sok - 13499 przepisów (strona:650/900)

Truskawki z rukolą w sosie pomarańczowo-balsamicznym 207

jeszcze polskich, ale kupiłam całkiem niezłe w smaku) 1 mandarynka Sos: szczypta pieprzu czarnego grubo mielonego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwy bazyliowej 1 łyżeczka miodu sok z połowy pomarańczy Przygotowanie: Sałatę umyć, osuszyć i ułożyć na talerzu, dodać obrane połówki orzechów i segmenty z obranej mandarynki.Truskawki przekroić na ćwiartki i umieścić na wierzchu. Do małego słoiczka przełożyć wszystkie

Gosia gotuje
Kakaowa rolada biszkoptowa z bitą śmietaną 153

łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao szczypta soli Składniki na masę: 0,5 l śmietany 36%; 6 łyżek cukru pudru Do posypania: kakao i starta gorzka czekolada Poncz: sok z jednej pomarańczy 25 ml likieru pomarańczowego 25 ml przegotowanej wody Sposób przygotowania: Mąkę z proszkiem  i kakao przesiać do miski, dodać olej.  Żółtka oddzielić od białek

Gosia gotuje
Wielkanocna sałatka jarzynowa 225

groszkiem. Ostudziłam i pokroiłam w kosteczkę. Jajka ugotowałam na twardo, również ostudziłam obrałam, pokroiłam i dodałam do warzyw. Jabłko i ogórki obrałam i drobno pokroiłam. Z ogórków odcisnęłam trochę soku, żeby nie zmienił konsystencji majonezu. Przełożyłam do miski  z warzywami. Cebule pokroiłam najdrobniej jak to możliwe i dodałam do całości. Doprawiłam solą, pieprzem i cukrem, dodałam olej,  musztardę

Gosia gotuje
Sałatka z tuńczykiem 342

pieczarek 1 czerwona cebula 1/2 główki dowolnej sałaty kila gałązek pietruszki Sos: 3 łyżki oleju odcedzonego z tuńczyka 4 łyżki majonezu Winiary dekoracyjny 1  łyżeczka musztardy francuskiej sok z 1/2 cytryny sól, pieprz  do smaku Przygotowanie: Makaron ugotowałam al dente z  solą i 1 łyżką oleju, odcedziłam i lekko przestudziłam.  Jajka ugotowałam na twardo, również ostudziłam

Gosia gotuje
Sałatka z wędzonym śledziem 161

jabłko lub dwa małe 2 nieduże ziemniaki ugotowane w mundurkach 1 pomidor 1 mała czerwona cebulka kilka gałązek szczypiorku kilka gałązek rzeżuchy Dresing: 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta cukru pudru sól i pieprz do smaku kilka płatków chili Przygotowanie: Jabłko umyć, odkroić piętkę i wyciąć środek z nasionami. Pokroić

Gosia gotuje
Sałatka z truskawek i suszonych brzoskwiń 113

wyśmienicie. Składniki:  kilka truskawek kilka suszonych moreli 1 mandarynka 1/2 garści orzechów włoskich kilka listków sałaty rukoli Sos: 1 łyżka oliwy winogronowej 1 łyżka syropu brzoskwiniowego 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli świeżo zmielony pieprz Sposób przygotowania: Sałatę umyć osuszyć i ułożyć na talerzu.Na niej porozkładać pokrojone truskawki, mandarynki, mandarynkę i orzechy. Składniki na dresing umieścić w słoiczku

Gosia gotuje
Wiosenna sałatka z truskawkami i mozzarellą 142

dużych truskawek 4 połówki brzoskwiń z puszki 6 wędzonych śliwek 1 kulka mozzarelli kilka gałązek rzeżuchy kilka listków melisy Sos: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka płynnego miodu ( ja dałam malinowy) sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Sałatę umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki i ułożyć na talerzu. Dookoła porozkładać pokrojone truskawki

Gosia gotuje
Surówka z młodej kapusty 230

Składniki: 1 młoda kapusta 1,2 kg 1  duża marchewka  1/2 pęczka szczypiorku kilka gałązek koperku Sos: 2 łyżki majonezu 2 ł yżki kwaśnej śmietany 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka octu winnego 2-3 łyżeczki cukru pudru sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Kapustę umyć, osuszyć i zetrzeć na szatkownicy, marchewkę obrać i zetrzeć

Gosia gotuje
Udka z kurczaka w słodko-kwaśnej glazurze 213

łyżeczki miodu 1 łyżeczka startego imbiru 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1 łyżeczka pikantnej czerwonej papryki w proszku 2 łyżki ostrego ketchupu 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku sok z połowy cytryny sól i pieprz do smaku kilka listków pietruszki i bazylii Przygotowanie: Udka przekroić ma pół, umyć i wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Składniki na marynatę  przełożyć

Gosia gotuje
Sałatka wiosenna z jajkami i miodowo miętowym winegretem 198

główki sałaty masłowej kilka rzodkiewek 1/2 niedużej czerwonej cebuli kilkanaście plasterków świeżego ogórka garść świeżej rzeżuchy kilkanaście listków świeżego oregano Sos: 3 łyżki drobno posiekanej świeżej mięty 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka płynnego miodu naturalnego 3 łyżki oleju kujawskiego 2 łyżki  octu balsamicznego 1 ząbek czosnku kilka płatków chili sól morska pieprz czrny mielony Sposób przygotowania: Sałatę

Gosia gotuje
Sałatka z serem rokpol i brzoskwiniami z sosem cynamonowym 244

radichio 150 g sera pleśniowego rokpol 6 połówek brzoskwiń z puszki 1 garść orzechów włoskich Sos: 3 łyżki oleju kujawskiego tłoczonego na zimno 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka soku z brzoskwiń 1 /2 łyżeczki musztardy francuskiej 1/4 płaskiej łyżeczki cynamonu 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Sałaty umyć, osuszyć i ułożyć

Gosia gotuje
Sałatka z awokado, szczawiu i mozzareli z miodowym dresingiem 119

chłodnik szczawiowo-miętowy...zapraszam po przepisy.  Składniki: 2 duże garście szczawiu bez łodyg 1 kulka mozzarelli 1 dojrzałe awokado 1/2 papryczki chili Dresing: 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki oliwy szczypta grubo mielonego pieprzu szczypta soli morskiej Sposób przygotowania: Szczaw przebrac, poobrywać gałązki, umyć i osuszyć. Ułożyć na półmisku, pozypać drobniutko pokrojoną papryczką chili. Awokado

Gosia gotuje
Sałatka ze szparagów i truskawek na zakończenie sezonu 174

sałaty rzymskiej garść rukoli kilka orzechów włosich kjilka gałązek tymianku Dresing: 3 łyżki oleju, (ja dałam kujawski tłoczony na zimno) 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny 3 rozmiażdżone widelcem truskwki sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Sałaty umyć osuszyć i przełożyć na półmisek. Szparagi umyć,obrać obieraczką do warzyw, odłamać zdrewniałe końcówki i wrzucić

Gosia gotuje
Tort orzechowo-migdałowy 196

orzechowego 200 ml śmietany kremówki 36% 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki czystej wódki Poncz:   ⅔    szklanki przegotowanej  wody   1 łyżeczka  granulowanego  kakao sok z połowy cytryny Posypka: 50 g orzechów włoskich 50 g migdałów 1 łyżka kakao Sposób przygotowania: Obie mąki wraz z proszkiem  przesiać do miski, dodać zmielone orzechy i migdały

Gosia gotuje
Sałatka z pieczoną wątróbką i pomarańczami 170

wątróbek drobiowych 150 g rukoli 50 g radachio 1 duża pomarańcza 1 czerwona cebula pęczek dużych rzodkiewek garść rzeżuchy * 1 łyżka masła sól, pieprz i majeranek do smaku Sos : Sok z połowy pomarańczy 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1/2 łyżeczki miodu 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy kilka płatków chili 1 zabek przeciśniętego przez praskę czosnku sól i pieprz

Gosia gotuje