obiedzie pobiegłam jak na skrzydłach na trening. Nazwa śmieszna, wiem, ale jakoś nie mam weny na wymyślenie jakiejś poważnej;) Składniki dla 3-4 osób: 1 podwójna pierś z kurczaka sok z jednej cytryny 4 suszone papryczki chili 1 brokuł świeży lub 450 g mrożonego masło 4-5 ząbków czosnku kostka drobiowa pieprz świeży tymianek 250 g makaronu wstążki(...)drobną kostkę, którą wrzucamy na rozgrzane masło i smażymy, potem wrzucamy czosnek pokrojony w cienkie plasterki, papryczki chili pokrojone w plasterki, wrzucamy kostkę drobiową, posypujemy pieprzem, wszystko skrapiamy sokiem z cytryny i wrzucamy część świeżego tymianku. Na końcu dodajemy brokuła podzielonego na małe różyczki i makaron. Wszystko razem mieszamy i na koniec zalewamy śmietanką kremówką, podgrzewając do momentu powstania aksamitnego
Blondynka Gotujeżółtka (te które zostają po zrobieniu bezy) 120 g maki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 36 sztuk agrestu Na bezę: 2 białka 100 g drobnego cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i po kolei żółtka. Ciągle miksując dodać mąkę(...)owoce agrestu na wierzch. Teraz zabieramy się za bezę: Białka ubijamy na sztywno, po czym dodajemy cukier i miksujemy dotąd aż cukier przestanie zgrzytać w zębach. Następnie dodajemy sok z cytryny i ciągle miksując dodajemy mąkę ziemniaczaną. Bezę układamy na masę z agrestem. Ciasto dosyć urośnie i wypchnie bezę - wszystko pod kontrolą :) Pieczemy 30 minut do tzw. suchego patyczka
Blondynka Gotujespód tortownicy wykładamy ciastkami lub okrągłymi biszkoptami :) Jak kto lubi, jak kto woli. Ja upiekłam biszkopt. Masa serowa: 700 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie 1 łyżka soku z cytryny 125 ml śmietany kremówki lub jogurtu naturalnego (pół szklanki) 200 g drobnego cukru 2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody 250 g czarnej porzeczki, odszypułkowanej(...)dodatkowo 120 g drobnego cukru do dosłodzenia warstwy z porzeczką Wykonanie: Twaróg miksujemy z cukrem, sokiem z cytryny i śmietaną lub jogurtem. Cały czas miksując dodajemy rozpuszczoną żelatynę i miksujemy chwilę. Masę serową dzielimy na dwie części. Jedną część wylewamy na biszkopt, a drugą zanim wylejemy na białą, dodajemy zmiksowaną w blenderze czarną porzeczkę i wmiksowujemy ją do masy
Blondynka Gotujemasa nie była rzadka, dodany mak był niewyczuwalny, a dzięki białkom masa pięknie przykleiła się do ciasta. Lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 - 4 łyżki gorącej wody kilka kropel soku z cytryny Wykonanie: Cukier wsypałam do miseczki, dodałam wodę i sok z cytryny i ucierałam do momentu powstania lukru. Co zrobiłam z pozostałymi czterema białkami? Zamroziłam na bezy, które zrobię
Blondynka Gotujetrzeci dzień jest również świetny (i nawet bardziej wilgotny). :) Ciasto było dość wilgotne po upieczeniu, ale można je troszkę nasączyć (nie za dużo). Poncz można wykonać na bazie soku ananasowego, soku z cytryny i odrobiny wódki. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.compieczenia:~ 60-70 min Składniki 1,5 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek 1 szkl. cukru 1 cukier waniliowy sok z połowy cytryny (można też zetrzeć skórkę) kilka kropli aromatu waniliowego/łyżka ekstraktu waniliowego lub innego ulubionego 250 g margaryny (użyłam Palmy z murzynkiem) 1 łyżka kakao Przygotowanie W misce(...)odmierzyć mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wymieszać suche składniki i odstawić. W oddzielnej misce misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym z dodatkiem soku z cytryny i aromatem waniliowym na puszystą, białą masę. Ubijać dobrych parę minut. Do masy dodawać po jednej łyżce mieszankę mąk z pkt. 1. Całość dobrze wymieszać. Na koniec dodać roztopioną, gorącą margarynę
coolinarnastrefa.blogspot.cominnych dań rybnych, że nawet mój syn się nie poznał , że to jego znienawidzona rybka ;)Źródło : czasopismo dla kobiet Składniki na 4 porcje: 50 dag filetów z dorsza sok wyciśnięty z cytryny 15 dag makaronu spaghetti 1 duży brokuł 3 średnie pomidory 15 dag żółtego sera 30 dag mielonego twarogu 4 jajka 1/2 szkl. mleka sól mielony czarny pieprz(...)Sposób wykonania: Filety z dorsza czyścimy, moczymy , osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Po czym odstawiamy na ok. 30 minut. Makaron gotujemy na pół twardo. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy. Brokuły czyścimy, myjemy i wkładamy do gotującej się wody na ok. 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy i osączamy. Pomidory kroimy na cząstki. Ser ścieramy na tarce. Twaróg mieszamy
Słodkości i nie tylkopoczęstować swoich bliskich tą pastą :) Składniki: 2 dojrzałe awokado ( musi być miękkie ) 3 - 4 jajka na twardo 200 g wędzonego łososia sól morska świeżo zmielony czarny pieprz koperek sok z 1/2 cytryny łyżeczka musztardy Sposób przygotowania: Ugotować jajka na twardo. Awokado , jajka i łososia pokroić na małe kawałki. Koperek posiekać. Awokado i jajka zmiksować. Dodać sok z cytryny, musztardę , pieprz
Słodkości i nie tylkoGruszka w roli głównej, czyli propozycja na popołudniowy deser :)Składniki:- 3 gruszki- 1 opakowanie cukru waniliowego- 3 szczypty imbiru- 3 żółtka - 1 łyżka maki- 1 i 1/2 szklanki mleka- sok z 1 cytryny- 6 łyżek cukruPrzygotowanie:Gruszki obieramy, przekrawamy na pół i wycinamy gniazda nasienne. Sok z cytryny mieszamy ze szklanką zimnej przegotowanej wody i zalewamy wcześniej przygotowane gruszki. Połowę
Zainspirowana w kuchniCiasteczka z jednej strony ciągnące z drugiej zaś chrupiące o lekko cytrynowym aromacie :)Składniki:- 20 dag płatków owsianych- 1/3 szklanki mleka- 10 dag cukru- sok i skórka z połowy cytryny- 2 białkaPrzygotowanie:Płatki owsiane namaczamy w mleku, po czym ucieramy je drewnianą łyżką z cukrem, dodając stopniowo skórkę i sok z cytryny. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy
Zainspirowana w kuchnismak jest zdecydowanie bardziej wyrazisty niż tej z torebki a przygotowanie bardzo łatwe :) Składniki:- 4 pomarańcze- 1,5 łyżki żelatyny- 1 łyżka cukru- połowa tabliczki czekolady mlecznejPrzygotowanie:Wyciskamy sok z pomarańczy, wrzucamy cukier (ja dałam niewiele cukru ponieważ moje pomarańcze były słodkie) i podgrzewamy aż się rozpuści. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do soku
Zainspirowana w kuchnimąki pszennej- 1 kostka masła- 1 tabliczka czekolady deserowej- 4 łyżki cukru- 1 pomarańcza- 1 jajko- 1 łyżeczka proszku do pieczeniaPrzygotowanie:Pomarańczę sparzamy, ścieramy skórkę i wyciskamy z niej sok. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło ucieramy z jajkiem i cukrem na puszystą masę, dodajemy do niej skórkę oraz sok wyciśnięty z pomarańczy. Przestudzoną czekoladę dodajemy do wcześniej przygotowanej masy
Zainspirowana w kuchnifasolą i pieczemy 20 minut w temperaturze 160 C, po tym czasie ściągamy folię i pieczemy jeszcze przez 15 minut. Pomarańcze sparzamy, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Jajka ubijamy z cukrem, śmietanką, sokiem oraz trzema łyżeczkami startej skórki. Masę przelewamy na kruchy spód i pieczemy jeszcze przez 40 minut. Przed podaniem dekorujemy kawałkami pomarańczy
Zainspirowana w kuchnidrzwi :) Spód: 250 g mąki 80 g cukru pudru 1 jajko 150 g masła szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia Wierzch: 220 g konfitury różanej 3 łyżki soku z cytryny płatki migdałowe czekoladowe łezki Składniki na ciasto szybko zagniatamy ze sobą i formujemy w kulę, chowamy do lodówki na 40 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy między(...)dwoma arkuszami papieru do pieczenia, przenosimy na blaszkę i wyrównujemy. Pieczemy 25 minut w 190 stopniach, studzimy. Konfiturę różaną mieszamy z sokiem z cytryny, rozsmarowujemy na kruchym spodzie. Ozdabiamy czekoladą i płatkami migdałowymi. Bon zawsze na miejscu
sama złodyczsmaku pieprz do smaku sok z cytryny do smaku tymianek do dekoracji Oliwki czarne Z brzuszków wędzonego łososia usuwamy skórkę, skrapiamy sokiem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała