sok - 13499 przepisów (strona:490/900)

Fajitas z wołowiny 267

delikatnej wołowiny (np. rostbef, udziec) 1/2 średniej czerwonej papryki 1/2 średniej żółtej papryki 1/2 średniej zielonej papryki 1 średnia czerwona cebula (150g) kilka łyżek oliwy sól Marynata 2 łyżki soku z limonki 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka mielonego kminku 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku 5 łyżek oliwy Do podania czerwony ryż (arroz rojo) pszenna lub kukurydziana tortilla świeża

Kulinarna Pokusa
3 sposoby na najlepsze frytki 14284

sporo jak na jeden posiłek. Jednak jeżeli pozostaniemy przy porcji 100 g plus łyżka ketchupu (15 kcal), dodamy do tego grillowany filet z indyka (123 kcal) i sałatę skropioną sokiem z cytryny (34 kcal), wyjdzie nam: 314 + 15 + 123 + 34  = 496 kcal, a to całkiem normalny posiłek, dlatego frytki jeść można, ale rozsądnie, uważając na ilość, dodatki i częstotliwość

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
PIERŚ Z KURCZAKA W DOMOWYM PAPIRUSIE 1251

abyśmy mogli bez problemu zawinąć w nie nasze filety. Przy użyciu pędzelka smarujemy z jednej strony papier. Na posmarowany papier sypiemy równomiernie przyprawy. Układamy filet i dokładnie zawijamy, aby soki powstałe podczas smażenia nie wypłynęły nam na zewnątrz. Smażymy z każdej strony po 5 minut (uwaga - na suchej patelni) przewracając fileta dwukrotnie. Ogółem czas smażenia powinien wynosić około 20 minut

Walijskie Pichcenie
Gołąb z tortownicy - gołąbki pieczone po francusku. 179

czosnku drobno posiekane (można przecisnąć przez praskę) 2-3 gałązki świeżego tymianku liść laurowy - jeden sól i pieprz czarny świeżo mielony 100 g pomidorów w puszcze rozdrobnionych i z sokiem 1 duże jajko przyprawa Rabelais - pół łyżeczki * * przyprawa Rabelais to mieszanka ziela angielskiego, gałki muszkatołowej, curry. Wykonanie: W pierwszej kolejności należy przygotować liście. Wstawić wodę w dużym garnku, posolić

Poezja Smaków - blog kulinarny
Wielkanocny klops z jajkiem 334

liście laurowe. Klops wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez ok. 50-60 minut. Po tym czasie odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie wylewamy soki z foremki i wyjmujemy jeszcze ciepły klops odwracając foremkę np. na deskę do krojenia. Podajemy na ciepło lub na zimno – sam lub z sosem pieczarkowym. Konkurs trwa do 29.01.2016 r. Post

Poezja smaku
Pstrąg po Hiszpańsku 183

środkowym pułapie . Po tym czasie blaszkę podnosimy całkiem do góry na 5 minut , żeby wierzch nabrał lekkich rumieńców . Pstrągi po Hiszpańsku smakują podane z kaszą z warzywami , polane sokiem , który wytrąci się podczas pieczenia. Smacznego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Post Pstrąg po Hiszpańsku pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Bardzo Męska Kanapka z Pastrami (meczówka) 213

dosłownie, ale tak coś w ten deseń. No i nie kroimy jeszcze! Mięso wyciągamy na deskę i niech sobie odpocznie 30 minut, będzie wtedy soczyste i estetyczne, bo soki ładnie się rozejdą po całym kawałku. No to jak już mamy odparowane pastrami to nie wiem jaki macie chleb, swój, czy ze sklepu, ale i jeden i drugi trzeba pokroić

Blondynka Gotuje
Bigos 196

kapusty. Dokładam wędzony boczek, dwa rodzaje posiekanych śliwek i wędzoną kiełbasę. Mięsa przesmażam partiami, żeby je zrumienić. Pamiętajcie, że jak wrzucicie całość mięsa na patelnię, to puści dużo soków i zacznie się gotować, a nie przysmażać. Na patelnię po smażeniu mięsa wlewam wino i drewnianą szpatułką zdrapuję pozostałości po mięsie. Taką czynność zwiemy deglasowaniem i pozwala nam ona na zebranie

ladykitchen
Pomysł na Lunch Boxa #4 - Pieprzny Kurczak z Ryżem 188

dietę już dziś i zacznij gotować razem z Sylwetką Od Kuchni. Pozdrawiam Pan Sylwetka. KLIKNIJ i ZOBACZ PRZEPIS - SKŁADNIKI - 500 g Piersi z Kuczaka 1 Kg Ziemniaków Pieprz Kolorowy Sok z Cytryny Sól Pomidory Koktajlowe -  Żółty  Ryż -  300 g Ryżu  550 ml Wody  3 g Kurkumy  3 g Czosnku  Sól - WARTOŚCI ODŻYWCZE - Kalorie

Sylwetka Od Kuchni
Pyszne tarteletki z nadzieniem z kokosa, riccotty i limonki 167

ksylitolu 1 jajko 1/4 szklanki masła klarownego (zimnego) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) na krem :  250 g riccotty 1/2 szklanki wiórków kokosowych (podpróżonych na złoto na patelce) sok z połówki limonki 1-2 łyżeczki miodu do smaku  Przygotowanie : Wymieszać mąkę, cukier, ekstrakt oraz masło i wyrabiać ciasto łącząc masło z mąką, następnie dodać jajko i uformować gładką kulę

zdrowa vege kuchnia
Pałki z chrupiącą skórką-prościej się nie da ;) 186

udka były zanurzone w połowie ) . Porządnie rozgrzewamy tłuszcz , a następnie ostrożnie kładziemy na nim nie więcej niż cztery pałki , gdyż w przeciwnym razie zamiast smażyć , zaczną się dusić , puszczą sok i nici z chrupkości . Smażymy , często obracając je na patelni , na mocny złocisty kolor , jak skórka zacznie być skwiercząca i apetyczna , zdejmujemy z patelni i podajemy natychmiast . Warto zdejmować

Ogrodnik w podróży
Stek z tuńczyka na grillowanych warzywach z salsą pomidorową 188

brokuł  1 łyżka startego sera grana padano do posypania Salsa pomidorowa 2 średnie pomidory garść czarnych oliwek łyżeczka zalewy z kaparów  (lub zielonych oliwek albo do smaku sok z cytryny lub limonki) oliwa chilli  (lub zwykła oliwa i 1/4 drobno posiekanej papryczki chilli bez pestek) 1 łyżeczka pesto pietruszkowego  ( lub 2 łyżki posiekanej pietruszki

Piekielna Kuchnia Pati
Kurczak zagrodowy pieczony na płasko, z masłem czosnkowym i pomarańczami 227

czasie zmniejszamy temperaturę do 180⁰C, włączamy w piekarniku termoobieg, znowu kurczaka smarujemy masłem i dopiekamy go kolejne 20-25 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiamy kurczaka na 5 minut żeby soki w mięsie przestały buzować. Odciągamy i odcinamy uda, resztę mięsa kroimy w poprzek przez piersi. Podajemy z sosem maślanym spod mięsa, z miękką skarmelizowaną cebulką i słodkimi pomarańczami. Idealny

Karo in the Kitchen
WEGAŃSKI "STROGONOW" najlepszy ;) 192

łyżki śmietany (tym razem dodałam czosnkowego dipu słonecznikowego, który został mi w lodówce z poprzedniego dnia ale może to być śmietana owsiana, sojowa czy nawet bez śmietany całkiem), wyciskam sok z połówki cytryny, dolewam szklankę wody , sprawdzam, czy nie trzeba dodać pieprzu albo soli, mieszam wszystko bardzo dokładnie i całość podgrzewam DOPIERO PRZED PODANIEM. Dzięki temu ogórki nie zmieniają się

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Zapiekane penne z jarmużem w sosie pomidorowym 190

jarmużem w sosie pomidorowym   Składniki: 2 filety z kurczaka 1 puszka fasoli czerwonej 250 g jarmużu świeżego 2 cebule 4 ząbki czosnku 300 g pieczarek 2 pomidory sok z połowy cytryny makaron penne ser żółty kilka łyżek eliksiru - przepis tutaj przyprawy: sól himalajska, pieprz, imbir, papryka słodka, gałka muszkatołowa Sos pomidorowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!