sosy - 72734 przepisów (strona:2606/4849)

Tradycyjne potrawy wigilijne, bez których nie ma Świąt 177

niektórych domach nadal pamięta się przepisy na karpia po francusku (z dodatkiem cebuli i goździków), czy gotowanego w ciemnym piwie z warzywami, albo „na szaro”, czyli w słodkim, piernikowym sosie z dodatkiem migdałów i rodzynek. Ta ostatnia wersja znana jest na całym świecie jako karp po polsku. Może warto więc wrócić do tego, co niegdyś było tak popularne, a teraz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jak upiec dynię piżmową? 207

warunkiem, że kupimy jej oryginalną odmianę niekrzyżowaną. Skóra dyni piżmowej jest niejadalna.  Miąższ tej dyni ma zdecydowanie mniej skrobi niż dynia Hokkaido, więc rekomenduje jej użycie do wszelakich sosów, zup, kremów lub jako warzywo do pieczenia. Dynia piżmowa sama w sobie może być świetnym daniem, jeśli trafisz na pyszną i słodką sztukę to będzie to prawdziwa uczta. Przygotowanie takiej

SMYKWKUCHNI
Menu na tydzień: pęczak i soczewica górą! 146

obiadu wczoraj, lub przedwczoraj (ryż w lodówce w szczelnym pojemniku może spędzić 4 dni). U nas były to resztki z piątku, kiedy zrobiliśmy sadzone z ryżem w imbirowym sosie . Ugotowaliśmy wtedy więcej ryżu, po to żeby właśnie był na poniedziałek. (ryż zamroziliśmy). Zobacz przepis We wtorek był Filet z kurczaka z kozim serem Bardzo proste danie: kurczaka tniesz w poprzek

Niedzielny kucharz
Świąteczny keks z bakaliami i cytrynowym lukrem 150

także do panierowania mięs i ryb. Doskonale się nadaje do różnego rodzaju ciast wymagających kleistości np.: rogaliki, krokiety, wyrób klusek, pierogów i wypieków ciast drożdżowych. Wzbogacimy nią także aromatyczne sosy i tradycyjne zupy. Charakteryzuje się wysokim stopniem przemiału ziaren pszenicy zwyczajnej i zawiera cenny potas, fosfor, białka oraz folacynę

Tajemnice Smaku
Drobiowe kąski z ananasem 162

idealna propozycja, która na pewno zasmakuje każdemu. Z podanych składników otrzymujemy 12 szt. małych, drobiowych porcji.  Drobiowe kąski z ananasem najlepiej smakują bezpośrednio po przygotowaniu, podane z sosem czosnkowym. Składniki: 2 pojedyncze piersi drobiowe, 100 g ananasa (świeżego lub z puszki), 3 plastry sera kremowego do tostów (np. Hochland), sól. Panierka: ½ szklanki drobno mielonej bułki tartej,  1 łyżeczka

Świat Domowej Kuchni
Kotlet mielony z marchewką i groszkiem 181

lekko osolonej wodzie. Następnie dodaj masło i mąkę do marchewki i intensywnie mieszaj, aż masło się rozpuści i nie będzie grudek z mąki. Kiedy marchewka będzie, miękka a sos lekko zgęstnieje, dodaj groszek i chwilę gotują, aż zmięknie, dopraw, posiekana pietruszka, solą i pieprzem. Nałóż kotlet mielony, marchewkę z groszkiem i ugotowane ziemniaki, zjadaj. Jeśli spodobał Ci się mój przepis

RafalCook
Świąteczne ciasta – 12 przepisów 157

grecku Śledzie z żurawiną Zobacz też nowe przepisy Świąteczne ciasta – 12 przepisów Prezent dla osoby która lubi gotować – 8 pomysłów Bogracz Piernik dojrzewający Pieczone jabłka w sosie karmelowym Artykuł Świąteczne ciasta – 12 przepisów pochodzi z serwisu Okolice Palnika - blog kulinarny

okolicepalnika.pl
Keto wegański placek dyniowy (Paleo, LowCarb) 211

wymienialna na inne opcje. Z powodzeniem widzę tutaj bitą śmietanę posypaną cynamonem w bardziej odświętnej wersji deserowej. Czyli na przykład wtedy, gdy przyjdą niespodziewani goście… Będzie pasował tutaj też sos karmelowy i orzechy pecan lub hybryda obu rozwiązań – bita śmietana i karmel. Ale – wierzcie lub nie – ze zwykłym jogurtem kokosowym w roli przekąski też daje radę. Wegański placek dyniowy

Modern Cave Girl
Indyk w sosie pieczarkowo-musztardowym / Turkey in mushroom and mustard sauce 170

samą patelnię włóż masło. Smaż grubo posiekaną cebulę około minuty. Dodaj pieczarki pokrojone w ćwiartki i smaż aż zmiękną. Dodaj wcześniej usmażonego indyka. Wlej śmietankę i dodaj musztardę. Dopraw sos solą i pieprzem. Gotuj, aż zgęstnieje (około 6 minut). Bataty obierz  i pokrój w plasterki. Polej oliwą, posyp solą, pieprzem i tymiankiem. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz

Delicious Place
Podstawowy przepis na fasolkę po bretońsku 194

Poznaj mój podstawowy przepis na fasolkę po bretońsku. Danie jednogarnkowe, bardzo proste do przygotowania, a jednocześnie sycące i aromatyczne. Fasolka po bretońsku to nic innego jak biała fasola z sosem pomidorowym oraz dodatkiem mięsa w postaci boczku i kiełbasy. U mnie najczęściej jem samą fasolkę po bretońsku lub ewentualnie z dodatkiem chleba. Najczęściej używam białej fasoli typu Jaś drobnej , zdecydowanie

Ania gotuje
Sałatka z topinamburem i jabłkiem 148

minut. Sałatę umyć, osuszyć, po czym ułożyć na półmisku. Na wierzchu ułożyć upieczony topinambur, jabłka pokrojone w cienkie półplasterki, a także orzechy (wcześniej uprażyć na suchej patelni). Sałatkę polać sosem: w kubku wymieszać musztardę, miód, oliwę i sok z cytryny/pomarańczy. Sałatka z topinamburem i jabłkiem gotowa. Smacznego ! Przepisy na inne sałatki znajdziesz tu Artykuł Sałatka z topinamburem i jabłkiem

Strefa Zdrowego Żywienia
Najlepsza Sałatka ziemniaczana prosto z Belgii 179

Belgia Najlepsza Sałatka ziemniaczana i potrzebne składniki 500 g małych ziemniaków 200 g fasolki szparagowej 3 jajka ugotowane na twardo 250-300 g bekonu pokrojonego na wielkość kęsa Sos 3-5 łyżek oliwy z oliwek 1-2 łyżki octu winnego białego 2 łyżeczki musztardy Dijon 3-5 łyżeczek suszonego lub świeżego koperku Sól Pieprz świeżo zmielony Jak zrobić najlepsza Sałatkę

RafalCook
Tarta z pieczarkami i pomidorami. 185

Serek śmietankowy przekładamy do miseczki dodajemy musztardę, posiekane ząbki czosnku, sól, pieprz i oregano. Mieszamy. Arkusz ciasta francuskiego rozkładamy na formie do tarty o średnicy 21 cm. Śmietankowym sosem smarujemy spód ciasta francuskiego. Następnie kładziemy usmażone pieczarki – rozkładamy je równomiernie, na wierzchu kładziemy pokrojone pomidory i cebulę. Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy tartę 15 – 20 minut. Jest

Zdrowy Styl Joanny
Fenomen kuchni włoskiej w Polsce 117

kilku składników, które muszą zostać poddane odpowiedniej obróbce oraz być ze sobą odpowiednio połączone.  Dania kuchni włoskiej charakteryzują się niezwykłymi aromatami. Makarony nie pływają w dużej ilości rzadkiego sosu, lecz są delikatnie otulone jego kremową konsystencją. Najczęściej mają po zaledwie kilka dodatków, które zostały odpowiednio przygotowane i dodane w odpowiednim momencie. Dzięki temu smak każdego składnika jest bardzo wyrazisty

jakszef.pl

Proponowane wyszukiwania