moich ulubionych ekspresowych sosów. Jego składniki prawie zawsze są pod ręką, nadaję się do surówek, sałatek, mięs i nie tylko 3 łyżki oleju 3 łyżki musztardy 3 łyżki miodu sok z 1/2 cytryny Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i gotowe
Jadło i czytadłociasto, na to ułożyć suszone pomidory. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 12 minut. Po wyjęciu na pizzę położyć plasterki szynki i oliwki. Podawać z sokiem Tymbark
Jadło i czytadłoJabłko zapiekane z kaszką manną i żurawiną to zastrzyk porannej energii oczywiście uzupełniony sokiem Tymbark. Na 2 porcje 4 jabłka 3/4 szklanka kaszki manny 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 3/4 szklanki żurawiny szczypta cynamonu Jabłkom ściąć "czapeczki" i wydrążyć środki. Kaszkę ugotować z cukrem na mleku, dodać żurawinę i napełnić jabłka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni
Jadło i czytadłoskórki, kroimy w kostkę i dusimy ok 8-10 minut na patelni z odrobiną wody. Dyni nie możemy rozgotować, musi się stać tylko lekko miękka. Odcedzamy z niewielkiej ilości soku jaki powstanie i odstawiamy do przestudzenia. Rodzynki zalewamy wrzątkiem na 15 minut, potem odcedzamy. Białka ubijamy mikserem na sztywno powoli dodając cukier, a na samym końcu żółtka
Jadło i czytadłoWykonanie makaronu w glazurze miodowo - kardamonowej: Makaron ugotować al dente (wody nie solimy). Nasiona kardamonu wyjąć z łupinek i rozetrzeć na drobno. Miód rozgrzać na patelni, dodać sok z 1 pomarańczy, kardamon i gotować na małym ogniu ok. 10 minut, następnie dodać makaron, dokładnie wymieszać i podgrzewać dalej przez ok 5-8 minut, tak aby makaron przeszedł słodkością miodu
Jadło i czytadłocałość się ścięła. Na focacci układamy plasterki sera i podgrzewamy w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej, na to nakładamy sadzone jajka i posypujemy szczypiorkiem. Podajemy z ulubionym sokiem Tymbark
Jadło i czytadłoczosnku sól, pieprz Sos groszkow - serowy 1 szklanka świeżego lub mrożonego groszku (nie z puszki) 150 g serka mascarpone sól, pieprz Owoc mango obrać i pokroić w kostkę. Sok z pomarańczy zagotować, dodać pokrojone mango, dusić na mały ogniu do czasu aż owoc zmięknie. Na patelni rozgrzać masło dodać krewetki, roztarty czosnek, sól, pieprz i smażyć nie dłużej
Jadło i czytadłołyżki mąki ziemniaczanej Rabarbar obrać z zewnętrznej skórki i pokroić w kawałki (2 cm). Do garnka wlać odrobię wody, tyle żeby zakryła dno, wrzucić rabarbar, zasypać cukrem, wycisnąć sok z cytryny i dusić na małym ogniu do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy 1 szklankę wody. Gdy rabarbar jest już rozgotowany to mączkę ziemniaczaną mieszamy w 1/2 szklance wody
Jadło i czytadłojajka 3-4 łyżki bułki tartej sól, pieprz cytrynowy natka pietruszki 300 g strączków groszku cukrowego (bardzo młodych bez łyka) Sos do groszku: 2 łyżki musztardy 2 łyżki miodu sok z 1/2 cytryny 50 g orzeszków nerkowca (lub inne) Ze strączków obciąć końcówki i gotować dokładnie 2 minuty w osolonej wodzie. Strączki muszą pozostać lekko chrupiące i jędrne. Łososia zmielić
Jadło i czytadłołyżek oleju 1 i 3/4 szklanki octu 10% 1/2 kg cukru Kabaczka pokroić w paski, posolić, wymieszać i odstawić na 6 godzin. Po tym czasie odlać powstały sok i posypać papryką i zmiażdżonym czosnkiem. Składniki na zalewę zagotować i gorącą zalewą zalać kabaczki. Wymieszać i pozostawić na kolejne 12 godzin. Po tym czasie włożyć do słoików
Jadło i czytadłododać rozłupany kardamon, anyż i cynamon, gotować przez 5 minut i wrzucić gruszki. Smażyć aż będą miękkie ale nie rozgotowane. Gruszki wyjąć z syropu. Jeżeli gruszki nie puściły dużo soku to należy dolać trochę wody, tak aby syropu było ok 3/4 szklanki. 1 1/3 szklance wody rozpuścić mączkę ziemniaczaną i wlać do syropu. Mieszając, zagotować i odstawić. Tortownice wysmarować masłem
Jadło i czytadłozagotowania, zdjąć z ognia i wsypać galaretki. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia galaretek, dodać cukier do smaku i odstawić do ostygnięcia. Biszkopt zwilżyć wodą, może być z dodatkiem soku z cytryny. Tężejącą masę wiśniową wylać na biszkopt. Kremówkę ubić i dodać do niej letnią galaretkę wiśniową rozpuszczoną w 1 szklance wody. Masę wylać na masę wiśniową na wierzchu
Jadło i czytadłoserkiem. Doskonała przystawka podana z pieczywem, lub w formie pasty na chlebek. 1 puszka tuńczyka w oleju 1 serek śmietankowy APETINA 1 bułka mleczna pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny Tuńczyka należy porządnie odsączyć z zalewy. Bułkę pokroić na bardzo drobną kostkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i ostawić na pół godziny do czasu aż bułka nabierze wilgoci
Jadło i czytadłodelikatny smak marchewki, ukazując ją w nowej, ciekawej odsłonie kulinarnej. 2 duże marchewki sos: 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny kilka kropli sosu sojowego Marchewkę zetrzeć na obieraku na wstążki, z podanych składników przygotować sos i polać nim marchewkę, delikatnie mieszając
Jadło i czytadłokokosowego 1 szklanka bulionu (może być z kostki) 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 płaska łyżeczka startego imbiru 2 płaskie łyżeczki cukru 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka słodkiej papryki mielonej odrobina soli około 10 cm pora Na oleju podsmażyć przez 1 minutę pastę curry i starty imbir, następnie zalać bulionem
Jadło i czytadło