sok - 13499 przepisów (strona:496/900)

Korzenne ciasto dyniowe 190

łyżeczki goździków - zmielonych 2/3 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Surową dynię obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować blenderem na puree. Odstawić na 30 minut aby dynia puściła soki i następnie odsączyć z nadmiaru płynu - przeciwdziała powstawaniu zakalca w cieście . W dużej misce zmiksować całe jaja ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym - cukry dodawać stopniowo . Ubić na puszysta

Grunt to przepis!
WINKO CZOSNKOWE NA PRZEZIĘBIENIA 337

leczy przeziębienia, wzmacnia odporność.  Idealne do przyjmowania przez cały okres wzmozonych zachorowań.   Składniki: 26 ząbków czosnku 3 cytryny 1 l przegotowanej wody Wykonanie: Obieramy czosnek, miażdżymy. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryn, całość zalewamy wystudzoną wodą. Odstawiamy pod przykryciem na 3 dni w ciemne miejsce lub w ciemnej butelce w temp pokojowej.Po tym czasie odcedzamy, płyn przechowujemy w lodówce

Z Majeczką w kuchni
Raw and Happy - jedzenie inspirowane życiem 190

oczywiście jest słodki, ale towarzyszy mu kwaskowaty odcień żurawiny; wewnątrz różowego owocowego farszu czeka na nas niespodzianka w postaci chrupiących migdałowych kawałków. Skład: daktyle*, rodzynki*, migdały*, żurawina 25%* (żurawina*, sok jabłkowy*, olej słonecznikowy*), wiśnia suszona*, błonnik jabłkowy*. Yummy Orzechowy Zdecydowanie różni się od poprzednich – oczywiście bazą nadal są słodkie daktyle, jednak, jak wskazuje nazwa, zawartość orzechów jest dość spora – stanowią

Roślinna - blog wegański
Morze Czarne - ciasto czekoladowe pod bezą 802

słoiczka wiśni w żelu (lub wiśni z kompotu) 50 g  gorzkiej czekolady startej na tarce (1/2 tabliczki) 50 ml ajerkoniaku do nasączenia (lub innego alkoholu, lub herbaty, lub soku z cytryny, lub… :)) Składanie ciasta: 1. Dolny blat biszkoptowy nasączyć ajerkoniakiem i wyłożyć na niego cały krem czekoladowy. 2. Całość przykryć drugim blatem, na który wyłożyć wiśnie w żelu

Trzeci talerz
Wegański majonez sojowy o obniżonej zawartości tłuszczu 210

sobie produktów odzwierzęcych, co jest jego kolejnym atutem. *obliczenia oparte na porównaniach z najpopularniejszym majonezem dostępnym w sklepach Składniki: - 125ml mleka sojowego - 125ml oleju ryżowego/rzepakowego - sok z 1/2 cytryny - 1 łyżeczka musztardy - sól, pieprz, ulubione przyprawy Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Odstawiamy go na 5 minut, by stężał. Przelewamy

Be Fit Be Strong
Duszona i grillowana ośmiornica z chimichurri i warzywami – jak przyrządzić ośmiornicę? 223

warstwę oliwy z oliwek, wkładamy opłukaną ośmiornicę, 2 ząbki czosnku, szalotkę i związane bawełnianą nicią gałązki świeżej pietruszki. Całość przykrywamy szczelną pokrywką i dusimy ośmiornicę w oliwie i własnych sokach do miękkości, na bardzo małym ogniu, pod przykryciem. Garnek musi być przykryty w pełni, pokrywka nie może odstawać – ośmiornica jednocześnie się dusi i gotuje na parze. Przy ośmiornicy o wadze

Karo in the Kitchen
MAKARON Z KREWETKAMI I POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI 296

smaż krewetki kolejne 2 minuty z drugiej strony.  Dodaj teraz pokrojone  na pół pomidorki, wymieszaj wszystko dokładnie i przesmaż całość jeszcze 2 minuty , aż pomidorki puszcza soki i zaczną lekko się rozpadać.  Na koniec dodaj makaron oraz posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj całość delikatnie, ale dokładnie i przełóż na talerze. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Suplementy - czy zawsze są złe? 142

raczej możliwych zagrożeń. Suplementy a leki Rzecz, o której bardzo często zapominamy, a jest niezwykle istotna - INTERAKCJE Z LEKAMI. Dużo mówi się, że leków nie popijamy mlekiem czy sokiem grejpfutowym, ale chyba mało komu przychodzi do głowy, że suplementy też mogą zmieniać czy obniżać działanie leków. Poniżej najważniejsze przykłady nieprawidłowych połączeń: --> Gingko biloba (miłorząb japoński)/ witamina E + leki przeciwzakrzepowe

Powiedz dietom nie
Krwawa panna cotta 221

następnie schłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny, a najlepiej całą noc. Miód z wodą podgrzewać, aż miód się rozpuści. Dodać jeżyny, gotować tylko do momentu, aż owoce puszczą sok. Zdjąć z palnika, przestudzić. Pannę cottę wyjąć z foremek, ułożyć na talerzykach. Podawać z jeżynami i syropem (ciepłym bądź zimnym). Smacznego! Jak sobie teraz myślę o tym deserze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort Mleczna czekolada z karmelem 202

kakao ) - 0,5 puszki masy kajmakowej ( u mnie 1/2 z 430 gr ) Czekoladę rozpuścić, ciepłą wymieszać z masą kajmakową.  Nasącz do biszkoptu: - 0,5 szklanki zimnej wody - sok z 1/4 cytryny - 1 łyżka ukru Wymieszać do rozpuszczenia cukru. Dodatki: - herbatniki - ok 16 sztuk - wiórki kokosowe  - kwaśny dżem wiśniowy - słoik 400 ml Złożenie tortu: 1. Pierwszy krążek biszkoptu ( grubszy

kawawszklance
Łosoś z warzywami i pesto 211

bowiem twarde, ale też nie rozgotowane. Jeśli ma być faktycznie po włosku, warzywa powinny być al dente . Objawem tego, że są podgrzewane już maksymalnie długo jest wypuszczanie większej ilości soku. Jeśli do tego dojdzie, należy niezwłocznie zakończyć duszenie. Pieczarki i cukinię dodajemy w późniejszej fazie duszenia, ponieważ są z natury bardziej miękkie niż papryka i marchewka. W przypadku pieczarek jest

Kulinarna Pokusa
Sałatka ziemniaczana z łososiem i sosem pistacjowym 191

podania/przybrania: jajka na twardo, koperek, listki buraka. Sos pistacjowy: 200 g  gęstego jogurtu naturalnego,   100 g pistacji,   po łyżeczce miodu, sosu sojowego,  musztardy, curry,   sok z cytryny,  sól i pieprz do smaku. Niezłe cięcie w kuchni zapewnią noże Victorinox do kupienia w  Ostrym Sklepie . Przygotowanie: Zmiksować wszystkie składniki sosu pistacjowego, odstawić. Jaja ugotować

SzczyptaSmaQ
Tort czekoladowy z kremem ajerkoniakowym i borówkami – pieczemy biszkopt kakaowy 281

cukru Deco Morreno cukier drobny do wypieków 1 łyżeczka proszku do pieczenia DO NASĄCZENIA 2/3 szklanki mocnej herbaty zaparzonej z dwóch torebek, osłodzonej 3-4 łyżki rumu 1 łyżka soku z cytryny DO PRZEŁOŻENIA I DEKORACJI krem ajerkoniakowy DrOetker 300ml zimnego mleka 300g borówek amerykańskich 4 łyżki marmolady jagodowej kakao lub tarta czekolada do posypania

Karo in the Kitchen
Dotyk jeśieni ciasto marchewkowe z jabłkami i kremem 310

cukru aromat waniliowy 1/2 szkl. wody 1 galaretka cytrynowa 2 łyżeczki żelatyny Jabłka obieramy i kroimy, a następnie mieszamy z cukrem i aromatem i odstawiamy na chwilę, by puściły sok. Gotujemy je ok. 10 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, by się nie przypaliły. Dodajemy galaretkę oraz żelatynę i gotujemy do rozpuszczenia. Ciepłą masę wykładamy na pierwszą

Cynamonowe szczęście
zupa rybna bouillabaisse 232

pokrojonego w cząstki  pomidora, oraz paprykę pokrojoną w cienkie plastry. Całość ponownie doprowadzamy do wrzenia,  dokładamy owoce morza, solimy i pieprzymy, doprawiamy szafranem  oraz sokiem z wyciśniętej limonki i po trzech minutach gotowania garnek zdejmujemy z ognia.  Wyciągamy z garnka skórę cytryny  i rozlewamy zupę na talerze, posypując każdą porcję drobno posiekanym koperkiem

Miód i pieprz