sok - 13499 przepisów (strona:472/900)

Sałatka z pieczarkami 9718

sałatki i surówki Siostry Anastazji", s. 94. Składniki: 1/2 kg pieczarek 4 jajka ugotowane na twardo 1 por 1 jabłko 1 puszka zielonego groszku majonez sól pieprz kwasek cytrynowy sok z cytryny  Wykonanie: Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i gotować w osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego przez ok. 10 minut.  Jajka obrać i pokroić w kostkę. Jabłko(...)obraniu zetrzeć na tarce i skropić sokiem z cytryny. Por pokroić w półplasterki i przelać wrzątkiem.  Wszystkie składniki wymieszać, dodać groszek i majonez. Doprawić do smaku

Pasja Smaku
Butter chicken – indyjskie curry z kurczaka krok po kroku 2387

pokazuję jak zrobić butter chicken krok po kroku. Teraz, gdy mamy pachnące, świeże malinowe pomidory curry jest jeszcze lepsze. Marynata: 2 łyżki gęstego jogurtu (np. greckiego) 1 łyżka soku z limonki lub cytryny 1/2 łyżki świeżego, startego imbiru 1/2 łyżki wyciśniętego czosnku 1/2 łyżeczki mieszanki garam masala 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka drobno posiekanej papryczki chili opcjonalnie: kilka kropli czerwonego

Poezja smaku
POWIDŁA ŚLIWKOWE BEZ DODATKU CUKRU 179

powideł dałam 6 łyżeczek ksylitolu, niby niewiele ale zawsze... Po tym smażeniu pozostał pewien niedosyt. Dlatego postanowiłam spróbować raz jeszcze. Drugie podejście to było istne cudo. Śliwki b.szybko puściły sok i równie szybko ta ciecz odparowała. Całe przygotowanie zajęło mi 1,5 dnia :-) Po tym czasie powidła były meeega gęste, ciemne i baaardzo słodkie. Nauczona doświadczeniem więcej już się(...)Wypełnione garnki zagotować (ja smażę w 4 największych garnkach jakie posiadam) i co jakiś czas mieszając gotować na małym ogniu (u mnie na "1") przez ok.2-3h aż dobrze puszczą sok. Po tym czasie powidła na jakiś czas odstawić . Potem czynność należy powtarzać, tzn. podgrzewamy, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. I tak kilka a nawet kilkanaście razy w ciągu

Smaczne Zdrowe
KURCZAK Z ROŻNA - PIECZONY NA BUTELCE 339

już w piekarniku kumpla do towarzystwa - we dwóch raźniej... ;-)Kiedyś przygotowywało się takiego kurczaka na butelce od śmietany, teraz takowych opakowań brak, ja zaadoptowałam w tym celu butelkę po soku, może być również słoik.Składniki:- 1 kurczak w całości (mój miał ok.1600g)- aromatyczny majeranek (ok.2-3 łyżek)- ostra mielona papryka- słodka mielona papryka- sól+butelka ,np.po sokuKurczaka dokładnie umyć, odciąć kuper

Smaczne Zdrowe
CIASTO KRUCHE Z TRUSKAWKAMI I SEREM 450

kremówkiKruszonka:-170g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750)- 60g mąki ryżowej- 50g ksylitolu (lub cukru)- 50g wiórków kokosowych- 110g zimnego masłaOwoce:- 500g truskawek- ok.250g konfitury truskawkowej- 3/4 szklanki soku lub kompotu truskawkowego- 50g mąki ziemniaczanej lub ryżowej Przygotowanie:Ciasto:Do miski wsypać obydwie mąki, dodać ksylitol (lub cukier), kawałki zimnego masła i zagnieść mikserem lub rozkruszając między dłońmi kruche(...)połączenia i rozkruszenia składników. Schłodzić w lodówce.Owoce:Truskawki umyć, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do garnka ze zmiksowaną konfiturą, podgrzewać razem ok.5 minut aż owoce zmiękną. Sok truskawkowy(u mnie kompot) wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać do gotujących się owoców. Chwilę podgrzewać i jak tylko zgęstnieje, zestawić z ognia i przelać do miski do przestudzenia. Masa serowa

Smaczne Zdrowe
Kasza jaglana w liściach winogron 299

kiszonych liści z winogron Farsz: - szklanka kaszy jaglanej - 2 szklanki wody - 10 suszonych pomidorów z zalewy - łyżka suszonej mięty - 2 ząbki czosnku  - 2cm korzeń imbiru - świeżo mielony pieprz -sok z połowy cytryny - sól - łyżeczka pasty harrisy Dodatkowo na sos: - puszka pomidorów krojonych  - jogurt naturalny 100g - bazylia, tymianek, oregano - 2 ząbki czosnku Liście wyjmujemy ze słoiczka i umieszczamy(...)gotujemy w wodzie (1:2). Do ugotowanej kaszy dodajemy resztę składników - suszone pomidory pokrojone na mniejsze kawałki oraz czosnek i imbir drobno posiekane. Doprawiamy harrisą, solą, pieprzem, mięta i sokiem z cytryny.  Na każdym liściu układamy niewielką ilość farszu i zawijamy jak na gołąbki. Jeśli liście są duże idzie to sprawnie - przy mniejszych potrzeba nieco więcej cierpliwości. Naczynie żaroodporne

Sajkofanka smaku
Kolorowa tarta z mąki żytniej razowej 299

przepis: 6 ząbków czosnku 50g kaparów 10 filetów anchois w oliwie 200g czarnych oliwek bez pestek 1 pełna łyżeczka drobno siekanego tymianku 1 pełna łyżeczka drobno posiekanego świeżego cząbru sok z 1/2 cytryny świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek Czosnek obieramy, wycinamy zielone kiełki, a resztę drobno siekamy. Kapary dokładnie przepłukujemy i osuszamy. Filety anchois odsączamy i drobno kroimy. Przekładamy(...)czosnek, kapary i anchois do miksera, dodajemy oliwki, tymianek, cząber i wlewamy sok z cytryny, po czym wszystko miksujemy. Doprawiamy pieprzem i ciągle miksując, dolewamy cienką strużką oliwę, aż powstanie gęsta, dająca się rozsmarować pasta. Jeśli nie mamy świeżych ziół, możemy oczywiście użyć suszonych. Pamiętajmy jednak, że suszone nie są już tak bardzo aromatyczne , jak świeże. Smacznego! :) (przepis pochodzi

Sajkofanka smaku
Buraczano-szpinakowe placuszki/pierś z kurczaka 246

garść świeżego szpinaku - pół świeżej papryczki chili - duży ząbek czosnku - oliwa z oliwek - pieprz świeżo mielony + papier do pieczenia  Jogurt z wasabi - 100g jogurtu naturalnego - łyżeczka pasty wasabi - sok z połowy cytryny lub limonki Jogurt naturalny łączymy z sokiem z cytryny i pastą wasabi. Idealny dodatek do placuszków! :) Zabieramy się za placuszki -> Buraki myjemy, obieramy, po czym płuczemy

Sajkofanka smaku
Rogale marcińskie 260

łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Gold Pack 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 białka 4 podłużne biszkopty Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka 1 szk cukru pudru + 1 łyżka soku z cytryny + ciepła woda      Z ½ szklanki ciepłego mleka 1 łyżki cukru i drożdży przygotować rozczyn,  wymieszać i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia(...)mlekiem, wstawić do gorącego piekarnika i piec około 20 minut, aż się ładnie zarumienią. Wyjąć na kratkę i jeszcze lekko ciepłe polukrować (cukier puder utrzeć z 1 łyżeczką soku z cytryny i niewielką ilością ciepłej wody). Udekorować skórką pomarańczową i płatkami migdałów

Ala piecze i gotuje
Kofty, czyli szaszłyki z grilowanego mięsa 217

łyżeczki imbiru 1 łyżeczka ostrej papryki 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól morska i czarny pieprz Sos jogurt grecki 1 ząbek czosnku posiekana świeża mięta sok z 1/4 limonki i otarta skórka sól i pieprz Składniki sosu mieszamy, odstawiamy do lodówki. Przygotowanie Mięso wieprzowe siekamy w misie blendera, pod koniec siekania dodajemy czosnek, cebulę i pietruszkę(...)rozgrzanej powierzchni grilla, przykrywamy pokrywą grilla. Kofty grillujemy około 10 minut w zależności od tego jak chcemy mieć wysmażone mięso. Kofty można podawać z sosem jogurtowym z czosnkiem, sokiem z limonki i świeżą miętą, czy sosem tzatziki, czyli jogurtowym sosem z dodatkami. Smacznego!   The post Kofty, czyli szaszłyki z grilowanego mięsa appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Torta di riso- Ciasto ryżowe 241

cukru 80 g rodzynek+ rum do namoczenie 30 g masła 40 g orzeszków pinii 3 jajka 100 ml słodkiej śmietanki 100 g serka ricotta (opcjonalnie) 1 laska wanilii Sok i skórka z jednej cytryny 3 cm kory cynamonu W mało przypalającym się garnku doprowadzamy do wrzenia mleko z ½ cukru, korą cynamonu i laską wanilii( rozcinamy wanilię, sciągamy ziarenka, dodajemy(...)ryż, często mieszając gotujemy ok 40 min, do całkowitego zredukowania mleka. Zdejmujemy z ognia, całkowicie studzimy, wyjmujemy laskę wanilii i cynamon. Do ostudzonej “papki” dodajemy rozbełtane żółtka, skórkę i sok z cytryny, miękkie masło, serek, śmietanę i namoczone w rumie rodzynki. Ubijamy białka z resztą cukru i delikatnie dodajemy do masy. Natłuszczamy tortownicę, obsypujemy bułką tartą, (są tacy, którzy zamiast

Mia Cucina Sofieta
Orzechowo-karmelowe ciasto z doliny 233

łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 300 g grubo siekanych orzechów włoskich 175 g cukru 2 łyżki miodu 20 g masła lub margaryny Kasia 150 ml słodkiej śmietany 2 łyżki soku z cytryny Zagniatamy kruche ciasto, wstawiamy do lodówki na 1 h. W tym czasie przygotowujemy nadzienie orzechowe. Do garnka o grubym dnie(u mnie typu Zepter) wsypujemy 100 g cukru(...)łyżki wody i gotujemy karmel, uważamy aby się nie przypalił, bo będzie gorzki. W innym garnuszku gotujemy razem: śmietanę, masło, 75 g cukru, miód i sok z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy karmel, mieszamy i znowu doprowadzamy do wrzenia. Jeśli otworzą się grudki z karmelu, to gotujemy aż się rozpuści. Dodajemy orzechy i dobrze mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części

Mia Cucina Sofieta
Bavarese z brzoskwiniami 260

brzoskwiniami Składniki na ok 1 lt kremu 4 żółtka 100 g cukru 300 gr pure z brzoskwiń 250 ml mleka ½ torebki cukru waniliowego 250 ml śmietany 36% 1 łyżeczka soku z cytryny lub pomarańczy 12 gr żelatyny w płatkach Przygotować pure z owoców. Ja użyłam dojrzałych brzoskwiń( mogą być również z kompotu). Zmiksować brzoskwinie na gładziutkie pure, uważać(...)wyciśnięte listki żelatyny. Dobrze wymieszać, by żelatyna się rozpuściła. Krem ostudzić, od czasu do czasu zamieszać aby nie utworzył się kożuch. Do letniego kremu dodać pure z brzoskwiń, sok cytrynowy i lekko ubitą śmietanę. Śmietana nie może być ubita zbyt sztywno, bo trudno nam będzie wmieszać w krem. Foremkę na babkę ( u mnie 1.5 lt- nie była pełna) opłukać wodą

Mia Cucina Sofieta
Tarta z grzańcowymi gruszkami 205

twarde gruszki 2 łyżeczki przyprawy do grzańca( u mnie drobno pokruszone: kora cynamonu, goździki, imbir, kardamon, ziarna jalowca,anyz i kminek) 80 g cukru 1 pomarańcza biologiczna( skórka i sok) Do garnka wlewamy wino, cukier, przyprawy, skórkę i sok z pomarańczy. Doprowadzamy do wrzenia. Obieramy gruszki ze skórki, zostawiamy ogonki i zanurzamy w gorącym winie. Gruszki powinny być całkowicie przykryte

Mia Cucina Sofieta
Bakaliowiec jabłkowy w cieście filo 254

szefami restauracji. Jak z szefami, to ciasto musi być pyszne. Polecam bardzo!! Bakaliowiec jabłkowy w cieście filo Składniki: 250 g ciasta filo 700 g jabłek( na szarlotkę) Skórka i sok z cytryny(biologicznej) 50 g orzeszków pinii 100 g rodzynek 100 g owoców kandyzowanych 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczówej 300 g serka ricotta 1 jajko 150 g masła/margaryny Kasia1(...)kieliszek rumu 60 g cukru ½ łyżeczki cynamonu Ziarenka z ½ laski wanilii Cukier puder Obieramy jabłka, kroimy na ósemki, usuwamy gniazda, posypujemy je cynamonem i spryskujemy sokiem z cytryny, aby nie pociemniały. Orzeszki pinii prażymy na teflonowej patelni. Rodzynki wraz ze skórką z cytryny i ziarenkami wanilii zalewamy rumem. Na patelni rozpuszczamy 20 g masła, dodajemy jabłka i smażymy przez dwie

Mia Cucina Sofieta