sok - 13499 przepisów (strona:493/900)

OMLET BISZKOPTOWY Z NASIONAMI CHIA 221

nasiona lnu nie muszą być mielone przed spożyciem  co sprawia że posiłki z nimi są łatwe do przygotowania.  Można je jeść na surowo, namoczone w wodzie lub soku,  jako dodatek do kaszek i deserów, wypieków lub dodane do pieczywa. Można również dodawać je do jogurtu, musli, sałatek, warzyw czy dań z ryżu. Ze względu na ich zdolność

potrawyregionalne
Placuszki z ricottą i jabłkami 132

przestając mieszać. Następnie dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Z białek ubić pianę i dodać delikatnie do placuszków. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach, odcisnąć sok i dodać do ciasta. Placuszki smażyć na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami

Ania i Marcin gotują
MARCHEWKOWO-KRÓWKOWA BABKA 171

mlekiem w kąpieli wodnej. Lekko przestygnięte mieszamy z jogurtem. Jajka roztrzepujemy z cukrami, dodajemy krówki oraz olej. Następnie dodajemy marchew startą na tarce o małych oczkach (odsączamy z nadmiaru soku) oraz suche składniki. Całość przekładamy do formy o wymiarach 28x12 cm. Pieczemy ok. 30-35 min w 180 stopniach

słodki bratek
O dyniach. Purée z dyni do słoików, pasteryzowane 205

smaczna. Nadaje się do jedzenia ze skórką – np. upieczona, w postaci zupy. Świetna na mus, do ciasta i do duszenia – jest mączna i nie ma zbyt wiele soku. Ma bardzo wysoką zawartość witaminy A i beta karotenu. DYNIA MAKARONOWA (Makaronowa Warszawska, Pyza) lekko podłużna, z szarozieloną lub bladożółtą skórką. Żółty miąższ tej dyni po podgrzaniu rozdziela się na nitki

Karo in the Kitchen
Sałatka z czarnym ryżem 129

Składniki : 1/3 szklanki czarnego ryżu szklanka pomidorków koktajlowych, głównie żółtych mała garść rukoli 1/2 szklanki kukurydzy, u mnie świeża gotowana w kolbie 1 brzoskwinia 1/2 cebuli, najlepiej czerwona Sos: sok z 1/2 cytryny, łyżeczka miodu, 2 łyżki oliwy- wymieszać. Kilka listków mięty do posypania. Przygotowanie : Ryż namoczyć ok. 30 min. w zimnej wodzie, ugotować w szklance posolonej wody, do momentu

Proste Potrawy
Dietetyczne spagetti z kabaczka z duszonymi pieczarkami jako lunch do pracy lub szkoły 190

łyżki oliwy lub dobrego oleju sól i pieprz do smaku Wykonanie: Kabaczka pociąć w spagetti i umieścić na sicie, przesypać niewielką ilością soli, przemieszać i odczekać aby puścił sok. Odcisnąć. Można to zrobić, a można to też pominąć gdy mamy lenia. Cebulę i marchewkę pokroić w kostkę, pieczarki jeśli małe przekroić tylko na pół lub w ćwiartki. Na patelni rozgrzać

Sztuka gotowania w/g Samiry
Spaghetti z zielonym pesto, fetą i pomidorkami koktajlowymi, Wrocław 248

pesto: 2-3 duże garście świeżego szpinaku/jarmużu/natki pietruszki/bazylii lub mix zielonych liści ok. 100-150 g twardego żółtego sera 2-3 ząbki czosnku ½ filiżanki prażonych pestek słonecznika sok z cytryny, sól, pieprz oliwa (kilka łyżek lub więcej) Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju/oliwy. Odcedź i przełóż do garnka, przykryj. Zmiksuj/zblenduj składniki pesto i dodaj

Qlinarnie i Qlinarnie
Francuski Ajntopf (Ratatouille/Ratatuj) 194

rozmarynu abo i trocha miynty Bakłażana- tymu to trza by wymyślić jake ślōnsko miano 7 – pokrejcie 8 ze skōrōm we kostka, posypcie solōm i łodstołwcie, 9 żeby puściōł sok i bez 10 to niy bōł gorzki. Tōmaty łobiercie ze skōry. Do gorka wlyjcie oliwa, wciepcie wyciśniynty czosnek, pokrōno cebula i nich sie tam łona 11 fajnie zeszkli. Bakłażana opukejcie

Chop w kuchni
Recenzja książki "Pszyne chwasty" Małgorzaty Kalemby - Drożdż 181

Zupa z brokuła, mniszka z babki) Dania główne (np. Leczo z żółtlicą i mniszkiem) Desery i wypieki (np. Mus czekoladowo - fiołkowy) Przetwory (np. Galaretka z kwiatów koniczyny) Napoje (np. Sok z pokrzywy) Przepisy są łatwe w wykonaniu i zawierają chwasty łatwo dostępne na naszych polach czy w ogrodach. Na samym początku znajdziemy czytelny spis treści, podzielony na grupy. Zaraz

Z miłości do słodkości
Konfitura bananowo-jabłkowa z nutą wanilii 156

później schować wraz z garnkiem do lodówki na całą noc. Konfitura po 2-gim dniu gotowania Nie przejmować się pierwotną, dość płynną konsystencją konfitury. Jabłka mocno puszczają tu sok, ale podczas kilkukrotnego gotowania płynu dużo wyparuje i efekt końcowy będzie przyjemnie gęsty. Następnego dnia do zawartości garnka dołożyć ziarna wanilii ,wydłubane z rozkrojonej ostrym nożem jednej laski wanilii. Dokładnie wmieszać

Grunt to przepis!
dorsz z domowej wędzarni 149

jest już uwędzony. Robimy to za pomocą ostrego noża, nakłuwając mięso w najgrubszym miejscu, tuż za głową przy kręgosłupie ( nakłucie robimy oczywiście od wewnątrz). Jeżeli z nacięcia wypłynie przezroczysty sok  to znaczy  że nasza ryba jest już gotowa.  Teraz dorsze zastawiamy w spokoju przez kilka godzin by wystygły (ja po prostu zastawiam je w wędzarni, z lekko

Miód i pieprz
Łagodząca maseczka ogórkowo-bananowa 189

kremy. Czemu to warzywo jest aż tak popularne w kosmetyce? Ogórki są skarbnicą witaminy A, B, E oraz soli mineralnych. Dzięki nim skóra staje się odżywiona i nawilżona. Jego sok ma odczyn pH zbliżony do pH naszej skóry. Dzięki temu łagodzi podrażnienia, zaczerwienie skóry i zmiękcza ją. Regularne stosowanie wyciągu z ogórka zmniejsza przebarwienia. Banan  znany jest wszystkim bardzo

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
100% domowy fit burger 199

posól stronę dolną. Burgery od razu smaż na dobrze rozgrzanej i naoliwionej patelni/patelni grillowej po kilka minut z każdej strony. W trakcie nie zmniejszaj temperatury, by zatrzymać soki w kotleciku. Przed przewróceniem mięso z góry także posól.  Bułeczki podgrzej w piekarniku i przekrój na pół. Na spód połóż ulubione warzywa, kotlecika i polej dipem (ja polałam wszystkimi czterem

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Naturalnie aromatyczna bulionetka warzywna bez chemii 360

czosnek, świeży lubczyk i seler naciowy (ważne, żeby były świeże, bo wzmacniają aromat bulionetki) i ziarenka ziela angielskiego. Dodaj sól i imbir. Odstaw na 45 minut, by warzywa puściły sok. Następnie wszystko duś na patelni przez około 45 minut, mieszając od czasu do czasu. Zblenduj na jednolitą masę. Po ostudzeniu bulionetkę przełóż do pudełeczek. Możesz ją przechowywać w lodówce przez

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Sałatka z pieczonym pstrągiem łososiowym i szpinakiem 175

smacznie :) Składniki na 2 porcje: 2 kawałki upieczonego pstrąga (np. z TEGO przepisu), wagowo około 100 g 2 garście szpinaku baby 1/2 czerwonej cebuli pomidorki koktajlowe sos 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek 1 łyżka przegotowanej wody sól, pieprz Upieczonego pstrąga rozdrobnić na mniejsze kawałki. Szpinak umyć, osuszyć. Cebulkę pokroić w cienkie talarki. Pomidorki

Ugotować