wlewamy mleko, przesiewamy mąkę, wbijamy jajka oraz solimy i dodajemy pół szklanki wody gazowanej. Ciasto musi być dość gęste, by dobrze oblepiło rybę, którą wcześniej solimy, pieprzymy oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Jeśli nie chcemy tyle ciasta naleśnikowego wystarczy zmniejszyć proporcje, bo odpowiedniej ilości ryb. Zapiekane ziemniaki: ziemniaki słodka mielona papryka sól, pieprz, rozmaryn odrobina oleju lub oliwy z oliwek
upichcicnatka) Przygotowanie: Pomidory dokładnie myjemy i odcinamy z nich wierzch. Ze środka usuwamy pestki i miąższ. Wydrążone pomidorki delikatnie solimy i układamy otworami do dołu, żeby wyciekł z nich sok. Fetę mieszamy z odrobiną jogurtu, ze świeżym, posiekanym szczypiorkiem i suszonymi ziołami. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy pomidory. Pomidory faszerowane fetą będą doskonale smakować z bagietką lub czosnkowym pieczywem. Do takiego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękremową masę, - albo blendujemy tylko połowę masy i potem mieszamy z niezmieloną częścią, - albo nie blendujemy nic (i jak tak wolę najbardziej). Przygotowaną bazę trzeba osolić, wymieszać z sokiem wyciśniętym z cytryny oraz drobno posiekanymi rzodkiewkami i wstawić NA KILKA GODZIN DO LODÓWKI. To jest warunek konieczny do nie sprawienia sobie zawodu smakowego - świeżo przygotowany "twarożek" z płatków ryżowych smakuje
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEbułka tarta do formy Masło ucieramy na puch dodając po trochu cukru pudru. Kiedy masa będzie puszysta dodajemy po jednym jajku, skórkę (ścieramy na tarce o drobnych oczkach) i sok z jednej pomarańczy. Mąkę przesiewamy z sodą, solą i proszkiem do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy na zmianę ser i mąkę, wlewamy ocet i miksujemy. Formę smarujemy masłem i wysypujemy
Salonik smakówodkrywamy, zrumieniamy skórkę piekąc jeszcze z 20 minut okrytego. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, kroimy dopiero po ok 20 minutach, jesli zrobimy to wcesniej, krojenie sprawi ze kurczak pusci soki i będzie suchy
Z Majeczką w kuchnimusztardę i miód. Dusimy chwilę, aż wytworzy się sos. Podczas duszenia pomarańczę się rozpadną, jeśli nie chcecie by plątały się po talerzu, zamiast kroić pomarańcze, możecie wycisnąć z nich sok. Gotowym sosem zalewamy kurczaka. Wierzch posypujemy tymiankiem. Przykrywamy i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Jako dodatek do obiadu proponuję ryż. ;) Życzę smacznego! :) Rozliczenie: kurczak- 11zł pomarańcze- 2zł
Czerwona Porzeczkapatelni rozgrzać oliwę z czosnkiem i papryką. Następnie dodać fasolkę, kaszę i koncentrat. Doprawić całość wg uznania. Na koniec dorzucić pomidorki koktajlowe i fetę. Gotowe danie skropić sokiem z cytryny. Smacznego
Kuchnia Ellieładne udka z kurczaka 4 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka chili 1 łyżka curry 1/2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka pieprzu naturalnego 1 łyżka miodu sok z 1/2 cytryny sól 1 łyżka oleju folia aluminiowa lub papier do pieczenia olej do posmarowania naczynia Udka umyć, ewentualnie pokroić na mniejsze części (z części przykręgosłupowych można ugotować
Kuchcik gotujePolecam :) Czas przygotowania: 10 minut + 1 godz. gotowanie + 12 godz. moczenie Składniki: 1/2 szklanki suchej ciecierzycy, 1/3 szklanki pasty tahini, 6-12 suszonych pomidorów z zalewy, 3 łyżki soku z cytryny, 2 duże ząbki czosnku, 1 łyżeczka sody, zimna woda, sól, oliwa z oliwek, pieprz Cayenne, posiekany tymianek, czarny sezam. Przygotowanie: Ugotować i zmiksować cieciorkę, o czym już
SzczyptaSmaQkwadraty na środek położyć jabłko( ja latem używam antonówek, jesienią szarych renet-powinny być kwaskowe). Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni na złoty kolor. Ciasteczka polewam cytrynowym lukrem(sok cytryny i cukier puder). SMACZNEGO
Kuchnia BeatyKOMPOT Z GRUSZEK SKŁADNIKI: około 2 kg. gruszek ( u mnie klapsy) 1 cytryna 2 l wody 10-15dag. cukru WYKONANIE: gruszki pokroić na ćwiartki włożyć do miski, zalać sokiem z cytryny, odstawić zagotować syrop z wody i cukru gruszki włożyć do słoików, zalać syropem pasteryzować15
Kuchnia Beatyobrotach do chwili utworzenia się jednolitej masy. Połowę masy serowej wylewamy na cząsteczkowy spód i układamy połowę wiśni (jeśli używamy mrożonych, należy je wcześniej rozmrozić i dokładnie odsączyć z soku) i posypujemy połową utartej czekolady Na wiśnie wykładamy drugą część sera i na niej układamy pozostałe owoce. Sernik pieczemy ok 80 min w 180 stopniach. Sernik pozostawiamy
Kuchnia Beatyprzepis ze mną. NALEWKA ŚWIĄTECZNA SKŁADNIKI: 1l wody 1 pomarańcza bez skórki 1 jabłko ze skórką garść rodzynek garść migdałów 4 suszone śliwki 4 suszone morele garść kandyzowanej papai sok z połowy cytryny 1/4 szklanki cukru 2 goździki odrobina kandyzowanej limonki 0,7 l wódki w przepisie podano jeszcze anyż, ale ja nie lubię tego smaku WYKONANIE: wodę wlewamy
Kuchnia Beatyosobna porcję do obgryzienia:) Następnie wrzucamy je do garnka i zalewamy 2 l zimnej wody! (Pamiętajmy: jeśli chcemy, aby mięso oddało smak to wrzucamy je do zimnej wody, jeśli soki mają zostać w środku to do wrzątku). Wodę doprowadzamy do wrzenia i szumujemy. Następnie dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz 10 ziaren pieprzu. Gdy mięso będzie już miękkie dorzucamy pokrojone
Kuchnia Beatyminut w gorącej wodzie, odcedzić, przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików, Przygotować zalewę: na każdy kilogram kalafiora bierzemy 1/2 litra wody, 3 łyżeczki cukru, pół łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z 1/2 cytryny, łyżeczkę soli. Zagotowujemy, gorącą zalewą zalewamy kalafior i zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy pierwszego dnia 50 minut, drugiego dnia 25 minut. Taki kalafior najlepszy jest do sałatek ale moze stanowić
Kuchnia Beaty