sok - 13499 przepisów (strona:489/900)

KETO KARP WIGILIJNY W PANIERCE (keto, LCHF, optymalny, paleo, bez glutenu) 306

jeśli nie przykrywa całego kawałka. Następnie jeszcze jakiś czas pozostawić na ogniu w oleju o niższej temperaturze. W ten sposób ości rozpuszczają się. Rybę na talerzu można dodatkowo skropić sokiem z cytryny lub limonki chociaż dla mnie jest idealna i nie mam takiej potrzeby Polecam nie odsączać ryby z tłuszczu żeby było lepsze makro Smacznego! — BTW liczone

Ola la LCHF
Placki z ciecierzycą z sosem jogurtowo-sezamowym 124

pozostałe przyprawy.  Mieszamy. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podajemy z sosem. Sos jogurtowo-sezamowy: 150 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka tahini 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz Jogurt mieszamy dokładnie z tahini. Doprawiamy do smaku.  SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Zakwas z buraków na barszcz 178

zakwas i tak się uda, tyle, że potrwa to kilka dni dłużej. Innym sposobem (ale osobiście go nie próbowaliśmy) jest dodanie do zakwasu, celem przyspieszenia procesu, kilku łyżek soku z kiszonej kapusty lub ogórków – ale tu znów uwaga – muszą być KISZONE, a nie kwaszone. Składniki: ok. 1 kg buraków (im więcej, tym lepiej) ok. 2 litry przegotowanej

Pociąg Do Kuchni
Jadalne prezenty: Prosta baklawa w syropie miodowym (bez cukru) 141

orzechów włoskich i pistacji pół łyżeczki cynamonu 6 arkuszy ciasta filo olej lub roztopione masło do smarowania na miodowy syrop: 150 g miodu, 100 ml wody, sok i skórka z 1/2 cytryny posiekane orzechy do dekoracji Przygotowanie baklawy w syropie miodowym: Suszone owoce zalej wrzątkiem (lub np. winem, brandy) i odstaw na 10 minut do namoczenia. Następnie odsącz

Chilli Czosnek i Oliwa
Tort dla Królowej Śniegu (albo Mikołaja) 200

Choć w Danii Mikołajek się nie obchodzi (tu dzieci dostają prezenty w każdą niedzielę adwentową), to nas dzisiaj jeden odwiedził. Przyniósł kwiatki i sok jabłkowy z mieszanką aromatycznych przypraw, czekający tylko na podgrzanie. Gorący, pachnący, rozgrzeje nas w któryś z chłodnych, grudniowych wieczór.  Dziękuję! Alfred, bo o nim mowa, to nasz agent nieruchomości ( agent - jak to ekscytująco brzmi!). Słowo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Proszek do pieczenia, soda oczyszczona czy amoniak? 166

taki proszek przygotować: Sposób nr 1: zmieszać 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej i 1/2 szklanki zsiadłego mleka. Sposób nr 2: zmieszać 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej i 1/2 łyżeczki octu bądź soku cytrynowego oraz 1/2 szklanki słodzonego mleka. Z użyciem sody oczyszczonej i przepisów z mojego bloga możecie upiec miodownik kajmakowy , ciastka kokietki  (btw, teraz już rozumiem, po co ten ocet

Trzeci talerz
Pomidorowa z opalana papryka 128

wartości odżywczych.  Bogate są m.in. w likopen, który zwalcza wolne rodniki, tym samym zapobiegając nowotworom. Jest on prawie czterokrotnie lepiej przyswajany z produktów pomidorowych (pomidory w puszce, sok, przeciery) niż ze świeżych pomidorów. Po pomidory powinni sięgać również wysokociśnieniowcy. Wysoka zawartość potasu (237 mg na 100 g) usprawnia filtrację nerek, a co za tym idzie - obniża ciśnienie krwi

Kuchnia od dwojga
Sprawdź główną nagrodę w konkursie 226

minut. Kiedy zrobią się rumiane na górze, to znak, że trzeba je wyciągać. Po wyciągnięciu z piekarnika babeczki odstawiamy do przestudzenia. Przygotowujemy lukier z cukru pudru i soku z pomarańczy – powinien mieć konsystencję gęstego jogurtu. Lukrujemy przestudzone babeczki. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Pierniczki brukowce 209

podsypywania 1 łyżeczka sody 1 jajo 50 g masła , miękkiego dodatkowo 300 g gęstej marmolady do nadziewania lukier 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 1 łyżka soku z cytryny Do głębokiej patelni lub w rondla z grubym dnem wsypać 1 łyżkę cukru. Zrumienić na średniej mocy, nie mieszając. Gdy cukier się rozpuści i będzie miał złoty kolor ostrożnie

Pełny talerz
GRZANE WINO 149

gwiazdka anyżu ew. cukier do smaku pół laski cynamonu Wykonanie: Do garnka wlewamy wino. Dodajemy cynamon, gożdziki, anyż, skórkę z pomarańczy. Kiedy zagrzeje się, zdejmujemy  z ognia, dodajemy sok z cytryny i pomarańczy. Dodajemy miód, możemy dosłodzić cukrem do smaku

Z Majeczką w kuchni
Babcine jagodzianki 146

szklanki mleka -szczypta soli  Nadzienie: -u mnie jagody zamknięte w słoiczku w środku lata, możecie użyć również rozmrożonych lub tych sklepowych w syropie, odlejcie tylko nadmiar soku.  Wykonanie: Po pierwsze rozczyn, wyrabiamy go z dwóch łyżek mąki, drożdży, cukru i takiej ilości mleka by konsystencja przypominała gęstą śmietanę. Pamiętajcie by wszystkie składniki miały ok 25-35 stopni, temperatura

Gawron w rosole
Domowa mielonka wieprzowo-drobiowa w osłonce, parzona 347

mogą też dotykać do dna, które jest dużo cieplejsze – na dno tez można włożyć talerzyk. Po 90 minutach wyjmujemy batony i studzimy – na leżąco lub powieszone. Mięso powinno wchłonąć soki które wypuściło podczas podgrzewania i zestalić się. Ostudzone batony chowamy do lodówki, po 5-6 godzinach są już gotowe do jedzenia. Bez otwierania, szczelnie zawiązane, będą świeże przez

Karo in the Kitchen
WITARIAŃSKIE TRUFLE CZEKOLADOWE Z POMARAŃCZOWĄ NUTĄ 198

szklanki surowych płatków kokosowych, 0,5 szklanki surowego kakao w proszku, 5 suszonych moreli, 5 suszonych daktyli, 1/2 łyżeczki wanilii w proszku, 3-4 krople olejku pomarańczowego, 2 łyżki soku z pomarańczy. Wykonanie: Wszystkie składniki blendujemy do momentu, aż uzyskamy klejącą masę. Formujemy kuleczki. Przechowujemy w lodówce. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Sernikobrownie z truskawką 217

minut. Masa serowa Jeśli używamy zwykłego sera białego należy go co najmniej dwukrotnie zmielić. Do sera dodać pozostałe składniki (w tym startą skórkę z pomarańczy/cytryny i wyciśnięty sok) i zmiksować na jednolita masę (nie miksować za długo by masa serowa nie napowietrzyła się za bardzo). Masę serową wylać na warstwę czekoladową (delikatnie, najlepiej stopniowo łyżką wazową by nie wymieszać

Wypieki i Rumieńce
Chrupiące wontony z krewetkami - łatwizna 230

łyżeczka skrobii ziemniaczanej lub maki ziemniaczanej 50 g słoninki lub dobrego smalcu ze skwarkami 4 cebule dymki (tylko biała część z małym kawałkiem najjaśniejszej zielonej części) 1 łyżka soku ze startego imbiru 1 łyżka wina ryżowego lub innego ale nie kwaśnego białego wina 1-2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki oleju sezamowego 2 łyżeczki oleju ostrygowego 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego

Sztuka gotowania w/g Samiry