żółtko 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej sok z pół cytryny 2 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 szklanki cukru Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko ze sobą
Amatorka kuchennamuszel (kilka zostawiłam do ozdoby w muszlach). Ugotowane ziemniak obieramy i kroimy w kawałki, ogórek kroimy w plasterki. Na talerzu układamy sałatę, ogórek, ziemniaki i małże. Wszystko skrapiamy sokiem z cytryny o polewamy sosem pesto
Amatorka kuchennaPrzygotować syrop: zagotować w garnku 1/2 szklanki wody z 1 kg cukru (cały czas mieszając, żeby się nie przypalił) po czym wyłączyć ogień. Przełożyć owoce do syropu wraz z sokiem, który pomarańcze wypuściły, dokładnie wymieszać i zagotować. Od momentu zagotowania smażyć owoce 10 minut na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Wyłączyć i odstawić do wystygnięcia. Drugi dzień: czynność
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comszczerze mówiąc był to eksperyment - nie wiedziałam nawet czy wyjdzie:) I wyszedł! Składniki: 1 budyń waniliowy 1/2 l mleka 2 łyżki cukru 1 galaretka malinowa 1 galaretka cytrynowa sok malinowy foremki do ciastek folia aluminiowa Galaretki przygotować według opisu na opakowaniu (użyłam troszkę mniej wody ze względu na porę roku - jest dosyć ciepło i galaretki mogłyby nie stężeć). Odstawić
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commiski jeśli będziemy sos robić mikserem z końcówką do siekania) Bazylię kroimy - nie musi być drobno. Przekładamy do pomidorów Dodajemy oregano i wszystkie składniki miksujemy (lub ucieramy) Sok, który się zbierze z pomidorów, można ostrożnie odlać, żeby sos nie był zbyt mokry Smarujemy ciasto i układamy resztę składników - według uznania Potrzebny jest kartonik z gotowym sosem? Nie! :) Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comżółtka sól pieprz Piekarnik nagrzać do 180 st. C (u mnie termoobieg) Filet umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przyprawić tymiankiem, solą oraz pieprzem... ... i polać sokiem z połowy cytryny oraz obłożyć pokruszonym masłem Włożyć do piekarnika i piec 12 minut W tym czasie przygotujemy sos: na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła z 1 łyżeczką mąki - podsmażamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comJedni dodają do sosu musztardę, inni jej nie dodają. Ja zrobiłam bez, bo nie chciałam nią zabić smaku octu winnego. Gdybym dodała sok z cytryny to wówczas dodałabym musztardę. Składniki: 1 łyżeczka octu winnego 3 łyżeczki oliwy z oliwek sól pieprz Do miseczki wlać łyżeczkę octu winnego, posolić i dodać pieprz - wymieszać. Ja lubię używać do mieszania sprężynki Następnie dodać
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comrównież kroimy w kosteczkę Rozgrzewamy masło z olejem na patelni i wrzucamy pieczarki z cebulką Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Wszystko podsmażamy i odparowujemy, ponieważ pieczarki wypuszczają sok (nie wylewamy tłuszczy - będziemy na nim smażyć placuszki) Przekładamy do miski dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną - mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i papryką Dodajemy jajka ugotowane na twardo, jedno jajko
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comszklaneczki po ok. 200 ml. Składniki: 6 skrzydełek z rosołu 1/2 litra rosołu drobiowego 1/2 puszki groszku 2 nieduże marchewki z rosołu 2 jajko 3 łyżki żelatyny sok z cytryny lub ocet do skropienia galaretki - opcjonalnie, ja lubię Jajka gotujemy na twardo W rosole rozpuszczamy żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy Skrzydełka oskubujemy z mięsa Marchewki kroimy w kostkę Do szklaneczek
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commanny, 2 jajka, 1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej, oliwa, sól, pieprz, mąka. PRZYGOTOWANIE: 1. Kapustę pekińską bardzo drobno kroję, solę i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie odciskam powstały sok. 2. Do kapusty dodaję mięso mielone, ugotowany ryż, kaszę mannę, jajka, sól oraz pieprz. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Z masy formuję owalne kotleciki. Obtaczam je w mące. 3. Gołąbki obsmażam
Tradycyjna kuchnia KasiDodałem do nich 500 gram pokrojonych w ćwiartki pomidorów koktajlowych, 100 gram zielonych oliwek oraz 15 porwanych na mniejsze części listków świeżej bazylii. Do szklanki dodałem 3 łyżki oliwy, sok z połowy cytryny, łyżeczkę musztardy, 2 łyżeczki miodu, niewielką ilość soli i czarnego świeżo mielonego pieprzu, a następnie wymieszałem całość dokładnie, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowa banica powinna być
Wyprawy kulinarneząbek czosnku masło/oliwa z oliwek Dressing: 4 fileciki anchois (sardele) 2 wyciśnięte ząbki czosnku 1 świeże, surowe żółtko * 1 czubata łyżeczka musztardy dijon 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny 1/3 szklanki oliwy z oliwek sól morska, świeżo mielony pieprz Dodatki: grillowana pierś z kurczaka (pojedyncza) jajka ugotowane na półtwardo listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content
Poezja smakusposób lub w rękawie . Ponieważ pieczenie w rękawie to moja ulubiona metoda przegotowania mięsa skorzystałam z niej również tym razem . Powstały w czasie pieczenia sok wykorzystałam do zrobienia sosu pieczeniowego/gęstość należy odpowiednio uregulować/, który połączyłam z pieczarkami i zielonymi ziarenkami pieprzu. Pieczeń doskonale kroi się na zimno i świetnie smakuje jako wędlina
Zakamarki mojej kuchnimiłe chwile, ale trzeba iść do przodu i tworzyć nowe, może lepsze... ~ Szpinakowe placki kakaowe z winogronami ~ Składniki: 60g mąki gryczanej 50g rozdrobnionego szpinaku około 60ml wody lub soku owocowego (np.winogronowego) 1 łyżka kakao naturalnego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię i smażymy małe placuszki (1 łyżeczka = 1 placuszek) po kilka minut
Kuchenny Skrawek Niebamieć temperaturę pokojową. Do jednej miski wsypuję przesianą mąkę, cukier, sól i kakao i mieszam. Do drugiej misi wbijam całe jajka i roztrzepuję rózgą. Następnie dolewam cały olej i sok z buraków, ponownie mieszam rózgą aż powstanie jednolita masa. Do powstałej masy dodaję 1/3 sypkich składników i mieszam rózgą aż się połączą. Dodaję połowę maślanki i znów miesza. Następnie
Magiczna kuchnia Darii