woła " .. ja mamo ja chcę mieszać .." Za każdym razem możemy użyć innych ziół raz połączyć szczypiorek z pietruszką raz użyć bazylii itd. Jeśli zapragniemy łagodniejszej wersji ocet zastępujemy sokiem z limonki, z pomarańczy czy cytryny. Pięć minut pracy przy sosie i możemy uzyskać zaskakujący smak, podkręcić sałatkę, zioła. Nie bójmy się eksperymentować w łączeniu różnych wariacji. Zapewniam
Basia w kuchnipomarańczy Wykonanie: Wino wlać do garnka, dodać cukier wanilinowy, gałkę muszkatołową, imbir, cynamon, goździki oraz pokrojone cienkie plastry pomarańczy. Można trochę „podziubać” pomarańcze widelcem, żeby puściły sok. Podgrzać, ale NIE dopuścić do zagotowania. Na koniec można przecedzić. Polecam function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp
dom-agi.plwmasuj w skórę płyn ( 5 łyżek octu jabłkowego na pół szklanki wody). Zaczekaj minutę i spłucz włosy wodą. 2. Maseczka odżywcza Zmiksuj 1 jabłko z kilkoma jasnymi winogronami, łyżką soku z cytryny i odrobiną oleju. Nałóż na twarz, szyję oraz dekolt. Zmyj po 15 minutach. 3. Maseczka wygładzająca Dojrzałe jabłko zetrzyj na tarce, wymieszaj z łyżką miodu. Nałóż na twarz
dom-agi.pldzisiejsze danie, ciasto trochę naleśnikowe, kryjące pysznego soczystego kurczaka… Składniki: - 2 spore piersi z kurczaka - 1/2 płaskiej łyżeczki soli - ½ łyżeczki ostrej papryki - ½ łyżeczki suszonego tymianku Ciasto: - 1 łyżka soku z cytryny - 1/2 łyżeczki soli - 2 łyżki siekanej pietruszki - 2 łyżki siekanego szczypiorku - 1 szklanka mąki - 1 jajko -¾ szklanki wody -½ łyżeczki sody - olej do smażenia Wykonanie: Piersi z kurczaka rozkroić
dom-agi.pldomu, czy dla dzieci do szkoły. Ciasto wyszło łatwe do formowania i niezwykle lekkie jak na drożdżowe. Dzieciom bardzo smakowało. Ja użyłam mrożonych malin, nie rozmrażałam ich wcześniej i sok z nich rozlał się na bułeczki, ale kwaskowaty smak przełamywał doskonale słodycz bułek, budyniu i kruszonki. Składniki: Ciasto drożdżowe: - 4 dag drożdży; - 8 łyżek cukru; - 0,5 kg mąki
dom-agi.plsię składników (ok. 30 sek). Rabarbar i truskawki kroimy i zasypujemy w garnku cukrem. Po ok. 15 minutach owoce gotujemy przez około 10 minut (do czasu aż owoce puszczą sok, a rabarbar zmięknie). Obie mąki łączymy z wodą (najlepiej blenderem aby nie było grudek) i wlewamy do owoców. Gotujemy na małym ogniu tylko do zgęstnienia (masa będzie gęściejsza niż budyń
dom-agi.plstron. Jajko rozbełtać, dodać pieprz i czosnek. Każdy kawałek mięsa rozbijamy, moczymy w jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoty kolor (aż z kości przestanie wypływać sok). Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp
dom-agi.pltortownicę 20 cm: - 6 jajek; - 2 szklanki mleka; - 1/2 szklanki mąki pszennej+2łyżki - 1/8 szklanki mąki ziemniaczanej+2 łyżki; - 1 opakowanie cukru wanilinowego; - 1/2 szklanki herbaty z sokiem z 1/2 cytryny; - 3/4 szklanki cukru; - 200 g masła; - 200 g chałwy+ chałwa do ozdoby; - 80 g mlecznej czekolady; - 2 łyżki kremówki; - 200 g konfitury wiśniowej; Wykonanie: Biszkopt: 6 jajek oddzielić
dom-agi.plsmażyć, wrzucamy cebulę i czosnek. Całość podsmażamy do „pół-miękkości” Do prawie gotowej soczewicy dorzucamy pomidory (jeżeli są w całości to kroimy je na kawałki) i wlewamy sok z pomidorów. Dorzucamy cebulę z czosnkiem i całość dusimy jeszcze około 5-7 minut. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else
dom-agi.plsuchego patyczka). Do przełożenia: - konfitura wiśniowa, - 1 l śmietany 36%; - 0,5 łyżki cukru pudru - różowy barwnik Z biszkoptu wyciąć kształt świnki peppy, przekroić na pół. Dół biszkoptu nasączyć sokiem malinowym lub herbatą, posmarować konfiturą wiśniową i warstwą różowej bitej śmietany. Położyć drugą część biszkoptu wierzch i boki wysmarować bitą śmietaną. Resztę bitej śmietany zabarwić na ciemniejszy różowy kolor
dom-agi.plJeśli odpowiada Wam smak chrzanu, to warto połączyć go ze śledziem. Ostrość chrzanu jest nieco zredukowana dodanym jabłkiem. 6 małosolnych płatów śledziowych 1 łyżka chrzanu 1 jabłko 1 łyżka soku z cytryny 1 - 2 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego pieprz Śledzia spróbować, zbyt słonego wymoczyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze kawałki. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce
Kuchcik gotujeZmniejszam temperaturę piekarnika. Całość piekę w 200 stopniach przez 17-20 minut, aż ciasto przyjemnie się przyrumieni. Wyjmuję z piekarnika i zostawiam na 20 minut, by odpoczęło, a powstałe soki lekko się zestaliły. Następnie kroję ostrym nożem. U sióstr Tatin nie mogło zabraknąć kulki lodów i kleksa z bitej śmietany. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkizielem i zagotować. W międzyczasie pokrojoną cebulę zeszklić na oleju, jak już będzie szklista, to dołożyć sprasowany czosnek, a następnie dodać pokrojone pieczarki i podsmażyć do momentu, aż puszczą sok- który należy odparować- i zaczną się rumienić. Z zupy wyłowić zielę oraz listek laurowy. Podsmażone pieczarki przełożyć do zupy i całość zmiksować. Doprawić estragonem, chili oraz kurkumą i chwilę razem
Kraina Miodem Płynącamleka. Dlaczego uważnie? Dlatego, że kasza gotowana na mleku szybko się może przypalić.Kiedy mamy już ugotowaną kaszę, lekko ją studzimy i wykładamy do dzbanka blendera, dodajemy syrop klonowy, sok z cytryny, 1/2 szklanki mleka i wszystko razem zmiksowałam. Wyłożyłam wszystko do miseczki, na środku wyłożyłam 2-3 łyżeczki marakuji z orzechami w miodzie ETERNO. Możecie wyłożyć każdą inną ulubiona
Blondynka Gotujeduże garście :) 1 grejpfrut czerwony 4 truskawki (użyłam mrożonych) 1 mała łyżeczka spiruliny Wykonanie: Do dzbanka blendera wrzucamy 4 truskawki, liście szpinaku, wydrążony miąższ z grejpfruta i sok, który z niego wyciekł podczas wyciągania miąższu, wsypujemy spirulinę i wszystko razem dokładnie miksujemy. Przelweamy do szklanki i Na zdrowie Kochani! SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotuje