sok - 13499 przepisów (strona:665/900)

Restauracja Śląskie Ranczo - Zabrze 184

zupełnie przypadkiem na testowanie nowego urządzenia do gotowania metodą Sous vide - czyli w niskich temperaturach. Dzięki tej metodzie jedzenie gotowane ma być soczyste, zdrowsze, ma zachować witaminy i naturalne soki. Podczas gotowania nie jest uszkadzana naturalna struktura jedzenia. Danie prezentowało się na talerzu naprawdę pięknie, jednak jego smak już nas tak nie zachwycił. Kasza była odrobinę rozgotowana i przez

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Naleśniki z domowym twarożkiem waniliowym 138

miseczki przekładamy ser, dodajemy ziarenka z laski waniliowej, cukier puder (około 2 łyżki) oraz jogurt i całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Mandarynki z puszki odcedzamy z soku który wypijamy ;)  Na naleśniki nakładamy masę serową oraz mandarynki i składamy w trójkąty. Podajemy posypując cukrem pudrem. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - pstrąg z patelni grillowej 190

cytryny 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą sól 2 łyżki oliwy Ryby należy opłukać i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Natkę pietruszki należy drobno posiekać. Do miseczki przekładamy pietruszkę, dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny, pieprz z kolendrą, sól oraz oliwę i mieszamy. Tak przygotowaną marynatą nacieramy ryby w środku i na zewnątrz i odkładamy na godzinkę.    Patelnię grillową rozgrzewamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kurczak pieczony z nutą cytryny 216

kurczaka 2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 1/2 łyżeczki curry 1 cytryna sól pieprz PRZYGOTOWANIE : Kurczaka myjemy, przekrawamy udka na pół, przekładamy je do miski, skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Do miseczki przekładamy przyprawę, paprykę, natkę pietruszki oraz curry i dodajemy sól i pieprz do smaku - mieszamy, gotową mieszanką posypujemy kurczaka. Pozostałą cytrynę kroimy w plastry, obkładamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Wielkanocny wianuszek makowy z pomarańczowym lukrem 214

wywijamy kawałki w bok.  Wianuszek smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 30 minut.  Z cukru pudru i soku wyciśniętego z pomarańczy przygotowujemy lukier.  Dodajemy do niego skórkę pomarańczową i polewamy wystudzony wianuszek. Do wypieku wykorzystałam masę makową z bakaliami oraz skórkę pomarańczową Helio, które dostałyśmy do przetestowania w ramach współpracy. Masa

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Karp z piekarnika z cytryną i cebulą 203

kawałki, aby były dwie porcje. Oczyszczonego karpia mocze w mleku min godzinę. Następnie opłukuję osuszam i przekładam do naczynia żaroodpornego. Obsypuję w obu stron solą, pieprzem i pietruszką. Skrapiać sokiem z połowy cytryny. Drugą połówkę cytryny kroję na plasterki. Cebulę również kroję na plasterki. Na wierzchu ryby układam plastry cebuli i cytryny. Przykrywam z wierzchu folią aluminiową i wkładam

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Barszcz ukraiński na botwince 147

dodatkiem. Myślę, że  warto by gościł na naszych stołach. Barszcz ukraiński na botwince SKŁADNIKI: 1 porcja rosołowa 2 marchewki 1 pietruszka 2 pęczki botwinki młodej 200 ml soku z buraków 30 dag fasoli jasiek duży 3 ziemniaki sól i pieprz do smaku    PRZYGOTOWANIE: Fasolę moczymy w wodzie przez minimum 12 godzin - ja namoczyłam

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Drożdżowe ciasto sypane z jagodami, kruszonką i lukrem 164

minut. Ja piekłam 30 minut w 180 stopniach a następnie zmniejszyłam temperaturę do 160 stopni.  W razie niepewności można sprawdzić patyczkiem, czy jest suchy.    Z soku z cytryny i cukru pudru robimy lukier, którym polewamy gotowe, wystudzone ciasto

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Tort brzoskwiniowy z mascarpone i czekoladą 193

minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy biszkopt w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na około 10 minut. Biszkopt przecinamy na trzy krążki - blaty tortu.   Przygotowujemy składniki tortu: Sok z brzoskwiń odlewamy, dopełniamy wodą by było 400 ml i zagotowujemy, wsypujemy galaretkę i studzimy aby zaczęła tężeć.  Brzoskwinie kroimy w kosteczkę, dokładamy do galaretki i odstawiamy. Żelatynę rozrabiamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Buraczany zaczyn na zimę - barszcz czerwony 214

zimę - barszcz czerwony  SKŁADNIKI:  (na 4 litrowe słoiki) 2 - 2,5 kg buraków (podłużnych mają ładny kolor) 2 l wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka soku z cytryny- świeżo wyciśnięty 4 ząbki czosnku 4 liście laurowe 12 ziarenek ziela angielskiego  PRZYGOTOWANIE: Buraki obieramy, kroimy w plasterki (ja wybieram buraki podłużne, mają one bardzo ładny kolorek

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Rogaliki z kandyzowanym aloesem, gruszką i suszonymi śliwkami 168

farszu i zwijamy w rogalika. Układamy na blaszce,  z wierzchu smarujemy żółtkiem jajka. Pieczemy ok 15 minut w piekarniku w 190 stopniach.  Z cukru pudru i soku wyciśniętego z cytryny robimy lukier, dodajemy do niego drobno posiekane orzechy. Lukrem polewamy ostudzone rogaliki. Do przygotowania rogalików wykorzystałam kandyzowany aloes , który otrzymałyśmy w paczuszce od firmy Skworcu

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Świąteczne bułeczki drożdżowe z masą makową z bakaliami 498

dołu, w niewielkich odstępach. Smarujemy z wierzchu mlekiem lub rozmąconym żółtkiem.      Pieczemy ok 20 minut w piekarniku w 190 stopniach.    Z cytryny wyciskamy sok i mieszamy z cukrem pudrem. Lukrem polewamy wystudzone babeczki. Posypujemy dekoracjami.   Do przygotowania bułeczek wykorzystałam masę makową z bakaliami firmy Helio . Masa ta, to produkt gotowy, nadaje się do bezpośredniego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - Zdrowy koktajl na maślance z dodatkiem czarnego sezamu 200

awokado 1/2 limonki 1 banan 1 kiwi 1/2 pęczka natki pietruszki 250 ml maślanki naturalnej 1 łyżeczka czarnego sezamu Skworcu   Przygotowanie: Awokado obieramy ze skórki, skrapiamy sokiem z limonki, dodajemy obranego banana i kiwi oraz listki z natki pietruszki. Całość miksujemy. Dolewamy maślankę naturalną i miksujemy ponownie. Maślankę możemy zastąpić kefirem lub jogurtem. Dosypujemy czarny sezam i mieszamy całość

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wuzetka z mascarpone 717

biszkopt jest upieczony. Wyciągamy i chwile przestudzamy, obracamy biszkopt na drugą stronę ściągając papier do pieczenia,  przekrawamy go wzdłuż na pół.  Przygotowujemy poncz:  Z cytryny wyciskamy sok – uważamy by nie było pestek, dodajemy cukier puder oraz ciepłą wodę i dokładnie mieszamy. Powstałym ponczem nasączamy biszkopt.  Przygotowujemy krem:  W wodzie namaczamy żelatynę, kiedy napęcznieje podgrzewamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sos pieczarkowy na mleku 203

patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę.      Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki. Pieczarki dodajemy do cebuli i dusimy aż zmiękną i puszczą soki.      Wlewamy szklankę mleka, mieszamy i podgrzewamy.     W drugiej szklance mleka rozprowadzić mąkę i wlać powoli na patelnię ciągle mieszając, aby nie było grudek. Podgrzać do wrzenia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki