sok - 13499 przepisów (strona:646/900)

Jarmuż 203

dusimy do miękkości. Na ostatnie 15 minut dodajemy pokrojony jarmuż i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem.   Koktajl z jarmużem: banany miksujemy z kilkoma liśćmi jarmużu i dodajemy sok z cytryny. Pasta z jarmużem na kanapki: kilka ugotowanych jajek miksujemy z jarmużem, dolewamy parę kropel oleju i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Omlet z jarmużem: rozmieszać kilka

prawdziwe jedzenie
Zupa pieczarkowa przecierana z wolnowaru 226

małym ogniu, żeby nie przypalić. Cebulę przełożyć do miseczki, na patelnię dolać nieco oliwy i podsmażyć pieczarki - można to robić partiami, tak aby nie puściły zbyt dużo soku, tylko się lekko zrumieniły. W trakcie podsmażania pieczarki trochę posolić i popieprzyć. Pieczarki, cebulę , marchewkę i pietruszkę, ziemniaki pokrojone w kostkę, włożyć  do misy wolnowaru, zalać gorącym bulionem.  Przykryć

Stare Gary
Kapusta włoska - duszona - dietetycznie 225

minut  możesz podać duszoną jarzynkę. Świetny dodatek do każdego drugiego dania. Składniki : 1/2 główki kapusty włoskiej 1 łyżeczka mąki sól, pieprz spora szczypta cukru 1 łyżka octu lub soku z cytryny Wykonanie: kapustę pokroić w grube 2- cm paski. Umieścic w rondlu, podlać małą ilością wody i gotować niecałe 10 minut do miękkości łyżeczkę mąki wymieszać z niewielką ilością

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto jabłkowe z parowaru 319

owsianych  Przyprawy :  cynamon  kardamon  Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na średniej wielkości kawałki. Przekładamy do miski i zasypujemy 2 łyżkami cukru trzcinowego. Po godzinie odlewamy sok, który się wydzielił, a do jabłek dodajemy jajko, len mielony, mąkę amarantusową, bakalie i żurawinę. Przyprawiamy cynamonem i kardamonem i dokładnie wszystko ze sobą mieszamy, aż wyrobi się jednolita masa

Parowar Faceta
Pasta z makreli 165

mniejsze kawałki. Gdy jajka są pokrojone blenderem miksujemy jajka i makrelę na jednolitą masę. Ogórki kiszone ścieramy na tarce na grubym oczku a następnie wyciskamy z nich większą ilość soku aby później nie zbierał się w naszej paście. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę. Do masy z jajka i makreli dodajemy cebulkę, ogórki, majonez doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy dokładnie

Sprawdzone przepisy kulinarne
Miruna panierowana na piatkowy obiad 239

obiadu. Przepis prosty i szybki, a efekt murowany. Składniki - filety z miruny 60 dkg. - mąka, jajko,bułka tarta - sól, pieprz,czosnek granulowany,cytryna Wykonanie Filety rozmroziłam na sitku, skropiłam sokiem z cytryny i porządnie osuszyłam . następnie posypałam delikatnie solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem( odstawiłam na godzinkę do lodówki) Tak przygotowane rybki obtoczyłam najpierw w mące, potem roztrzepanym jajku i bułce

Kuchnia z widokiem na ogród
Mizeria najprostsza, ogórki w śmietanie 316

więcej. Składniki - ogórek zielony 2 szt. - śmietana ok.2 łyżki - sól Wykonanie Ogórki obieram i szatkuje w cieniutkie plasterki, posypuję delikatnie solą i mieszam. Odstawiam na jakieś pół godzinki. Powstały sok z ogórków odlewam a ogórki zalewam śmietaną. Mieszam i gotowe. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Duszone żołądki z indyka. Pyszny gulasz. 186

płukam, oczyszczam i wykrawam zbędne części. Następnie kroję w plasterki, a plasterki w cienkie paseczki. Wrzucam na rozgrzany olej, chwilkę podsmażam, aż starcą różowy kolor i wypłynie z nich sok. Dodaję wegetę, paprykę, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalewam wrzącą wodą tak tylko aby przykryła mięso , dodaję listek laurowy i ziele angielskie. Duszę ok.2 godzin do zupełnej miękkości. Następnie

Kuchnia z widokiem na ogród
Sałatka Królewska. Świetna na imprezy i przyjęcia. 202155

twardo 2 szt. - słoiczek selera konserwowego - puszka kukurydzy (mniejsza) - majonez - sól, pieprz Wykonanie Por kroję w cieniutkie półplasterki, wkładam do małej miseczki i zasypuję dwoma szczyptami soli,aby puścił sok, zmiękł i stracił goryczkę. Szynkę, jajka i ananasa kroję w kosteczkę, seler w drobniejsze paseczki, dodaję odsączoną kukurydzę i odciśniętego pora. Przyprawiam delikatnie solą i pieprzem. Dodaję 3-4 łyżki

Kuchnia z widokiem na ogród
Golonka indycze zapieczone i duszone na patelni. Soczyste i mięciutkie. 186

półtorej do dwóch godzin, aż mięso całkowicie jest miękkie i swobodnie odchodzi od kości. W czasie duszenia nie ma potrzeby dodawania już wody lub innych płynów, golonka puszczą dużo soków i duszą się aromatycznie. Podczas duszenia trzeba jedynie co jakiś czas je obracać. Goloneczka podaję najczęściej w wersji obiadowej z ziemniaczkami i surówką Dziś podane z sałatą lodową http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com

Kuchnia z widokiem na ogród
Sałata salanova z pomarańczą i sosem winegret. Smaczna surówka obiadowa. 221

Sałete dokładnie opłukałam i osuszyłam ułożyłam w miseczce. Pomarańczę obrałam ze skórki i wykroiłam białe błonki, pokroiłam w grubsze kawałki i wyłożyłam na sałatę. Do małego słoiczka wlałam wyciśnięty sok z połowy cytryny, dwie łyżki oliwy, musztardę, sól i pieprz. Słoiczek zakręciłam i potrząsałam nim tak długo aż składniki sosu się połączyły. Powstałym winegretem polałam sałatę i tuz przed podaniem

Kuchnia z widokiem na ogród
Łazanki z kapustą kiszoną, pieczarkami i kiełbasą. Smaczne danie z makaronem. 338

lekkiego zrumienienia. W osobnym garnku gotuję makaron, kiedy jest prawie miękki,odcedzam ( ale nie do końca zostawiam troszkę wody ), do makaronu dodaję kapustę wraz z powstałym z gotowania sokiem, podsmażone pieczarki z kiełbasą. Całość stawiam na najmniejszym ogniu doprawiam sosem sojowym, majerankiem i ew.solą. Gotuję jeszcze ok.2 minuty, delikatnie mieszając. I łazanki są już w zasadzie gotowe

Kuchnia z widokiem na ogród
Papryka faszerowana w pomidorowym sosie, a'la gołąbki. Smaczny letni obiad. 319

chwilkę z obu stron. Zmniejszam ogień, patelnię przykrywam pokrywką i duszę aż będą prawie miękkie, a farsz upieczony. Zarówno papryki jak i mięso z farszu podczas duszenia wypuszczają smaczne soki, więc nie ma potrzeby dolewać żadnych płynów, tylko co jakiś czas trzeba je obracać i sprawdzać miękkość, aby się nie rozgotowały. Sos pomidorowy Kiedy papryki są już prawie miękkie

Kuchnia z widokiem na ogród
Ogórki z czosnkiem. Smaczna zimowa sałatka w słoikach. Domowe przetwory. 1429

mizerię, przekładam do miski,dodaje przeciśnięty przez praske czosnek i pozostałe składniki. Dokładnie mieszam.Odstawiam na 2 godziny. Po tym czasie znów mieszam i przekładam do słojów wraz z wytworzonym sokiem ( zalewą ) Pasteryzuję 10-15 minut. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Zupa krem cebulowo-serowa z grzankami i bekonem. 226

świeża lub suszona Wykonanie Cebulę obieram i kroję w półplasterki. Przekładam na patelnię na której roztopiłam po łyżce oleju i masła, dodaję przyprawy,chwilę duszę aż zmięknie i puści soki. Bulion podgrzewam. Do gorącego bulionu przekładam uduszona cebulę, gotuję na wolnym ogniu około pół godziny. Po tym czasie odlewam do małego garnuszka trochę gorącej zupy i rozpuszczam w niej pokrojone

Kuchnia z widokiem na ogród