syrop - 6989 przepisów (strona:293/466)

Naleśniki dyniowo-serowe i pasta dyniowa z kurkumą 154

ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Do rondelka wlać sok pomarańczowy, dodać miód oraz imbir. Gotować około 15 minut, aż sos się zredukuje i nabierze konsystencji syropu. Przelać przez sitko, usuwając tarty imbir. Dynię gotować na parze do miękkości, rozgnieść widelcem na puree, wymieszać z twarogiem oraz połową sosu pomarańczowo-imbirowego. Dosłodzić miodem. Na dobrze rozgrzanej patelni usmażyć

Pieguskowa Kuchnia
Polędwiczka marynowana z cynamonem i kardamonem 148

około 30 minut w 160 stopniach. Sok pomarańczowy gotować z laskami cynamonu i ziarnami kardamonu, aż płyn wyparuje do połowy. Dodać masło, cukier i miód. Gotować do uzyskania gęstego syropu. Upieczoną polędwiczkę polać tą glazurą i wstawić na 5 minut nagrzanego do 180 stopni. Podawać na ciepło. źródło* Claudia 12/2011 Artykuł Polędwiczka marynowana z cynamonem i kardamonem pochodzi z serwisu

Pieguskowa Kuchnia
NALEWKA JEŻYNOWA NA RUMIE 216

cukier i wodę. Zagotować wieczorem i odstawić na noc do wystygnięcia. Rano ponownie zagotować, ciągle mieszając. Odcedzić ( nie odciskając bo zrobi nam się galaretka )i ponownie zagotować. Do gorącego syropu dodać rum, dokładnie wymieszać i ponownie przecedzić. Po wystudzeniu przelać do butelek, zamknąć je szczelnie i odstawić w ciemne miejsce. Najsmaczniejsza po 5-6 miesiącach, ale u mnie nigdy tyle

Pieguskowa Kuchnia
Batoniki z płatków jaglanych 249

zamiast płatków jaglanych (koniecznie opiekanych), możecie użyć płatków kukurydzianych lub orkiszowych. Nie ma to większego znaczenia. Batoniki i tak wyjdą pyszne… W końcu to połączenie masła orzechowego z syropem. Jak mogłoby być inaczej?! Jeśli lubicie takie połączenie smaków, to koniecznie obadajcie batoniki z amarantusem ekspandowanym . Bardzo fajnymi dodatkami, które można wmieszać w masę, są posiekane orzechy, rodzynki i wiórki

Blendman
Placuszki jogurtowe z kokosem 507

oleju kokosowego, łyżką nabieramy porcje ciasta i również łyżką formujemy na patelni placuszki. Smażymy. Placuszki z obu stron powinny się nam ładnie zarumienić, Podajemy posypane cukrem pudrem, z owocami, syropem klonowym lub dżemem :-) Smacznego

kruche babeczki
Tarta kokosowo-migdałowa z kremem czekoladowym (spód bez cukru, mąki, masła i jajek) 164

czekolada, uznałabym ją za zdrową. Mój krem został przygotowany z czekolady mlecznej, ale Wy możecie użyć gorzkiej i wtedy uznajmy, że będzie bardziej fit. Tak samo z melasą czy syropem - kto co lubi. Koniecznie spróbujcie! (Forma o średnicy 18-20 cm) Spód: 1,5 szklanki mąki migdałowej/zmielonych migdałów (u mnie mąka migdałowa Radix-Bis ) 1/2 szklanki wiórek kokosowych

Di gotuje
Sałatka z arbuzem, borówkami i fetą – przepis na zdrowy podwieczorek 237

skórką i pestkami) 100 g fety 150 g borówek 150 g ogórka świeża mięta i pietruszka Sos 1 łyżka octu balsamicznego 3 łyżki oliwy extra vergine 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu szczypta soli i pieprzu Przygotowanie Arbuza pokrój w kostkę, pozbądź się pestek. Wrzuć do miski umyte borówki, pokrojonego ogórka i arbuza. Wymieszaj, posyp pokruszoną fetą, posiekaną miętą

Powiedz dietom nie
KOKTAJL TRUSKAWKOWO-JAGODOWY 176

przed samym spożyciem. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 szklanka pokrojonych truskawek  1/2 szklanki jagód 1/2 szklanki mleka kokosowego lub zwykłego krowiego  1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżka ksylitolu / syropu klonowego / miodu / cukru 4 kostki lodu opcjonalnie: 1 łyżka wiórków kokosowych do dekoracji WYKONANIE Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Próbujemy i ewentualnie dosładzamy

cool and minty
Placuszki jaglane z kokosem i rodzynkami 252

gęsta i kleista, więc najlepiej za każdym razem moczyć łyżkę w wodzie. Smażyć z obu stron na niewielkim ogniu. Proponuję podawać z syropem klonowym lub miodem. Krok po kroku: 1. Opłukać kaszę i zalać mlekiem 2. Ugotować kaszą na mleku 3. Zmiksować banana z kaszą 4. Dodać jajko

KuchniaWeDwoje.pl
Ptysie ze śmietaną 210

ulubionym kremem bądź śmietaną. U mnie tym razem śmietana 36% ubita (300ml) + serek mascarpone 400g + 2łyżki cukru pudru. Dla nieco zmiany smaku dodałam do śmietany dodatkowo 2 łyżeczki domowego syropu malinowego. Tak przygotowaną śmietaną przekładałam nasze ptysie. Jeśli ptysie miałyby postać nieco dłużej niż być zjedzone od razu proponuję dodać do masy śmietanowej śmietan-fix, który nieco bardziej usztywni masę

W garach u Gosi
Koktajl borówkowo-kokosowy ( Duża porcja magnezu i witaminy B6 ). 172

Koktajl borówkowo-kokosowy, propozycja podania Składniki : 10 dkg borówek ( 2 garści ) 1 dojrzały banan 80 ml (1/3 szklanki) mleka kokosowego 2 łyżeczki syropu z agawy Sposób wykonania :   B orówki dokładnie opłucz, usuń zanieczyszczenia. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i dokładnie zmiksuj. Rozlej do szklanek koktajlowych, wypij od razu po przygotowaniu

Przepisy i porady kulinarne
FIT serniczki jagodowe! 195

owsianych i mąki kokosowej, góra z twarogu i jagód. Musisz wypróbować! Składniki (16 sztuk): SPÓD: pół szklanki płatków owsianych pół szklanki mąki kokosowej 3 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki syropu klonowego (lub innego słodzidła w płynie) Wymieszaj wszystko, wyłóż do silikonowych foremek i ugnieć. GÓRA: 450 g twarożku dwukrotnie zmielonego 2 białka 150 g zblendowanych i przetartych przez sitko jagód

Mój pomysł na
TORT KAKAOWY Z BUDYNIEM I KREMEM (bez masła) 203

używam, staram się robić "odchudzone" wersje m.in. bez kostek masła i szklanek oleju jak to większość robi 😑 A jak komuś za gorzko to niech sobie swój kawałek poleje syropem czy nawet posypie cukrem😄Dla mnie torcik ma być "domowy"wyglądem i nie mulący słodyczą☝ Nie to co produkują np. w cukierniach😏 Oczywiście bez urazy bo to dzieła sztuki jeśli chodzi

Zdrowie i pysznie na talerzu
Konfitura wiśniowa 337

wiśni 1 kg cukru 250ml wody 1. Wiśnie umyć i wydrążyć. 2. Do garnka wlać wodę, dodać cukier i od czasu do czasu mieszając, zagotować. 3. Na gotujący się syrop wsypać wiśnie i znów zagotować. Na małym ogniu gotować konfiturę przez 30 minut. Proszę konfitury nie mieszać łyżką, tylko od czasu do czasu potrząsać rondlem (robimy tak, żeby nie uszkodzić

Mała Cukierenka