sok - 13499 przepisów (strona:633/900)

Dietetyczny domowy budyń waniliowy | szybki deser | przepis z odżywką białkową (opcjonalnie) 397

byłam młodsza uwielbiałam budyń. Jadłam go bardzo często na podwieczorek lub kolacje razem z owocami lub sokiem malinowym. Gdy przychodziły do mnie koleżanki mama częstowała nas właśnie takim deserkiem. Z biegiem lat ja i mama uświadomiłyśmy sobie ile to chemii i cukru. Chcąc przywołać trochę wspomnień zrobiłam swoją, zdrową i w 90% smakującą tak samo jak oryginalna wersję budyniu

Czarnawisienka
Ogórkowe talerzyki z nadziewaną pieczarką 205

układamy na półmisku. Obrane jajka, trzony pieczarek oraz szczypiorek kroimy w drobniutką kosteczkę. Mieszamy w misce wszystkie pokrojone składniki ze serkiem oraz kiełkami, przyprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Nadziewamy kapelusze pieczarek układamy na ogórku posypujemy posiekanym koperkiem lub prażonym słonecznikiem. Smacznego

kgwjanczewo
Krem z batatów 204

ok.450g) 1/2 kg marchewki 1 duża cebula 1 czerwona papryczka chili 2 łyżeczki pikantnej pasty curry  400 ml mleka kokosowego 1/3 szklanki bulionu warzywnego 750ml wody 1 łyżka soku z limonki/cytryny sól pieprz  olej  świeża kolendra PRZYGOTOWANIE Cebulę i obrane bataty kroimy w kostkę. Marchewkę w plasterki. Papryczkę chili przekrawamy wzdłuż, usuwamy pestki i siekamy. W garnku

Moje Kuchenne Rewelacje
Kaczka po chińsku 292

naczyniu pomieszałem 1 łyżkę oliwy, 1 łyżeczkę pieprzu kajeńskiego, 4 łyżki sosu sojowego, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, starty na tarce o drobnych oczkach czterocentymetrowy kawałek korzenia imbiru, sok z połowy cytryny i łyżeczkę lekko roztartego w moździerzu pieprzu syczuańskiego. W powstałej marynacie zanurzyłem mięso i pozostawiłem je na noc skórą do góry. Piersi kaczki po wyjęciu z marynaty

Wyprawy kulinarne
Żur na domowym zakwasie 233

przywarła do dna. Usunąć wędzony boczek. podawać z żytnim chlebem na zakwasie lub jajkiem. Młody zakwas nie jest bardzo kwaśny, jeśli więc żur wyjdzie za mało kwaśny, dodajcie nieco soku z cytryny lub octu winnego

W SMAK
Tort pomarańczowy z masą kubusiową 712

warto! Biszkopt : 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem „kubusiowy” ( jak w tym przepisie ) : duży pomarańczowy lub marchwiowo-jabłkowy sok przecierowy, np. Kubuś 3 budynie śmietankowe Krem śmietanowy: 500 ml śmietany kremówki 36%, można użyć 30% 4 śmietany fix (w proszku) 1 łyżka cukru pudru czubata łyżka żelatyny + 1/4 szklanki gorącej

kuchcikownia
Barszcz wigilijny z pieczonych buraków i uszka z grzybami leśnymi 206

piekarnika, ostudzić i jeszcze ciepłe obrać. Zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę. Z bulionu wyjąć warzywa, do gorącego dodać pokrojone buraki, gotować na małym ogniu 5 minut. Dodać sok z cytryny lub ocet, kwas buraczany, zamieszać i odstawić na kilka godzin (najlepiej na noc). Gdy wywar naciągnie mocno podgrzać, ale nie do wrzenia. Podawać z uszkami. Uszka

Pełny talerz
Quesadillas z kurczakiem i papryką (Quesadillas de pollo y pimientos) 397

trójkątów. Powtórzyć to samo z kolejnymi plackami. Quesadillas można podawać z guacamole, pico de gallo lub inną ostrą salsą,a na złagodzenie smaku polecam gęstą śmietanę doprawioną odrobiną soku z limonki i solą. Marynata do mięsa: 350 g piersi kurczaka 1 łyżeczka czerwonej papryki mielonej ½ łyżeczki mielonego kuminu duża szczypta mielonego cynamonu szczypta pieprzu kajeńskiego szczypta pieprzu czarnego sól według

Pełny talerz
Koktajl z grillowanych cytryn 163

zanurzyć w cukrze. Układać na średnio rozgrzanym grillu. Grillować ok. 5 minut, aż zmiękną. Odłożyć na talerzyk do przestudzenia. Na dzbanku ułożyć sitko. Nad sitkiem wyciskać przestudzone cytryny. Do soku dodać syrop cukrowy, szklankę wody i likier cytrynowy. Wszystko razem zamieszać. Jeżeli trzeba uzupełnić jeszcze wodą do smaku Przelać do szklanek/ kieliszków. Podawać z lodem i gałązkami tymianku. Smacznego

Pełny talerz
Cukinia faszerowana mięsem z sosem pomidorowym 161

piórka. Na patelni rozpuścić masło, zeszklić cebulę. Dodać miąższ z cukinii, lekko posolić. Dusić na średniej mocy ok. 15-18 minut, aż cukinia się rozgotuje i odparuje większość soku. Odstawić do przestudzenia. Mięso wyrobić z ziołami, podsmażoną cebulą z cukinią i jajem. Dodać parmezan, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać bułkę tartą. Masa powinna dawać się dość łatwo

Pełny talerz
Zupa pomidorowa rodem z Toskanii (Pappa al pomodoro) 200

podać jako grzanki do zupy), gotować ok. 7 minut aż zacznie się rozpadać. Jeżeli papka jest zbyt gęsta dodać trochę wody. Na koniec dodać pomidorki koktajlowe razem z sokiem, który wyciekł podczas pieczenia i porwane lub pokrojone listki bazylii (kilka odłożyć do dekoracji). Gotować jeszcze ok. 7 minut. Doprawić do smaku solą morską i pieprzem. Zupę podawać ciepłą

Pełny talerz
Gulasz pieczony w dyni. Bardzo jesienny i pikantny. 231

łyżkami oleju, dodać pozostałe 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, rozłożyć na blasze oprószyć solą. Piec ok. 25 minut. Wystudzić, obrać ze skórki. Połowę pomidorów zmiksować razem z sokiem z pieczenia. Resztę grubo pokroić. Cebule obrać, drobno pokroić. Chili przekroić wzdłuż, usunąć nasiona, drobno pokroić. Marchewkę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce. Dynię piżmową pokroić na kawałki. Jarmuż opłukać, oczyścić

Pełny talerz
Zapiekanka szwedzka z łososiem i ziemniakami 193

czasie wyjąłem danie z piekarnika, nałożyłem porcje na talerze. Udekorowałem pokrojonym szczypiorkiem z cebul dymek, listkami pietruszki i gałązkami koperku. Podałem z cząstkami cytryny, do skropienia dania sokiem

Wyprawy kulinarne
Babka Wielkanocna z formy glinianej 261

jajek 1 szklanka oliwy 1 szklanka oranżady 2,5 szklanki mąki tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki cukru Lukier 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka wody Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę dosypując cukier. Następnie dodajemy żółtka ubijając dalej wlewamy na przemian olej z oranżadą. Nie przerywając ubijania wsypujemy po łyżce mąki

kgwjanczewo
Krucha tarta z kremem cytrynowym i bezą 228

przekładamy do rondelka, rozpuszczamy na małym ogniu. Odstawiamy do wystygnięcia. 2. W misce za pomocą trzepaczki mieszamy jajka (całe: żółtka i białka) z cukrem, skórką startą z cytryny oraz sokiem wyciśniętym z cytryny. 3. Przelewamy masę jajeczno-cytrynową do rondelka z masłem, dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając. Ma powstać masa o konsystencji budyniu. Po zagotowaniu odstawiamy

W kuchni Katie