godziny ). Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju dodaję poszatkowaną cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki, całość smażę aż z pieczarek odparuje woda. Kapustę kiszona kroję drobno,odciskam z soku i przekładam do cebuli i pieczarek, doprawiam roztartym majerankiem, kminkiem mielonym i papryką. Dodaję łyżkę przecieru pomidorowego, podlewam około pół szklanki wody i chwilkę jeszcze duszę do połączenia składników. Naczynie do zapiekania
Kuchnia z widokiem na ogródziemniaki - 3 jajka - 1 por - 3 ogórki kiszone - koperek - sól,pieprz - majonez, śmietana Wykonanie Pora kroję w cienkie półplasterki przekładam do małej miseczki solę, mieszam i odstawiam aby puścił sok i stracił goryczkę. Oczyszczone pieczarki wrzucam na wrząca wodę i gotuję ok.15 minut, odcedzam i studzę. Wyszorowane ziemniaki gotuję w mundurkach, odcedzam studzę i obieram ze skórki. Jajka gotuję
Kuchnia z widokiem na ogródMarchewkę obieram kroje w słupki, cebule w większa kosteczkę. Pokrojone serduszka wrzucam na rozgrzaną patelnię z dodatkiem łyżki oleju, chwilkę podsmażam aż stracą różowy kolor i wypłynie z nich sok. Dodaję listek laurowy, ziele angielskie, majeranek, czosnek, zalewam niewielką ilością wrzącej wody ( tak aby tylko przykryła mięso ), przykrywam pokrywka i duszę na wolnym ogniu. Kiedy serca są już na wpół
Kuchnia z widokiem na ogródprzepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie, przelewam zimna wodą, odcedzam, studzę. Por kroję w półplasterki, przekładam do małej miseczki, solę, zostawiam na 10-15 minut aby zmiękł, puścił soki i stracił goryczkę. Kurczaka, paprykę, ogórki i jajka na twardo kroje w kostkę, przekładam do dużej miski, dodaję makaron, odciśniętego pora, posiekany koperek, 2-3 łyżki majonezu i łyżkę śmietany
Kuchnia z widokiem na ogródłyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki suszonego czosnku 0,5 łyżeczki białego pieprzu 0,5 łyżeczki oregano 0,5 łyżeczki tymianku 0,5 łyżeczki ostrej papryki Otarta skórka oraz sok z 1/2 limonki 2 łyżki oleju Dodatkowo: 250 g warzyw na patelnię Hortex 100 g ryżu 50 g czerwonej fasoli Rybę dokładnie oczyszczamy i układamy na blaszce. W miseczce mieszamy
VioletoweKucharzenie150g cukru pudru - 6 łyżeczek żelatyny - 2 galaretki cytrynowe - 500ml wody Sposób przygotowania: Odkładamy na bok 4 banany, pozostałe obieramy i dokładnie blendujemy. Do musu bananowego dodajemy świeżo wyciśnięty sok z jednej cytryny. Do garnka wrzucamy 6 łyżeczek żelatyny, które zalewamy 6 łyżkami zimnej wody. Twaróg wkładamy do miski i miksujemy razem z cukrem pudrem na gładką masę. Do zmiksowanego
Mentor Smakugóra-dół z termoobiegiem około 45 minut (pamiętajmy, w keksówce musi być woda)... i gotowe :) Vademecum przypraw i ziół: - Pieprz Czarny: "sprzyja trawieniu, działa moczopędnie, pobudza wydzielanie soków trawiennych, wspomaga ukrwienie tkanek, dezynfekuje i działa lekko przeczyszczająco. Ma również działanie przeciwzapalne, wzmacniające mięśni, redukujące poziom bólu. Jest silnym źródłem antyoksydantów. Piperyna zawarta w pieprzu wpływa na lepsze wchłanianie przez
Wypisz Wymalujłasuchem ;) Śniadanie składa się z maślanych naleśników polanych syropem klonowym, luźnego budyniu wymieszanego z łyżką ugotowanego na sypko ryżu z dodatkiem wiśniowej konfitury. Do tego owoce (gruszka), sok pomarańczowy i kawa. Zapewniam Was, ze szybko się to przygotowuje :) Naleśniki (z tej porcji wychodzi 8-10 sztuk, w zależności od wielkości patelni): 2 jajka , pół szklanki mleka , około
Codzienna kuchnia niecodziennapestek dyni 2 łyżki orzechów włoskich pęczek kopru szczypta kardamonu 4 łyżeczki konfitur z borówek łyżka masła Sos 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki octu winnego 1 łyżka cukru sok z połowy limonki 1 łyżeczka miodu 2 łyżki wody 1 łyżeczka musztardy (z własnej roboty ) sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Sałaty myjemy rozkładamy na papierowym ręczniku i delikatnie odciskamy
kgwjanczewozimną wodą, dosolić, zagotować. Gotować jeszcze przez ok. 5 minut, odcedzić na durszlaku. Ziemniaki powinny pozostać półtwarde. Z łososia usunąć skórę. Rozdrobnić filet na mniejsze kawałeczki, doprawić i skropić sokiem z cytryny. Kalafior ugotować al dente i rozdrobnić nożem. Pory pokroić na półplasterki, marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a czosnek drobno posiekać. Podsmażyć na maśle
Kuchnia Elliełyżeczki miodu 1,5 łyżki octu z białego wina łyżeczka mąki ziemniaczanej imbir mielony sos tabasco Brzoskwinie kroimy na plasterki, wrzucamy na patelnie. Miód, ocet z białego wina, sok wyciśnięty z pomarańczy i łyżeczkę mąki ziemniaczanej mieszamy razem, a następnie dodajemy do brzoskwiń. Doprawiamy imbirem i sosem tabasco. Pierś z indyka kroimy na kotlety, doprawiamy solą, pieprzem, imbirem
Czerwona Porzeczkatkwi w czasie jej przygotowania. W życiu bym sam nie wpadł na to, by zostawić na tak długo pomidory. Tu jednak chodzi o to, by pomidory puściły jak najwięcej soku, bo w nim przy połączeniu ze śmietaną cały smak się zawiera. Ale po kolei. Pomidory obieramy, kroimy na ćwiartki, solimy i odstawiamy na kilka godzin. Na godzinę przed podaniem dodajemy
BaRepasjedyna sałatka jaką zjada moja Trzylatka:) SKŁADNIKI: 1 banan 1 kiwi 1 gruszka 1 jabłko 1 pomarańcz (jeśli go pominiemy należy skropić banana i jabłko sokiem z cytryny żeby nie czerniały) winogrona jasne bezpestkowe kilka plastrów ananasa z puszki inne owoce według uznania 1. Banana obrać, pokroić w półplasterki. 2. Pomarańcza, kiwi. gruszkę i jabłko obrać i pokroić
Kto ugości moich gości?Dodać mleko migdałowe do garnka z marchwią z pomarańczą; zmieszać dokładnie łyżką wszystkie składniki i ponownie zmiksować na aksamitną, półpłynną masę. Wrzucić do garnka skóry pomarańczy pozostałe po wyciśnięciu soku i gotować przez kolejne 30 minut. Ponownie zmiksować wszystkie składniki jeśli potrzeba (po uprzednim usunięciu skór pomarańczy) . Przyprawić sos do porządanego smaku solą i pieprzem. Podawać z kolendrą lub estragonem
Jem więc Jestemmikrofalówki na 30 sekund; dokładnie wymieszać. Dodać do kapusty cząstki pomarańczy, kolendrę i szczypior; zetrzeć na na tarce typu zester skórkę z połowy lemonki i wycisnąć do miski sok z całości tej samej lemonki. Suchą patelnię rozgrzać do wysokiej temperatury i wrzucić na nią ziarna sezamu; prażyć przez 2-3 minuty do momentu kiedy zaczną się lekko złocić i podskakiwać
Jem więc Jestem