sok - 13499 przepisów (strona:651/900)

Cygany, czyli sałatka Wileńska 363

grubych oczkach.Przełożyć do miski. Jajka ugotować na twardo i pokroić w drobną kosteczkę.Następnie pokroić drobniutko cebulę i ogórki obrane ze skórki.Ogórki jeśli puściły zbyt dużo soku należy delikatnie wycisnąć.Groszek odsączyć z zalewy i dodać do całości,Czas na nasze śledzie.Kroimy je w cieniutkie plasterki i dorzucamy do miski.Dodajemy majonez i pieprz.Mieszamy i próbujemy.Na końcu

Gosia gotuje
Pstrąg smażony peklowany w ziołowej marynacie 179

uważana powszechnie za  danie grillowe z patelni smakowała równie wybornie. Składniki; 3 świeże pstrągi Marynata: 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka suszonego tymianku sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę 1 cebula pokrojona w cieniutkie plasterki sól  do smaku Dodatkowo olej do smażenia  mąka o panierowania

Gosia gotuje
Sałatka z fasolki szparagowej 438

żółtej lub zielonej fasolki szparagowej 2 małe czerwone cebulki 2 gałazki szczypiorku 1 zółta papryka kilka gałązek świeżego tymianku kilka gałązek miety Dresing: 3 łyżki oleju 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka octu 1 płaska łyżeczka cukru kilka płatków chili 5 listków świeżej pokrojonej mięty sól i pieprz do smaku ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Sposób przygotowania: Fasolkę umyć

Gosia gotuje
Sałatka ziemniaczana z szynką i żółtym serem 189

ulubionego sera żółtego  1 pęczek rzodkiewki 1/2 pęczka szczypiorku kilka listków świeżej bazylli, mięty i oregano Dresing: 1 płaska łyżeczka miodu naturalnego 2 łyżki octu winnego 1 łyzeczka soku z  cytryny 2 łyżki oleju 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę kilka płatków chili kilka drobno pokrojonych listków mięty Sposób przygotowania: Ugotowane i przstudzone ziemniaki, jeśli są małe pozostawić

Gosia gotuje
Sałatka z groszku cukrowego, fety i liści boćwiny 228

winegretem. Jednym słowem...pycha. Składniki: 100 g rucoli 100 g groszku cukrowego garść liści boćwiny 100 g sera feta  100 g truskawek Sos: 2 łyżki oleju 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu naturalnegp sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonej bazylii Sposób przygotowania: Groszek wrzucić do goracej osolonej wody i ugotować do miękkości, odsaczyć z wody

Gosia gotuje
Placki ziemniaczane z sałatką z boćwinyi i jajkiem w koszulce 167

olej  do smażenia Dodatkowo: 2 garście liści boćwiny 3 jajka sól i pieprz Sos: 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu sól i pieprz Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobniusieńko pokroić  w kosteczkę. Ziemniaki wymieszać z cebulą,  roztrzepanym jajkiem, śmietaną

Gosia gotuje
Domowy fast food 192

pekińskiej kilka pomidorków koktajlowych olej rzepakowy do smażenia frytek Marynata do mięsa: 2-3  łyżki sosu walchester 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki kuminu  1/2 łyżeczki sproszkowanej kolendry 2 zabki czosnku wyciśniętego przez praskę Dresing do kapusty pekińskiej: 2 łyżki oleju 2 łyżki octu winnego 1/2 łyżeczki cukru

Gosia gotuje
Szaszłyki z papryką w orientalnej marynacie 152

peklowanej słoniny 2 duże cebule 2 czerwone papryki Składniki na marynatę: 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka startego imbiru 2 pokrojone gałązki zielonego czosnku Sposób przygotowania: Mięso umyć, pokroić w niewielkie 1 centymetrowe plastry, dodać pokrojoną słoninę i wszystko umieścić w marynacie

Gosia gotuje
Sałatka z awokado, serem feta i pomidorami 207

dzisiaj. Składniki: 1 główka sałaty strzępistej czerwonej 1 dojrzałe awokado 2 pomidory 1 kostka sera feta 200 g 1 nieduża cebula kilka gałązek koperku Sos: 3 łyżki oliwy sok z połowy cytrtny 1 łyżeczka miodu 1 łyzeczka musztardy francuskiej kilka płatków chili sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Sałatę umyć, osuszyć i rozłożyć na półmisku, na niej ułożyć plastry

Gosia gotuje
Zielona sałata z kurczakiem i owocami 159

maślana i rzymska pół na pół) 10 listków bazyli 1 pieczona  pierś z kurczaka 3 mandarynki 1/2 garści rodzynek garść winogron 1/2 papryczki chili Sos: 1 łyżeczka miodu sok z jednej mandarynki 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku przeciśnięte rzez praskę szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Sałatę umyć osuszyć i porozrywać na drobniejsze kawałki usuwając jednocześnie zgrubiałe końcówki.Umieścić

Gosia gotuje
Sałatka makaronowa z bobem i rukolą 219

blogu sałatka z jego udziałem,  choć ten tradycyny  też uwielbiam. Składniki: 200 g makaonu kokardki 250 g bobu garść rukoli 3 łyżki grubo zmielonych orzechów włoskich Desing: sok z połowy cytryny 3 łyżki oliwy bazyliowej 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę sól i pieprz do samaku Sposób przygotowania: Zagotować wodę, lekko osolić i ugotować makaron al dente. Bób

Gosia gotuje
Sałatka owocowa 179

ważne:) 2 pomarańcze 4 mandarynki 2 owoce kiwi 1 soczyste jabłko 6 połówek brzoskwiń z puszki garść rodzynek kilka daktyli kilka orzechów włoskich szczypta zmielonych goździków 1/2 szklanki soku brzoskwiniowego 1 łyżka miodu Przygotowanie: Wszystkie owoce pokroić w kostkę jednakowej wielkości. Dodać rodzynki,orzechy, cieniutko pokrojone daktyle, zmielone goździki, miód i  sok.Wymieszać i pozostawić na około 20 minut

Gosia gotuje
Sałatka z pęczaku z fetą i granatem 191

granaty 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 papryczki chili bez pestek 150 g sera feta garść  rodzynek Dresing: 1 łyżka musztardy francuskiej 2 łyżki płynnego miodu naturalnego 2 łyżki soku z cytryny 5 łyżek oliwy otarta skórka z połowy cytryny suszone płatki chili według uznania  1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę ( można pominać) sól i pieprz do smaku Sposób

Gosia gotuje
Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem 191

zacznie się gotować wlać przygotowany budyń i ciągle mieszać. Lekko przestudzić i wyłożyć na ciasto. Na wierzchu budyniu ułożyć poprzekrajane na pół sliwki, rozcięciami do góry, aby nie puszczały soku do ciasta. Z podanych składników przygotoać kruszonkę i posypać nia wierzch naszego ciasta. Ciasto wstawić  do piekarnika z termoobiegiem nagrzanym do 180 stopni na 50-55 minut. Odstawić

Gosia gotuje
Karczek duszony w miodzie i ciemnym piwie 137

mięso, a na wierzchu umieścić pokrojona w piórka cebulę. Posolić i popieprzyć do smaku. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez około godzinę. Cebulą zrobi się mięciutka, puści soki i powstanie z niej w połączeniu z piwem mnóstwo pysznego sosu. Danie jest gotowe do podania bezpośrednio po przygotowaniu. Mi najbardziej smakuje z pieczywem, ale moja Mama woli ziemniaczki, decyduje

Gosia gotuje