sosy - 72234 przepisów (strona:2602/4816)

Pikantny ketchup z cukinii. 106

Pyszny domowy ketchup, sos, zależy do czego użyjecie. Ja uwielbiam dodawać do mięs i domowej pizzy! Co nam trzeba? 3 kg cukinii (ok. 6 sztuk) 1 kg cebuli 2 łyżki soli 1 szklanka cukru 1 szklanka octu po 1 łyżce słodkiej papryki i ostrej, pieprzu czarnego 3 słoiczki (200g) koncentratu pomidorowego Robimy! Cukinię myjemy, obieramy, tniemy końcówki i kroimy

Latosiowydom
Chili dog 130

fasolę i poddusić kolejne 5-7 minut (jeżeli fasola nie jest używana do chili, pominąć ten krok). Kiełbaski/parówki obsmażyć na patelni grillowej. Bułki rozkroić, delikatnie posmarować samym sosem. Włożyć gorące kiełbaski, na wierzch kłaść chili. Podawać na ciepło. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 525,3 kcal Tłuszcz: 22,5g Białko: 35g Węglowodany: 41,9g Smacznego

Zielona Kuchnia
Kurczak z makaronem na ostro 137

śmietany (330 g) 1 opakowanie rukoli 4–5 ząbków czosnku 50 g suszonych pomidorów 2 ostre papryczki 1 łyżka + 1 łyżeczka soli (łyżka do makaronu, łyżeczka do warzyw i sosu) 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu Kroimy: kurczaka, cebulę, suszone pomidory i papryczkę. Myjemy rukolę, jeśli kupiliśmy niemytą, makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Na bardzo dużej patelni

Proste-przepisy.pl
Pindjur 185

ziół. Gwarantuję wam, że się zakochacie. My żremy, bo jedzeniem tego nie można nazwać, pindjur z białym serem i jest to połączenie genialne. Pindjur możecie wykorzystać jako dip, sos do makaronów, jako podrasowanie gulaszy czy pieczonego mięsa lub warzyw. My używamy go zamiast ketchupu. Robiłam kilka wersji. Jednak to pindjur wygrzebany z bałkańskich zapisków mojej teściowej, wygrał wszelkie konkursu

ladykitchen
Smażone kwiaty cukinii 129

Dziś zaproponowałam Wam najprostszą wersję, czyli smażone kwiaty w cieście naleśnikowym. Oraz nadziewane lekkim twarożkiem krowim lub kozim. Kwiaty świetnie smakują na ciepło i na zimno, z dodatkiem sosów lub skropione sokiem z cytryny czy dobrą oliwą. Koniecznie spróbujcie! 🥘 Składniki sztuk kwiatów cukinii ½ opakowania serka kremowego krowiego lub koziego opcjonalnie sól i pieprz Składniki na ciasto

SprawdzonaKuchnia.pl
Sałatka caprese i kilka sekretów jej smaku 180

minut przed przygotowaniem sałatki. Ser kroimy w grube plastry (ok 7mm). Po drugie - pomidory. Muszą być dojrzałe, ale nie za miękkie (te lepiej wykorzystać do zupy lub sosu), mięsiste i dojrzałe w słońcu. Mieszanka kilku gatunków i kolorów - jak najbardziej, choć kolorystycznie nie będzie to już "włoska flaga". Pomidory również kroimy w grube plastry (0,7-1cm). Po trzecie

Obiad gotowy
Ajvar 225

próbować łyżką, którą już próbowaliśmy, po każdej próbie bierzemy czystą łyżkę. Wiem, że to może wydać wam się dziwne, ale już parę razy zabiliśmy przez takie podjadanie kilka sosów pomidorowych i dżemów. Gorący ajvar przekładamy do wyparzonych słoiczków. Przekładamy, upychając ajvar tak, żeby wypchać ze słoika jak najwięcej powietrza. Zakręcamy i pasteryzujemy 20 min w 120 stopniach w piekarniku. Wyciągamy

ladykitchen
PTYSIE Z PASTĄ TUŃCZYKOWĄ 162

Jednak ja tym razem wykorzystałam gotowe ptysie od  Brześć . Ptysie wystarczyło tylko przekroić na pół i nadziewać pastą. Szybko i smacznie :) Składniki na pastę: * 2 puszki tuńczyka w sosie własnym * 2 jajka * 2 ogórki konserwowe * 1 łyżeczka chrzanu  * 2 łyżki majonezu * sól i pieprz do smaku Dodatkowo gotowe ptysie Wykonanie: Tuńczyk odlać z zalewy, przełożyć do miski, rozdrobnić

Zrób to smacznie
Dookoła świata. Dania i smaki Australii 100

Frytki i ryby, to także ulubione danie zwłaszcza na terenach nad oceanem. Natomiast na śniadanie mieszkańcy Australii uwielbiają jeść bułkę z jajkiem i boczkiem, która jest polana keczupem lub sosem barbecue. Lecz to nie wszystko w kuchni australijskiej. Bo współczesna kuchnia australijska lubi czerpać wiele z innych kuchni świata. Ludzie wciąż poszukują nowych smaków, nawet z najdalszych zakątków świata. Również

ProstePesto.pl
Sałatka z roszponki z wędzonym łososiem i jajkiem 128

paseczki, następnie zwinąć w ruloniki, ułożyć pomiędzy warzywami i jajkami. Wszystko posypać koperkiem. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i przyprawami, skropić sałatę. Podawać od razu po dodaniu sosu. Smacznego

Krylowa Kuchnia
Kurczak duszony z warzywami i ryżem 188

Proste danie przygotowane w jednym garnku.  W sumie to nie wiem jak to nazwać. Nie zupa bo za gęste, nie potrawka bo bez sosu. Prawie jak rissotto ale przygotowane inaczej. W każdym razie wyszło pyszne. składniki: 650 g mięsa z udek kurczaka, bez kości i skóry 300 g cebuli 300 g marchewki 300 g kalarepy 150 g ryżu

Monia miesza i gotuje
Makaron z mięsem mielonym i fasolką szparagową + film 102

mięsa i fasolki. Następnie dodajemy pomidory z puszki, imbir, słodką paprykę, całość doprawiamy solą oraz sporą ilością czarnego pieprzu i mieszamy, wszystko gotujemy jeszcze około 5 minut. Tak przygotowany sos podajemy z ugotowanym makaronem.   Artykuł Makaron z mięsem mielonym i fasolką szparagową + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Ziemniaki 169

Gotowane w łupinie to tzw. ziemniaki w mundurkach.    Placki ziemniaczane mogą być podawane zarówno ze śmietaną, mięsem, cebulą etc., jak i jogurtowymi czy śmietanowymi sosami o słodkim smaku, z dodatkiem owoców itd.    Do ziemniaczanego puree, by trochę urozmaicić posiłek je zawierający, można dodać min. gniecioną marchewkę, czosnek, zioła, czy nawet tarty

Lejdi of the house
Aromatyczna konfitura z czerwonej cebuli 158

przygotowanej cebuli dodajemy wino, cukier, ocet balsamiczny oraz przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.  Konfitura będzie gotowa kiedy cebula będzie całkowicie miękka, a sos powstały z powyższych produktów całkowicie się zdredukuje.  Konfiturę można włożyć do lodówki i spożywać na codzień lub włożyć do słoików i zapasteryzować - idealnie się przyda na rodzinne spotkania lub przyjacielskie

Kuchnia moimi oczami

Proponowane wyszukiwania