sok - 13499 przepisów (strona:484/900)

Sałatka z rukolą, po której wszyscy chętnie... rozmawiają i się uśmiechają :) 218

ziaren słonecznika - liść laurowy, ziele angielskie, łyżeczka ziół prowansalskich oraz na sos - 4 łyżki oliwy - 2 łyżeczki ulubionej musztardy - szczypta soli, pieprzu, cukru - siekana bazylia - ząbek czosnku - pół łyżeczki soku z cytryny - ew. łyżka wody Odmierzam oliwę do naczynia, w którym będę ucierać dressing. Dodaję musztardę, sól, pieprz, cukier, bazylię - u mnie była suszona. Dorzucam drobno posiekany czosnek

I tu będę miała takie te
Racuchy double double - drożdżowe z jabłkiem 152

dodatkowej szklanki. Przykrywam ściereczką ciasto i przygotowuję jabłka. Trzeba je obrać i usunąwszy gniazda nasienne pokroić na małe cząstki. Przygotowuję około 2 szklanek pokrojonych kawałeczków. Można lekko je skropić sokiem cytryny, by wstrzymać ciemnienie. Po ok. 2 godzinach (lub krócej) ciasto podwoi objętość. Łączę je z jabłkami, mieszam delikatnie i od razu rozpoczynam smażenie na gorącej patelni o nieprzywierającej powierzchni

I tu będę miała takie te
"Tego tutaj chcę podwójnie..." - rabarbarowy pleśniak 172

ogrodu, więc nie obieram go. Odcinam tylko liść i końcówkę. Taki ze sklepu obieram. Dodaję cukier wanilinowy i 2 łyżki cukru. Mieszam i odstawiam, żeby puścił sok. Teraz czas na ciasto. W mącznym wulkanie umieszczam żółtka. Dokładam zimne masło, kostkę 200g. Siekam, a następnie szybko zagniatam na jednolite ciasto. Utoczony walec z ciasta dzielę na 3 w miarę równe

I tu będę miała takie te
Truskawkowy dacquiase - jak pięknie jest!!! 173

orzechami włoskimi i truskawkami: Potrzeba: - 6 białek -150g cukru -100g cukru pudru - 200g orzechów włoskich oraz na krem - 6 żółtek - 2 op. cukru wanilinowego - 80g cukru - sok z 1 cytryny - ok. 10g żelatyny - 600ml śmietanki 30% - ok. 300g truskawek Wykonanie tu:   krem z żółtek Na początek siekam orzechy, 50g niezbyt drobno, pozostałe można nawet zmielić

I tu będę miała takie te
Glazurowane polędwiczki ze smażonymi warzywami 294

nich polędwiczki. Odstawiamy na minimum godzinę w chłodne miejsce. Na rozgrzaną patelnię wykładamy polędwiczki i obsmażamy ze wszystkich stron tak aby tylko delikatnie zamknęły nam się pory mięsa i soki nie uciekały. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy marynatą i wkładamy na nagrzanego piekarnika na ok 180 stopni. Pieczemy z każdej strony po ok 10 minut obficie polewając je pozostałą

sierotka maRysia w kuchni
Mojito truskawkowe 273

limonka 8 listków mięty + do dekoracji 2 łyżeczki cukru trzcinowego ok 50 ml  wody gazowanej kruszony lód Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Truskawki, miętę, cukier i sok z limonki wrzucamy do naczynia miksującego i wszystko miksujemy na gładką masę. Dodajemy rum i wodę i wszystko ponownie mieszamy.  Gotowy napój rozlewamy do szklanek wypełnionych lodem i dekorujemy

Niezły Młynek
Powidła truskawkowe i "Szukaj mnie wśród lawendy 1" 142

cukru Pierwszego dnia wrzucić do dużego i szerokiego garnka o grubym spodzie 1,5 kg truskawek. Przykryć garnek pokrywką i trzymać na włączonym palniku, aż truskawki puszczą sok. Zamieszać od czasu do czasu, by truskawki nie przywarły do dna pod wpływem swojego ciężaru. Gdy truskawki się zagotują, radykalnie zmniejszyć moc palnika (u mnie z 12 na 6), zdjąć pokrywę

Weekendy w domu i ogrodzie
Nalewka wieloowocowa. 118

oziomki i truskawki dokładnie opłucz, osusz, usuń szypułki. Wszystkie owoce wymieszaj razem, wsyp do czystego słoja. Wsyp cukier i odstaw na 4-5 godzin, aby owoce puściły sok. Cytryny dokładnie umyj szczoteczką. Pokrój w cienkie plastry razem ze skórką , usuń wszystkie pestki ! Plastry cytryny wrzuć do słoja z owocami, zalej wódką , lekko wymieszaj. Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciepłe

Przepisy i porady kulinarne
Kostka biszkoptowa z pianką brzoskwiniową. 396

cukrem waniliowym następnie dodać tężejącą galaretkę i wymieszać mikserem, następnie dodać pokrojone brzoskwinie i delikatnie wymieszać łyżką . Upieczony i zimny biszkopt przeciąć na pół.Następnie nasączyć każdy blat sokiem z brzoskwiń. Spodnią część biszkoptu włożyć do blaszki i wyłożyć masę śmietanową, przykryć drugim blatem ciasta. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką, polać ciasto i posypać płatkami migdałowymi.Odstawić

Sama słodycz i szczypta chili
Biszkopt z musem truskawkowym 521

też dodać 1 łyżeczkę pasty waniliowej) Mus truskawkowy: 2 galaretki truskawkowe w proszku lub czerwone w innym smaku 600g umytych, obranych truskawek Do nasączenia: 1/3 szklanki wody 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru     Biszkopt: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół

Mała Cukierenka
Sernik na Zimno na Biszkopcie Różanym z Musem Truskawkowym z Bazylią 278

Rozpuszczoną żelatynę dodałam do musu, wymieszałam łyżką i wstawiłam do lodówki. Zabrałam się za masę serową. Masa serowa: 500 g sera białego np.półtłustego (podwójnie zmielonego) cukier do smaku sok z połowy cytryny 125 g jogurtu naturalnego 3 i 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody Wszystkie składniki oprócz żelatyny zmiksowałam. Żelatynę zalałam zimną wodą, po napęcznieniu delikatnie podgrzałam

Blondynka Gotuje
Makaron z karczochami i kurczakiem 207

Karczochy opłukać, osuszyć i obrać z twardych łusek. Nożem ściąć ok. 2 cm z czubka i pokroić na ćwiartki. Ze środka usunąć włoski i przełożyć karczochy do miski z sokiem z cytryny (dzięki temu karczochy nie ściemnieją). Następnie odcedzić z wody i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Smażyć z obu stron, do momentu zarumienienia. Makaron

Pink Envelope
Nalewka z rabarbaru 347

internecie i okazało się, że właściwie istniej tylko jeden sposób zrobienia tej nalewki. No, może dwa, ale podobne do siebie: jeden z całego rabarbaru, a drugi z wyciśniętego soku. Nieważne, generalnie wszystko sprowadza się do jednego. Ale ten przepis mnie zastanowił. Bo mówi on, że najpierw na tydzień zasypujemy rabarbar cukrem, a potem dolewamy wódki. I trzymamy 6 tygodni. Niby

Marder&Marder Manufacture
Szpinakowe naleśniki z twarożkiem i łososiem (bezglutenowe) 188

wierzchu ułożyć cieniutkie plasterki czosnku do smaku. Piec przez ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni C.  Gotowe naleśniki posmarować twarożkiem, ułożyć liście szpinaku, następnie kawałki łososia, skropić sokiem z cytryny i zawinąć w rulonik.  Smacznego

Kuchnia Ellie