smażone lody - 657 przepisów (strona:21/44)

Chrupiąca pierś z kaczki- Jak przygotować pierś kaczki do smażenia 542

wcieramy ją dokładnie we wszystkie nacięcia. Nie nacieramy solą piersi od strony mięsa. Warto zrobić nacieranie solą dokładnie, bo sól wysuszy skórkę i to spowoduje, że w trakcie smażenia od razu zacznie spiekać się. Inaczej jeśli skórka jest zbyt wilgotna, zanim zacznie się spiekać najpierw musi odparować, a to jest właśnie pierwszy krok do przesmażenia mięsa w środku. Przy nacieraniu(...)teraz to nie ważne. Warto go poszukać w sprzedaży w całości czyli nie zmielony. Ma wyjątkowy cytrusowy aromat. Lody z pieprzem seczuańskim to moje ulubione lody! Suche przyprawy przed zmieleniem lecz najlepiej przed zmiażdżeniem w moździerzu podprażyć na suchej patelni. Lekko, nie za bardzo do czasu aż poczujemy uwalniające się olejki eteryczne. Nie chodzi podsmażenie

Sztuka gotowania w/g Samiry
Owoce zapiekane pod budyniem i kruszonką 164

połowy limonki Jabłka i nektarynki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Pokrojone owoce wrzucamy na patelnię, dodajemy cukier trzcinowy, dwie łyżki masła i sok z limonki. Smażymy owoce 5-10 minut do miękkości. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cukier, mąkę i masło oraz szczyptę cynamonu mieszamy dokładnie aż powstanie nam kruszonka (czyli ciasto niezbyt związane, duże okruchy(...)koniec posypujemy wszystko kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 10-12 minut. Po tym czasie nasz deser jest gotowy. Najlepiej smakuje z lodami

Mango Papaja
Pudding ryżowy z jabłkami 177

Taki pudding serwuję na drugie śniadanie, jak i na deser. Dla mnie pasuje i na tę okazję i na tę, zawsze dobry z różnymi owocami, powstaje

Zasmakuj Kuchni
Dieta paleo 8 niezbędnych rzeczy w kuchni 147

treningiem, albo zaraz po nim. Banany podjadam pomiędzy posiłkami, zabieram do pracy, lub do samochodu. Sycące i zdrowe, po prostu “must have”. Można z nich przygotować np. pyszne smoothie, lody lub placki na śniadanie. 3. Boczek Staram się zawsze mieć boczek w lodówce. Ważne, aby był dobrej jakości ze sprawdzonego sklepu. Tutaj znowu możliwości są ogormne(...)boczku. Pycha. Zresztą z boczkiem wszystko jest lepsze. WSZYSTKO! 4. Olej Kokosowy Tutaj możecie poczytać o jego niesamowitych właściwościach. Jego zastosowanie w paleo kuchni jest nieograniczone. Posłuży nam do smażenia, może być alternatywą dla masła, jako dodatek do wszystkich paleo ciastek i ciasteczek. Zawsze można dodać łyżkę dobrego oleju kokosowego do smoothie, dla dodatkowej dawki zdrowych tłuszczy. 5. Orzechy Specjalnie

PaleoLife
Wyciskarka Sana Omega + przepisy i dużo zdjęć 262

Dzięki Sanie można zrobić pyszne musy owocowe, "zetrzeć warzywa" zrobić homogenizowane dania z owoców lub warzyw dla dzieci lub osób starszych, zmielić różne strączki na pasztety i pasty, zrobić lody, zmielić orzechy, bakalie, kawę, zrobić pyszne i zdrowe masło orzechowe bez zbędnych dodatków albo uformować ciasto na makaron! Wydaje się, że urządzenie dzięki któremu można zrobić tyle rzeczy(...)fasoli, - ok 300 g pieczarek, - 1 cebula, - olej do smażenia, - natka pietruszki, szczypiorek, - sól, pieprz, pieprz ziołowy. Wykonanie: Przecisnąć pieczarki i cebulę przez wyciskarkę z założonym wkładem pełnym do mielenia i homogenizowania (bez sit), podsmażyć je na oleju. Używając tego samego wkładu (bez mycia oczywiście) przecisnąć fasolę, dodać ją do smażących się pieczarek, chwilę razem podgrzewając je na patelni, przyprawić

Co na wege obiad?
Degustacyjna kolacja w restauracji BelEtage w Lublinie 181

nieco adrenaliny - polecam przy 35-stopniowym upale. Ja bym się skusiła :D Danie główne, czyli pierś z kaczki z pure z jabłek z żurawiną, marynowanym rabarbarem i kluseczkami kładzionymi smażonymi na maśle prezentowało się niezwykle elegancko. Rabarbar marynowany w przyprawach korzennych, choć słodki, smakiem pasujący wydawało by się tylko do deserów, robił tu "niezłą robotę". Koleżanki narzekały na niezbyt wypieczoną(...)miało to większego znaczenia. fot. Pasja Smaku Zakończyłyśmy oczywiście deserem, jakże by inaczej. Zapowiedziano nam, że deser nas zszokuje i tak też było ! Ogromna porcja bezy zapiekanej z lodami orzechowymi, z truskawkami macerowanymi w truskawkowym pudrze. O boszeeee... Nie podołała żadna z nas. I tu wielkie zaskoczenie, ja wielki łasuch spycham to danie na ostatnią pozycję w rankingu

kolorowotorcikowo
Mój pierwszy raz z See Bloggers 170

uczyliśmy się jak doceniać każdy składnik. Joseph wprowadził nas w prawdziwą ekstazę kulinarną i przygotował razem z nami dorsza pieczonego z kolendrą, suszonymi pomidorami i oliwkami, młode ziemniaki smażone z jadalnymi kasztanami na klarowanym maśle oraz blanszowany szpinak z mlekiem kokosowym. Wszystko idealnie wyważone, doskonałe i pyszne. W czasie gotowania opowiadał nam anegdoty ze swojego życia i dawał złote rady(...)które ugotuję po powrocie do domu. FIZYKA I CHEMIA W KUCHNI Sieć handlowa Netto przygotowała dla nas również prawdziwą gratkę w postaci pokazów kuchni molekularnej. Głównie raczono nas lodami przygotowanymi przy pomocy suchego lodu m.in. z borowików z tymiankiem i miodem gryczanym czy whisky. Pokazano nam również jak w prosty sposób można zrobić kawior, z czego tylko dusza

Food Square
Słodkie pizze z dżemem i kruszonką 172

prawdę dużo.Szybciej było by wymienić co lobię (tak przynajmniej mówi mi rodzinka :))8.Jakie jest Twoje najlepsze wspomnienie kulinarne z podróży?- Póki co mogę się pochwalić, że jadłam pyszną smażoną rybę nad morzem. 9.Czy jest smak, którego nie znosiłeś/aś w dzieciństwie, a teraz się do niego przekonałeś/aś?-Chyba jogurtów, większości, a szczególnie naturalnych.10.Czy w mieście(...)ciekawy klimat albo niecodzienną ofertę menu?- Mieszkam na wsi, do najbliższej miejscowości mam kawałek, ale jeszcze ich nie testowałam. W jednej na placu w Żyrardowie mają moje ulubione lody świderki (dają pysznie duże porcje :D)11.Sprzęt kuchenny, o którym marzysz?- Porządna sokowirówka i gofrownica.Więc teraz nominuje ja. Osobiście ja nominowałam te blogi na, które lubię zaglądać

Moje pyszne gotowanie
Owoce z kruszonką z sosem angielskim 167

gotujemy na wolnym ogniu, uważając by całość się nie zagotowała bo powstanie jajecznica. Sos angielski jest gotowy, można go podawać na ciepło lub na zimno. Świetnie smakuje z szarlotką, lodami i owocami z kruszonką!  Uwaga! Laski wanilii możemy wykorzystać by uzyskać własny, prawdziwy cukier waniliowy! W szczelnie zamkniętym opakowaniu należy umieścić laskę wanilii i pół kilograma cukru(...)całkiem prawdziwy i ciekawy aromat potrawom.  Jabłka, gruszki i łodygi rabarbaru kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy cukier trzcinowy, laskę cynamonu i sok z limonki. Smażymy owoce przez 10-12 minut aż trochę zmiękną. Przekładamy owoce do naczynia żaroodpornego, wyciągamy laskę cynamonu. Robimy kruszonkę: mieszamy w misce masło, cukier, mąkę i cynamon. Posypujemy kruszonką owoce

Mango Papaja
PODSUMOWANIE PROJEKTU "30 DNI FILMÓW ZE SMAKIEM" 181

się na Wschód ze względu na interesy. Dziewczyna robi mu niespodziankę, chcąc udowodnić jak bardzo go kocha. Niestety, bez wzajemności, gdyż jej ukochany porzuca ją.  Abby zostaje na lodzie.    Pewnego dnia trafia do restauracji, gdzie podają tradycyjne japońskie jedzenie. Niestety nie rozumie nic po japońsku. Zapłakana, otrzymuje pocieszenie od małżeństwa prowadzącego knajpkę w postaci ramenu, najpopularniejszej(...)którą widziałam już setki razy! Ten film ma w sobie coś nietuzinkowego, choć można by się pokusić o stwierdzenie, że to kolejna babska komedia na wieczory z wielkim kubełkiem lodów. Polecam dodatkowo: Tych filmów nie udało mi się obejrzeć w ciągu trzydziestu dni, ale jak tylko nadrobię te zaległości, umieszczę krótki opis każdego z nich (tak, jak powyżej). Kwestia

W kuchni Karmel-itki
#Porady - co zawsze warto mieć w lodówce 334

mojej lodówce. A co zawsze jest w Twojej (oprócz światła :P)? ;) Jakich produktów nigdy nie brakuje w mojej lodówce/kuchni: jajka   Używane do wypieków, do panierowania, do smażenia, do pysznych śniadań - niezbędne w każdym domu mąka  Nie tylko do ciast i deserów, ale także do zagęszczania sosów, beszamelu, panierowania makaron Mój ukochany produkt, można polać go tylko oliwą(...)mają krótszy termin przydatności, dlatego najczęściej korzystam z suszonych, są podstawą wielu słodkich wypieków, ale także ciasta na domową pizzę czy pyszny chlebek naan - dobrze mieć je pod ręką lody Najlepiej te prawdziwe ze śmietanki, bogate w wapń, idealne jako samodzielna przekąska i dodatek do zapiekanych owoców czy ciasta z ich dodatkiem, poza tym podczas jedzenia organizm musi

Cooking Monster
Jesienna szarlotka wg Aleex 175

piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 15 minut na złoty kolor. 5. Jabłka obrać, pokroić na talarki (ja starłam na tarce), wymieszać z cukrem (do smaku) i smażyć na średnim ogniu. Dodać cynamon, wymieszać. Owoce powinny stracić smak surowizny, sok musi odparować. Po około 30-40 minutach będą gotowe. 6. Ostudzone ciasto posmarować surowym białkiem z 1 jajka(...)piec około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. 9. Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem. 10. Podawać z filiżanką kawy lub herbaty. Świetnie smakuje też z waniliowymi lodami. Smacznego. Przepis dodaję do akcji "Jabłko z cynamonem

W mojej kuchni
Krem pomidorowo-kokosowy z koperkiem czyli Zupowy Wtorek odc.95 193

pogoda! rano upał, potem ulewa i burza z piorunami a na koniec zimne powiewy wiatru. Córcia na wycieczce, Syncio na szczepieniu, a potem lody i bułka czosnkowa dla wszystkich...  a marzy mi się zupa... np. taka łatwa pomidorowa z kokosową nutką wg Jadłonomii :) Krem pomidorowo-kokosowy z koperkiem 1 duża cebula 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki(...)Cebule kroimy w półplasterki, seler i marchewkę kroimy w cienkie plasterki. W sporym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy warzywa, chili i posiekane łodyżki koperku (listki zostawiamy do podania). Smażymy całość ok 10 minut. Pomidory pozbawiamy skórek (lub nie), wykrawamy szypułki. Pomidory dorzucamy do garnka z warzywami. Solimy i gotujemy pod przykryciem ok pół godziny. Zupę miksujemy blenderem stopniowo dolewając

Dzieje kuchennej Wiewióry
Babeczki limonkowe na mące ryżowej 162

braku glutenu- nie wiedziałam 5.   Doskonała do zagęszczania sosów, w tym beszamelowych i  kremów-domyślałam się 6.   Doskonale nadaje się do panierowania, a następnie smażenia( nawet w głębokim tłuszczu),  ponieważ prawie nie wchłania tluszczu. Zyskuje na tym tylko nasze zdrowie: potrawy są lżejsze, latwiejsze w trawieniu  i smaczniejsze- nie miałam pojęcia(...)jest istotnym składnikiem kuchni japońskieji innych krajów azjatyckich. Przy okazji ryżowych eksperymentów zapraszam na ryżowe babeczki o smaku limonki i kokosa. Lekkie i puszyste. Najlepsze z kokosowymi lodami albo bitą śmietaną) Babeczki limonkowe na mące ryżowej Składniki na 12 babeczek(6cm): 5 jajek 180 g cukru 150 g mąki ryżowej 50 g skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej 45 g stopionego

Mia Cucina Sofieta

Proponowane wyszukiwania