pieczenia 300 ml maślanki 4 łyżki kakao 2 jajka Krem: 500 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 50 g gorzkiej czekolady 2-3 banany sok z cytryny Przygotowanie: Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać maślankę oraz wymieszane ze sobą suche składniki. Wszystko połączyć na jednolitą masę. Ubić białka. Dodać pianę do ciasta i delikatnie(...)wystudzić, a następnie łyżeczką wydrążamy z niego miąższ tak, aby pozostał nam spód i brzegi. Banany obieramy i kroimy wzdłuż na pól. Układamy je w wydrążonym cieście i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Śmietanę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Czekoladę ścieramy na tarce na dużych oczkach i łączymy ze śmietaną. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej
Fabryka pomysłówsierpnia (piątek) g. 22 akcji gotowanie za głosowanie. Składniki: 20 dag masła - kostka0,5 szklanki cukru1 opakowanie cukru waniliowego 1 jajko Skórka otarta z 1/3 cytryny albo odrobinę soku z cytryny 40 dag mąki – ja dałam 2,5 szklanki1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaowoce sezonowe – u mnie maliny Tłuszcz do formyBułka tarta do obsypania + 1 łyżka Przygotowanie: Masło utrzyj(...)mniej więcej 1/3). Ciasto rozłóż palcami (urywając je po prostu) na foremce, wcześniej posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Lekko dociśnij. Ciasto posyp łyżką bułki tartej (gdy owoce puszczą sok, wchłonie go, aby nie zrobił się zakalec). Na surowe ciasto połóż maliny i posyp je cukrem pudrem, rozkrusz na wierzchu pozostałą 1/3 ciasta.Piec w 200 stopniach, aż nabierze złotego koloru
Fabryka pomysłówśmietanki kremówki Pół szklanki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 100 ml gorącej wody 250 g herbatników digestive 200 g masła Przygotowanie: Cytryny sparzyć, umyć dokładnie. Skórkę zetrzeć, a sok wycisnąć. Masło rozpuścić, a herbatniki pokruszyć. Można wrzucić je do grubego woreczka i pokruszyć wałkiem do ciasta, albo po prostu zmiksować blenderem. Ja wybrałam opcję z blenderem. Rozpuszczone masło dodać(...)ścianek i spodu formy. Ja blaszkę uprzednio wysmarowałam tłuszczem i posypałam bułką tartą. Spód ciasta schłodzić przez co najmniej godzinę. Śmietanę kremówkę ubić, dodać mascarpone, skórkę z cytryny, sok i cukier puder. Zmiksować dokładnie. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić trochę i dodać do masy miksując szybko do połączenia składników. Na schłodzony spód wylać masę i schłodzić w lodówce przez
Fabryka pomysłówpolędwiczki z ryb ( u mnie mintaj) 1 por 100 g serka topionego 200 ml śmietany 18% 50g startego żółtego sera + ser żółty do posypania po wierzchu 2 łyżki masła sok z cytryny 3 łyżki octu z białego wina przyprawa do ryb po jednej łyżeczce bazylii i oregano 0.5 łyżeczki papryki ostrej Wykonanie:Jeżeli mamy mrożoną rybkę to rozmrażamy i odsączamy(...)Pora obieramy i kroimy na talarki. W rondelku roztapiamy masło i dusimy pora, aż zmięknie.W naczyniu żaroodpornym układamy rybę, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy przyprawą do ryb. Na tak przygotowane filety układamy pora.Śmietankę z octem podgrzewamy, dodajemy serek topiony, czekamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy starty żółty ser i mieszamy do powstania gładkiej masy. Doprawiamy ziołami
Czerwona Porzeczkablaty): 6 białek (muszą być zimne), 300 g drobnego cukru (jeśli takiego nie posiadacie, wystarczy wsypać zwykły cukier do blendera, rozdrobnić ostrzami i mamy drobny cukier), 1 łyżeczka soku z cytryny,szczypta soli. Białka ubijamy ze szczyptą soli, a gdy się ubiją, bardzo małymi porcjami dodajemy cukier dalej ubijając. Ta czynność trwa dość długo, bo cukier musi się rozpuścić całkowicie(...)miski, więc do tego trzeba "mieć chłopa" :)Co to znaczy „mieć chłopa”? "Prawdopodobnie chodzi o męską służbę domową, bardzo rozpowszechnioną w XX wieku"... zatrudniłam więc męża :) Na koniec dodajemy sok z cytryny. Ubitą masę dzielimy na dwie części i wykładamy na papier do pieczenia (wcześniej warto obrysować na papierze dwa koła o średnicy ok. 23 cm). Wkładamy do piekarnika nagrzanego
Delicious Titbitsbloga Wiem,co zjem…! Składniki na 1 porcję: 100g wędzonego łososia Pół mniejszej cebul 1-2 ogórki konserwowe w zależności od wielkości kilka kropli oliwy z oliwek lub oleju, sok z cytryny do smaku ¼ pęczku koperku - sól, pieprz Przygotowanie: Łososia drobno pokroić nożem. Cebulę obrać, razem z korniszonami pokroić w drobna kostkę. Wszystko wymieszać, dodać odrobinę oliwy, sok z cytryny
Fabryka pomysłówcytrynowego, octu czy pirosiarczynu sodu. Prezentujemy chrzan chyba w najbardziej klasycznej postaci, gdzie jedyną fanaberią jest wspomniana już skórka z cytryny. Składniki: Korzeń chrzanu (masa po obraniu ok 180g), sok z cytryny + skórka z jednej cytryny, sól, cukier. Korzeń chrzanu moczyć w wodzie przez co najmniej godzinę, następnie obrać i utrzeć ręcznie na małych oczka głęboko oddychając i nie wstydząc(...)oddechowych jest jeszcze bardziej skuteczna, choć niekoniecznie przyjemna dla wszystkich - dzieci zażyły i im sie miny wykrzywiły, ale potem miały z siebie niezły ubaw. Na końcu dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny, skórkę otartą z cytryny, solimy i słodzimy wg uznania i po wymieszaniu odstawiamy do lodówki. Z tego jednego korzenia wyszło ponad 200 ml chrzanu, który zmieścił
Delicious TitbitsSkładniki:na ciasto: 160g masła 2 szklanki mąki 1 jajko 5 łyżek cukru pudru 2 łyżki wody aby ciasto lepiej się wyrobiło na nadzienie cytrynowe: 2 cytryny (skórka i sok) (w przepisie były 3 cytryny ale moim zdaniem zbyt kwaśna wychodzi) 1 pomarańcza 3/4 szklanki cukru 3 jajka 2 żółtka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 120g masła na bezę włoską(...)minut. Jeśli na środku powstanie bąbel, otworzyć piekarnik, przekłuć i piec dalej. Wystudzić.Kiedy ciasto stygnie, przygotować krem. Cytrusy wyparzyć a następnie porządnie wytrzeć. Z cytryn zetrzeć skórkę, wycisnąć sok (również z pomarańczy). Dodać żółtka, jajka, cukier i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać wszystko rózgą. Przelać do garnuszka i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, cały czas mieszając. Kiedy się zagotuje zdjąć
Pudełko rozmaitościblaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20-25 min w 200 st. z termoobiegiem, lub 220 st bez termoobiegu. Wyjąć z piekarnika, polukrować. Lukier: pół szklanka cukru pudru sok wyciśnięty z połowy małej cytryny Składniki utrzeć grzbietem łyżki na gładką masę. Rogaliki polać lukrem. Smacznego! Ekspresowe rogaliki z masą makową Ekspresowe rogaliki z masą makową Ekspresowe rogaliki z masą makową
moj przepis naWykonanie Umyć pęczek marchewki ,oraz jabłka i osuszyć. Ananasa obrać i pokroić na kawałki. Jabłka pokroić na cząstki ,wyrzucić tylko ogonek. Wycisnąć sok za pomocą wyciskarki,lub sokowirówki:)) Smacznego
w mojej kuchniblogu więcej informacji na temat przyczyn, skutków, zwalczania i zapobiegania zatrzymywania wody w organizmie... SKŁADNIKI (na 1 porcję - 92 kcal) 1 kiwi 1 jabłko garść pietruszki 2 łyżki soku z cytryny 1/2 szklanki wody PRZYGOTOWANIE Kiwi obieramy. Usuwamy gniazda nasienne jabłka. Miksujemy wszystkie składniki i od razu podajemy. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjeskładniki: 1 pęczek pietruszki 1 gruntowy ogórek, średniej wielkości sok z 1/2 cytryny 2 łyżki miodu 1/2 cm obranego i startego imbiru 150 ml wody wykonanie: Ogórka oraz natkę pietruszki myjemy i roimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki przekładamy do Thermomixa lub kielicha blendera i miksujemy na najwyższych obrotach. Podajemy od razu
Domowy Smak Jedzeniadłużej niż minutę! Składniki: 50 ml blue curacao 50 ml wódki sprite do dopełnienia lód Sposób wykonania: Do wysokiej szklanki wypełnionej lodem nalej 50 ml tequili około 150 ml soku pomarańczowego oraz 25 ml grenadiny Przepis Wideo: Artykuł Drink Tequila Sunrise pochodzi z serwisu Drinkologia - przepisy na drinki, koktajle, nalewki, shoty
Drinkologiasezon na koktajle. Dziś koktajl truskawkowy z miodem. Najlepszy jest schłodzony, lecz u mnie w domu schłodzenia się dziś nie doczekał. Składniki: 300ml mleka, duży jogurt naturalny 1.5% (500g), sok z cytryny (wycisnąć z połówki ), 6płaskich łyżek miodu - ale tu bym proponowała dodawać według własnego smaku, 300-400g truskawek. Wszystkie składniki zmiksować i koktajl gotowy. Najlepiej smakuje schłodzony. Smacznego
W kuchni u MonikiCóż mogę powiedzieć o soku z pietruszki? Jest smaczny, zdrowy, ma same zalety. Z zalet mogę wymienić dużą zawartość witaminy A, C, mikroelementów. Natka pietruszki jest pomocna przy wielu chorobach, takich jak nadciśnienie, zatrzymanie wody w organizmie, dolegliwościach trawiennych, problemach z prostatą. Długo można by wymieniać. Można bez problem przyrządzić go w domu a poza tym nie kosztuje
Smaki Ewy