sok - 13499 przepisów (strona:499/900)

Gofry cynamonowe z mąką pełnoziarnistą (bez cukru) (Zdrowe słodycze #3) 169

tylko dla siebie i córci) 3 jajka 500 ml mleka 1 łyżka miodu 2 łyżki roztopionego masła 60 ml oleju (słonecznikowy, rzepakowy) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka soku z cytryny 160 g maki pszennej pełnoziarnistej 180 g maki pszennej białej 1 łyżka cynamonu  2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej  szczypta soli Jajka roztrzepać

Kto ugości moich gości?
Blue Cheese dresing najlepszy z selerem i skrzydełkami Buffalo 357

Dresing z serem pleśniowym Składniki (na 4-6 osób) : 2 grube plastry sera pleśniowego typu Gorgonzola 1/4 szklanki maślanki 1/4 szklanki jogurtu naturalnego (lub kwaśnej śmietany ) 1/4 szklanki majonezu sok z 1/2 cytryny sól morska świeżo zmielony czarny pieprz Zebrać razem wszystkie składniki. W małej misce połączyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać ; doprawić do smaku solą lub pieprzem. Smacznego

Jem więc Jestem
3x boczniaki, zupa krem, a la śledzie w śmietnie i kremowe spaghetti ryżowe 170

ryżowa :  - 1,5 szklanki płatków ryżowych - 1,5 szklanki mleka sojowego lub innego roślinnego Przygotowanie : Płatki zalewamy mlekiem i gotujemy, następnie miksujemy na gładko i doprawiamy musztardą i sokiem z cytryny  Przygotowanie :  Boczniaki kroimy na cienkie plasterki, podsmażamy na patelni, dodając soli, żeby puściły wodę, smażymy aż do odparowania wody, dodajemy curry, sos sojowy do smaku, pozostawiamy

zdrowa vege kuchnia
Maliny z cukrem na zimę 162

herbaty, polewania lodów, naleśników, ... Składniki: maliny cukier Wykonanie: Zdrowe maliny wkładamy do słoików. Staramy się, aby weszło ich jak najwięcej. Do słoików wsypujemy również cukier. Ponieważ ja lubię , gdy sok z malin jest mocno słodki, do słoików półlitrowych dałam 10 czubatych łyżeczek cukru. Jednak można dać go mniej. Ilość cukru zależy od naszych upodobań. Słoiki zakręcamy. Na dno garnka wkładamy

Smak mojego domu
131. Lekki, jesienny obiad czyli: risotto z kurczakiem, cukinią, kalarepką i jarzynami. 218

podduszonymi, półmiękkimi warzywami. Wszystkie składniki mieszamy i dalej pozostawiamy na wolnym ogniu, pod przykryciem.  Finalnie do składników dodajemy gorący, miękki ryż i łyżkę masła ( masło zwiąże warzywne soki i powstanie sos, który pokryje wszystkie składniki przez co risotto nie będzie suche ), całość finalnie mieszamy, doprawiamy świeżo zmieloną solą i pieprzem do smaku. Risotto wedle uznania serwujemy posypane pestkami dyni

Symfonia Smaków
Ciasto dyniowe z orzechami włoskami i pomarańczowym akcentem 175

muszkatołowa i aromat pomarańczowy (którego nie warto pomijać ani zamieniać na inny!). Ciasto nie jest zbyt słodkie więc możecie pokusić się np. o polewę kajmakową czy lukier na bazie soku pomarańczowego z dodatkiem startej skórki pomarańczowej... Ja najbardziej lubię takie 'gołe' :) Spróbujcie i Wy i przekonajcie się sami, jak pięknie pachnie, a przede wszystkim jak przyjemnie smakuje! :) * dynia

Kraina Miodem Płynąca
Domowa Lutenica – sos z pieczonej papryki i bakłażana z pomidorami 274

dużego garnka. Dodać umyte, obrane i starte na tarce o dużych oczkach marchewki. Gotować całość ok. 60 minut na średnim ogniu bez przykrycia, często mieszając (pomidory dość szybko puszczą sok) . Następnie dodać ostudzoną paprykę (obraną ze skóry i pokrojoną w małą kostkę) oraz miąższ bakłażana wydrążonego łyżką. Dodać również pokrojone w drobną kosteczkę papryczki chilli bez pestek. Przyprawić solą, cząbrem

Moja Delicja
Cytrusowa lemoniada 120

lemoniadę. Woda Perrier to jeden z największych symboli Francji, średdnioozmineralizowana, naturalna woda mineralna. Cytrusowa lemoniada Składniki: limonka cytryna pomarańcza 1 l wody Perrier kostki lodu Przygotowanie: Z owoców wyciskamy sok i przelewamy do dużego dzbanka. Wlewamy wodę Perrier. Podajemy w wysokich szklankach z kostkami lodu

Moja smaczna kuchnia
jesiotr z domowej wędzarni 326

koniec sprawdzamy czy ryba jest uwędzona w środku, robimy to za pomocą ostrego noża, nakłuwając mięso od strony wewnętrznej (tuż za głową) przy kręgosłupie. Jeżeli z nacięcia wypłynie sok ( o przezroczystej barwie) znaczy to że ryba jest gotowa. Jesiotry zastawiamy w spokoju, na kilka godzin, do wystudzenia ( ja po prostu zastawiam je w wędzarni, z uchylonymi drzwiczkami) i gotowe

Miód i pieprz
Zrazy z bakłażana 186

szynki gotowanej 150 g sera Dziugas pomidorowy sos z bazylią sól pieprz Przygotowanie   Bakłażana umyłem, pokroiłem na plastry o grubości pół centymetra. Posoliłem, a po tym jak puściły sok, osączyłem. Plastry bakłażana usmażyłem na patelni gilowej. Na bakłażanach ułożyłem plastry szynki mniej więcej takiego samego kształtu, na to plasterki sera. Tak przygotowane bakłażany zwinąłem jak zrazy i spiąłem wykałaczkami

R'n'G Kitchen
Jabłecznik z kokosową bezą + film 181

garnka ścieramy na tarce o dużych oczkach obrane jabłka, dodajemy cukier i smażymy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż jabłka będą miękkie a powstały z nich sok odparuje. Usmażone jabłka łączymy z cynamonem a następnie odstawiamy z ognia i studzimy. Na stolnice wsypujemy mąkę i na środku robimy w niej dołek na pozostałe składniki, dodajemy żółtka oraz

Smakowite Dania
Zapiekanka z kurczakiem, cukinią i kurkami / Chicken, zucchini and chanterelles casserole 281

pół godziny. Dopraw piersi solą i pieprzem, pokrój w 1 cm paski, po czym ułóż je w naczyniu do zapiekania o wielkości około 25×20 cm. Odciśnij soki z cukinii i rozłóż ją na kurczaku, a na niej pokrojone pomidory. Rozgrzej średnią patelnie na dużym ogniu, włóż grzyby i smaż przez około 2-3 minuty. Następnie dodaj cebulę

karmelowy
Sałatka z grillowanym bakłażanem 214

skropienia bakłażana sól olej sezamowy do skropienia sałatki zioła włoskie Bakłażana pokroić w plastry o grubości ok 1cm. Plastry oprószyć solą i odstawić na kilkanaście minut aby bakłażan puścił sok. Następnie plastry osuszyć papierowym ręcznikiem. Potem skropić olejem oraz oprószyć ziołami włoskimi i ugrillować na patelni grillowej. Pomidory pokroić w grubsze plastry. Na talerzu ułożyć plastry ugrillowanego bakłażana i pomidora

Monia miesza i gotuje
Domowe przetwory: pasta z czerwonej papryki 220

kroimy na kawałki. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekany czosnek, lekko podsmażamy i dodajemy paprykę. Całość doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Paprykę dusimy ok. 30-40 minut aż sok odparuje a papryka stanie się gęsta. Następnie miksujemy blenderem na gładką masę i jeżeli jest potrzeba to jeszcze doprawiamy według indywidualnych smaków. Gotową pastę przekładamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy

Kuchenne Wariacje
szaszłyki z kiełbaską, cukinią, pieczarkami i... 186

średnie, olej rzepakowy 1/4 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1,5 łyżki MARYNATA 3: pieczarki 12 średnie, papryka czerwona 1 duża, olej rzepakowy 1/4 szklanki, sok z cytryny 1 łyżeczka, tymianek 1 łyżka, sól czosnkowa 1/2 łyżeczki DODATKI: ryż 1,5 szklanki, woda - ile potrzeba, kurkuma mielona 2 łyżeczki, sól 1 łyżeczka z podanych składników przygotować marynaty

W Mojej Kuchni Lubię