sok - 13499 przepisów (strona:657/900)

Placuszki z cukinii 188

rzepakowego sól, pieprz, zioła prowansalskie Cukinię myjemy i trzemy (razem ze skórką, nie obieramy) na tarce, na dużych oczkach. Posypujemy solą i odstawiamy na 10-15 min, aby puściła sok. W tym czasie obieramy i trzemy na dużych oczkach (lub kroimy w drobną kostkę) cebulę. Obieramy czosnek, przeciskamy przez praske i dodajemy do cebuli. Cukinię bardzo dokładnie odsączamy i dodajemy

Zawsze głodna!
Babka z wódką 220

margaryny 5 całych jaj 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml czystej wódki (może być np. rum, ale moim zdaniem ciasto najlepiej smakuje z wódką) ekstrakt z wanilii (ew. sok z cytryny lub ulubiony aromat) Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy (cały czas miksując) jaja, ekstrakt z wanilii, proszek do pieczenia, mąkę i wódkę. Gotowe ciasto przelewamy do natłuszczonej

Zawsze głodna!
Pierogi leniwe z guacamole 232

Guacamole: - 1 duże dojrzałe awokado - 2 ząbki czosnku - sok wyciśnięty z połowy limonki - pół małej cebuli - 2 łyżki świeżej kolendry - pół ostrej papryki ( może być bez jeżeli nie lubimy ostrego jedzenia) - sól i pieprz do smaku Ciasto na leniwe: - 450 g tłustego twarogu - 1 jajko - 200 g mąki pszennej (plus ok garści do posypania powierzchni roboczej) - łyżeczka soli Wykonanie: Wszystkie

Kuchenne syntezy
Drożdżówki z pomarańczowym serem 223

każdą nakładać porcję twarogu. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Piec bułeczki około 15-20 minut do zrumienienia. LUKIER: - szklanka cukru pudru; – sok z połowy pomarańczy Wszystkie składniki wymieszać, żeby nie było grudek, smarować jeszcze ciepłe bułeczki SMACZNEGO! function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions

dom-agi.pl
Potrawka z kurczaka z chilli peperoncini 271

kurczaka pokrojoną w kawałki podsmażam z 4 drobno poszatkowanymi ząbkami czosnku (najlepiej na tej samej patelni i oliwą z oliwek ) dodaję pomidory i całość duszę umożliwiając odparowanie nadmiaru soków. Wszystkie 3 główne składniki czyli pierś w pomidorach, makaron i cukinię łączę w odpowiedniej wielkości garnku i jeszcze chwilę duszę dodając trochę startego parmezanu. Gotową potrawkę przekładam na talerze i posypuję

Mechanik w kuchni
890. Dutch baby z wiśniami. 140

lekko kawowy Dutch baby  z wiśniami* i płatkami migdałowymi *potem też z "sosem" wiśniowym, sok z wiśni zagęszczony mąką ziemniaczaną Jest tyle przepisów na tego omleta, że, aż głowa może rozboleć i weź tu wybierz takiego co to wyjdzie dobry, wiec jak zwykle z moim mózgiem stworzyłam własne proporcje, nie wygląda jak typowy, ale za to smaczny wyszedł

More food, love and dreams
Koktajl owocowy z wędzoną śliwką i nutą bazylii 215

pyszny koktajl. Ten jednak jest dość słodki chociaż żadnego dodatkowe cukru ani słodziwa nie dodawałam. Składa się właściwie z samych słodkich owoców, których smak można oczywiście przełamać większą ilością soku z cytryny. Chyba, że tak jak ja podacie go na deser to wtedy słodkość będzie bardzo na miejscu. Zachęcam Was do miksowania i komponowania własnych smaków. To naprawdę świetna

Smaczna Pyza
Roladki z szynki pieczone w niskiej temperaturze 218

każdej strony, by zamknąć mięso. Obsmażone roladki przełożyć do rozgrzanego naczynia żaroodpornego, wstawić bez przykrycia do piekarnika i piec 3 godziny. Swoje roladki podałem z  sosem z soku z granatu  oraz z ryżem barwionym kurkumą

W SMAK
Polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowym 223

kroimy w poprzek na plastry grubości ok 3 cm. Każdy plaster kładziemy na bok i ubijamy ręką w poprzek włókiem, tak by miał grubość ok. 1 cm. Mięso skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą, nacieramy świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli, po czym wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny (a najlepiej na całą noc). Smażymy na średnim ogniu

W SMAK
Bigos 160

garście suszonych grzybów 4 liście laurowe 6 ziaren jałowca 8 ziaren ziela angielskiego mały słoik koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Kwaszoną kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, a połowę dodatkowo przepłukać na sicie pod bieżącą wodą i ponownie odcisnąć. Zalać szklanką wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie, i rozgniecione ziarna jałowca. Doprowadzić do wrzenia i gotowac

W SMAK
Pieczone pączki z marmoladą różaną 180

Zimne pączki smarujemy lukrem sporządzonym z cukru pudru dokładnie rozprowadzonego w wodzie. Nim zastygnie, pączki możemy posypać kandyzowanymi owocami lub skórką pomarańczową. Jeśli wolicie lukier cytrynowy, zamiast wody użyjcie soku z cytryny

W SMAK
Sałatka jarzynowa nie do końca jarzynowa z wkładką mięsną 227

smaku Przygotowanie: Ziemniaki i marchewki pokroić i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić do schłodzenia. Pierś z kurczaka pokroić w drobne kawałki. Posolić, natrzeć z tartym czosnkiem, pokropić sokiem z cytryny i obtoczyć w kuminie. Na patelni rozgrzać oliwę/ olej obsmażamy kurczaka. Następnie przykrywamy pokrywkę i dusimy aż do odparowania wody. Studzimy mięso i "rwiemy w strzępy".  Jarzyny

Smaki Brazylii
Nalewka z aronii na poprawę krążenia. 174

owoce z zamrażalnika, rozmróź, wsyp do dużego słoja i zalej spirytusem wymieszanym z przegotowaną , ostudzoną wodą. Gdyby owoce aronii były zbyt twarde, możesz je lekko utłuc, aby lepiej puściły sok. Słój szczelnie zamknij i odstaw na miesiąc. Następnie zlej alkohol do drugiego słoja, szczelnie zamknij, a odcedzone owoce zasyp cukrem, wymieszaj i odstaw jeszcze na dwa tygodnie. Następnie odcedź syrop

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka z owoców dzikiej róży na wzmocnienie organizmu i serca. 183

owoce przed przymrozkami i są one bardzo twarde, to po usunięciu szypułek i pozostałości kwiatostanów, włóż je do zamrażalnika na 2 dni. Wtedy po rozmrożeniu zmiękną i lepiej puszczą sok. Rozmrożone owoce ułóż w dużym słoju warstwami na przemian z cukrem. Zamknij słój i odstaw na 2 tygodnie. Co 2-3 dni wstrząśnij słojem w celu wymieszania się składników

Przepisy i porady kulinarne
sernik cytrynowy na kruchym spodzie... 202

przyklepać do blaszki całe jajka w misie robota ubić z cukrem na kogel-mogel dodać ser bezsmakowy z wiaderka, wsypać budyń, ze sparzonej cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, dodać do sera i wymieszać z 1 minutę ser wylać na ciasto i piec w 200C około 50 minut, zostawić najlepiej na całą noc do wystudzenia sernik jest aromatycznie cytrynowy, delikatny

W Mojej Kuchni Lubię