Bezglutenowe placuszki z mąki jaglanej i kiwi 211zwykłe placuszki. Moja siostra nazywa je ciasteczkami do szkoły, a tak na prawdę są w sam raz na drugie śniadanie. Placki najlepiej smakują jak je polejemy jogurtem greckim i syropem z agawy lub miodem, wtedy lekko stają się wilgotne i smak jest bardziej wyrazisty. Porcja ok 15 placków Składniki: 2 kiwi 2 jajka 7 łyżek mąki jaglanej
Niezły Młynek
Najlepsze placuszki na maślace 222jajka, dodać maślankę, cukier i wymieszać. Następnie dodać przesiana mąkę z proszkiem i sodą oraz dodać olej, wymieszać do połączenia się składników. Smażyć i podawać z ulubionymi dodatkami np. syropem klonowym, owocami, frużeliną lub czekoladą. Smacznego
Słodka Strefa
Kawa z masłem orzechowym (pobudza i syci) 168odżywczy i pobudzający koktajl/shake kawowo-bananowy - klik . Same pyszności... 1/2 szklanki świeżo zaparzonej kawy 3/4-1 szklanka mleka (według upodobań) 2-3 łyżeczki masła orzechowego (u mnie Woj-Len ) Opcjonalnie: syrop z agawy do posłodzenia (można użyć dowolnego "słodzidła") Mleko przelać do rondelka i podgrzać z masłem orzechowym, a następnie zblendować, aby było bardziej jednolite. (Etap blendowania można pominąć.) Całość przelać
Di gotuje
Stir fry z polędwiczką i ananasem 155minut Stir fry ze świeżym ananasem Przez lata ananas był dostępny w Polsce tylko w puszce, w formie równych okrągłych plasterków z dziurką w środku, zalanych niemożliwie słodkim syropem. Ktoś mógłby pomyśleć, że w stanie naturalnym ananasy wyglądają jak obwarzanki rosnące na drzewach. Niektórzy tak się do tego przyzwyczaili, że zapomnieli o świeżych ananasach. Według nas są zdecydowanie lepsze niż
Niedzielny kucharz
Sernik z rosą 376Sernik z rosą, czyli sernik z pieczoną bezą, na której tworzą się kropelki złotego syropu. Ze względu na to, że konsystencja masy serowej przed pieczeniem jest dość płynna sernik ten nazywany jest również sernikiem lanym. A w smaku… przepyszny – delikatny, wilgotny z lekką pianką, na której są piękne kropelki rosy ;) KRUCHY SPÓD: 1 1/2 szklanki mąki pszennej
https:KKuchniaMniam
Resztki ze świąt – szarlotka z chleba 204grzanek, bułki tartej albo chlebowego budyniu – szarlotki. Jeśli nie macie jabłek – do tego puddingu możecie wykorzystać inne świeże owoce, dodać owoce suszone lub z mrożonki, polać miodem, syropem klonowym lub z agawy, albo podać z lodami i bitą śmietaną. Czas : 40 minut Poziom trudności: Bardzo łatwe Składniki: 8-10 kromek chleba pszennego. Można wykorzystać też kawałki suchych bułek
Niedzielny kucharz
Brownie bananowe (ciasto czekoladowe paleo) 275przyswajalnych węglowodanów! Możesz jednak zmniejszyć ich ilość o prawie 25%, gdy zastąpisz miód stewią. Miód nie jest dozwolony na diecie FODMAP , ale jak zastąpisz go syropem klonowym albo w ostateczności cukrem trzcinowym lub zwykłym, to wtedy ciasto to będzie dopuszczalne. W przypadku diety SCD (oraz GAPS ) to ciasto jest dozwolone pod warunkiem, że banany będą bardzo dojrzałe albo wręcz przejrzałe
PaleoSMAK
Biszkoptowa fantazja z brzoskwiniami. 199ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: 500 g. serka mascarpone 250 ml. śmietany 30% 100 g. białej czekolady 1 łyżka mleka Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń w syropie 2 galaretki brzoskwiniowe Wykonanie : Biszkopt: Białka ubić ze szczypta soli, cały czas miksując dodać żółtka. Następnie przesiać obie maki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto przełożyć
Agusiowe smakołyki
Racuchy drożdżowe 287Ładnie wyrośnięte, delikatne w smaku, pachnące świeżymi drożdżami, delikatnym cynamonem i gorącymi apetycznymi lekko słodkimi jabłkami. Są obłędne. Uwielbiam racuchy! Podaję je z cukrem pudrem, jednak zdarza się z syropem klonowym czy z agawy, miodem, konfiturą z prażonych jabłek, powidłami śliwkowymi, innym dżemem, nawet żurawiną czy domową polewą (mocno!) czekoladową, posypuję wiórkami kokosowymi. Świeże owoce, jak borówki czy maliny też
Zasmakuj Kuchni
Tort bezowy z kremem kokosowym i owocami 221delikatnie dodajemy mascarpone i mieszamy całość kilkoma ruchami miksera. Do masy dodajemy wiórki i mąkę kokosową, szybkimi ruchami miksera mieszamy wszystko dokładnie. Gotowe! :) Dodatki: 1 opakowanie brzoskwiń w syropie (820ml) 1 duży granat 1 dojrzałe mango lub inne owoce według uznania Brzoskwinie odsączamy z zalewy i kroimy na ćwiartki. Wydrążamy granat. Mango kroimy na małe kawałki i wrzucamy
Cooking Monster
Ciastka maślane migdałowe 358puchate i jednocześnie kruche. Niebiańskie ciasteczka z migdałami mielonymi szykuje się w 10 minut. Pieczenie tych ciastek to sama przyjemność. Polecam również świetny przepis na kruche ciastka migdałowe z syropem daktylowym
AniaGotuje.pl
Pancakes / Amerykańskie naleśniki 144Pancakes / Amerykańskie naleśniki to znakomita propozycja na słodkie śniadanko czy poobiedni deserek. Uwielbiam pancakes! Są puszyste i mięciutkie! Idealnie komponują się z owocami, bitą śmietaną, jogurtem, miodem czy syropem klonowym. Kombinacji jest bez liku! Poniżej przepis na pancakes / amerykańskie naleśniki na maślance! Jak dla mnie przepis o niebo lepszy niż receptury na mleku. Pancakes / Amerykańskie naleśniki
Rusty Fork
Tort bananowy z kremem kajmakowym 268białka, 150 g 800 g kajmaku Dodatkowo owoce do dekoracji, np. physalis Ubij jajka na sztywną pianę. Zagotuj wodę z cukrem i gotuj aż cukier osiągnie 121ºC. Wlewaj gorący syrop do piany cały czas ubijając. Ubijaj aż piana ostygnie. Kiedy piana ostygnie zacznij dodawać po łyżce masła cały czas miksując. Następnie dodaj kajmak po łyżce i zmiksuj wszystko na puszysty
codojedzenia
Dżem domowy kontra dżem ze sklepu 198Możemy znaleźć je w każdym sklepie. Należy jednak dobrze zastanowić się nad wyborem. Niektóre zawierają mnóstwo niezdrowych dodatków. Analizujmy skład na opakowaniu i unikajmy konserwantów i słodzików. Unikajmy szczególnie syropu glukozowo – fruktozowego, który może negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Wybierajmy te produkty, które zawierają dużą ilość owoców, wszystkie dżemy zawierające ich więcej niż 80 g będą wysokiej jakości
Drinkologia
Bezowo-kokosowa choinka wg Aleex 171Krem kokosowy: • 500 g mascarpone (schłodzone) • 1 puszka 400 g mleka kokosowego (schłodzonego) • 1 op. cukru wanilinowego • 3 łyżki cukru pudru • 2 opakowania śmietan-fix Dodatkowo: • wiśnie w gęstym syropie lub ze spirytusu • pralinki kokosowe Raffaello Sposób przygotowania: 1. Pieczenie ciasta rozpocząć dzień wcześniej. Piekarnik nagrzać do 120 stopni C (góra-dół bez termoobiegu). 2. Do misy miksera wlać białka
W mojej kuchni