pomidory ponownie dajemy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia.Gotujemy na mocnym ogniu przez 15 -20 minut, aby jeszcze odparowały i zgęstniały. Gdy juz większość soku odparuje ,gotujemy nadal na malutkim ogniu. W zależności od tego jak gęsty przecier chcemy uzyskać, gotujemy pomidory dłużej lub krócej. Pod koniec doprawiamy przecier solą oraz opcjonalnie cukrem i/lub pieprzem
w mojej kuchnimięsa (z drobnym sitkiem) ja mieliłam dwukrotnie lub zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach. Zmielone lub starte ziemniaki wykładamy partiami na gazę rozłożoną na misce i odciskamy nadmiar soków (dość mocno ale nie mają to być suche wióry), przekładamy do czystej miski i w ten sam sposób postępujemy z resztą masy ziemniaczanej. Warto zważyć to co nam pozostało, byśmy
Smaczne Zdroweumyj. Dzbanek napełnij delikatnie ciepłą wodą i wrzuć owoce. Za pomocą łyżki lub widelca delikatnie rozgnieć część owoców żurawiny o ścianki dzbanka. Naciśnij też plasterki cytryny, by zaczęły wydobywać sok. Zostaw na noc w lodówce lub chłodnym miejscu. Po wypiciu wody zjedź owoce żurawiny. Smacznego! Paulina MOGĄ CI SIĘ SPODOBAĆ: Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania
Gotowanie to kochaniesłony) 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej dodatkowo 250g lekko wędzonego boczku pokrojonego w kostkę sałata garść liści sałaty/rukoli/szpinaku opcjonalnie piórka cebuli/marchereki/buraka 4 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich Sposób przygotowania ciasto Do malaksera wsypać mąkę, cukier, sól i pokrojone kawałki zimnego masła. Zmielić przez minutę do uzyskania konsystencji mokrego piasku (przy braku
W kuchni wieczoremMłyn Kopytowa 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mielonych migdałów 100 g masła 1 jajko 1 szklanka mleka kilka kropel aromatu cytrynowego lub 2 łyżki soku z cytryny oraz 1 galaretka cytrynowa + 3/4 szklanki wody 250 ml śmietanki 30 % Wszystkie składniki na ciasto muffinkowe przygotować wcześniej aby były w temp.pokojowej. Masło rozpuścić i przestudzić. W jednej
Monia miesza i gotujeminut. (jajko wysmażone można bez problemu odwracać z owocem na drugą stronę gdyż awokado się nie rozleci.) Gotowe danie podajemy na talerz wraz z pieczywem z pestkami dyni i sokiem z pomarańczy. Widzicie teraz, że można zaczynać dzień od oryginalnego a zarazem pożywnego śniadania, które na pewno da nam siły na dalszą część dnia. Smacznego
Wspólne smakikoniec gotowania bądź bezpośrednio na talerzu, ponieważ wysoka temperatura niszczy smak, a suszona w ogóle nie będzie wyczuwalna. Bazylia pobudza wydzielanie soku żołądkowego, idealnie nadaje się do leczenia braku apetytu, nudności oraz niestrawności. Jest nawet lekarstwem na bezsenność oraz depresję. Cynamon to przyprawa korzenna o właściwościach rozgrzewających . Posiada ostry smak
Życie na widelcujeszcze komentuje "to jest pyszne mamo" :) Potrzebne są: - 4 banany + woda (baza wszystkich moich szejków, zamiast mleka) - 1 duży liść jarmużu - 1 jabłko ze skórką - sok z połowy cytryny - plasterek imbiru (max 1 cm) Z jabłka usuwam tylko gniazdo nasienne a liściowi jarmużu usuwam grubą łodygę. Blenduję wszystko razem uzyskując 1,5 litra zielonego koktajlu :) Opcjonalnie zamiast
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEciasto przykrywamy i odstawiamy na chwilę w jakieś ciepławe, nieprzewiewne miejsce (np. przy kaloryferze) i teraz produkujemy: SOS DO SMAROWANIA PIZZY U nas sprawa jest banalna - lejemy na patelnię sok pomidorowy (Biedronka, 2 złote), do tego bazylia i olej, trzyma się to na średnim ogniu, aż trochę odparuje i zgęstnieje - i już. Więc sos praktycznie robi się
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEodpowiedzi na trudne pytanie, co do gatunku koniaku, który był użyty do przygotowania zamówionego drinka. Mistrzostwo! Koniak, a w zasadzie brandy (bo tym właśnie jest Budafok), połączony z sokiem z cytryny i sprite'em jest delikatny i nie ma sposobu, by zakończyć wieczór na jednym. Nie wiem tylko co ma wspólnego Eliot Ness, bo nim nazwany został drink
BaRepaspołówkę tortilii na talerzu, smarujemy sosem, układamy porwane listki sałaty, pokrojone warzywa i kurczaka. Polewamy sosem i przykrywamy drugą połówką tortilii. Sos limonkowo - kolendrowy: 1. Jogurt naturalny mieszamy z sokiem wyciśniętym z połowy limonki oraz posiekaną kolendrą. Doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem. Smacznego
W kuchni Katiepół cytryny, łyżka masła klarowanego do smażenia, pergamin. 1. Mix sałat płuczemy, osuszamy. 2. Avocado przecinamy na pół, usuwamy pestkę, obieramy ze skórki, kroimy na plasterki, po czym zalewamy sokiem z cytryny, żeby nie pociemniało. 2. Kiwi obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. 3. Pomidorki myjemy, osuszamy kroimy na cztery. 4. Pstrąga łososiowego obieram
Sajkofanka smakumoździerzu i wyłóż na rozcięte piersi kurczaka, zroluj w roladę. Zepnij wykałaczkami. Roladki polej odrobiną octu winnego, oliwą i gruboziarnistą solą. Na wierzch ułóż pomarańcze. Polej 2 łyżkami soku z pomarańczy. Zapiekaj 35- 45 minut ( w zależności od wielkości roladki)w temp. 220 stopni C! SZPINAK świeże liście szpinaku zblanszuj wrzątkiem, dopraw solą (ewentualnie posyp płatkami migdałowymi) lunch
SMYKWKUCHNIWaldorf-Astoria. W oryginalnym przepisie jajka te podaje się z sosem holenderskim, co z przyczyn głodowych i "apetytowych", pominęłam ;) Sos holenderski powstaje z żółtek, masła oraz soku z cytryny i jest chyba moim ulubionym dodatkiem do potraw. JAJKA PO BENEDYKTYŃSKU /nieco zmieniony;/ na 1 porcję 1 jajko 1-2 łyżeczki octu szczypta soli 3/4 litra wody
W kuchni Karmel-itkijest i teraz ;) Składniki : saszetka 30 ml oleju Kujawskiego z bazylią 1 łyżeczka oleju Kujawskiego Cytryna z bazylią 50g suszonych moreli 30g suszonej żurawiny z sokiem z granatu filet z piersi kurczaka 4 łyżki ziarna amarantusa bio 5 łyżek sałaty roszponki Przyprawy : curry pieprz czarny Filety z piersi kurczaka myjemy, odsączamy nadmiar wody
Parowar Faceta