sok - 13499 przepisów (strona:491/900)

Sałatka z awokado i kalmarów 177

nasiona chia - olej z awokado - różowa sól himalajska Z przekrojonego na połówki awokado wyjmujemy pestkę ( zobacz co zrobić z pestką ). Zdejmujemy z owocu skórkę, kroimy go w paski, skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki. Na suchej patelni prażymy garść migdałów. Tuby kalmarów lekko odsączmy z oleju na papierowym ręczniku i kroimy w krążki – przekładamy do miski. Papryczki odsączone z zalewy przekrajamy

mojewypiekiinietylko
Makowiec na kruchym cieście 440

upodobań. Możemy zmieniać rodzaje bakalii , bądź całkowicie je pominąć .  Aromat migdałowy możemy zastąpić innym ulubionym , np arakowym , rumowym.  Świetnym dodatkiem będzie skórka otarta z wyszorowanej pomarańczy czy sok wyciśnięty z tego owocu. Zamiast miodu dobrym dodatkiem będą również powidła śliwkowe . Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka
Gulasz szegedyński 651

proszku Mięso oprószamy mąką i obsmażamy ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Lepiej to zrobić w 2 partiach, żeby mięso się smażyło, a nie gotowało w swoich sokach. W tym samym czasie w dużym żeliwnym garnku na łyżce smalcu podsmażamy cebulę i dodajemy do niej gorące mięso prosto z patelnie (ostatnie mięso przekładamy z patelni razem z całym pozostałym

Trzeci talerz
Zasady zdrowego odżywiania 157

czekając w jelitach na swoją kolejkę na strawienie fermentują (co daje gazy, wzdęcia i inne mało seksowne efekty specjalne). 5. Nie pij zbyt dużo płynów do posiłku. Te rozcieczają soki trawienne. W rezultacie trawienie przebiebga gorzej. Wystarczy przyjrzeć się zwierzętom. Inne ssaki (z niechlubnym wyjątkiem człowieka) piją płyny w odstępach od posiłków. 6. Naucz się robienia dobrych zestawień pokarmowych

MODA NA BIO
Szarlotka oraz "Woda różana i chleb na sodzie" 227

cukier, wciąż ubijając. Pianę ubić ponownie na sztywno, ale może się ona lekko przesuwać po ściankach miski. 2/3 ciasta zużyć do wyłożenia formy. Polecam zrobić niewielki rant wokół, by sok nie wylewał się z szarlotki na zewnątrz. Na ciasto wyłożyć jabłka, a na nie pianę z białek. Równo rozprowadzić. Wierzch posypać resztą ciasta startego na tarce o grubych oczkach. Ciasto

Weekendy w domu i ogrodzie
Sok z ciemnych winogron 149

owoców sokownik Sposób przygotowania: Na dno sokownika wlewamy wodę. W sicie umieszczamy umyte i obrane z ogonków owoce winogrona, przesypane warstwami z cukrem. Dusimy na wolnym ogniu, a powstały sok co jakiś czas zlewamy do słoików. Mocno zakręcamy i pasteryzujemy 30 minut w (zimnym) piekarniku ustawionym na 120st

Kuchnia w czekoladzie
“Kiszonki i fermentacje” – recenzja 188

jadam. Na pewno wypróbuję za to kwas chlebowy, bo trudno jest kupić wersję bez konserwantów. Dawno nie jadłam też kiszonych grzybów. Chętnie też zrobię kiszone pietruszki, bo często kupuję sok z nich, który jest dobry na nerki. Jakie dania można przyrządzić z kiszonek? Baron poleca leczo z kiszonych warzyw, fermentowane zupy, podpłomyki typu pizza z kiszonkami. A na deser? Kiszony

Ugotowane pozamiatane
Flądry zapiekane 192

zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Formę do zapiekania wysmarować resztą masła. Na dnie rozłożyć połowę masy, na której ułożyć ryby. Ryby z wierzchu posmarować pozostałą masą. Skropić sokiem z cytryny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona, należy metalową wykałaczką nakłuć rybę do środka, jeżeli po 10 sekundach

królestwo garów
Ciasto na Halloween! Sernik z dynią! 192

białka - 1 całe jajko - 2 łyżki skrobi ziemniaczanej - 60 g cukru pudru - 1 opakowanie przyprawy do sernika (w zastępie dodaj 1 cukier waniliowy, 1/4 łyżeczki kardamonu i 2 łyżki soku z pomarańczy) - 1 łyżka masła Całość zmiksuj blenderem, tak aby nie potrzebnie, nie napowietrzać masy serowej, wtedy sernik nam nie popęka podczas pieczenia. MASA DYNIOWA: - 2 szklanki pokrojonej w kostkę

SMYKWKUCHNI
Domowy makaron jak u włoskiej mammy 224

jednolite.  Różowy makaron Składniki: 500 g maki  400 g świeżych pomidorów  3 jajka  szczypta soli Przygotowanie: Z pomidorów zdejmujemy skórkę, usuwamy nasiona i sok. Pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po czym mielimy. Mąkę przesiewamy na stolnicę i mieszamy z solą. Usypujemy górkę i pośrodku robimy

La grande e la piccola cuoca
OMLET BIAŁKOWO-TŁUSZCZOWY + SAŁATKA 203

plasterków kiełbasy (uwaga na skład!!) (ok. 50 g) 1 łyżeczka oleju kokosowego (ok. 5 g) garść miksu sałat (ok. 25 g) kilka plasterków ogórka (ok. 45 g) kilka kropel soku z cytryny pieprz 1. Cebulę drobno posiekałam. Pomidorki pokroiłam na ćwiartki. Jajka rozkłóciłam. Kiełbasę podzieliłam na półplasterki. 2. Rozgrzałam na patelni olej. Wrzuciłam cebulę, po chwili szpinak i kiełbasę. Podsmażyłam

Vroblewska-fitlife
Makaron z warzywami, łososiem o nucie cytrynowej (z lekko słodko gorzkim posmakiem) 197

słupki, najlepsza do tego będzie obieraczka z ząbkami. Opłukanego, osuszonego w papierowy ręcznik łososia kroimy w paski o szerokości ok. 1 cm. Łososia posypujemy dużą ilością  pieprzu, skrapiamy sokiem z cytryny. Na dużej patelni rozgrzewamy masło z przekrojoną po długości trawą cytrynową. Dodajemy kalafior i całość podsmażamy ok. 2  min. Wyciągamy trawę cytrynową, a dodajemy sól i kozieradkę

Moniki Smakołyki
Kokosowe bułeczki francuskie z chia 208

chia są niesamowicie łatwe do włączenia do diety. Same nasiona są w smaku raczej nijakie, więc można dodać je prawie do wszystkiego. Można je jeść na surowo, namoczone w soku, jako dodatek do kaszek i deserów, lub dodane do pieczywa. Można również dodawać je do jogurtu, warzyw czy dań z ryżu. Ze względu na ich zdolność do wchłaniania wody

mojewypiekiinietylko
CHILI CON CARNE Z CZEKOLADĄ I KAWĄ 368

minut przed końcem gotowania dodajemy fasolę z puszki i pokrojoną paprykę. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.  Awokado kroimy w plastry, posypujemy szczyptą soli i pieprzu. Skrapiamy sokiem z limonki i oliwą Tortille kroimy w kliny i podsmażamy z dwóch stron na oliwie (około 2 łyżki), aż się zezłoci. Odsączamy na papierowym ręczniku. Kukurydzę gotujemy we wrzątku przez około

cool and minty
Pieczeń rzymska z pieczarkami i marchewką 240

pieczeń z dodatkiem kaszy jaglanej . Nasze inne przepisy na domowe mięsiwa obiadowe to między innymi karczek rolowany , szynka pieczona z żurawiną, szynka faszerowana lub pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym. Jak przygotować najlepszą pieczeń rzymską z pieczarkami i marchewką vel klops pieczony z pieczarkami ? Składniki: ok. 1 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 duża marchew 5 dużych pieczarek 1 cebula

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię