syrop - 6989 przepisów (strona:277/466)

Likier morelowy ( z odrobiną rumu lub brandy ). 186

cukru białego możesz dać cukier trzcinowy ), wstrząśnij, słój zamknij i odstaw do momentu, aż cukier całkiem się rozpuści. Codziennie wstrząśnij słojem, to przyspieszy proces rozpuszczenia się cukru. Następnie zlej syrop z owoców, zmieszaj go z wcześniej zlanym nalewem spirytusowym, wlej także brandy lub rum. Morele zalej przegotowaną i wystudzoną wodą , słój zamknij i odstaw na 24 godziny. W tym czasie

Przepisy i porady kulinarne
Sorbet z owoców kiwi 182

zrobienia, trochę trzeba poczkać zanim skosztujemy ale zapewniam Wszystkich tutaj czytających , że będzie warto:) Składniki 1 szklanka cukru 60 dkg owoców kiwi, obranych 50 ml likieru miętowego lub syropu 2 schłodzone … Czytaj dalej Sorbet z owoców kiwi

gotuj ze mną
WIŚNIE W SYROPIE 196

szybko. Zdecydowanie szybciej niż w tamtym roku. Wiśnie też już podojrzewały, trzeba więc je poprzerabiać.  A co z nich robię? Pyszne soki oraz całe wisienki zatopione w pysznym syropie. Mówię wam, palce lizać. Zimową porą będą jak znalazł Składniki: 3 kg wiśni 2 kg cukru Wykonanie: Wiśnie drylujemy, zasypujemy cukrem. Odstawiamy na dobę,aż puszczą sok. Tak przygotowane podgrzewamy

Z Majeczką w kuchni
Wiśnie w syropie II 197

Dziś zapraszam Was po przepis na wiśnie w syropie, nieco inne niż te, które już są na blogu ( TU ). Przepis mam od koleżanki z pracy. Składniki: 1 kg wydrylowanych wiśni 1 kg cukru Sposób przygotowania: 1. Wydrylowane wiśnie przełożyć do miski i zasypać cukrem. Przykryć np. bawełnianą ściereczką i odstawić na 24 godziny. Po tym czasie zlać sok, który puściły

Kuchnia domowa Ani
Przekąska z ciecierzycy w aromatycznej skorupce na słodko 232

Lekko chrupiąca, orzechowa w smaku, idealna podczas seansu ulubionego serialu, czy też do zabrania ze sobą do pracy, na piknik. Składniki: 400 g ugotowanej ciecierzycy 2 łyżki płynnego słodu (syrop z agawy, ryżowy, z daktyli itp.) 2 łyżki sezamu z łyżeczki cukru trzcinowego pół łyżeczki gałki muszkatołowej łyżeczka cynamonu łyżeczka mielonego kardamonu szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki z wyjątkiem ciecierzycy

greenscarf
Śmietankowy słodki wegański serek 196

naleśników): 2 kostki naturalnego tofu 200 g nerkowców 150-200 ml mleka roślinnego (u mnie sojowe, słodzone waniliowe) sok z połowy cytryny 200 g truskawek 50 ml słodkiego syropu (ryżowego, z agawy itp. ) lub 100 g cukru Przygotowanie: Orzechy namocz w mleku, dla przyśpieszenia procesu możesz je gotować w tym mleku przez 5 minut. Zblenduj wszystkie składniki na jednolitą masę

greenscarf
PODUDZIA KURCZAKA PIECZONE W MARYNACIE Z SOSEM TERIYAKI 200

ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki podstawowe: 4 podudzia z kurczaka. Składniki marynaty: 2 łyżki sosu teriyaki, łyżka oleju, 1/3 łyżeczki cynamonu, łyżeczka ostrej papryki, 1/2 łyżeczki soli, łyżeczka syropu klonowego (lub płynnego miodu). Przygotowanie: Mięso myję i osuszam. Składniki marynaty dokładnie łączę, nacieram mięso, odstawiam do lodówki (najlepiej na całą noc). Kurczaka przekładam do woreczka do pieczenia wraz z marynatą. Piekę

JejKuchnia
jagody w syropie 177

Jagody w syropie uwielbiam od dziecka. Używam ich do deserów, lodów, budyniu, naleśników. Warto w sezonie zrobić kilka słoiczków, zwłaszcza, że wychodzi to dużo taniej niż w sklepie. A roboty przy tym tyle co nic.  Składniki na 4 słoiczki: 1,5 litra jagód 8 łyżek cukru Słoiczki oraz pokrywki wymyć i wyparzyć, dokładnie wysuszyć. Jagody wypłukać, odsączyć. Owoce przesypać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Konfitura z płatkow róży – róża aromatyczna 180

kwasek, wymieszać ugniatając, przykryć i odstawić do następnego dnia. Zagotować wodę z pozostałym cukrem, gotować aż cukier się rozpuści. Dodać płatki i gotować, co jakiś czas mieszajać, aż syrop zgęstnieje, a róża nabierze przezroczystości. Konfiturę przekładać do wyparzonych słoiczków, zakręcać i ustawiać do góry dnem, do ostudzenia

królestwo garów
Nalewka agrestowa ( smaczna, aromatyczna, zdrowa i kolorowa ). 147

cukier, odstaw do wystygnięcia. Imbir dokładnie umyj, pokrój na małe kawałeczki razem ze skórką. Do słoja wrzuć pokrojoną na mniejsze kawałki laskę wanilii oraz imbir, wlej spirytus, zalej zimnym syropem przygotowanym z wody i cukru. Całość wymieszaj drewnianą łyżką. Słój szczelnie zamknij wieczkiem  i odstaw w ciepłe, lecz niezbyt słoneczne miejsce ( np. na parapet od zachodu

Przepisy i porady kulinarne
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, JAJKIEM I FASOLKĄ SZPARAGOWĄ 176

słonecznikowym, 8 czarnych oliwek, 1/2 niedużej cebuli czerwonej, świeżo mielony czarny pieprz. Składniki sosu: 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, łyżka soku z cytryny, łyżeczka ostrej musztardy, łyżeczka syropu klonowego lub płynnego miodu. Przygotowanie: Sałatę myję i osuszam, kroję. Pomidorki kroję na połówki, jajka na ćwiartki, cebulę w półplasterki, oliwki w krążki, a fasolkę na mniejsze kawałki. Składniki sosu

JejKuchnia
LEKKI OBIAD Z MŁODYMI ZIEMNIAKAMI 167

młode ziemniaki, 4 plastry cukinii, 3 plastry cebuli czerwonej, 2 duże liście jarmużu, garść słonecznika łuskanego. sos: 1 łyżka oliwy, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżka słodu (u mnie syrop klonowy), 1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku suszonego lub posiekanego świeżego, 1/2 łyżeczki soli kamiennej, 1/2 łyżeczki kminku mielonego, 1/2 łyżeczki koperku suszonego, 1/4 łyżki czarnego pieprzu. Wykonanie: Młode ziemniaczki szorujemy

Jeść, by żyć w zdrowiu
Omlet różany z malinami 122

cukrem. Do tego można dodać dowolne owoce, ale uważam, że to właśnie maliny pasują tu idealnie. 1 porcja: 2 jajka kopiasta łyżeczka płatków roż ucieranych z cukrem maliny opcjonalnie syrop różany do polania opcjonalnie płatki róż lub innych jadalnych kwiatów do podania Jajka roztrzepujemy z płatkami róży w cukrze. Przelewamy na lekko natłuszczoną i rozgrzaną patelnię. Smażymy na małym ogniu

Mienta blog
Nalewka truskawkowa z imbirem ( aromatyczna, o pięknym czerwonym kolorze ). 175

poruszać słojem. Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez gęste sitko, sitko możesz wyłożyć gazą , dokładnie odciśnij sok z owoców. Zagotuj 0,5 l wody z cukrem. Do ciepłego syropu ( nie może być gorący ! ) wlej nalew, dodaj kwasek lub sok z cytryny, wymieszaj dokładnie. Płyn wlej do słoja, szczelnie zamknij i odstaw na około 2 miesiące do sklarowania. Następnie klarowną

Przepisy i porady kulinarne
Tofurnik na zimno z galaretką truskawkową w słoiku 211

dużo masy serowej do tofurniczków i postanowiłem ją wykorzystać do takiego prostego deseru. Nie wymaga on dużo pracy, wystarczy zagotować mleko kokosowe z agarem i ulubionym słodzidłem — np. cukrem, syropem klonowym lub z agawy ksylitolem czy erytrytolem (w wersji fit oczywiście polecam dwie ostatnie opcje) i zmiksować z kostką tofu. Tofurnik najlepiej będzie smakował z sezonowymi owocami, np. w formie

Food Square