sok - 13499 przepisów (strona:640/900)

Grillowana ryba w liściach – starożytny sekret na idealną rybę 174

soli 2 łyżki wody 2 łyżki oleju słonecznikowego liście bananowca do owijania ryby do sosu: 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżeczki posiekanej czerwonej papryczki chili 2-3 łyżki soku z limonki Przygotowanie: Ryby opłukać i wysuszyć na ręczniku papierowym. Zmieszać imbir, kolendrę, chili, kurkumę i sól z dwoma łyżkami wody. Przygotowaną pastą natrzeć ryby i skropić olejem słonecznikowym. Każdą

naRuszcie
Botwina i pomarańcza 119

mleka 2 łyżki jogurtu naturalnego Sposób przygotowania Pokroić pomarańcze na mniejsze kawałki, wrzucić do blendera razem z botwiną. Dodać mleko, jogurt, wszystko połączyć. Jeszcze na sam koniec dodałam trochę soku z cytryny, pysznie

pink envelope
W gruszce jest moc! 157

łyżki jogurtu naturalnego 2 szklanki mleka Sposób przygotowania Pokroić ma mniejsze kawałki owoce, wrzucić do blendera. Dodać mleko, jogurt, wszystko razem wymieszać. Dodatkowo dodałam na sam koniec kapkę soku z cytryny i oprószyłam cynamonem koktajl. Smacznego

pink envelope
Pistacje + banan 169

przygotowania Banana pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do blendera. Pistacje (bez skorupki, bo stracicie zęby;) rozgnieść, dodać do bananów, wlać mleko, jogurt i wszystko razem wymieszać, Dodatkowo dodać kapkę soku z cytryny, by orzeźwiła, pysznie

pink envelope
Koktajl bananowo - śliwkowy 115

góry płatkami czekoladowymi.  PS. Tym razem nie znalazłam żadnych robali. Ale na wszelki wypadek wszystko mocno zmiksowałam :) Składniki 2 banany 1,5 szklanki maślanki 6 szt śliwek wegierek sok z ćwiartki cytryny Sposób przygotowania Banany pokroić na mniejsze kawałki. Śliwki umyć i usunąć ze środka pestki. Pokroić je na mniejsze kawałki. Owoce umieścić w blenderze, dodać maślanki, wszystko razem

pink envelope
Domowe burgery 175

sól pieprz 1/2  łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 jajko olej do smażenia Dodatkowo sałata pomidor ser żółty Sos  mały jogurt naturalny 2 łyżeczki chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Sposób przygotowania Do mielonego mięsa dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekaną natkę pietruszki. Dodać jajko, sól i pieprz (wedle własnego

pink envelope
Maliny i jeżyny pod kruszonką 157

zwykłych małych słoików i też było dobrze). Posypać cukrem, dać kruszonkę i zapiekać w temp. 180 stopni ok. 20 min. (aż kruszonka będzie miała złoty kolor a owoce puszczą soki). Podawać z łyżką jogurtu naturalnego

pink envelope
Burgery z buraków 178

łyżka majonezu 2 ząbki czosnku Dodatkowo  4 bułki liście młodego szpinaku pomidor czerwona cebula cukinia Sposób przygotowania Buraki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć sok i przełożyć do miski, razem z przyprawami,  wbić jajka, dodać bułkę tartą i wymieszać. Formować burgery i  smażyć na patelni z rozgrzaną oliwą (ok. 2 min z każdej strony

pink envelope
Zupa tajska 192

Simply lifetimie .  Składniki na bulion tajski 2 litry wody 2 marchewki 1 por 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżeczki soku z limonki 2 łyżeczki startego imbiru 1/2 papryczki chilli  zupa tajska z ryżowym makaronem i krewetkami 2 litry bulionu tajskiego 200g krewetek  200g makaronu ryżowego 1 ząbek czosnku

pink envelope
Mojito - klasyk w domowym zaciszu 1134

łyżeczka cukru kieliszek białego rumu ( u mnie bacardi) mięta woda gazowana kruszony lód Na spód szklanki wrzucamy pokrojone kawałki limonki i zasypujemy cukrem. Ugniatamy delikatnie łyżką, by limonka puściła sok. Następnie wrzucamy listki mięty. Wlewamy rum, wrzucamy lód i uzupełniamy wodą. Dekorujemy listkiem mięty i plastrem limonki.  P.S. Jeśli nie macie urządzenia do kruszenia lodu, wystarczy w torebce foliowej

Mój Smak na Życie
Cygany, czyli sałatka Wileńska 317

grubych oczkach. Przełożyć do miski.  Jajka ugotować na twardo i pokroić w drobną kosteczkę.Następnie pokroić drobniutko cebulę i ogórki obrane ze skórki. Ogórki jeśli puściły zbyt dużo soku należy delikatnie wycisnąć.Groszek odsączyć z zalewy i dodać do całości.  Czas na nasze śledzie. Kroimy je w cieniutkie plasterki i dorzucamy do miski. Dodajemy majonez i pieprz. Mieszamy

Gosia gotuje
Sok jabłkowo-marchwiowy z dodatkiem banana 178

Świeża dawka naturalnej energii:) Sok jabłkowo-marchwiowy z dodatkiem banana Składniki: 4 jabłka 2 marchewki 1 banan ok. 1 l wody mineralnej 2 - 3 łyżki miodu /opcjonalnie/ Owoce umyć, marchewki i banana obrać ze skórki, z jabłek wydrążyć gniazda nasienne, usunąć ogonki. Całość rozdrobnić /u mnie thermomix/, dolać wodę - ilość według uznania  i ewentualnie dosłodzić miodem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Ciasto ucierane o smaku wiśniowym. 187

szklanka mąki pszennej 2 kisiele wiśniowe 3 łyżki mąki ziemniaczanej 6 jajek 200 g masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki zagęszczonego soku wiśniowego 1 łyżka wody Wszystkie składniki utrzeć w razie potrzeby dodać wody. Dodatkowo wiśnie kandyzowane Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę,proszek do pieczenia, kisiele i mąkę ziemniaczaną

O kuchni z uczuciem
Jabłka w sosie waniliowym 181

mleko zagotować i łączymy z wymieszanymi składnikami, mieszając zagotować sos.  Ugotowany sos wylewamy na duży talerz wkładamy uduszone jabłka w środek wkładamy konfiturę z jeżyn można polać dowolnym sokiem i posypać jabłka szczyptą cynamonu. Smacznego

kgwjanczewo
Błyskawiczny wiosenny szkorbut 173

skoro pogoda nie pozwala na jakiekolwiek prace na dworze, to wyżywamy się w kuchni:) Potrzebne Paczka niepołamanych, dobrej jakości herbatników/ petit-beurre Puszka masy makowej dobrej jakości Na lukier Sok z połowy cytryny Białko jajka 1-2 szklanki cukru pudru Kilka kropel aromatu migdałowego Na polewę czekoladową 1/2 kostki masła 4 łyżki kakao w proszku 1 jajko 6 łyżek cukru

les mirabelles