Pyszny domowy ketchup, sos, zależy do czego użyjecie. Ja uwielbiam dodawać do mięs i domowej pizzy! Co nam trzeba? 3 kg cukinii (ok. 6 sztuk) 1 kg cebuli 2 łyżki soli 1 szklanka cukru 1 szklanka octu po 1 łyżce słodkiej papryki i ostrej, pieprzu czarnego 3 słoiczki (200g) koncentratu pomidorowego Robimy! Cukinię myjemy, obieramy, tniemy końcówki i kroimy
Latosiowydomfasolę i poddusić kolejne 5-7 minut (jeżeli fasola nie jest używana do chili, pominąć ten krok). Kiełbaski/parówki obsmażyć na patelni grillowej. Bułki rozkroić, delikatnie posmarować samym sosem. Włożyć gorące kiełbaski, na wierzch kłaść chili. Podawać na ciepło. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 525,3 kcal Tłuszcz: 22,5g Białko: 35g Węglowodany: 41,9g Smacznego
Zielona Kuchniaśmietany (330 g) 1 opakowanie rukoli 4–5 ząbków czosnku 50 g suszonych pomidorów 2 ostre papryczki 1 łyżka + 1 łyżeczka soli (łyżka do makaronu, łyżeczka do warzyw i sosu) 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu Kroimy: kurczaka, cebulę, suszone pomidory i papryczkę. Myjemy rukolę, jeśli kupiliśmy niemytą, makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Na bardzo dużej patelni
Proste-przepisy.plziół. Gwarantuję wam, że się zakochacie. My żremy, bo jedzeniem tego nie można nazwać, pindjur z białym serem i jest to połączenie genialne. Pindjur możecie wykorzystać jako dip, sos do makaronów, jako podrasowanie gulaszy czy pieczonego mięsa lub warzyw. My używamy go zamiast ketchupu. Robiłam kilka wersji. Jednak to pindjur wygrzebany z bałkańskich zapisków mojej teściowej, wygrał wszelkie konkursu
ladykitchenDziś zaproponowałam Wam najprostszą wersję, czyli smażone kwiaty w cieście naleśnikowym. Oraz nadziewane lekkim twarożkiem krowim lub kozim. Kwiaty świetnie smakują na ciepło i na zimno, z dodatkiem sosów lub skropione sokiem z cytryny czy dobrą oliwą. Koniecznie spróbujcie! 🥘 Składniki sztuk kwiatów cukinii ½ opakowania serka kremowego krowiego lub koziego opcjonalnie sól i pieprz Składniki na ciasto
SprawdzonaKuchnia.plminut przed przygotowaniem sałatki. Ser kroimy w grube plastry (ok 7mm). Po drugie - pomidory. Muszą być dojrzałe, ale nie za miękkie (te lepiej wykorzystać do zupy lub sosu), mięsiste i dojrzałe w słońcu. Mieszanka kilku gatunków i kolorów - jak najbardziej, choć kolorystycznie nie będzie to już "włoska flaga". Pomidory również kroimy w grube plastry (0,7-1cm). Po trzecie
Obiad gotowypróbować łyżką, którą już próbowaliśmy, po każdej próbie bierzemy czystą łyżkę. Wiem, że to może wydać wam się dziwne, ale już parę razy zabiliśmy przez takie podjadanie kilka sosów pomidorowych i dżemów. Gorący ajvar przekładamy do wyparzonych słoiczków. Przekładamy, upychając ajvar tak, żeby wypchać ze słoika jak najwięcej powietrza. Zakręcamy i pasteryzujemy 20 min w 120 stopniach w piekarniku. Wyciągamy
ladykitchenJednak ja tym razem wykorzystałam gotowe ptysie od Brześć . Ptysie wystarczyło tylko przekroić na pół i nadziewać pastą. Szybko i smacznie :) Składniki na pastę: * 2 puszki tuńczyka w sosie własnym * 2 jajka * 2 ogórki konserwowe * 1 łyżeczka chrzanu * 2 łyżki majonezu * sól i pieprz do smaku Dodatkowo gotowe ptysie Wykonanie: Tuńczyk odlać z zalewy, przełożyć do miski, rozdrobnić
Zrób to smacznieFrytki i ryby, to także ulubione danie zwłaszcza na terenach nad oceanem. Natomiast na śniadanie mieszkańcy Australii uwielbiają jeść bułkę z jajkiem i boczkiem, która jest polana keczupem lub sosem barbecue. Lecz to nie wszystko w kuchni australijskiej. Bo współczesna kuchnia australijska lubi czerpać wiele z innych kuchni świata. Ludzie wciąż poszukują nowych smaków, nawet z najdalszych zakątków świata. Również
ProstePesto.plpaseczki, następnie zwinąć w ruloniki, ułożyć pomiędzy warzywami i jajkami. Wszystko posypać koperkiem. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i przyprawami, skropić sałatę. Podawać od razu po dodaniu sosu. Smacznego
Krylowa KuchniaProste danie przygotowane w jednym garnku. W sumie to nie wiem jak to nazwać. Nie zupa bo za gęste, nie potrawka bo bez sosu. Prawie jak rissotto ale przygotowane inaczej. W każdym razie wyszło pyszne. składniki: 650 g mięsa z udek kurczaka, bez kości i skóry 300 g cebuli 300 g marchewki 300 g kalarepy 150 g ryżu
Monia miesza i gotujemięsa i fasolki. Następnie dodajemy pomidory z puszki, imbir, słodką paprykę, całość doprawiamy solą oraz sporą ilością czarnego pieprzu i mieszamy, wszystko gotujemy jeszcze około 5 minut. Tak przygotowany sos podajemy z ugotowanym makaronem. Artykuł Makaron z mięsem mielonym i fasolką szparagową + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite DaniaGotowane w łupinie to tzw. ziemniaki w mundurkach. Placki ziemniaczane mogą być podawane zarówno ze śmietaną, mięsem, cebulą etc., jak i jogurtowymi czy śmietanowymi sosami o słodkim smaku, z dodatkiem owoców itd. Do ziemniaczanego puree, by trochę urozmaicić posiłek je zawierający, można dodać min. gniecioną marchewkę, czosnek, zioła, czy nawet tarty
Lejdi of the houseprzygotowanej cebuli dodajemy wino, cukier, ocet balsamiczny oraz przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Konfitura będzie gotowa kiedy cebula będzie całkowicie miękka, a sos powstały z powyższych produktów całkowicie się zdredukuje. Konfiturę można włożyć do lodówki i spożywać na codzień lub włożyć do słoików i zapasteryzować - idealnie się przyda na rodzinne spotkania lub przyjacielskie
Kuchnia moimi oczami