sok - 13499 przepisów (strona:677/900)

Lemoniada truskawkowa 179

wysokiej szklanki wsypujemy cukier i wrzucamy dwa plasterki cytryny - najlepiej z początku i końca owocu bo są najbrzydsze i nam się nie przydadzą. Rozgniatamy tak aby cytryna puściła sok. Mieszamy razem z cukrem, zalewamy wodą do wysokości cukru. Mieszamy - wyjmujemy rozgniecione plasterki i dodajemy resztę cytryny. Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i kroimy na plasterki, dodajemy do lemoniady. Listki mięty

Słodkie Przyjemności
Tarta dyniowo-mandarynkowa 175

kroimy na małe kawałki, które wrzucamy do rondelka, dodajemy cukier -  gotujemy. Następnie całość przelewamy do wysokiego naczynia i rozdrabniamy za pomocą blendera. Obie mąki  mieszamy, dodajemy sok z obu mandarynek i taką papkę dodajemy do zmielonej dyni razem z żółtkami – całość szybko łączymy – chwilę gotujemy i wylewamy na przygotowany wcześniej blat.Do  oddzielnej miski wrzucamy białka i ubijamy

Słodkie Przyjemności
Sos żurawinowy 158

ciepłej wody Sposób przygotowania:Żurawinę myjemy zimną wodą, oczyszczamy.Do małego rondelka wrzucamy żurawinę i cukier. Gotujemy około 5 minut pod przykryciem (owoce żurawiny zaczną strzelać). Gdy owoce puszczą sok całość zgniatamy widelcem.Do szklanki z ciepłą wodą dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia się składników, następnie dolewamy ją do sosu i gotujemy jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje.Sos idealnie

Słodkie Przyjemności
The Best of 2014 / Przepisy na sylwestra 212

Koniec roku to czas podsumowań. Co mogę powiedzieć o 2014 roku? Przykro mi, że się już kończy. W tym roku udało nam się odwiedzić przepiękne miejsca

Słodkie Przyjemności
Pieczarki faszerowane 288

będziemy je chcieli usmażyć. Jednak najlepiej smakują gorące, więc koniecznie trzeba je smażyć przed samym podaniem. Ja zwykle podaję je z majonezem/ jogurtem z dodatkiem posiekanych ziół, czosnku, soku z cytryny i odrobiny pieprzu i/lub posiekanych oliwek. Ale można podawać je z innymi sosami również. Zapraszam na faszerowane pieczarki z kremowym serkiem.Pieczarki faszerowaneSkładniki:300 g pieczarek (zamkniętych)125 g kremowego

UgotujmyTo.pl
KREM Z BURAKA Z OLIWKAMI I ZIOŁAMI. 219

oraz wątrobę, cząber ma właściwości bakteriobójcze, reguluje procesy trawienne, bazylia działa rozkurczowo i przeciwbakteryjnie, oregano ma właściwości przeciwzapalne i przeciwskurczowe, szałwia korzystnie wpływa na pracę żołądka, mięta pobudza wydzielanie soków trawiennych, tymianek posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, zaś natka pietruszki korzystnie wpływa na krążenie, pomaga zwalczać anemię i usuwać toksyny z organizmu." (Opis: Ziarenkowo)- Kupić tą bezglutenową, zdrową mieszankę możesz

Wypisz Wymaluj
Poncz herbaciany, korzenny 184

zawsze była herbata z cukrem i cytryną a do tego jakieś owoce i wino. Dziś poncz jest bardzo popularny na południu i zachodzie Europy. Można przygotować go na bazie soku owocowego dodając pokrojone owoce i alkohol - wino, rum albo wódkę. Można też dodać różne alkohole uzyskując ciekawe efekty aromatyczno smakowe. Bardzo często dodaje się do ponczu przyprawy korzenne wzmacniające jego

Smaczna Pyza
GUACAMOLE 192

pokrojonego drobno pomidora. Z chilli usunąć pestki, pokroić. Cebulę, czosnek, kolendrę posiekać. Następnie wszystkie składniki wrzucić do blendera razem 1,5 łyżki oliwy. Doprawić do smaku pieprzem, solą i sokiem z limonki.Podawać na pieczywie z plasterkiem ogórka

pieprzny smaczek
Ajapsandali – smażone warzywa 294

czasie dokładnie odsączamy bakłażana na papierowym ręczniku. Sól nie tylko wyciągnie gorycz, ale przede wszystkim sprawi, że bakłażan nie będzie chłonął tłuszczu.W czasie gdy bakłażan puszcza sok, przygotowujemy warzywa. Papryki kroimy w takie kawałki na jakie pokroiliśmy bakłażana. Pomidory sparzamy wrzątkiem, zostawiamy je w nim na 1 minutę, po czym obieramy skórkę. Kroimy miąższ pomidorów w kostkę wycinając całe

Poezja smaku
Sałatka grecka 229

lodowa2 duże pomidory1 długi ogórek zielony1 czerwona cebulaczarne oliwki ser fetaSos winegret: 3 łyżki oliwy z oliwek oraz po łyżce: octu winnego (jeśli nie macie możecie zastąpić sokiem z cytryny), miodu i musztardy, przyprawić solą, pieprzem oraz można dodać zioła prowansalskie oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Składniki sosu trzeba dokładnie wymieszać, najlepiej potrząsać w zamkniętym słoiczku

upichcic
GULASZ CIELĘCY Z TYMIANKIEM, W DELIKATNYM ŚMIETANOWYM SOSIE 208

kostkę cebulę, podsmażyć. Pod koniec smażenia dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i mieszamy.Następnie partiami dodajemy umyte, pokrojone w dość dużą kostkę mięso.Mięso ma się smażyć, nie może puścić soków dlatego dodajemy następną partię dopiero po podsmażeniu poprzedniej lub podsmażamy na patelni i dodajemy podsmażone do garnka (ja tak właśnie robiłam).Podsmażone mięso doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem, dodajemy

Smaczne Zdrowe
Carpaccio z zielonej gruszki z rukolą, rokpolem i olejem lnianym. 193

usunięciu gniazda kroimy na pół i siekamy na drobne plastry, wykładamy na talerz. Z rukoli zawijamy gniazdko. Dodajemy pomidorki, kruszony ser i zgniecione w moździerzu orzechy. Skrapiamy olejem i sokiem z limonki.Prosto, łatwo, a jak smakuje

BaRepas
Quattro fromaggi na bagietce z pesto. 186

Właśnie to zainspirowało mnie do stworzenia tej szybkiej przekąski.Co niezbędne?Pesto:-rukola-ząbek czosnku-orzeszki pinii (garść); opcjonalnie orzechy nerkowca-oliwa; dwie łyżki-parmezan; łyżeczka-pieprz, sól-limonka; sok jedna łyżkaDo kanapki:-bagietka-ser rokpol, mozzarella. i cheddar -pomidorki cherryWszystkie składniki na pesto miksujemy w blenderze na jedną masę.Przekrojoną bagietkę na skórce przecieramy mokrą ręką. Wewnętrzną stronę smarujemy

BaRepas
Kaczka w cydrze z karmelizowaną renetą, ziemniakami i winną kapustą włoską. 214

ziół. Zamykamy w foli i pieczemy jednocześnie z kaczką ok. 45 minut.Surówka-kapusta włoska-ogórek zielony-ocet wina musującego-koperekKapustę siekamy i zgniatamy w garści, by puściła soki, dodajemy starty ogórek odsączony z wody. Solimy, pieprzymy, dodajemy koperek i łyżeczkę octu. Mieszamy i gotowe

BaRepas