surówka z kapusty - 4149 przepisów (strona:187/277)

Surówka obiadowa z ogórkiem gruntowym 135

Banalnie prosta i sezonowa surówka do obiadu. Kilka składników i gotowa. Polecam również jako dodatek do frytek czy hot dogów. 1 kapusta pekińska 1 duża marchewka 3-4 ogórki gruntowe sól pieprz Kapustę pekińską dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na pół a następnie w piórka. Pozostałe warzywa również dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. wszystkie warzywa dokładnie

VioletoweKucharzenie
Najlepsza na przeziębienie - surówka z białą rzodkwią 239

żołnierz bez karabinu? Nie zabrałam się za typową naukę, ale wciąż robię fiszki, które na pewno przydadzą mi się do późniejszej nauki. A dzisiaj, według mnie - jedna z najlepszych surówek, która wspomaga powrót do zdrowia! Kiedy z początkiem jesieni łapie nas przeziębienie, warto włączyć do diety białą rzodkiew, która łagodzi jego objawy. Jeśli nabawiliśmy się kaszlu, mamy zatkane zatoki, posłużmy(...)diabetycy i osoby ze skłonnością do nadwagi powinni włączyć je do diety - zapobiegają nadciśnieniu, dzięki dużej ilości potasu - bardzo dobrze wpływają na pracę mózgu Składniki: - 1 biała rzodkiew - 1 kapusta pekińska - 1 ogórek szklarniowy - pęczek rzodkiewki - pęczek szczypiorku - 40g łuskanego słonecznika - 2-3 łyżki wegańskiego (wkrótce przepis), dietetycznego z serka wiejskiego lub zwykłego majonezu - sól, pieprz Rzodkiew. myjemy obieramy

Be Fit Be Strong
Kimchi – post dr Dąbrowskiej 127

Kimchi – post dr Dąbrowskiej Kimchi – rodzaj kiszonki z kapusty pekińskiej, ostrej, bardzo charakterystycznej w smaku pochodzącej z Korei. To nie będzie tradycyjny przepis na kimchi, ale jego wersja dostosowana do reguł postu warzywno – owocowego dr Dąbrowskiej. Pikantna, aromatyczna kiszonka świetnie się sprawdza, szczególnie teraz zimą. Dostarczamy sobie(...)dobrych bakterii probiotycznych ale też rozgrzewamy ciało imbirem, ostrą papryczką. Warto wypróbować przepis bo to wspaniały dodatek do warzyw na ciepło czy surówek. PRZEPIS KIMCHI POST DR DĄBROWSKIEJ Składniki kimchi post dr Dąbrowskiej: ok 1 kg kapusty pekińskiej 1 marchewka 2 cebule dymki 5 cm korzenia imbiru 4 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili 1/2 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej

Dorota Smakuje
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki 2208

Surówka, którą często podaję do obiadu. Jest bardzo prosta i składa się tylko z kilku składników. Najlepiej przygotować ją co najmniej pół godziny przed podaniem i przechowywać w lodówce. 1 średnia kapusta pekińska 1/2 małej cebuli 1 średnia marchewka pęczek koperku 2,5 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka octu winnego 1/2 łyżeczki miodu 1 ząbek czosnku(...)szczypta pieprzu szczypta soli Kapustę drobno posiekać w poprzek. Zostawić biały głąb. Cebulę pokroić w jak najdrobniejszą kostkę. Wymieszać z kapustą, posolić i odstawić na ok. 15 minut. Marchew utrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do surówki. W szklance wymieszać majonez, jogurt, wyciśnięty czosnek, miód i ocet. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać łyżką. Koperek drobno posiekać

Bullio
Gyros babci Basi 177

Na moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję

Pysznosci Babci Basi
Sałatka z gotowanym kurczakiem i kapustą pekińską 97

Sałatka z gotowanym kurczakiem i kapustą pekińską – jeśli zostało Ci mięso z rosołu i nie masz pomysłu, jak je wykorzystać, to polecam zużyć je do

Kulinarne Przeboje
Sałatka z gotowanym kurczakiem i kapustą pekińską 228

Sałatka z gotowanym kurczakiem i kapustą pekińską – jeśli zostało Ci mięso z rosołu i nie masz pomysłu, jak je wykorzystać, to polecam zużyć je do

Kulinarne Przeboje
Tortilla z kurczakiem i kapustą pekińską 266

mieszając – do zrumienienia *** *** Kapustę pekińską drobno szatkujemy, paprykę tniemy w paseczki a ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Na brzegu każdego placka tortilli układamy porcje usmażonego kurczaka, kapusty, papryki i sera żółtego *** *** Tortille zwijamy: najpierw zawijamy spód do góry, następnie boki do środka i na końcu całość rolujemy do góry *** *** Zwinięte tortille podsmażamy na patelni, na niewielkiej ilości(...)POMYSŁY NA DANIA I PRZEKĄSKI ( zobacz tutaj ) SZYBKIE I PYSZNE DANIA JEDNOGARNKOWE KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ   Artykuł Tortilla z kurczakiem i kapustą pekińską pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Młoda kapusta z ziemniakami 94

zjem, po prostu ją wzięłam. Wzięłam też rabarbar, ale nie o tym, nie o tym.  Z połowy kapuchy zrobiłam surówkę, z drugiej połowy tytułową potrawę. Zjadłam jedno z drugim. Tak, że tego... Składniki: 8 ziemniaków pół główki młodej kapusty 1 cebula pęczek koperku sól pieprz tłuszcz do smażenia (ja użyłam smalcu gęsiego) Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości

Kardamonovy
SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ I MARCHEWKI 123

ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: mała kapusta pekińska, większa marchewka, nieduże jabłko, sól, pieprz, 3-4 łyżki majonezu. Przygotowanie: Kapustę myję i osuszam, drobno szatkuję. Marchewkę i jabłko obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki surówki mieszam z majonezem, doprawiam do smaku solą i pieprzem

JejKuchnia
Zakwas z kapusty 130

przemian z zakwasem z buraków, selera czy innymi kiszonkami) i regularnie popijać zimą i wczesną wiosną. Dlaczego warto pić sok z kiszonek? bo kiszonki to kopalnia witamin – kiszone warzywa: kapusta, ogórki, buraki mają dwa razy więcej witamin z grupy B w porównaniu do tych surowych/świeżych. Witaminy te wpływają na usprawnienie metabolizmu, wzmacniają układ nerwowy, koncentrację, pamięć; zawiera powstałe(...)wygląd włosów, skóry, paznokci; jest lekiem na tzw „chorobę dnia poprzedniego” czyli kaca bo szklankę takiego soku łatwiej wypić niż przygotować surówkę i mamy jedną porcję warzyw w ciągu dnia zaliczoną PRZEPIS NA ZAKWAS Z KAPUSTY Składniki na zakwas z kapusty: kapusta czosnek sól kamienna do przetworów niejodowana Jak zrobić zakwas z kapusty: Zaczynamy od pokrojenia w kawałki kapusty

Dorota Smakuje
Gołąbki z młodej kapusty z jagnięciną i kaszą bulgur 233

kaszy, to najwyższa pora spróbować. Jest znakomita, idealnie sprawdziła się w gołąbkach. składniki Porcja na 20 gołąbków  2 średnie główki młodej kapusty (Możemy kupić 3 mniejsze, większe liście zużyć do gołąbków, z reszty zrobić surówkę lub ugotować ) 400 g zmielonej jagnięciny 220 g kaszy bulgurl, 1 średnia cebula  3 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki(...)drobno. Kiedy kasza jest już gotowa szykujemy farsz: połączyć baraninę z na wpół miękkim bulgurem, dodać cebulę z czosnkiem, pietruszkę, miętę, paprykę, sól, pieprz. Dokładnie wymieszać. Kapustę opłukać, obrać z wierzchnich liści, liście umyć i zachować. Z główki oddzielamy maksymalnie dużo liści, a główkę z której już nic nie możemy oderwać należy  zalać wrzątkiem, gotować

Stare Gary
Leniwe gołąbki z młodej kapusty 212

bazylią *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM RÓWNIEŻ: KLOPSIKI DUSZONE W MŁODEJ KAPUŚCIE PRZEPIS TUTAJ OSZUKANE GOŁĄBKI PRZEPIS TUTAJ MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA PRZEPIS TUTAJ MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA Z BOCZKIEM PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA

Blog z Apetytem
Kotlety z soczewicy i marchewki z surówką z pora 148

także świetny sposób na przemycenie warzyw niejadkom – ukryte już tak nie przeszkadzają. Spróbujcie sami. Do dania polecam surówkę. Oczywiście zamiast surówki z pora można dać dowolną – z selera, z marchewki i jabłka czy z kapusty. Ja porową uwielbiam, więc mając dorodnego pora w domu nie potrafiłam z niej zrezygnować. Kotlety z soczewicy i marchewki: 1 szklanka czerwonej soczewicy(...)morska, świeżo mielony pieprz olej lub oliwa do smażenia do podania: jogurt grecki z wyciśniętym dużym ząbkiem czosnku, posiekanym koperkiem i odrobiną soku z cytryny oraz solą i pieprzem Surówka z pora: 1 duży por 1 mała marchewka 1 jabłko 1 kalarepa 1 łyżka soku z cytryny 3-4 łyżki oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka musztardy sól morska, świeżo

Poezja smaku