szynkimarynata:- 1/2 szklanki wody- 1/2 szklanki oleju rzepakowego- 1 łyżeczka delikatu czerwonego- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego- 1 płaska łyżeczka soli- szczypta gałki muszkatołowej- 3 łyżki octu balsamicznego- sok wyciśnięty z 2 cytrynPrzygotowanie:Wszystkie składniki marynaty dobrze mieszamy. Szynkę obtaczamy w marynacie i pozostawiamy na 24 godziny. Szynkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 160 C przez około
Zainspirowana w kuchni#765Zima. Nareszcie kilka dni temu spadł śnieg, wieczorami z kałuż robią się maluteńkie lodowiska, nos i uszy czerwienią się z zimna, a okulary parują jak szalone
W kuchni Karmel-itkilepiej. Dlaczego to działa? Nie mam pojęcia :) Jednak nie ma to jak stare babcine sposoby.Składniki na jeden kubek: 1/2 szklanki gorzkiej czarnej herbaty, parzonej max 1 min, sok z 1 średniej pomarańczy, szczypta soli.Wszystkie składniki łączymy w kubku, czekamy aż napój osiągnie temperaturę pokojową. Pijemy małymi łyczkami (około 1 łyk na 10 minut) lub w skrajnych przypadkach małymi
My Culinary ArtSledzie moczymy, układamy w naczyniu. Cebule kroimy w piórka,posypujemynią śledzie, obsypujemy też zielem ang, dokładamy listki laurowe, posypujemy pieprzem. Z cytryny tarkujemy skórkę , dodajemy na sledzie.Olej mieszamy z sokiem z 1/2 cytryny, zalewamy śledzia. Podajemy schłodzone
Z Majeczką w kuchniDla pasjonatów grapefruitów deser petarda.Sok owocu łączy się z miodem...brak mi słów... Wypróbuj!!!Przepis podglądnięty u E. Chodakowskiej, trochę zmieniony po mojemu, ale inne wariacje
Pasje JolkiPolędwiczki cytrynowePolędwiczki myjemy, oczyszczamy z błonek i suszymy na papierowym ręczniku. Każdą z nich posypujemy pieprzem cytrynowym, czarnym i czerwonym. Na patelni rozgrzewamy masło dodajemy gałązkę tymianku, 2 łyżki soku z cytryny i smażymy polędwiczki do uzyskania złotawego koloru. Pod koniec smażenia dodajemy otartą skórkę z cytryny. Jajka w koszulce:Jeden litr wody doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dodajemy
Moniki SmakołykiSkładniki na dwie porcje.Składniki:kilka liści sałaty lodowejpomidorkilka plasterków wędzonego boczkupół czerwonej cebuli2 jajka1/4 czerwonej paprykibułka tarta do panierowaniajajko do panierowania Sos do sałatki:3 łyżki olejułyżka soku z cytrynyłyżeczka mioduząbek czosnkupieprz czarny, sól Boczek kroimy na mniejsze kawałki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy w piekarniku, aż będzie chrupiący. Sałatę rwiemy na mniejsze
Czerwona Porzeczkaprzy okazji wpisu na OXY shake i ekspresowe shake.Koktajle odchudzające zastępują mi w pierwszej fazie odchudzania 3 posiłki – śniadanie, obiad i kolację, w między czasie piję wodę z cytryną, sok pomidorowy, oraz jem twarożek z rzodkiewką, naprzemiennie urozmaicając twarożek jeszcze zielonym ogórkiem, mam nadzieję szybko zauważyć efekty. Potem zacznę wprowadzać bardziej zmodyfikowane, niskokaloryczne dania.Koktajl odchudzający z selera naciowego i kiwiSkładniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępieczenia wylewamy ciasto, a następnie wysypujemy równomiernie wydrążone wiśnie.Pieczemy około 40 minut, pod koniec sprawdzając patyczkiem czy jest już gotowe - patyczek powinien być po wyjęciu suchy ( pomijając sok z wiśni ).Ja ostudzone ciasto posypałam cukrem pudrem.Smacznego
Słodkie PrzyjemnościOdstawiamy pod ciężarem na około 2 godziny.Po tym czasie przygotowane wafle kroimy na 7 równych pasków, a następnie na ukos, tak aby powstały nam romby.Idealne z ciepłym mlekiem, herbatą, sokiem malinowym :)Smacznej niedzieli
Słodkie Przyjemnościukładamy osuszone jabłko, wrzucając do środka trochę rozgniecionych orzechów i kawałki suszonych wiśni wierzch posypujemy szczyptą cukru cynamonowego. Ciasto zawijamy w koło jabłka tak, aby utworzyło zamkniętą całość, inaczej sok może wypłynąć podczas pieczenia.Jabłka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180`C na około 15 minut.Podajemy na ciepło. Smacznego
Słodkie Przyjemnościśrodku nie przykryte owoce.Tak przygotowane ciasto smarujemy żółtkiem i posypujemy szczyptą cukru.Pieczemy około 30 minut w 170`C. Po upieczeniu ciasto można lekko odsączyć, aby pozbyć się nadmiaru soku z czereśni.Podajemy na ciepło z lodami, albo na zimno.Smacznego
Słodkie Przyjemnościciasta. Następnie odstawiamy do całkowitego ostudzenia.W tym czasie przygotowujemy masę wiśniowąDo małego rondelka wrzucamy umyte i wydrylowane wiśnie i cukier, czekamy aż wszystko się ładnie rozpuści a owoce puszczą sok - gotujemy około 10 minut, następnie wlewamy rozpuszczoną w 1/4 szklanki żelatynę, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. (Aby masę szybciej ostudzić przelewamy ją do szklanego naczynia, włożonego do garnka
Słodkie Przyjemnościkardamonuszczypta cynamonuSposób przygotowania:Jabłka obieramy wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie plasterki, które następnie kroimy na jeszcze mniejsze kawałki. Pokrojone jabłka przekładamy do salaterki, następnie owoce lekko skraplamy sokiem z cytryny. Dodajemy orzechy włoskie pokrojone na drobno, żurawinę, pół łyżeczki kardamonu i szczyptę cynamonu. Całość mieszamy i przekładamy na ciasto, które następnie wąsko zwijamy, tak aby z żadnej
Słodkie Przyjemnościczas. Osobiście nie przepadam za typowym piwem, ale taki napój na moje eskapady nada się idealnie. Jestem osobą, która gorzkiego piwa raczej nie pija, jak już to z sokiem, a w nowym jeżynowym, właściwie nie czuć tej piwnej goryczki - może dlatego, że nie jest to prawdziwe piwo? :) Coś mi się wydaje, że będzie to hit tej majówki. Mówię
Słodkie Przyjemności