godziny w temp. 180 stopni C. Po nakłuciu udka powinien z niego wyciekać przezroczysty (nie krwisty płyn). Można podawać od razu po upieczeniu z wybranymi surówkami. Można też odgrzać następnego dnia i podać na kapuście kiszonej oraz z sosem z pieczarek
Weekendy w domu i ogrodzieProdukty: 0,5 kg kiszonej kapusty 2 łyzki smalcu swojej roboty ze skwarkami 1/2 cebuli Wykonanie:
Ugotujmy Cośmożecie oczywiście zrobić klasycznie, wyłącznie w lekko osolonej wodzie. Dodaliśmy też paprykę, którą wcześniej przesmażyliśmy delikatnie na oliwie. Oczywiście do obiadu musi być jakaś surówka :) To co widać na zdjęciach to mieszanina roszponki, kapusty pekińskiej, kukurydzy, pomidorów i oliwek. Polaliśmy ją sosem w stylu winegret. Robimy go następująco: do miseczki wlewamy oliwę z oliwek ok. 3-4 łyżki, 1 małą
vegetanieSkładniki: 3/4 główki czerwonej kapusty 1 duża cebula czerwona ( ucieramy na tarce) 1 kwaśne jabłko ( ucieramy na tarce) Sos: 3 łyżki octu winnego 2
ClauditteMissCookingDoskonała surówka jako dodatek do drugiego dania. Składniki: 1 mała kapusta pekińska 5 pieczarek 1 łodyga selera naciowego 1 czerwona cebulka 1 marchewka 1 łyżeczka soku z cytryny do skropienia pieczarek Sos: 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka cukru brązowego 1 łyżeczka soku z cytryny 0,5 łyżeczki oleju sezamowego 2 łyżki jogurtu naturalnego szczypta tymianku
kgwjanczewosurówką. Szare kluski można podać, np. z gulaszem lub jako danie samodzielne – okraszone przesmażoną cebulką i skwarkami z boczku. Nie może się obejść oczywiście bez surówki. Tradycyjnie do tych klusek w Wielkopolsce podaje się kapustę kiszoną. Moja wersja podania, to szare kluski podsmażone ze skwarkami i cebulką, a do tego… kimchi. Ale o kimchi - wiecej - następnym razem. Smacznego. Wydrukuj przepis
mojewypiekiinietylkoprzyprawy, mąkę dobrze wymieszać trzepaczką do ciasta włożyć opłukane filety dorsza, dobrze je zanurzyć i odstawić na 30 minut na gorącym oleju smażyć filety dorsza kapustę dobrze wymieszać z podanymi składnikami filety podać z surówką i z tłuczonymi ziemniakami........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięW Wigilię na polskich stołach często podaje się kapustę z grochem i grzybami, lub samą kapustę z grzybami. Obie są pyszne i bardzo lubiane. Ja postanowiłam
Moja DelicjaW Wigilię na polskich stołach często podaje się kapustę z grochem i grzybami, lub samą kapustę z grzybami. Obie są pyszne i bardzo lubiane. Ja postanowiłam
Moja Delicjaporcje : 2 całe pstrągi 2 łyżki masła 1 ząbek czosnku pęczek ulubionych ziół (u mnie pietruszka i kolendra) sól do smaku 60g kaszy jęczmiennej perłowej 1/4 główki czerwonej kapusty 1 małe jabłko 1/2 niewielkiej czerwonej cebuli łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki jogurtu naturalnego Masło utrzeć z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, dużą szczyptą soli i posiekanymi ziołami. Pstrągi umyć(...)papiloty. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Podczas pieczenia ryby, przygotować dodatki – kaszę jęczmienną i fioletową surówkę. Kaszę ugotować w osolonej wodzie w proporcji 3:1, aż wchłonie płyn. Czerwoną kapustę drobno pokroić i wrzucić na wrzątek, blanszować przez jakieś 5 minut i odcedzić. Przełożyć do miski, skropić sokiem z cytryny, dodać cebulę pokrojoną
Dietologzbyt wiele czasu by zrobić surówkę sięgn ę po słoik ,otworz ę i dodatek do obiadu jak znalazł. Przepis pochodzi stąd: http://www.mojegotowanie.pl/przepis/salatka-z-ogorkow-i-bialej-kapusty-na-zime Z modyfikowałam ilość warzyw pod swoje potrzeby a marchewkę zamiast na wiórki pocięłam na plasterki. 2 kg białej kapusty 2 kg ogórków 4 szt czerwonej papryki
Kolorowa kuchnia Elkisurówek , to fajny i szybki dodatek do każdego obiadu . Całkiem dobrze sprawdzi się również jako wkładka do bułki z hot dogiem lub hamburgerem . Prosta w wykonaniu , a do tego zawiera łatwo dostępne zimą warzywa . Z letnich , a do tego własnych była by zapewne lepsza , ale cóż mamy co mamy , a i zimą coś na ząb warto zarzucić Nieśmiertelna kapusta pekińska(...)łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżka białego octu winnego 1 łyżeczka oleju słonecznikowego 1/2 płaskiej łyżeczki suszonego koperku 1/2 płaskiej łyżeczki ziół prowansalskich sól , pieprz do smaku 1 łyżka majonezu Kapustę pekińską szatkujemy drobno . Marchew i rzodkiew , ścieramy na tarce od dużych oczkach , oczywiście obraną , o tej porze roku skórka nie jest najlepsza Paprykę , cebulę obieramy i drobno siekamy , dodajemy
Ogrodnik w podróżypęczek rzodkiewek ogórek zielony szczypiorek olej, sól, cukier, pieprz Przygotowanie: Kapustę pokroić na drobno i lekko posolić, pozostawić na 15 min, po tym czasie lekko odcisnąć Dodać do niej startą na grubych oczkach rzodkiewkę i ogórek - wymieszać Dodać pokrojony szczypiorek, pokropić olejem i posypać pieprzem, ewentualnie cukrem - wymieszać Gotowe, surówka prosta i smaczna
Proste PotrawyWydawało mi się , ze już wszystkie wersje jarzynki z kiszonej kapusty spisałam i pokazałam. A tu niespodzianka. Zapomniałam o kiszonej kapuście duszonej z kminkiem ( taką prezentowałam
Buniabaje w kuchniBardzo prosty dodatek do obiadu. Wystarczy do poszatkowanej kapusty dodać kilka pokrojonych ogórków konserwowych, wymieszać to z majonezowo-jogurtowym sosem o cytrynowo-pietruszkowym aromacie i pyszna
Smaki Na Talerzu