sok - 13499 przepisów (strona:476/900)

Zakwas z buraków na barszcz 187

zakwas i tak się uda, tyle, że potrwa to kilka dni dłużej. Innym sposobem (ale osobiście go nie próbowaliśmy) jest dodanie do zakwasu, celem przyspieszenia procesu, kilku łyżek soku z kiszonej kapusty lub ogórków – ale tu znów uwaga – muszą być KISZONE, a nie kwaszone. Składniki: ok. 1 kg buraków (im więcej, tym lepiej) ok. 2 litry przegotowanej

Pociąg Do Kuchni
Jadalne prezenty: Prosta baklawa w syropie miodowym (bez cukru) 148

orzechów włoskich i pistacji pół łyżeczki cynamonu 6 arkuszy ciasta filo olej lub roztopione masło do smarowania na miodowy syrop: 150 g miodu, 100 ml wody, sok i skórka z 1/2 cytryny posiekane orzechy do dekoracji Przygotowanie baklawy w syropie miodowym: Suszone owoce zalej wrzątkiem (lub np. winem, brandy) i odstaw na 10 minut do namoczenia. Następnie odsącz

Chilli Czosnek i Oliwa
Tort dla Królowej Śniegu (albo Mikołaja) 207

Choć w Danii Mikołajek się nie obchodzi (tu dzieci dostają prezenty w każdą niedzielę adwentową), to nas dzisiaj jeden odwiedził. Przyniósł kwiatki i sok jabłkowy z mieszanką aromatycznych przypraw, czekający tylko na podgrzanie. Gorący, pachnący, rozgrzeje nas w któryś z chłodnych, grudniowych wieczór.  Dziękuję! Alfred, bo o nim mowa, to nasz agent nieruchomości ( agent - jak to ekscytująco brzmi!). Słowo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Proszek do pieczenia, soda oczyszczona czy amoniak? 175

taki proszek przygotować: Sposób nr 1: zmieszać 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej i 1/2 szklanki zsiadłego mleka. Sposób nr 2: zmieszać 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej i 1/2 łyżeczki octu bądź soku cytrynowego oraz 1/2 szklanki słodzonego mleka. Z użyciem sody oczyszczonej i przepisów z mojego bloga możecie upiec miodownik kajmakowy , ciastka kokietki  (btw, teraz już rozumiem, po co ten ocet

Trzeci talerz
Pomidorowa z opalana papryka 133

wartości odżywczych.  Bogate są m.in. w likopen, który zwalcza wolne rodniki, tym samym zapobiegając nowotworom. Jest on prawie czterokrotnie lepiej przyswajany z produktów pomidorowych (pomidory w puszce, sok, przeciery) niż ze świeżych pomidorów. Po pomidory powinni sięgać również wysokociśnieniowcy. Wysoka zawartość potasu (237 mg na 100 g) usprawnia filtrację nerek, a co za tym idzie - obniża ciśnienie krwi

Kuchnia od dwojga
Sprawdź główną nagrodę w konkursie 233

minut. Kiedy zrobią się rumiane na górze, to znak, że trzeba je wyciągać. Po wyciągnięciu z piekarnika babeczki odstawiamy do przestudzenia. Przygotowujemy lukier z cukru pudru i soku z pomarańczy – powinien mieć konsystencję gęstego jogurtu. Lukrujemy przestudzone babeczki. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Pierniczki brukowce 219

podsypywania 1 łyżeczka sody 1 jajo 50 g masła , miękkiego dodatkowo 300 g gęstej marmolady do nadziewania lukier 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 1 łyżka soku z cytryny Do głębokiej patelni lub w rondla z grubym dnem wsypać 1 łyżkę cukru. Zrumienić na średniej mocy, nie mieszając. Gdy cukier się rozpuści i będzie miał złoty kolor ostrożnie

Pełny talerz
GRZANE WINO 159

gwiazdka anyżu ew. cukier do smaku pół laski cynamonu Wykonanie: Do garnka wlewamy wino. Dodajemy cynamon, gożdziki, anyż, skórkę z pomarańczy. Kiedy zagrzeje się, zdejmujemy  z ognia, dodajemy sok z cytryny i pomarańczy. Dodajemy miód, możemy dosłodzić cukrem do smaku

Z Majeczką w kuchni
Babcine jagodzianki 154

szklanki mleka -szczypta soli  Nadzienie: -u mnie jagody zamknięte w słoiczku w środku lata, możecie użyć również rozmrożonych lub tych sklepowych w syropie, odlejcie tylko nadmiar soku.  Wykonanie: Po pierwsze rozczyn, wyrabiamy go z dwóch łyżek mąki, drożdży, cukru i takiej ilości mleka by konsystencja przypominała gęstą śmietanę. Pamiętajcie by wszystkie składniki miały ok 25-35 stopni, temperatura

Gawron w rosole
Domowa mielonka wieprzowo-drobiowa w osłonce, parzona 356

mogą też dotykać do dna, które jest dużo cieplejsze – na dno tez można włożyć talerzyk. Po 90 minutach wyjmujemy batony i studzimy – na leżąco lub powieszone. Mięso powinno wchłonąć soki które wypuściło podczas podgrzewania i zestalić się. Ostudzone batony chowamy do lodówki, po 5-6 godzinach są już gotowe do jedzenia. Bez otwierania, szczelnie zawiązane, będą świeże przez

Karo in the Kitchen
WITARIAŃSKIE TRUFLE CZEKOLADOWE Z POMARAŃCZOWĄ NUTĄ 207

szklanki surowych płatków kokosowych, 0,5 szklanki surowego kakao w proszku, 5 suszonych moreli, 5 suszonych daktyli, 1/2 łyżeczki wanilii w proszku, 3-4 krople olejku pomarańczowego, 2 łyżki soku z pomarańczy. Wykonanie: Wszystkie składniki blendujemy do momentu, aż uzyskamy klejącą masę. Formujemy kuleczki. Przechowujemy w lodówce. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Sernikobrownie z truskawką 225

minut. Masa serowa Jeśli używamy zwykłego sera białego należy go co najmniej dwukrotnie zmielić. Do sera dodać pozostałe składniki (w tym startą skórkę z pomarańczy/cytryny i wyciśnięty sok) i zmiksować na jednolita masę (nie miksować za długo by masa serowa nie napowietrzyła się za bardzo). Masę serową wylać na warstwę czekoladową (delikatnie, najlepiej stopniowo łyżką wazową by nie wymieszać

Wypieki i Rumieńce
Puree z selera 185

zamienić całe danie obiadowe w  wyrafinowaną potrawę, wówczas charakterystyczny smak selera doskonale równoważy się z subtelnym smakiem np. ryby lub białego mięsa. Składniki: seler  (około 500 g) sok z połowy cytryny 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki oliwy 150 ml mleka 150 ml wody sól biały pierz gałka muszkatołowa Wykonanie: Seler po obraniu i umyciu pokroiłam w grubsze

Kuchnia u Krysi
Masełko dyniowe i chlebki laskowo-owsiane 221

masełko dyniowe :  1/2 średniej dyni ok 250 g 1 łyżeczka oleju kokosowego przyprawy korzenne (ja użyłam głównie cynamon) 1/8 łyżeczki soli morksiej  1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1/4 kubka syropu klonowego (można zamienić na miód) Przygotowanie :  1. Rozgrzać piekarnik na 200 stopnii 2. Przetnij dynię na pół nasmaruj olejem i piec do miękkości

zdrowa vege kuchnia
"Ostatnia rodzina" od kuchni czyli przysmaki Beksińskich - Nobo Cafe 204

kaszą. Wszystko można zamówić w wersji mniej ostrej lub bardziej, wedle upodobań. Pan Zdzisław jadał głównie wołowinę, nie pił alkoholu. W menu jest też drink, oczywiście bezalkoholowy, czyli sok grejfruitowy z coca colą, takie coś pił naprawdę na "ekstra okazję". *Przysmak Beksińskiego - u mnie z kaszą. Ostry, sycący, domowy.* I: Dania ze specjalnej karty to bardziej wymysł kucharza czy wygrzebane

Czarnawisienka