sok - 13499 przepisów (strona:662/900)

Barszcz czerwony zabielany z makaronem lub prażynkami ziemniaczanymi. 172

średnich buraków 2 marchewki pietruszka, kawałek selera i pora 200 ml. śmietany 18% 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka octu lub sok z cytryny 4- 5 ząbków czosnku pieprz, sól WYKONANIE: Do wody wkładamy mięso i obrane warzywa, buraczki obieramy i kroimy na plastry, wkładamy do gotującego się wywaru, dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy, kiedy

Kuchnia Beaty
Łódeczki z awokado. 311

śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego sól, pieprz WYKONANIE: Awokado przekroić na pół, usunąć pestki, łyżeczką wybrać miąższ. Kiwi obrać, pokroić w cienkie plasterki. Szczypiorek pokroić drobno. Mandarynki osączyć z soku. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, wymieszać z majonezem i śmietaną(jogurtem), przyprawić. Podawać w skorupkach awokado

Kuchnia Beaty
Galarciki drobiowe. 244

marchewek  2 pietruszka (korzeń) kawałek pora 3-5 ząbków czosnku 2 listki laurowe 2-3 ziela angielskie 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu Vegeta ewentualnie ocet bądź sok z cytryny żelatyna (proporcje żelatyny w stosunku do ilości płynu według wskazówek na opakowaniu)  WYKONANIE: Do garnka wlewamy  3 l wody, Dodajemy pierś i nogi, Gotujemy

Kuchnia Beaty
Mazurek makowy- świąteczne ciasto. 225

duszone (lub 4 świeże starte na tarce) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej duża paczka herbatników Plus ok 1,5 szklanki cukru pudru i sok z jednej cytryny na lukier skórka cytrynowa lub inna WYKONANIE: Masę makową przełożyć do miski i wymieszać z jabłkami duszonymi ze słoika, albo startymi jabłkami świeżymi, Białka oddzielić od żółtek

Kuchnia Beaty
Sałatka cesarska z kurczakiem. 246

prowansalskie parmezan 3-4 łyżki sól morska, pieprz do smaku sos: 1 opakowanie sosu czosnkowego (ja używam Knorra) jogurt naturalny mały ( 100ml.) łyżka majonezu - polecam Winiary sól, pieprz, odrobina soku z cytryny WYKONANIE: Sos  czosnkowy dokładnie połączyć z jogurtem i majonezem, doprawić do smaku i odstawić do lodówki Umyte i oczyszczone piersi z kurczaka zamarynować w ziołach prowansalskich

Kuchnia Beaty
Wiosenny obiad. 143

ostrym ogniu. Zaś, żeby zrobić pyszną mizerię z ogórków, pamiętajmy aby je pokroić na cienkie plastry posypać solą- zostawić na 1-2godz. odlać wodę, dodać sól, pieprz, trochę soku z cytryny, odrobinę cukru, drobno posiekany koperek i kwaśną śmietanę. Dla tych, którzy żyją w biegu można wybrać sos do mizerii knorra, dodać go ze śmietaną i połączyć z umożonymi

Kuchnia Beaty
Buraczki na ciepło. 169

mielonych... SKŁADNIKI: 0,5- 1kg. buraczków 1 średnia cebula 2 łyżki śmietany(ja używa kwaśnej) 2 łyżki mąki 2-3 łyżki masła klarowanego sól, pieprz, odrobina cukru, ocet lub sok z cytryny( w ilości do smaku) WYKONANIE: Buraczki ugotować pod przykryciem, Następnie wyjąć, wystudzić, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, Cebulę drobno pokroić, zeszklić na maśle, wymieszać z mąką

Kuchnia Beaty
Gruszkowiec. 234

przyszłości małej zmiany- gruszki trzeba postawić w cieście! Tak ułożone niestety utonęły, ale ciasto i tak warte grzechu! SKŁADNIKI: 5-6 gruszek z ogonkami 1l wody 10 dag. cukru sok z cytryny szczypta cynamonu ciasto: 1 kostka masła  15 dag. cukru 3 jajka (opcjonalnie cukier waniliowy- ja dodaje) 20 dag. mąki 1/5 szkl. mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kuchnia Beaty
Polędwiczki z dorsza. 206

sól, pieprz, przyprawa kamis- suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, WYKONANIE: rozmrożone polędwiczki osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na kawałki, opruszamy przyprawami, kropimy(delikatnie- 2-3 kropli na kawałek) sokiem z limonki, spryskujemy oliwą z oliwek i odstawiamy na 2 godz. następnie z jajka, , mąki oraz przypraw, przygotowujemy rzadkie ciasto, maczamy kawałki dorsza, obtaczamy w bułce i smażymy na lekkim

Kuchnia Beaty
Krucho- drożdżowa szarlotka z kisielem 415

równe części. Jedną część ciasta wkładam do zamrażalnika. Drugą część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę wym. 24cmx30cm.  3. Jabłka obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach. Odciskam sok. Owoce wykładam na ciasto na blaszce. Posypuję kisielem, cynamonem, cukrem i cukrem waniliowym. Na wierzch ciasta ścieram ciasto z zamrażalnika.  4. Piekę około 50 minut w temperaturze 170 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sałatka z jarmużem, dynią i kozim serem 223

cienkie paseczki (na tarce) Przyprawy do kurczaka: sól pieprz słodka papryka w proszku czosnek granulowany oliwa/olej do smażenia Składniki na sos winegret: 2 łyżeczki musztardy  2 łyżeczki miodu sok wyciśnięty z 1/2 cytryny  200 oliwy z oliwek szczypta pieprzu 1 łyżeczka suszonej bazylii Wszystkie składniki na sos energicznie mieszamy w zamkniętym słoiczku. Dynię kroimy w paski o szerokości

Bon Appetit Małgorzaty
Schab duszony w keczupie z cebulą i czosnkiem 457

pomyślałam, że schab tez świetnie się nada. Trafiłam w dziesiątkę: wyszło pyszne, kruche i aromatyczne danie. Trzeba tylko użyć dobrej jakości keczupu lub ewentualnie dobrego, gęstego soku pomidorowego doprawionego odpowiednio. Jeśli ktoś lubi zdecydowane smaki, to na pewno to danie zasmakuje mu. Konrad swój schab przygotował i opisał na swoim blogu, jeśli chcecie zobaczyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Spaghetti à la bolognese. 170

czasie pomidory wyparzamy, ściągamy skórkę i kroimy na kawałki. Gdy mięso na patelni zetnie się dodajemy bazylię, oregano, zioła prowansalskie, liście laurowe, pomidory z puszki wraz z sokiem, świeże pomidory. Przykręcamy ogień i bez przykrywki dusimy do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy solą pieprzem, chili oraz cukrem.  Makron gotujemy w 2,5 litrach osolonej według czasu podanego na opakowaniu, odcedzamy

Symfonia smakowa
Zielone jabłuszko 350

litra wody, dodać galaretki, wymieszać do dokładnego rozpuszczenia. Wystudzić. Jabłka obrać ze skóry, wydrążone zetrzeć na tartce na grubych oczkach. Dodać do tężejącej galaretki. Wymieszać. Biszkopt nasączamy ½ szkl. sokiem jabłkowym. Wykładamy ½ budyniu. Następnie galaretkę z jabłkami. Ostawiamy do lodówki aby galaretka dobrze stężała. Następnie wykładamy pozostałą część budyniu. Wierzch ciasta posypujemy pokruszonym biszkoptem (skórką biszkoptu, którą otrzymaliśmy po zdjęciu

kulinarnyswiatdomi
Yum Yums czyli zakręcone pączki i potwór z Nibylandii 213

masła, schłodzonego i pokrojonego w cienkie plasterki 250 ml wody 1 jajko olej, do smażenia lukier - 1 szklanka cukru pudru roztarta z 3 - 4 łyżkami wody lub soku z cytryny (proporcje trzeba zwiększyć) Do naczynia przesiewamy mąkę pszenną, cukier, sól, suche drożdże (ze świeżymi należy najpierw wykonać rozczyn) i mieszamy. Dodajemy masło i delikatnie łączymy. Nie wyrabiamy z mąką gdyż

Dzieje kuchennej Wiewióry