sok - 13499 przepisów (strona:675/900)

Sernik z polewą czekoladową w aromacie limonki 138

tortownicę papierem do pieczenia. Tak przygotowany spód wstawiamy do lodówki na ok. 20 min.PRZYGOTOWANIE masy sernikowej:Do miski wbijamy jajka i rozcieramy je z cukrem. Dodajemy startą skórkę i sok z limonki. Następnie dokładamy sera twarogowego, śmietany, cukru waniliowego oraz budyniu. Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera na niskich obrotach. Na końcu dodajemy kandyzowaną skórkę z pomarańczy

kulinarnyJa
Spaghetti z kurczakiem, szparagami i boczniakami w kremowym sosie 185

boczniaków2 cebula dymka2 ząbki czosnku1/2 cytrynynatka pietruszkigrana padano lub parmezan3 łyżki śmietany 18%1/2 szklanki białego winaoliwasól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Szparagi obieramy ze skórki i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Na oliwie szklimy posiekaną dymkę i czosnek. Dodajemy pokrojone polędwiczki z kurczaka i podsmażamy. Następnie dodajemy boczniaki i dolewamy wina.W między czasie wstawiamy makaron do gotowania.Szparagi odcedzamy

kulinarnyJa
Sałatka owocowe trio (mango, ananas, kiwi) 203

osóbKoszt przygotowania: 15,00 złSKŁADNIKI:1 ananas1 mango2 kiwi1 limonkakilka listków miętyPRZYGOTOWANIE:Ananasa, mango i kiwi obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Pokrojone owoce przekładamy do miski. Dodajemy sok z wyciśniętej limonki i posiekane listki miętki. Wszystko ze sobą mieszamy i możemy serwować

kulinarnyJa
Ciasto z rabarbarem i kruszonką 177

ciasta:Do miski wsypujemy mąkę, cukier i szczyptę soli. Dodajemy drobno pokrojoną margarynę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą zagniatając, aż uzyskamy kruszonkę (grudki).Pokrojony rabarbar odcedzamy z nadmiaru soku i układamy na mokrej masie z ciasta. Wszystko posypujemy kruszonką i wstawiamy do pieczenia

kulinarnyJa
Szparagi z masłem cytrynowym, parmezanem i pomidorkami cherry 190

cytrynaświeży rozmaryn1 łyżka klarowanego masłapłatki parmezanusól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Umyte i obrane szparagi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez ok 5 min.Ugotowane szparagi smażymy na rozgrzanym maśle. Dodajemy rozmaryn i sok z cytryny. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zarumienione szparagi przekładamy na talerz.Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i delikatnie podsmażamy na maśle, na którym wcześniej smażyliśmy szparagi.Usmażone pomidorki dodajemy

kulinarnyJa
Konfitura z jagód 249

Do mojej spiżarni dołączam kolejny przepis na pyszną i naturalną konfiturę. Tym razem pora na jagody.Prosta w przygotowaniu, a do tego bez konserwantów i zbędnych zagęszczaczy

kulinarnyJa
Naleśniki z białym serem i sosem malinowym 211

rulon.PRZYGOTOWANIE sosu malinowego:Maliny myjemy i przekładamy do rondelka. Zasypujemy cukrem i stawiamy na ogień. Gdy maliny zaczną się podgrzewać rozdrabniamy je.Rozgotowane maliny przecieramy na sicie, aby oddzielić pestki.Oddzielony sok przelewamy do rondelka i gotujemy ok 10 min. aż się zredukuje i zgęstnieje.Tak przygotowane naleśniki polewamy sosem malinowym i gotowe. Smacznego

kulinarnyJa
Ciasto z gruszkami w cynamonie 264

świeżych gruszek150 g cukru kryształ1 łyżeczka cynamonu1 op. kisielu cytrynowego1 cytrynyPRZYGOTOWANIE farszu:Gruszki myjemy, obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Owoce kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Gruszki przekładamy na patelnię. Dodajemy cukier, cynamon i otartą skórkę cytryny. Smażymy na średnim ogniu przez ok. 20 min. często mieszając. Na koniec dodajemy kisiel i odstawiamy do wystygnięcia.PRZYGOTOWANIE

kulinarnyJa
Pancakes z malinami i brzoskwiniami, czyli sobotnie śniadanie mistrzów 262

szerokości.Jeśli maliny są zamrożone - rozmrozić.śmietanaŚmietanę przelać do miseczki. Ubijać mikserem. Po 30s. dodać cukier i ubijać aż śmietana będzie sztywna. syropDo rondelka wlać sok z brzoskwiń, dodać maliny, wsypać cukier. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień na mały i widelcem zgnieść maliny. Gotować do uzyskania lekko gęstej konsystencji. Zdjąć z palnika, postawić na parapecie, koło otwartego okna

W kuchni wieczorem
Letnia tarta z malinami i borówkami 246

delikatny, waniliowy i słodki (w oryginale bazuje na serkach homogenizowanych i aż 6 jajkach, u mnie mniej jajek plus ser mascarpone). Uwaga na owoce, które mają tendencję do puszczania soku w trakcie pieczenia. Tak się stało z borówkami, które zabarwiły ciasto na siny kolor, ale od czego mamy tony cukru pudru ;)Składniki:ciasto250g mąki pszennej tortowej120g schłodzonego masła100g cukru1 jajkokrem300g

W kuchni wieczorem
Szarlotka bez wyrabiania ciasta 345

kaszę i proszek do pieczenia.Jabłka obieramy i ścieramy na tarce lub pokrojone w ćwiartki, pozbawione gniazd ścieramy na tarczy z grubymi oczkami w malakserze. Z miski odlewamy nadmiar soku. Dodajemy cynamon i mieszamy.Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.Wycinamy koło z papieru do pieczenia wielkości dna formy. Boki smarujemy dokładnie masłem.Na dno formy wysypujemy 140g mieszanki suchej. Wyrównujemy ją łyżką

W kuchni wieczorem
Pierś z kurczaka w ziołach z jabłkami 241

kurczak się zarumienił dodajemy jabłka i delikatnie mieszamy je z boczkiem. Dolewamy przegotowaną wodę i dusimy pod przykryciem aż kurczak będzie ugotowany (po nakłuciu powinien wypływać z niego przezroczysty sok, ale ja i tak zawsze nadkrawam go w najgrubszym miejscu, by się upewnić).Na koniec dodajemy śmietanę. Mieszamy na ogniu aż śmietana połączy się z pozostałymi składnikami. Jeśli sos jest

W kuchni wieczorem
Perliczka z azjatycką nutą 228

łyżka octu ryżowego2 łyżeczki oleju sezamowego1 łyżka miodustarty świeży imbir (ok. 5cm kłącze)ryż basmati jako dodatekSposób przygotowania:Przygotować sos. Do rondelka zetrzeć skórkę z jednej pomarańczy i wycisnąć sok ze wszystkich cytrusów. Dodać resztę składników na sos i gotować przez 5 minut. Spróbować i, jeśli trzeba, doprawić dla zrównoważenia smaków słonego, słodkiego i kwaśnego sosem ostrygowym, miodem lub octem

W kuchni wieczorem
Najprostszy krem z dyni (z garam masala) 229

garam masalapół średniej dyni pokrojonej w grubą kostkę (tyle, żeby zmieściło się do 3 litrowego garnka)2 średnie marchewki pokrojone w talarki (ok. 1cm)2 czubate łyżki śmietany1 łyżka soku z cytrynypieprz i sóloliwa z oliwekbulion z kurczaka lub warzywopcjonalnie świeża kolendra do dekoracjiSposób przygotowania:Ząbki czosnku, imbir pokrojony na 4 kawałki i cebulę pokrojoną na ćwiartki wrzucamy do małego

W kuchni wieczorem
Chicken tikka masala 373

następnego dnia.Następnego dnia przekładamy kurczaka na blachę do pieczenia pokrytą najpierw srebrną folią, a na niej papierem do pieczenia. Niech folia ma podwinięte boki do góry, żeby soki, które wydobędą się w trakcie pieczenia nie spłynęły pod jej spód. Kawałek po kawałku przekładajcie kurczaka, zdejmując z niego nadmiar marynaty. Resztę marynaty dodamy do sosu. Pieczemy kurczaka na najwyższej półce

W kuchni wieczorem