sok - 13499 przepisów (strona:496/900)

Sos malinowy z cynamonem 141

wraz z cukrem do rondelka lub na patelnię i podgrzewaj na małym ogniu. Gdy zaczną się lekko gotować dodaj cynamon. Duś przez kilka minut. Gdy maliny puszczą już cały sok zdejmij z ognia i przetrzyj sos przez gęsto sito w celu pozbycia się pestek. Sos można podawać od razu na ciepło albo przelać do słoiczków. Gotowe

Kulinarna (nie)codzienność
#Porady - co zawsze warto mieć w lodówce 343

mojej lodówce. Pierwszy wyrazisty w smaku, idealny do kremowych sosów, drugi to podstawowy składnik kuchni włoskiej, którą uwielbiam, trzeci to najlepsza propozycja na zapiekanki, pizzę i inne zapiekane dania sok pomarańczowy Swój zawsze rozcieńczam wodą, ale staram się pić jedną szklankę dziennie, to 1 z 5 porcji warzyw i owoców, które powinniśmy spożywać w ciągu dnia wytrawne czerwone wino

Cooking Monster
Warzywny gar z ciecierzycą 158

Wrzucić na mocno rozgrzany olej (najlepiej wprost do garnka, w którym będziemy gotować). Całość podsmażamy od czasu do czasu mieszając, na dość dużym ogniu, aby pieczarki nie puściły nam soku, a ładnie się podsmażyły. Do podsmażonych pieczarek i cebuli dodajemy wino i również na większym ogniu pozwalamy mu odparować (informacyjnie – alkohol podczas obróbki w wysokich temperaturach, w tym przypadku

gutfut
Musli ekologiczne jabłkowo śliwkowe. Crunchy. 136

Dodaj znowu musli, mango, jogurt. Zakończ dodając musli i jagody goji i mango. Im wyższa szklanka tym więcej warstw, to jasne. Delikatnie dolej zalewy z owoców lub ulubiony delikatny sok. Posyp czekoladą i mięta... Śniadanie gotowe! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Lemoniada różana 191

butelka wody gazowanej (schłodzonej) 2 cytryny 3 truskawki słoiczek syropu różanego (przepis TU ) lub kilka łyżek wody różanej garść płatków pachnących róż Przygotowanie: Zimną wodę wlać do dzbanka, wycisnąć sok z jednej cytryny. Dodać syrop różany lub wodę różaną, wymieszać. Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić w gruba plastry, dodać do wody. Cytrynę również pokroić w plastry i dać do dzbanka. Wsypać

Cakes By Kejt
Nalewka jagodowa 302

gotujemy na malutkim ogniu przez 15 minut. W tym czasie w osobnym garnku robimy syrop cukrowy, czyli podgrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Łączymy syrop cukrowy z sokiem jagodowym, który się wydzielił podczas gotowania jagód. Czekamy aż wszystko wystygnie i przelewamy całość do dużego słoika. Zalewamy wódką, zakręcamy i zostawiamy w ciemnym, ciepłym miejscu na 3 miesiące

Marder&Marder Manufacture
Owsiane crumble z różą 200

czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw do ostudzenia.  W tym czasie umyj i oczyść owoce. Podgrzewaj na patelni na średnim ogniu, aż owoce zmiękną i puszczą sok. Dodaj do całości płatki róż, wymieszaj, odstaw. W przypadku, gdy nie używasz róży, dodaj do owoców cukier oraz mąkę kukurydzianą. Postępuj dokładnie tak samo.  Na talerz wyłóż owoce, posyp obficie

Garniec Magalie
Czy arbuz jest zdrowy? Przepis na szybkie lizaki lodowe bez cukru. 189

ARBUZOWE LIZAKI LODOWE Jednym z owoców świetnie nadających się do tego typu mrożonych deserów jest arbuz. Wystarczy zblendować jego kawałki (warto wcześnie pozbyć się pestek), ewentualnie dodać odrobinę soku z cytryny dla przełamania smaku i gotowe. Nie trzeba nawet dosładzać, bo arbuz sam w sobie jest dość słodki. Stawiamy więc na naturalność i minimalizm. Teraz wystarczy tylko zamrozić. Kto chce

Powiedz dietom nie
WANILIOWY SERNIK Z MUSEM TRUSKAWKOWYM 193

twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie  2 jajka ( ja użyłam swojskich, z wolnego wybiegu, wtedy sernik ma ładną barwę) pół szklanki śmietany kremówki 36% 3 łyżki soku z cytryny 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii/ olejku waniliowego DODATKOWO: Ok. 200 g - 250 g truskawek

Calzonella.com
Szynka chłopa nadziewana pastą z zielonego groszku 203

plastrów Szynki Chłopa Hańderek 1 puszka groszku 3 łyżki majonezu pół pęczka szczypiorku 2 ząbki czosnku sól pieprz do smaku 1 łyżeczka soku z cytryny do dekoracji sałata, papryka, kwiaty ziół. Groszek osączamy z zalewy, wkładamy do kubka blentera, razem z innymi produktami  i porządnie miksujemy. Przekładamy do dekoratora cukierniczego z większym otworem. Na plastrach szynki lekko smarujemy masę

Gotowanie jest łatwe
BISZKOPT Z KREMEM WANILIOWYM, GALARETKĄ I TRUSKAWKAMI 377

laski wanilii DODATKOWO: 2 galaretki truskawkowe 500 ml wrzącej wody około 300-400 g truskawek listki melisy lub mięty do dekoracji PONCZ: 1/4 szklanki zimnej wody odrobina soku z cytryny cukier puder do smaku WYKONANIE: BISZKOPT: Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.  Mąki, pszenną i ziemniaczaną, przesiej razem do osobnej miski. Tortownicę o średnicy

Słodko-Słony Świat Ilony
Jogurtowo śmietankowy truskawkowiec 232

odstawiamy (spód nie wymaga pieczenia, ani chłodzenia w lodówce). Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku. Do dużej miski przekładamy umyte, odsączone z wody i pozbawione szypułek truskawki. Dodajemy sok z cytryny, jogurt, śmietanę i cukier – miksujemy blenderem. Dodatkowe truskawki kroimy na kawałki, a część najładniejszych pozostawiamy do dekoracji. Do masy dodajemy rozpuszczoną żelatynę (może być jeszcze ciepła) i miksujemy

mojewypiekiinietylko
Restauracji BelEtage – degustacja 232

czekał na nas pięknie przygotowany stół umiejscowiony w fantastycznym miejscu przy oknie - jakby stworzonym dla blogerek które będą, oczywiście, pstrykać tysiące zdjęć Pan Grzegorz zaproponował nam napoje:woda, wino, soki itd oraz po chwili podał amuse-bouche w postaci rolady z kaczki z sałatką z ogórka, kawiorem z tapioki oraz grzanką. Całość bardzo lekka i dzięki sałatce z ogórka orzeźwiająca

sierotka maRysia w kuchni
Mrożona herbata nektarynkowa. Domowa wersja owocowej ice tea. 242

zagotowujemy, a potem gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie zawartość garnka przelewamy przez gęste sitko. Nektarynki dokładnie odciskamy na sitku, aby puściły cały sok (powinna nam zostać skórka i miąższ. Herbatę zaparzamy w 250 ml wody. Herbatę łączymy z naszym nekatarynkowym „syropem”. Całość odstawiamy do przestudzenia. Następnie wstawiamy do lodówki, aby nasza

Słodkie okruszki
Lasagne XXL 211

także podsmażać aż straci kolor surowego mięsa. Dodać przyprawy: bazylię, sól i pieprz. Podsmażyć całość, i dodać pomidory z puszki. Sos gotować przez około pół godziny - by część soków odparowała. Na koniec usunąć liść laurowy i uzupełnić przyprawy jeżeli sos jest mało pikantny. Sos beszamelowy: Mleko podzielić na dwie części - 600 i 200 ml. Tą większą część zagotować w rondelku

Poezja Smaków - blog kulinarny