Przy dzisiejszym daniu trudno mówić o przepisie. Jest to bardziej sposób podania. Nie wiem kto jest jego autorem, czy autorką, bo krąży po internecie od bardzo
mojewypiekiinietylkokurczaka – 1 godzina. Co jakiś czas kurczaka polewamy sosem z brytfanki i obracamy. Po wyjęciu z piekarnika, zanim go pokroimy, odczekajmy ok. 10 minut, aby wszystkie soki się wchłonęły. Pamiętam z rodzinnego miasta „budkę”, w której moi Rodzice kupowali kurczaki z rożna. Były, i są, najlepsze w mieście. Smak przygotowanego kurczaka na butelce przypomina mi właśnie tamten smak. Był
mojewypiekiinietylkopiekarniku nagrzanym do temp. 200°C przez 20 minut. Upieczone, przestudziłam na kratce. Majonez do sosu zrobiłam z 2 surowych żółtek (jajka wcześniej wyparzyłam przez 30 sek.), 220ml oleju, soku z cytryny, musztardy i soli. Wszystkie składniki umieściłam w wąskim naczyniu i zmiksowałam przy użyciu blendera (popularna „żyrafa”). Do gotowego majonezu, który jest podstawą sosu, dodałam pół drobno posiekanej cebuli
mojewypiekiinietylkopiekarnika nagrzanego do 185°C. Na 10 minut przed końcem pieczenia, woreczek rozcinam, aby wierzch szynki się zrumienił. Po wyjęciu, przed krojeniem, należy odczekać 15-20 minut, aby soki się wchłonęły.Lubię mięso, ale bez przesady. Dlatego jeżeli mam coś zjeść, to wybieram dobre, albo wcale. I właśnie to zawsze mnie skłania i motywuje do przerzucania moich kulinarnych przemyśleń
mojewypiekiinietylkokwaśnej śmietany- sól, cukier, biały pieprz, czosnek suszony- olej kokosowy Brokuły podzieliłam na różyczki i opłukałam. Ugotowałam we wrzącej wodzie, z dodatkiem soli, łyżeczki cukru i soku cytrynowego, przez 3 minuty. Przełożyłam do wody z dodatkiem lodu, a następnie wyjęłam, odsączyłam z wody i pokroiłam je na cząstki (kilka zostawiłam w całości). Na rozgrzanym oleju kokosowym zeszkliłam pokrojone szalotki
mojewypiekiinietylkosmażymy. Umytą i oczyszczoną paprykę kroimy w cienkie paski, dorzucamy na patelnię razem z chilli. Chwilę dusimy. Do gorącego rosołu wlewamy puszkę mleka kokosowego. Dodajemy podsmażony por z papryką, sok z limonki oraz przyprawy: 7 smaków, czosnek, sól, pieprz biały i czarny. Dolewamy drugą puszkę mleka, zagotowujemy. Awokado obieramy, kroimy na kawałki i dodajemy do gotowej zupy razem z makaronem
mojewypiekiinietylkokakao- 1 łyżka cukru pudru Masa kokosowa:- 320 g wiórków kokosowych- 300 g masła- 2 łyżki cukru pudru- 3 łyżki mleka kokosowego- 2 łyżki rumu (lub 1-2 łyżki soku z cytryny)- extract waniliowy- skórka pomarańczowa- 375 g krojonych suszonych moreliPolewa czekoladowa:- 200g czekolady- 3 łyżki słodkiej śmietanki Herbatniki zmieliłam w blenderze. Wsypałam przez sitko kakao, cukier puder – wymieszałam
mojewypiekiinietylkomąki tortowej- 1/2 szklanki cukru- 2 jajka- 1 szklanka serwatki (może być mleko)- 15 g drożdży suszonych- 150 g masła- 1/2 łyżeczki soli- jajko do smarowania- lukier (cukier puder, sok z cytryny, gorąca woda) Przygotowałam rozczyn – 50ml wrzątku i 1 łyżeczkę cukru – wymieszałam, dolałam 100ml zimnej wody, wsypałam suche drożdże, dokładnie rozprowadziłam. Przykryłam i odstawiłam w ciepłe miejsce
mojewypiekiinietylkosolą, pieprzem i papryką, oprószamy rozmarynem. Obsmażamy na rumiano na mocno rozgrzanym oleju. Wkładamy do piekarnika na ruszt na środkowej szynie, pod którą umieszczamy blaszkę na spływający z mięsa sok. Pieczemy 4 godziny. Po upieczeniu zawinęłam w folię aluminiową i zostawiłam… do kolacji.Wołowina pieczona w niskiej temperaturze, to rewelacja. Idealnie nadaje się do obiadu, kolacji, czy też śniadania. Cieniutko
mojewypiekiinietylkocytryna- 2 łyżki syropu klonowego Truskawki kroimy, obrane mango odkrajamy od pestki – również kroimy. Owoce wkładamy do blendera, dodajemy maliny, syrop klonowy, obrane pokrojone banany, skropiamy sokiem z cytryny – wszystko miksujemy. Wlewmy mleko kokosowe (trochę zostawiamy), ponownie miksujemy. Na dno pucharków wlewamy kilka łyżeczek (3-4) mleka kokosowego. Na środek delikatnie wlewamy koktajl, w wyniku czego powstanie efekt
mojewypiekiinietylkomielonych migdałów- 6 białek- 200ml słodkiej śmietanki- ok. 50g migdałów w płatkach- 4 łyżki miodu- rodzynki- suszona żurawina- skórka pomarańczowa- esencja migdałowaDodatkowo:- płatki migdałowe do posypania- lukier (cukier puder,sok cytrynowy,wrzątek) Dzień wcześniej szykujemy masę makową. Zagotowujemy mleko, wsypujemy mak, gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Przykrywamy i odstawiamy do wystudzenia. Zimny mak trzykrotnie przepuszczamy przez maszynkę
mojewypiekiinietylkomleka kokosowego- 1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie, przy bardzo słodkich owocach, można odpuścić) Umyte owoce obieramy. Mango kroimy na kawałki, banana w plasterki, z pomarańczy wycinamy fileciki. Wyciskamy sok z pozostałości pomarańczy. Miksujemy, dodajemy syrop klonowy oraz mleko kokosowe. Ponownie miksujemy. Podajemy, najlepiej, schłodzony przybrany pomarańczą i liskiem mięty.Koktajl z pomarańczą… i nie tylko, w upalną pogodę przyniesie
mojewypiekiinietylkoktórym będzie robiony napój – miksujemy. Mango obieramy ze skóry, odkrajamy od pestki, również kroimy na cząstki, dodajemy do ananasa – miksujemy. Wlewamy 150-200 ml mleka kokosowego oraz sok z ok. 1/3 limonki. Niepełną szklankę lodu kruszymy, dodajemy do koktajlu - miksujemy. Z powyższych proporcji powinno wyjść ok. 1200ml smoothie. Uwaga – substancją słodzącą są wyłącznie owoce. Dekorujemy oczywiście kwiatem
mojewypiekiinietylkomniej znana nazwa, to męczennica jadalna lub passiflora, czy granadilla purpurowa. Owoce marakui zjada się na surowo wraz z pestkami lub bez nich. Są też wykorzystywane do produkcji jogurtów, soków, lodów. Mają kleisty, galaretowaty i orzeźwiający miąższ o smaku słodko-kwaśnym i bardzo przyjemny zapach. Dlatego właśnie postanowiłam wykorzystać je do mojego sernika. Składniki na spód: - 130g herbatników- 70g masła
mojewypiekiinietylkosolą waniliową i pieprzem, dodajemy 3 łyżki wina ryżowego – mieszamy. Dodajemy poszatkowaną cebulę, karambolę, drobno pokrojoną paprykę. Kolejno - drobno pokrojony czosnek (nie przeciskamy przez praskę, bo zdominuje smak sałatki), sok z ½ limonki oraz trochę posiekanego szczypiorku – ponownie mieszamy. Na samym końcu dokładamy smoczy owoc, ścieramy skórkę z wyparzonej limonki i bardzo delikatnie mieszamy. Podajemy schłodzoną.Smocza sałatka z karambolą zachwyci
mojewypiekiinietylko