jogurtu greckiego 1 jajko 3 łyżki mąki kokosowej Masę odstawiamy na 15 minut, by związała. Placki smażymy na patelni bez tłuszczu, na średnim ogniu. Placki podałam z orzechami i syropem daktylowym. Palce lizać
Kucharzycaswojej kuchni pasty waniliowej? Czym jest, jakie ma zastosowanie, co ją wyróżnia na tle popularnych lasek wanilii czy cukrów? Czym jest pasta waniliowa? Pasta waniliowa, to gęsty skoncentrowany syrop wymieszamy z ekstraktem i ziarenkami waniliowymi. Konsystencją przypomina melasę. Ma intensywny smak. Jej trwałość jest o wiele wyższa niż tradycyjnych lasek wanilii. Pastę waniliową można przechowywać nawet 3 lata. Skład pasty
Słodkie okruszkigodziny Ilość: tortownica średnicy minimum 24 cm Składniki: • 1 kg twarogu mielonego - u mnie z kubełka Piątnicy • 3 galaretki brzoskwiniowe + wrzątek • duża puszka brzoskwiń w syropie
AniaGotuje.plserka homogenizowanego waniliowego • 6 pełnych łyżek mąki pszennej tortowej (z lekkim czubem) • 3 średnie jajka • 2 łyżki cukru • pół łyżeczki sody • 2 łyżki oleju Dodatki: syrop klonowy, słodki ser, świeże owoce, bita śmietana, domowe konfitury
AniaGotuje.plmąki kukurydzianej. - bez mleka - tylko 5 składników - wystarczy wszystko zmiksować - bez natłuszczania patelni Z czym je jeść: - Na wytrawnie ze smażonymi warzywami, kurczakiem - Na słodko z owocami, jogurtem, serem, syropem
AniaGotuje.plstaram się często urozmaicać moje śniadanie. Zawsze w lodówce mam jogurty. Szybkie w przygotowaniu śniadania są najlepsze, można je zabrać do pracy, zapakować do słoiczka. Zamiast miodu można dodać syrop klonowy lub ksylitol, a owoce wybrać wedle uznania. Jogurt z płatkami owsianymi, figami i orzechami laskowymi / 1 porcja Składniki: 1 świeża figa 2 garście orzechów laskowych miód do smaku
Moja smaczna kuchniasmakuje wyśmienicie. ps. W lodówce wytrzyma spokojnie tydzień a nawet dłużej. Składniki: 200 g nasion słonecznika 50 g suszonych pomidorów 50 g koncentratu pomidorowego łyżeczka suszonego czosnku 2 łyżki syropu klonowego pół łyżeczki soli około 30 ml oleju (u mnie lniany) Słonecznik dzień wcześniej wypłukać na sicie pod bieżącą wodą, a następnie moczyć najlepiej przez całą noc. Namoczony słonecznik ponownie
greenscarforkiszowych, 1 szklanka wiórek kokosowych, 1 szklanka suszonych daktyli, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru w proszku. Polewa: 6 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego RAW, 5 łyżek karobu, 1 łyżeczka syropu klonowego lub melasy karobowej lub innego słodu, ewentualnie 1 łyżka tahini lub masła orzechowego. Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w kielichu blendera lub robocie kuchennym. Miksujemy do uzyskania zwartej
Jeść, by żyć w zdrowiulaktozy ale może być roślinne) 1/2 szkl. pure z pieczonej dyni 1 łyżka oleju szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia twarożek: 1/2 szkl. orzechów nerkowców 2 łyżki syropu klonowego po 1 łyżce oleju kokosowego i soku z cytryny woda szczypta soli Do miski wkładamy mąkę, proszek do pieczenia i solą. Mieszamy. W drugiej misce łączymy mokre składniki placków. Łączymy
Dzieje kuchennej Wiewióryodstawić. Dodam, że jest idealna na podwieczorek. Zapraszam:) Składniki: 1 szklanka kaszy kuskus 1 szklanka mleka pół szklanki rodzynek 4 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki berberysu suszonego miód ( syrop ) z mniszka lekarskiego do smaku Wykonanie: 1. Kaszę i wiórki kokosowe wsypujemy do miski. Mleko zagotowujemy, następnie zalewamy nim kaszę i przykrywamy talerzem lub pokrywką i odstawiamy do napęcznienia kaszy
Izabelawkuchniosuszyć i pokroić w plastry nożem, usunąć nasiona. W rondlu łączymy ze sobą wodę, miód i sok z cytryny, dodajemy pigwę w plastrach, doprowadzamy do wrzenia. Owoce w gorącym syropie przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy kilka minut w kąpieli wodnej. Herbata z pigwą i miodem smakuje wybornie w długie zimowe wieczory
Apetyczna babeczkaTwój likier nie był zbyt słodki ) i laskę wanilii. Ponownie postaw rondel na ogniu, zagotuj, zdejmij z ognia, odszumuj ( zbierz pianę ). Odstaw do wystygnięcia. Przefiltruj przez gazę lub filtr. Syrop wymieszaj z koniakiem, rozlej do butelek, zakorkuj szczelnie. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw trunek na kilka miesięcy, aby dojrzał, nabrał aromatu i smaku. P amiętaj : Nalewki
Przepisy i porady kulinarneElizy Mórawskiej. Zmieniłam jedynie produkty na bezglutenowe. 0/5 kg truskawek duże jabłko 7-8 śliwek kruszonka: 150 g mąki owsianej bezglutenowej 50 g płatków owsianych bezglutenowych 50 g syropu klonowego 50 g stopionego masła klarowanego Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Umyte i pokrojone owoce przekładamy do naczynia żaroodpornego. W misce mieszamy składniki na kruszonkę. Posypujemy nią owoce, lekko dociskając. Pieczemy
Mienta blogbyło twarde. Wystudzony budyń wymieszaj z utartym masłem. Na koniec dodaj pokrojone w małą kostkę brzoskwinie z puszki, wymieszaj. Pamiętaj, aby je wcześniej osączyć na sitku z syropu. Ja użyłem 5 połówek brzoskwiń. P rzełożenie ciasta : Na ciasto orzechowe wyłóż 2/3 masy, rozsmaruj. Przykryj drugim ciastem orzechowym, wyłóż pozostałą część masy, rozsmaruj. Na wierzch ciasta zetrzyj na tarce
Przepisy i porady kulinarneciasto znika bardzo szybko, przekonani? Trochę zabawy jest z rabarbarem ale szybko to idzie i potem pyszne ciasto do kawy, herbaty czy czystka idealne. Ciasto migdałowe z rabarbarem i syropem z czerwonego wina. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie