszki, na każdym powinny być plasterki banana. Smażyć na złoty kolor z obydwu stron. Trzeba smażyć na małym ogniu ponieważ racuszki rosną i są grube. Polać racuszki syropem klonowym lub posypać cukrem. można też polać ulubionym dżemem. Wyszły pyszne, polecam
Kuchnia Pokoleń