sok - 13499 przepisów (strona:656/900)

MUFFINY CYTRYNOWO-DYNIOWE 151

wyjątkowo długi weekend :) SKŁADNIKI: 1 1/2 szkl mąki 3/4 szkl cukru szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko 200 g naturalnego jogurtu 1/3 szkl mleka 1/3 szkl oleju sok z 1 cytryny 150 g dżemu lub konfitury z dyni 200 g śmietanki 30 % 2 łyżki mascarpone 1 łyżka cukru pudru czereśnie koktajlowe   A jak to zrobić: Przygotować dwie

Kuchnia w opałach
Poniedziałkowy "fit" - Owocowy koktajl na zielonej herbacie 179

zalewamy 200 ml wody, która ma ok 70 stopni i patrzymy 5 minut.    Herbatę odstawiamy do ostygnięcia. Banana obieramy ze skórki, dodajemy ananasa pokrojonego na kawałki, dodajemy sok wyciśnięty z limonki, oraz imbir starty na drobnej tarce. Następnie dodajemy natkę pietruszki lub miętę i wszystko miksujemy.    Dolewamy ostudzoną herbatę i miksujemy ponownie bądź mieszamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Porady kulinarne: Szybko, tanio, zdrowo czyli gotowanie w szybkowarze 176

chcieliby popróbować kuchennych przygód z szybkowarem polecamy modele elektroniczne, posiadające programy gotowania. Producenci oferują zestawy szybkowarów z akcesoriami, czyli wkładkami do gotowania na parze, rozmrażania żywności czy wyciskania soku z owoców. Wybrane modele mają wkładki ułożone piętrowo, co pozwala na ugotowanie posiłku bez konieczności mieszania składników. Decyzja o nabyciu szybkowaru u konkretnego producenta wymaga orientacji o ewentualnej zapasowej uszczelce czasami

WojnaNaSmaki.pl
Sałatka makaronowa z łososiem pieczonym 267

rozdrobniony łosoś około 250g * pół ogórka świeżego 1 dojrzałe awokado 1 czerwona cebula 1 pomarańcza makaron około 200 g (u mnie ryżowy) 2 garście dowolnych sałat garść orzechów dressing: sok z połowy pomarańczy 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka musztardy dijon sól, pieprz, chilli * Zostało mi kawałek łososia z obiadu… http://ugotujmyto.pl/pieczony-losos-z-cukiniowym-makaronem/ Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Awokado

UgotujmyTo.pl
Ryba w papilotach 220

SKŁADNIKI: 4 filety morszczuka mieszanka warzyw na patelnię sok z połowy cytryny oliwa z oliwek tymianek, słodka papryka, chili, sól, pieprz KROK 1: Filety rozmrozić, dokładnie osuszyć Z obu stron skropić dokładnie cytryną, posolić i popieprzyć Mieszankę warzyw rozmrozić lub samodzielnie przygotować (talarki ziemniaków, plasterki cukinii, różyczki brokułu, papryka, cebula, kukurydza etc) Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami

smacznieinatemat
Omlet z serem 198

oleju Grzanki: 2 -3 kromki pieczywa tostowego Przygotowanie pasty z pomidorów: Pomidory obrać ze skórki (włożyć na chwilę do wrzątku lub do mikrofali, skórka łatwiej zejdzie), wydrążyć pestki z sokiem i pokroić w drobną kostkę. Do rondelka włożyć pomidory, dodać olej i przyprawy, gotować na wolnym ogniu aż zmiękną, pod koniec dodać pieprz i sól do smaku. Wykonanie grzanek

Kuchcik gotuje
Szparagi z sosem holenderskim 165

Wrzucić do garnka z wrzącą, osoloną wodą Gotować ok. 10 - 15 minut (szparagi powinny być al'dente) KROK 2:  Przygotowanie sosu holenderskiego: Do miseczki wrzucić 2 żółtka Wycisnąć sok z cytryny Umieścić miseczkę nad wrzątkiem i stopniowo dodając sklarowane masło (masło wcześniej podgrzane i usunięte z piany, która się na nim wytwarza podczas ogrzewania)  ucierać sos za pomocą

smacznieinatemat
barszcz ukrainski postny 350

woda, w której się gotowała) 10. Do naszej zupy dodajemy ugotowane, starte na tarce buraki. By nasz barszcz nie stracił koloru musimy go zakwasić np octem lub wyciśniętym sokiem z cytryny.  11. Na koniec dodajemy pokrojony i rozgnieciony czosnek i przyprawiamy wg naszego smaku. Chwile jeszcze gotujemy. 12. Barszcz podajemy ze śmietaną. Możemy go także posypać świeżym, posiekanym koperkiem

Kulinarnie z Polką na Kresach
Sałatka z porem i jajkiem | śniadaniowa 407

mojego talerza. Kojarzy mi się typowo z Wielkanocą na którą czekam. Gdy się "przeżre" smakuje jeszcze lepiej niż zaraz po jej zrobieniu. Posypanie pora solą i odsączenie z soku pozbywa go ostrości, dzięki czemu jest łagodniejszy dla żołądka. Ja używam do tego soli himalajskiej, gdyż jest dużo zdrowsza od innych. Składniki na 2 porcje:  1 biała część pora

Czarnawisienka
Tortilla z kurczakiem 371

minut. Pomidory pokroiłem w cienkie plastry, cebulę czerwoną w cienkie piórka, a pół czerwonej papryki w cienkie paseczki. Do serka homogenizowanego dodałem 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku,  sok z cytryny, szczyptę soli i pieprzu i całość dokładnie wymieszałem, aby uzyskać jednolity sos. Placki tortilli delikatnie podgrzałem na patelni. Na każdym placku ułożyłem liście sałaty rzymskiej, plasterki podsmażonego bakłażana

Wyprawy kulinarne
Najprostsza surówka z marchewki 353

było.   Najprostsza surówka z marchewki Czas przygotowania : 20 minut Składniki na 4 porcje Składniki: 600 g marchewki 1 łyżka majonezu 3 łyżki naturalnego jogurtu szczypta cukru sól sok z cytryny  Wykonanie: Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnej tarce jarzynowej. Marchewkę delikatnie oprószamy solą, mieszamy i odstawiamy na 10- 15 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy i odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Szarlotka z karmelizowanymi jabłkami 186

kroimy w kostkę. Umieszczamyw garnku wraz z brązowym cukrem i cynamonem i podgrzewamy do zagotowania. Gotujemy od czasu do czasu mieszając, aż jabłka zrobią się lekko miękkie, a sok, który puszczą, wraz z cukrem i cynamonem stworzą gęsty, brązowy syrop. Odstawiamy do przestygnięcia, a w tym czasie wyrabiamy ciasto. Mąke z proszkiem do pieczenia drobno siekamy z masłem i cukrem

Zawsze głodna!
Rozgrzewający napój imbirowy 158

rozkładamy do kubeczków. Zalewamy wrzątkiem (po 200 ml do każdego kubka) i przykrywamy na 10 min by imbir się zaparzył. Po tym czasie do każdego z kubków dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny i po 2 łyżeczki miodu. Proporcje można zmieniać według uznania-ja lubię kiedy napój jest pikantny i lekko kwaskowy. A Wy? Lubicie imbir? Przepis zgłaszam do akcji

Zawsze głodna!
Sałatka z granatem i serem pleśniowym z sosem miodowo-imbirowym 622

kostkę, granat obieramy, wydobywamy same pestki. Wszystkie składniki mieszamy z sałatą, na koniec posupujemy z wierzchu karmelizowanym słonecznikiem* Sos miodowo-imbirowy: 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny ½ ząbka czosnku Płaska łyżeczka płynnego miodu Mały kawałek startego świeżego imbiru Pół łyżeczki ziół prowansalskich Sól, pieprz Wszystkie składniki łączymy ze sobą energicznie mieszając (możemy umieścić je w małym

Zawsze głodna!
Zielony koktajl 153

porcje: 300 ml mocnego naparu zielonej herbaty z aloesem CLIPPER (od  DeCare ) Duża garść liści szpinaku Pół pęczka natki pietruszki Pół dojrzałego, słodkiego mango 1 pomarańcza 1 jabłko Sok z połowy cytryny Przygotowujemy napar z zielonej herbaty-1 torebka na kubek (300ml) gorącej wody. Parzymy 3 minuty i wyciągamy torebkę. Herbatę odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy

Zawsze głodna!