Dzisiaj przepis na samo zdrowie, a mianowicie surówkę z dodatkiem kiszonego buraka. Kiszonki to polska specjalność, szeroko znane są nasze ogórki czy kapusta. Buraki natomiast kisimy do wigilijnego barszczu. A szkoda. Są zdrowe i pyszne. Można je chrupać same jako zdrowa przekąska lub wykorzystać je do surówek. Polecam przepis na kiszone buraki ( zerknijcie tutaj ). Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniewcześniej wspominałam że bardzo lubię surówki do ziemniaczków itp , wiec dziś proponuję bardzo smaczną surówkę , być może znajdzie swoich zwolenników . Składniki ( dla 4 osób ) Pół główki kapusty białej 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 jabłko 2 buraki gotowane 1 łyżeczka cukru Sól Pieprz czarny 1 mała papryka chilli(...)ziaren 5 łyżek oliwy Wykonanie Kapustę kroimy cienko, następnie wszystkie warzywa obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, paprykę siekam drobno, cebulę obieramy i kroimy w kostkę , jak mamy wszystkie produkty dodane, doprawiamy do smaku, dodaje olej i wszystko bardzo dokładnie mieszamy,po wymieszaniu surówki, gotowa do podania
Mój Smakdodaję. Można też podlać bigos czerwonym winem ale niekoniecznie. Ponieważ my lubimy kwaśny bigos, to nie przepłukuję kapusty wodą i też nie mieszam jej z ugotowaną białą kapustą. Jeśli chodzi o kaloryczność, to dla mnie bigos nie jest bigosem jeśli jest z np. kurczakiem czy jakimiś innymi dietetycznymi dziwactwami… Wolę zjeść mniej i rzadziej prawdziwego bigosu niż jakieś jego(...)zupełnie nie przeszkadza, ale nie lubię jak mi się mówi, że powinien to być bigos dietetyczny… dietetyczna to jest surówka! Bigos ma być pyszny… Przepis na bigos – składniki: 3 kg kapusty kiszonej ok. 1,5 kg wieprzowiny (np. karkówka, ale nie schab) ok. 0,5 kg kiełbasy (najlepiej jałowcowej) ok. 0,5 kg boczku wędzonego
UgotujmyTo.plpieprz, słodka papryka, chilli (szczypta), majeranek *** Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i oprószamy przyprawami. Następnie przekładamy do miski i odkładamy do lodówki na kilka godzin *** *** Kapustę grubo szatkujemy. Cebulę kroimy w piórka *** *** Papryki tniemy w paski *** *** Wszystkie warzywa przekładamy do miski, posypujemy delikatnie solą i pieprzem, mieszamy *** *** Na dnie żaroodpornego naczynia układamy połowę mięsa *** *** Na mięsie(...)NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ Artykuł Żeberka pieczone w młodej kapuście pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemZimą też chcemy jeść sałatki i odżywiać się zdrowo surówkami. Tęsknimy za kolorowym letnim jedzeniem i często brakuje nam witamin. Jest teraz czas na czerwoną kapustę i marchew. Pod dostatkiem jest gruszek do których doskonale pasuje ser pleśniowy blue i nerkowce. Całość podkręcona marynatą z odrobiną czosnku, więc żadne wirusy nam nie straszne. Jeśli znudziła wam się typowa sałatka
Ugotowane pozamiataneTyle witamin na jednym talerzu... i o to chodzi! W końcu pora roku ku temu sprzyja ;-) Surówka ta pasuje do wielu dań - zresztą sami spróbujcie ją zrobić. Młodą kapustę pokroiłam cieniutko i posoliłam żeby skruszała. Na tarce starłam jedną marchewkę , pokroiłam dwie dymki i sporo koperku . Polałam wszystko oliwą z oliwek i octem winnym. Dodałam odrobinę cukru,sól
potrawyregionalneCzas czytania: < 1 min Coleslaw to jedna z naszych ulubionych sałatek. Prosta, szybka i można ją dowolnie modyfikować poprzez dodanie do wersji podstawowej kilku dodatków
SprawdzonaKuchnia.plMaj to zdecydowanie moj najukochanszy miesiac. Tyle sie teraz dzieje i nie mam tu na mysli wszelakich uroczystosci rodzinnych, ktorych w kalendarzu jest az za duzo
Przysmaki KarolkiPolski kebab znacząco różni się od tego podawanego na Wyspach. Muszę też przyznać, że właśnie ten nasz jest dla mnie smaczniejszy. Nie ma jednego przepisu na
Przepisy AleksandrySmaczna surówka w sam raz nada się jako dodatek do obiadu. Składniki 2,5 kg czerwonej kapusty 700 g jabłek 4 duże cebule Zalewa: 200 ml octu 300 ml wody 200 g cukru 2 łyżki soli łyżeczka pieprzu ziarnistego kilka liści laurowych łyżeczka ziaren ziela angielskiego Przygotowanie Kapustę szatkujemy. Cebulę kroimy w kostkę i sparzamy. Ze składników przygotowujemy zalewę(...)zacznie się gotować ,dodajemy poszatkowaną kapustę i cebulę. Zmniejszamy płomień i gotujemy 30 min. Obrane i starte na dużych oczkach jabłka dodajemy do całości i gotujemy jeszcze kilka minut. Tak przygotowaną surówkę przekładamy do słoików , pasteryzujemy we wrzątku
R'n'G Kitchentylko pojawi się młoda kapusta na straganach ciężko przejść obok niej obojętnie. Ja bym mogła ją jeść codziennie, czy to w formie surówki czy ugotowaną. Ale myślę, że takich osób jak ja jest sporo. Dzisiaj polecam w formie ugotowanej. Składniki: 1 główka młodej kapusty 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1 gałązka koperku 1 płaska łyżka smalcu Do smaku
Ala piecze i gotujeSurówka znana wszystkim. Doskonały dodatek do niedzielnego obiadu. Można zrobić wcześniej. Spokojnie postoi w lodówce. SKŁADNIKI 1 nieduża kapusta 2 - cebule 2 - marchewki ½ łyżeczki soli ¼ szklanki cukru(...)pudru ¼ łyżeczki pieprzu ¼ szklanki mleka ½ szklanki majonezu 1½ łyżki - octu winnego 2½ łyżki - soku z cytryny WYKONANIE Kapustę, marchew i cebulę szatkujemy lub ścieramy na tarce. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy. Zszatkowane warzywa zalewamy sosem i dokładnie mieszamy. Surówkę wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewynastępujących warzyw i owoców : - korzeniowe: buraki, marchew, pietruszka, seler, chrzan, rzodkiew biała i czarna, rzepa, brukiew, rzodkiewka, skorzonera, pasternak, - cebulowe: cebula, por, czosnek, - krzyżowe: kapusta biała, włoska, czerwona, brukselka, pekińska, brokuł, kalafior, kalarepka, jarmuż, - liściaste: wszystkie gatunki sałaty, seler naciowy, zielona pietruszka, rzeżucha, koperek, cykoria, szpinak, zioła, - dyniowate: dynia, kabaczek, cukinia, ogórek, melon(...)gazpacho, - warzyw gotowanych w małej ilości wody lub na parze i w postaci zup, - warzyw kiszonych : kapusta, ogórki, - wywarów z ziół , warzyw i owoców suszonych oraz świeżych, - kompotów z zalecanych owoców, - owoców surowych lub w postaci surówek: jabłka. grejpfruty, kiwi, suszone śliwki i morele. Ilość spożywanych warzyw i owoców jest dowolna
IzaGotujezaraz po ugotowaniu *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA PRZEPIS TUTAJ MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA Z BOCZKIEM PRZEPIS TUTAJ KLOPSIKI DUSZONE W MŁODEJ KAPUŚCIE PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY
Blog z Apetytem