owocami w alkoholu. Dziś zapraszam na “Różowiutką nalewkę z granatu”. Granaty nie bez powodu są nazywane "owocem życia" i od tysięcy lat uznawane za symbol nieśmiertelności i zmysłowości. Sok z tych owoców chroni serce, naczynia krwionośne, prostatę, poprawia samopoczucie, odmładza, dodaje sił witalnych, a jako naturalny afrodyzjak zwiększa libido i skutecznie podnosi temperaturę w sypialni. A jeśli pożyteczne uda się(...)pysznym, zdrowym:-)) trunkiem. p.s u nas nic się nie marnuje. Słodkie, procentowe pestki (doskonałe na trawienie) na pewno znajdą zwolenników. Uwaga nr.1 Owoce powinny puszczać sok na słońcu, a gotowe nalewki stać w ciemnym miejscu. Uwaga nr.2 Ważna jest cierpliwość. Tak jak w przypadku win, dłuższy czas leżakowania zapewni nalewce bardziej wyrafinowany smak. Prawdziwie dobra nalewka
Mia Cucina Sofietalato, tym większe są plony. Owoce najczęściej jadane są na surowo, w smaku przypominają jabłuszka. Zerwane prosto z drzewa, są twarde i bardzo chrupkie, a po kilkudniowym leżakowaniu tracą soki i stają się słodsze i lekko pomarszczone. W przetworach używane są do przygotowywania doskonałych dżemów, syropów i nalewek. W starożytnym Rzymie jujuba była symbolem ciszy, wierzono rownież, że przynosi szczeście(...)wódką, dodajemy skórkę z cytryny, wanilię i jako ostatni składnik, dodajemy cukier. Zamykamy słoik, dobrze potrząsamy i wystawiamy na słonce na ok. 20 dni. Pamiętamy, ze owoce powinny puszczać sok na słońcu, a gotowe nalewki stać w ciemnym miejscu. Co jakiś czas potrząsamy słoikiem, aby cukier dobrze się rozpuścił. Po tym czasie słoik przenosimy w ciemne miejsce i pozostawiamy
Mia Cucina Sofietamąki pszennej v 150 g mąki ziemniaczanej v 1 łyżeczka proszku do pieczenia v wanilina lub prawdziwa wanilia Składniki na poncz: v Sok ananasowy v Woda/cukier v ewentualnie ananas z puszki( u mnie mango i ananas) Składniki na krem: v 2 jajka v 120 cukru v 30 g maki(...)połączenia się kremów. Składanie tortu: Brzegi górnego krążka tortu przycinamy pod kątem ok 45°, tak aby potem torcik przybral ksztalt kopuły (odwórconej miski). Dolny krążek nasączamy ponczem( u mnie sok ananasowy/woda/cukier), rozprowadzamy 1/3 kremu, na krem kładziemy kawałeczki ananasa, przykrywamy drugim, uprzednio nasączonym krążkiem. Tort pokrywamy pozostałym kremem i równomiernie obsypujemy okruchami ciasta biszkoptowego. Schładzamy w lodówce. Przed podaniem posypujemy
Mia Cucina Sofietamnie 200 ml) 125 g masło/margaryna ( stopić i ostudzić)90 g mąka kokosowa( u mnie wiórki 110g)80 g mąka pszenna4 jajka120 g cukru1 cytryna bio( skórka i sok) 1 łyżeczka proszku do pieczeniacukier puder do posypania. Całe jajka ucieramy z cukrem na puch, dodajemy mąkę i proszek. Następnie stopniowo dodajemy mąkę kokosową (wiórki), roztopione masło i ocieploną śmietankę(...)mleko. Na końcu dodajemy sok i skórkę z cytryny. Po wymieszaniu wszystkich składników otrzymamy dość rzadką masę.Foremkę ( u mnie szklane naczynie żaroodporne (25x19cm) wykładamy zmoczonym i wyciśniętym papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w 180 °C ok 45 min. Jeśli podczas pieczenia sernik się za bardzo rumieni, to przykrywamy wierzch papierem.Sernik jest gotowy, gdy przy próbie “suchego patyczka
Mia Cucina Sofietaziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cytryna bio wanilina lub prawdziwa wanilia cukier puder Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jeśli marchewka ma dość dużo soku należy ją lekko odcisnąć. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy. Mikserem ubijamy zółtka na biały krem stopniowo dodając 2/3 cukru, wanilię, skórkę i przefiltrowany(...)sok z cytryny. Miksujemy aby składniki dobrze się połączyły. Do masy zółtkowej po trochu dodajemy startą marchew i mączkę migdałową. W innym naczyniu ubijamy białka, stopinowo dodając pozostałą 1/3 cukru. Białka muszą być doskonale ubite( aż błyszczące). Ubite białka porcjami i delikatnie mieszamy z masą zółtkowo-marchewkową. Następnie stopniowo dodajemy przesiane mąki. Formę o średnicy
Mia Cucina Sofietasuszonej żurawiny 60 g parmezanu ( startego i w płatkach) 1 łyżka masła swieże zioła: rozmaryn, szałwia, tymianek cytrynowysól/pieprz/ Wykonanie: Dobrze myjemy i osuszamy owoce. Wyciskamy sok z pomarańczy i mandarynek, filtrujemy go przez sitko. Na tarce ścieramy skórkę z ½ pomarańczy. ¾ żurawiny moczymy przez 10 min w wodzie. Zioła myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Zostawiamy parę gałązek rozmarynu(...)pokrojoną cebulę. Dusimy na średnim ogniu, aż cebulka stanie się złocista. Dodajemy ryż i prażymy przez 1 minutę, często mieszając. Następnie dodajemy wino i pozwalamy mu wyparować. Dodajemy przefilrtrowany sok z pomarańczy i mandarynek, skórkę, oraz zioła i łączymy wszystko z ryżem. Gdy ryż wchłonie cały płyn zaczynamy go uzupelniać. W tym celu w drugim garnku
Mia Cucina Sofietagrubo siekanych orzechów laskowych Składniki na krem budyniowy: 2 żółtka 1 jajko 125 g cukru70 g mąki pszennej 1/2 l mleka skórka z cytryny eko 3 łyżki soku z cytryny Składniki na karmel: 80 g cukru 1 łyżeczka wody, soku z cytryny(u mnie wino Celebro Semi Sweet Rose) Wszystkie składniki na kruchy spód wyrbiamy, zawijamy w folię, chłodzimy
Mia Cucina Sofietasoli Masa śmietankowa: 750 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny ¼ szklanki gorącej wody Poncz: 1 szklanka gorącej wody 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 2 – 3 łyżki alkoholu Polewa: 1 ½ tabliczki czekolady deserowej (u mnie gorzka z 50% kakao) 5 łyżek śmietany kremówki 1 łyżeczka masła Dodatkowo: 1 słoik gładkiego dżemu(...)studzimy w formie, następnie wyjmujemy i studzimy na kratce. Wystudzony blat wyrównujemy, jeśli zachodzi taka potrzeba i kroimy wzdłuż na 2 równe części. Poncz: Cukier rozpuszczamy w wodzie, dodajemy sok z cytryny i zostawiamy do wystygnięcia. Dodajemy alkohol i mieszamy. Masa: Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki gorącej wody, dobrze mieszamy i lekko studzimy (ale nie może być zupełnie wystudzona). Śmietanę kremówkę
Mia Cucina Sofietaśliwki, kokos, skórka pomarańczowa) 1/2 szklanki migdałów i orzechów włoskich 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią 3 łyżki rumu Polewa: ¾ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka wody Bakalie zalewamy rumem i cieplą wodą, odstawiamy na 10 minut, odsączamy na sitku i obtaczamy w łyżce mąki. Dokładnie mieszamy. Masło ubijamy z dodawanymi stopniowo(...)stopni. Pieczemy ok. 50 minut do suchego patyczka. Przestudzony keks polewamy lukrem przygotowanym ze ¾ szklanki cukru pudru i 1- łyżki gorącej wody i 1 łyżeczki soku z cytryny. Posypujemy owocami kandyzowanymi
Mia Cucina Sofietaoleju rzepakowego Składniki dla 2 osób:1 szklanka kaszy pęczak250 g wyłuskanego bobu 6 ćwiartek karczochów w oleju suszone pomidory w oleju ½ szklanki czarnych oliwek, tymianek cytrynowy skórka i sok z połowy cytryny eko olej rzepakowy sól/czosnek w granulkach/papryka (słodka lub ostra) Kaszę dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Gotujemy w proporcji 2,5 szklanki wody(...)kosteczkę, a oliwki w krążki. Warzywa dodajemy do ugotowanej kaszy i delikatnie mieszamy. Do miseczki (u mnie mały słoiczek z pokrywką) wlewamy 3 łyłki oleju rzepakowego, skórkę i sok z cyrtyny, dodajemy sól, czosnek, paprykę, umyte i osuszone listki tymianku cytrynowego. Całość mieszamy. Ja zakręciłam słoiczek i dobrze nim potrząsnęłam. Gotową sałatkę polewamy dressingiem
Mia Cucina Sofietawywaru warzywnego lub mięsnego 4-5 średnich marchewek Ok.1kg dyni 2 małe puszki (ok.600g) kukurydzy 1-2 średniej wielkości ziemniaki Ząbek czosnku Łyżka soku z cytryny + łyżeczka startej skórki cytryny Imbir, cynamon, kurkuma, gałka muszkatołowa, curry, sól, pieprz czarny i cytrynowy, odrobina brązowego cukru Przygotowanie: Z Otrzymanego wywaru odlewamy 3 porcję- każdą z nich musi trafić do innego rondla(...)trzeciej wsypujemy ziarna kukurydzy, pokrojone ziemniaki i posiekany czosnek – wszystko gotujemy na średnim ogniu aż do miękkości warzyw. Krem z dyni doprawiamy curry i cynamonem – dodajemy do niego również sok i skórkę z cytryny. Do kremu z marchwi dodajemy gałkę muszkatołową i imbir. Krem z kukurydzy przyprawiamy jedynie solą, czarnym pieprzem i odrobiną cukru – nie trzeba kombinować
Symfonia Smakówubijania dodajemy cukier puder). Po ubiciu przekładamy ją do czekoladowej masy i delikatnie mieszamy łopatką do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiamy do lodówki. Do nasączenia ciasta spirytus woda sok z połowy limonki i skórka otarta z limonki cukier Przyznam się bez bicia, że to robiłam na oko. Po prostu trzeba próbować. Do ok. 0,5 szklanki wody wlewać spirytus(...)dodać tyle cukru i soku z limonki, aż smak będzie wyraźny (nie może smakować jak woda z cukrem). Tak przygotowaną mieszaniną nasączamy przekrojone na pół, wystudzone ciasto. Na dolnej części układamy przekrojone wzdłuż banany, następnie na nie nakładamy krem, a na krem górną część ciasta. Tak przygotowany tort pokrywamy na zewnątrz czekoladową masą- mi zostało sporo kremu użytego
Symfonia Smakówziaren sezamu 1/3 szklanki płatków migdałów 1 łyżka oliwy z oliwek Ok. 15 sztuk pomidorków koktajlowych pokrojonych w połówki 1 ząbek posiekanego czosnku (lub więcej, wedle uznania) 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka keczupu Kilka listków świeżej mięty Słodka papryka, kilka kropelek tabasco w płynie, szczypta kurkumy, szczypta cukru, sól, pieprz Przygotowanie: Na mocno rozgrzaną patelnią wysypujemy ziarna sezamu(...)złoty odcień. Pod koniec prażenia dodajemy 1 łyżkę oliwy i dokładnie mieszamy całość. Tak przygotowane składniki wysypujemy do głębokiej miski, dodajemy połówki pomidorków, świeżą miętę posiekany czosnek oraz sok z cytryny i rozdrabniamy blenderem na jednolitą masę (jeśli masa wyda nam się zbyt gęsta możemy delikatnie podlać ją oliwą). Na koniec doprawiamy do smaku słodką papryką, tabasco, cukrem, kurkumą
Symfonia Smakówwaniliowego (do kawy) 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej Nadzienie: 600g ananasa po obraniu, bądź z puszki (po podduszeniu zostanie ich ½) 3 -4 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka soku z cytryny Wierzch: 2 białka Odrobina soli 1-2 łyżki curu pudru Przygotowanie: Wszystkie czynności poprzedza obranie ananasa ( jeśli nie jest z puszki) i kolejno pokrojenie go w drobną kostkę(...)Następnie kostki ananasa skraplamy sokiem z cytryny, umieszczamy w rondlu lub na patelni i podlewamy wrzącą wodą (ok.1/2 szklanki) i dusimy pod przykryciem na małym ogniu co jakiś czas mieszając i podlewając wodą w celu uniknięcia przypalenia. W połowie duszenia dodajemy cukier. Kiedy masa ananasowa zacznie przypominać konsystencję chutneya dodajemy do niej cynamon, zdejmujemy z ognia i odstawiamy w chłodne
Symfonia Smakówdrobno posiekane ząbki czosnku 1 litr wywaru warzywnego (lub mięsnego) 1 szklanka mleka 3,2% 3/4 szklanki śmietanki kremówki 36% 60-70g uprażonych wcześniej wiórek kokosowych sok wyciśnięty z 2 pomarańczy 3 wyfiletowane pomarańcze 1 łyżeczka skórki z pomarańczy tłuszcz do smażenia pulpecików przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz, curry (u mnie: przyprawa kofta curry), łyżeczka kurkumy, świeżo starta(...)dnem. Na pozostałym tłuszczu delikatnie obsmażamy pierścienie pora i piórka cebuli. Przesmażone dodajemy do garnka z pulpecikami. Pulpeciki, obsmażony por i cebulę zalewamy wywarem warzywnym, mlekiem i śmietanką. Dodajemy sok i skórkę z pomarańczy oraz uprażone wiórki kokosowe. Wszystko dokładnie mieszamy. Całość gotujemy na najmniejszym ogniu. Na garnek umieszczamy przykrywkę tak, aby nie zakrywała go całkowicie. Zupę gotujemy
Symfonia Smaków