sok - 13499 przepisów (strona:478/900)

Duszki. SERNIK Z CZEKOLADĄ TOFFIE. 218

wygraną. Podsuwają mi kolejne propozycje, obrazki, smaki... Zdecydowały,że będzie sernik. Przepadłam z kretesem. SERNIK Z CZEKOLADĄ TOFFIE. (autorski;) 1/2 kostki masła 250g cukru aromat waniliowy 5 jajek sok z 1 cytryny 150g jogurtu naturalnego (mały kubeczek) 1 kg sera białego (niekoniecznie zmielony) 1 budyń waniliowy bez cukru 3 łyżki mąki krupczatki (ew. pszennej) tabliczka czekolady toffie biszkopty okrągłe tabliczka(...)Masła utarłam z cukrem. Ciągle ucierając, dodaję kolejno jajka. Ser miksuję z jogurtem naturalnym. Mąkę mieszam z budyniem, połączyłam dokładnie z masą jajeczną.  Następnie dodaję ser, aromat waniliowy, sok z cytryny. Miksuje na gładką masę.  Czekoladę siekam w małą kostkę, delikatnie wmieszałam do ciasta. Tortownicę o średnicy 28 cm wysmarowałam tłuszczem i wysypałam bułką na dnie

W kuchni Karmel-itki
Nietypowo. I kurczak. 317

pierś kurczaka średnia cebula 200g świeżego zielonego groszku 200g ananasa 200g czarnej fasoli 3 łyżki ostrego sosu chili 3łyżki sosu sojowego 3 łyżki oliwy puszka pomidorów bez skóry szklanka soku pomidorowego garść suszonych grzybów 100g marynowanych pędów bambusa * Kurczaka oczyściłam, pokroiłam w kostkę i zamarynowałam w sosie sojowym,  oliwie i ostrym sosie. Zostawiłam na godzinę w lodówce. Pokroiłam ananasa(...)osolonym wrzątku, odcedziłam, dodałam na patelnię. Czarną fasolę odcedziłam, jak i pędy bambusa, dodałam do mięsa. Pomidory  zmiażdżyłam w puszce widelcem i całą zawartość wlałam na patelnię. Dolałam sok pomidorowy i całość dusiłam chwilę pod przykryciem. Dorzuciłam po chwili ananasa,  wlałam pozostała marynatę i wszystko razem dusiłam około 20 minut.  Ewentualnie można doprawić sosem chili lub sojowym

W kuchni Karmel-itki
"Hiszpańskie Wina i Oliwy" - Laboratorium Smaku, 9.08.2012 223

tłoczenia Najbardziej popularnymi oliwami są oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. W czasie procesu pierwszego tłoczenia (procesu mechanicznego) powstają następujące rodzaje ooliwy: Oliwa extra vergine – jest to naturalny, 100% sok z oliwki, który powstał w wyniku procesu mechanicznego tłoczenia całego owocu oliwki. Jest oliwą najwyższej jakości, nie została poddana żadnym procesom chemicznym. Nazwa oliwy extra vergine jest związana z wolną(...)przy tego typu oliwach tak ważną rolę odgrywa zbiór owoców – oliwki są zbierane ręcznie prosto z drzewa, oraz moment ich transportu do tłoczni. Oliwa vergine – jest również naturalnym 100% sokiem z oliwki, który powstał w wyniku procesu mechanicznego tłoczenia całego owocu oliwki. Oliwa sklasyfikowana jako vergine to oliwa, której wolna kwasowość wyrażona w kwasie oleinowym nie jest większa niż

W kuchni Karmel-itki
Malinowe żniwo. SERNIK KOKOSOWY Z MALINAMI. 204

się łączą. A ja razem z nimi. Posiadam dość sporą ilość krzaczków, które bardzo systematycznie racząmnie miską dojrzałych, słodkich owoców. Raduję się.Pałaszuję większą część, resztę muszę należycie wykorzystać. Sok już był.Proszę, tutaj można go zobaczyć --- sok malinowy. Jednakże... Z aparatem krążę po domu. Szukam weny, nie znajduję.Wychodzę na ogród, z czerwoną miseczką w ręku. Z aparatem

W kuchni Karmel-itki
Chłodzimy się w Dzień Bloga! MALINOWY SORBET BEZ CUKRU. 195

Pozdrawiam wszystkich piszących blogi. Będę miała swoje ochłodzenie.Słodkie, ale bez cukru. Malinowe. Niebezpiecznie smaczne.Idealne do świętowania. MALINOWY SORBET BEZ CUKRU. (autorski;) 250g świeżych, dojrzałych malin 50-100 ml soku malinowego (u mnie domowy) Maliny blenduję, dodaję sok i razem mieszam.  Przelewam do pojemniczków na lody. Wstawiam do zamrażarki na minimum 3h. Smacznego ochłodzenia!Pozdrowienia dla wszystkich piszących

W kuchni Karmel-itki
LIKIER TRUSKAWKOWY. DŻEM Z TRUSKAWEK Z WÓDKĄ. 634

500g truskawek 0,5 l wódki 400-500g cukru Truskawki umyłam, usunęłam szypułki i pokroiłam na małe kawałki. Zasypałam je cukrem i odstawiłam na min. 2h, aby puściły sok. Włożyłam je, wraz z sokiem do dużego słoja. Następnie dolałam alkohol. Szczelnie zakręciłam słój i odstawiłam na miesiąc w ciemne i chłodne miejsce, potrząsając nim co jakiś czas. Po miesiącu

W kuchni Karmel-itki
RYBA PO JAPOŃSKU. 409

wigilijnym stole; / 1kg filetów rybnych (np. mintaj, miruna) słoik papryki konserwowej słoik ogórków warszawskich słoik pieczarek marynowanych 4-5 dużych cebul mąka bułka tarta kilka jaj przyprawa do ryb sok z cytryny zalewa: (robię ją na smak, często zmieniam proporcje) 4 słoiczki koncentratu szklanka wody szklanka octu 1/2 szklanki oleju 3-4 łyżki cukru 2 łyżki soli Ryby posypuję przyprawą(...)ryby, skrapiam sokiem z cytryny i zostawiam na kwadrans w lodówce. Panieruję je w jajku, obtaczam w mące, znów w jajku, potem w bułce. Smażę jak schabowe. Osączam z tłuszczu na ręczniczku papierowym. Warzywa kroje w słupki, układam warstwami wraz z rybą. Wszystkie składniki zalewy zagotowuję i wystudzam. Chłodną zalewą zalewam przygotowaną rybę z warzywami. Zostawiam na noc w lodówce

W kuchni Karmel-itki
Łosoś po mojemu. ŁOSOŚ W CZERWONYM WINIE NA PUREE BROKUŁOWYM. 208

półsłodkiego winaliść laurowy8 gałązek świeżego tymiankuziele angielskiepieprz ziarnisty i mielonysok z cytrynysól1-2 łyżki mąkipuree:2 średnie brokuły2-3 ząbki czosnkusól, pieprz mielony  Łososia nacieram solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zostawiam na kilka minut.Wino wlewam do głębokiej patelni/ szerokiego rondla. Dodaję ziele angielskie, 2 listki laurowe, tymianek, kilka ziarenek pieprzu. Doprowadzam do wrzenia. Do gotującego wina wkładam kawałki

W kuchni Karmel-itki
Czas na Indie! 202

ciasta, które rozciągam, rozpłaszczam na patelni za pomocą łyżki. CHUTNEY Z BIAŁEJ CEBULI  z chili i rodzynkami (wychodzi 0k.300ml chutney'a) 0,5 kg cebuli 1,5 szklanki soku pomarańczowego 1 papryczka chili spora garść rodzynek 3/4 szklanki cukru łyżka soli łyżeczka z czubkiem mielonej kolendry 3 ziarnka pieprzu 3 ziarnka ziela angielskiego łyżeczka suszonego tymianku Cebulę obieram, kroję(...)półtalarki. Podsmażam na odrobinie masła, aby się zeszkliła. Papryczkę oczyszczam z pestek i kroję na bardzo drobną kosteczkę. Dodaję do cebuli, dorzucam rodzynki i całość zalewam sokiem pomarańczowym tak, by zakrył cebulę (jeśli podana ilość jest zbyt mała, uzupełnić). Dodać cukier, sól, kolendrę, pieprz i ziele, tymianek i całość dusić pod przykryciem min. godzinę, aby cebula zmiękła. Następnie gotujemy

W kuchni Karmel-itki
W drodze do Azji... MAKARON Z KREWETKAMI (...) I SEZAMEM 222

sezamowy3 łyżki sezamu Sos:5 łyżek sosu sojowegosok wyciśnięty z 1 cytryny2 łyżki brązowego cukruMakaron gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzam i odstawiam.Przyrządzam sos.Sos sojowy mieszam z sokiem z cytryny i cukrem. Odstawiam, aby się "przegryzło".Krewetki rozmrażam, osuszam. Odrywam im ogonki, wyjmuję żyłkę z "brzuszka".Podsmażam je na oleju roślinnym do momentu, aż zaczną się zwijać

W kuchni Karmel-itki
CYTRYNOWA BABKA MARMURKOWA. 300

jajek 1/2 szklanki oleju roślinnego [125 ml] 1/2 szklanka wody [125 ml] 250 g cukru pudru 0,5 łyżeczki cukru wanilinowego skórka starta z 1 cytryny, wcześniej sparzonej sok z 1 cytryny2 szklanki mąki  2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Białka oddzieliłam od żółtek. Ubiłam je na sztywną pianę, dodając pod koniec ubiajania cukier waniliowy, aby piana(...)była lśniąca. W osobnej misce: olej, wodę, cukier puder, sok i skórkę z cytryny razem zmiksowałam, po czym dodawałam kolejno, po jednym żółtku, ciągle mieszając. Do powstałej masy przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszałam mikserem. Dodałam ubite białka, ale tym razem łącząc wszystko za pomocą drewnianej łyżki. Następnie ciasto podzieliłam na dwie równe części. Do jednej z nich

W kuchni Karmel-itki
CYTRYNOWA BABKA MAJONEZOWA Z ŻURAWINĄ SUSZONĄ. 251

grupy ciast ekspresowychi banalnych w przygotowaniu. Polecam! CYTRYNOWA BABKA MAJONEZOWA Z ŻURAWINĄ SUSZONĄ. /od Babci;/ 4 jajka 1/2 szklanki krupczatki 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki majonezu szklanka cukru sok z 1/2 cytryny szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia  1/2 szklanki suszonej żurawiny Białka oddzieliłam od żółtek. Mąkę, krupczatkę, sól, proszek do pieczenia, połowę cukru mieszam razem. Dodaję(...)sypkiej mieszanki majonez, sok z cytryny i żółtka. Ucieram wszystko razem. Powstaje dość grudkowata masa, jak wilgotny piasek. Białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodając resztę cukru, aby piana była lśniąca i bardziej sztywna. Delikatnie łączę z masą mączną. Wrzucam żurawinę i znów delikatnie mieszam. Foremkę natłuszczam, wysypuje bułką tartą i napełniam do 3/4 wysokości. Piekę w rozgrzanym

W kuchni Karmel-itki
ŁOSOŚ Z CHUTNEYEM Z MANGO. 184

kminu, suszone chili oraz wyciąg z papryki. ŁOSOŚ Z CHUTNEY'EM Z MAGNO I KASZĄ KUSKUS. /przepis autorski;/ dla 4 osób 4 dzwonki łososia sól, pieprz, papryka słodka mielona, sok z połówki cytryny 2 łyżki oleju rzepakowego 400g kaszy kuskus gotowy bulion (u mnie warzywny) słoiczek słodkiego chutney'a z mango Paprykę, sól, pieprz razem rozcieram w soku z połowy

W kuchni Karmel-itki
CZEKOLADOWO - CYTRYNOWE CIASTO Z OCTEM NA OLEJU RZEPAKOWYM. 201

mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki kakao 2 szklanki wody przegotowanej (ale zimnej!) szklanka oleju rzepakowego 2 łyżki octu 1/2 łyżeczki soli sok wyciśnięty z 1/2 cytryny skórka otarta z 1 cytryny Suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, sól oraz kakao przesiewam do miski i mieszam dokładnie. Następnie dodaję składniki(...)mokre: wodę, ocet, olej, sok z cytryny,  a także otartą skórkę. Wszystko mieszam ze sobą dokładnie, ale ręcznie, drewnianą łyżką, dopóki masa nie będzie jednolita, gładka. Piekarnik nagrzewam do 175 stopni Celsjusza. Tak przygotowane ciasto wlewam do blaszki 20x20 cm*, której niczym  nie smaruję - jest to zbędne. Wstawiam blaszkę piekarnika i piekę około godziny, do "suchego patyczka". * jeśli

W kuchni Karmel-itki
KREM MARCHEWKOWY Z NUTĄ POMARAŃCZY. 162

się uszy trzęsły! KREM MARCHEWKOWY Z POMARAŃCZĄ. /inspiracja: Delimamma;/ dla 2-3 osób. 5-6 dużych marchewek  5 łyżek oleju rzepakowego sól morska 1 por 2 pietruszki sok z 2 pomarańczy 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12% sos sojowy, pieprz, posiekany koperek Marchewkę i pietruszkę obieram, kroję w kostkę, por w talarki.  Pora szklę na oleju, wrzucam marchew(...)następnie wrzucam warzywa do garnka. Wlewam tyle wody, aby zakryć warzywa, nie więcej,  wrzucam 1/2 łyżeczki soli. Gotuję do miękkości warzyw. Miksuję całość przy pomocy blendera. Dodaję sok z pomarańczy, słodką śmietankę i porządnie miksuję na gładki krem. Doprawiam sosem sojowym, pieprzem i koperkiem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki