rukoli i łososiem składniki: dla 3 osób ulubiony makaron 3 filety z łososia skladniki na pesto: 2 spore garście rukoli 0,5 ząbka czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek sok z połowy cytryny 2 łyżki orzechów laskowych sól, pieprz wykonanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W tym czasie przyrządzamy pesto. Umytą i osuszoną rukolę wraz z orzechami, oliwą(...)czosnkiem miksujemy na jednolita masę. Doprawiamy sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Ugotowany makaron odcedzamy i jeszcze gorący łączymy z pesto. Nakładamy na talerz. Pod koniec gotowania makaronu przygotowujemy łososia. Doprawiamy go delikatnie solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanej patelni po 2 minuty z każdej strony. Usmażoną rybę makadamy na makaron
Przysmaki Karolkideserami, ot tak na przekór pogodzie. Choć wiem, że to już ostatni raz. Deser z owoców lata składniki: maliny borówki 50 g białej czekolady serek mascarpone 250 g sok z limonki ewentualnie cukier puder do dosłodzenia do dekoracji maliny i listki mięty wykonanie: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, odstawiamy na chwile by wystygła. Serek mascarpone ubijamy mikserem, dodajemy(...)niego stopioną czekoladę i ewentualnie cukier puder. Na końcu do ubitego serka dodajemy sok z limonki, dokładnie mieszamy. Owoce myjemy i osuszamy, układamy w pucharkach. Na wierzch nakładamy krem z mascarpone i czekolady. Deser odstawiamy do lodówki do schłodzenia na 15 minut
Przysmaki Karolkimnie jest tylko bita śmietana i niezastąpiony serek mascarpone. Truskawkowa fantazja składniki: 500 g truskawek 1 łyżka miodu 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki cukier puder - opcjonalnie sok z cytryny Wykonanie: Truskawki obieramy z szypułek, myjemy i miksujemy z 1 łyżką miodu. Pozostawiamy kilka truskawek do dekoracji. Kremówkę ubijamy mikserem. W połowie ubijania dodajemy mascarpone i jeśli jest(...)taka konieczność cukier puder. Powstałą masę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich wlewamy 1/3 zmiksowanych truskawek oraz dodajemy kilka kropel soku cytrynowego do smaku. Na dno kieliszka lub szklanki kładziemy zmiksowane truskawki. Następnie na truskawki kładziemy różowa masę, a na to białą z bitej śmietany i serka. Na górze układamy pokrojone truskawki. Deser odkładamy na chwilę do lodówki
Przysmaki Karolkibulionu 3 cebulki dymki 1 mała cebula 2 łodygi selera naciowego 1 szklanka groszku konserwowego 6 sztuk szparag 1 szklanka tartego parmezanu skórka otarta z 1 cytryny 3 łyżki soku z cytryny 25 g masła 2 łyżki oliwy sol pieprz Bulion wlać do garnka i podgrzewać na małym ogniu.Szparagi pokroić na małe kawałki i obgotować około 4-5 minut(...)zostanie wchłonięty przez ryż. Dodać kolejną szklankę bulionu i ciągle mieszać. Czynność tę powtarzamy do momentu aż zużyjemy cały bulion. Pod koniec gotowania dodajemy szparagi, groszek, skórkę i sok z cytryny oraz masło i ser. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Smacznego
Zabawa smakiemsałaty (u mnie liść dębu czerwony) 2 gruszki 1 owoc granatu 150 g sera gorgonzola garść prażonych orzechów włoskich Dresing : 2 łyżki oliwy 1,5 łyżeczki miodu 1 łyżka soku z cytryny Na suchej patelni lub w piekarniku uprażyć orzechy i odłożyć. Przygotować dresing, wymieszać miód, sok z cytryny oraz oliwę, odstawić. Na talerzu ułożyć sałatę, plasterki gruszki, pokrojoną
Zabawa smakiemsoli 3-4 łyżki zimnej wody Składniki na farsz : 250 g świeżego szpinaku 4 ząbki czosnku sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej oliwa 4 jajka 200 ml śmietany kremówki 30% sok z 1/2 cytryny skórka otarta z 1 cytryny 150 g sera feta Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, formę* do tarty wysmarować masłem. Mąkę, sól oraz masło przełożyć do malaksera(...)pieczemy kolejne 15 minut. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekany czosnek, a następnie szpinak. Gdy szpinak opadnie przyprawić solą pieprzem oraz gałką muszkatołową. Odstawić. W misce wymieszać jajka, śmietanę, sok z cytryny oraz skórkę z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Na podpieczony spód ciasta wyłożyć szpinak i zalać masą jajeczną, wierzch posypać rozdrobnioną fetą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika
Zabawa smakiemgotujemy ok 2-3 min.Dodajemy pokrojona w kostke wolowine I dusimy pod przykryciem ok 1.5 h lub az wolowina bedzie miekka. Dodajemy na koniec mleko kokosowe( druga puszke), sok z cytryne( ok 2 lyzek ) I sol do smaku. Gotujemy ok 5 min Podajemy z ryzem I poppadoms. Serdecznie polecam
Smaki Edytyziemniaków1 cebula3-4 ząbki czosnku2 jajka2 łyzki mąki2 łyżki gęstej śmietanysól, pieprzWykonanie:Polowę ziemniaków ścieramy na drobnej tarce, drugą część na grubych oczkach. Odlewamy sok z ziemniaków od ziemniaków (Sok z ziemniaków powoduje że placki przy smażeniu pryskają- więc starajmy sie dobrze go odcisnąc ). Ścieramy cebulę. Dodajemy do ziemniaków, wyciskamy przez praske czosnek, dodajemy jajka, make, sól, pieprz I śmietanę
Smaki Edytydanie, pochodzące z kuchni azjatyckiej...o walorach zdrowotnych ryb nie muszę pisać :)- ale o mieszance mleka kokosowego I pasty curry - musze. ....rozkosz dla podniebienia...pychotka...zachęcam do spróbowania :) Składniki:sok z jednej limetki4 łyżki rybnego sosu( fish sauce)2 łyżki Thai soja sos1 świeżej papryczki chilli350 gr ryby monkfish350 gr łososia400 ml mleka kokosowego3 kaffir lime liści1 łyżka czerwonej pasty(...)curry1 szklanka ryżu jaśminowegopokrojona pietruszka Wykonanie:przygotować marynatę: sok z limetki, 2 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki thai sosu I pokrojona papryczka chilli-wymieszać w miseczce.Pokroić rybę. Zalać marynatą. Przykryć I odłożyć do lodówki na 1-2 godzinę lub na całą noc :) Do woka wlać mleko kokosowe. Zagotować . Dodać curry paste, lime liście I 2 łyżki sosu rybnego
Smaki Edytymleka kokosowego60 gr masla lub ghee2 cebule pokrojone w kostke3-5 zabki czosnku- wycisniete przez praskeok 700 gr piersi z kurczaka250 ml bulionu kurczakowego2-3 łyżki soku z cytrynysol Wykonanie.Podobne do wolowiny madras.Maslo rozpuszczamy w garnku, dodajemy cebule I czosnek. Smazymy ok 5-8 min.Do miseczki nalewamy mleko kokosowe- dodajemy kolendre, kurkume, imbir, pieprz I badzo drobno(...)kostkę I bullion z kurczaka. Dusimy na małym gazie ok 15-20 min- lub jak kurczak jest gotowy. Możemy teraz dodać drugą puszkę mleka kokosowego (opcjonalnie) sól I sok z cytryny. Pozostawaimy na ogniu ok 2-5 min.I gotowe. Podajemy z ryżem I dużą ilościa pietruszki. Pietruszkę możemy też wymieszać z ryżem.Smacznego
Smaki Edytyjest dopełnieniem niesamowitego smaku :) Zaczynamy Składniki:1 op tortelloni z mozzarella I prosciutto1 słodka papriyka3-4 łyżki startego żółtego seraoliwki nadziewane paprikasałata pekińska4 łyżki majonezu1 łyżeczka bazyli1 łyżeczka soku z cytryny1 ząbek czosnkusól, pieprz Wykonanie:Tortelloni ugotować według instrukcji na opakowaniu.Kroimy paprykę, sałatę, ścieramy ser. Dodajemy parę oliwek.Po ugotowaniu czekamy by tortelloni ostygło.Gdy tortelloni jest już chłodne, mieszamy(...)wszystkie składniki. Dip:Majonez, sok z cytryny, wyciśnięty czosnek I bazylię mieszamy w miseczce.Doprawiamy solą I pieprzem do smaku.Dip dodajemy do tortelloni I mieszamy.Gotowe :) Smacznego
Smaki Edytygorzką czekoladą , która podkreśla cytrusowy smak. 250 g miękkiego masłapół szklanki cukru pudru2 lyżki mąki ziemniaczanej2 szklanki mąki pszennejpół łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki skórki otartej z pomarańczy60 ml soku z pomarańczysok z połowy cytryny.Gorzka czekolada do udekorowania ciastek. Miękkie masło zmiksować z cukrem , dodać pozostałe składniki i połączyć w jednolita masę.Ciasto mocno schłodzić ( ok 2 godziny w lodówce
Malinowa Kawiarenkaszklanka mąki przennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół kostki masła. 1 cytryna Wykonanie : Masło stopić i wystudzić. Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok . Białka ubić na sztywną pianę , pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, Dodac przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać delikatnie. Wlać masło , sok z cytryny i wsypać otartą skórkę cytrynową
Malinowa Kawiarenkataka ryba jest Tilapia. Czas: 45 minut Składniki: 2 filety z Tilapii olej z pestek winogron 1 łyżeczka sosu słodko-kwaśnego chilli 2 łyżeczki sosu barbecue ( lub pikantny ketchup) sok z 1/2 cytryny skórka otarta z 1/2 cytryny sól mąka do oprószenia papryka mielona słodka 2 łyżki masła Osuszyć filety z Tilapii. Przygotować marynatę mieszając 2 łyżek oleju, sos chilii(...)barbecue, sok z cytryny, otartą skórkę cytrynową i szczyptę soli. Marynatę rozprowadzić pędzelkiem kulinarnym po filetach ( z obu stron).Zostawić na pół godziny. Delikatnie usunąć część marynaty kładąc rybę na papierowych ręcznikach kuchennych . Oprószyć filety mąką zmieszaną z papryką słodka mieloną. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju z 2 łyżkami masła. Smażyć filety kilka minut z każdej strony
Buniabaje w kuchniZmiksować- podgrzać i doprawić. I już . Pasuje do warzyw, jajek , drobiu czy ryb. Czas: 10 minut Składniki: 1 puszka kukurydzy konserwowej 1/2 szklanki słodkiej śmietanki sól szczypta gałki muszkatołowej sok z cytryny do smaku szczypta otartej skórki cytrynowej Przygotować składniki . Zmiksować w malakserze kukurydzę ( z zalewą w której była) ze śmietanką .Przelać do garnuszka. Podgrzać. Doprawić do smaku solą(...)szczyptą utartej gałki muszkatołowej sokiem z cytryny i szczyptą otartej skórki cytrynowej. Sos jest gęsty, kremowy, lekko słodkawy z nutką gałki
Buniabaje w kuchni