małej ilości. Pod koniec gotowania dodaj masło, ser emiligrane i liście szpinaku. W małym rondelku podgrzej olej, gdy będzie miał powyżej 160 st. zacznij smażyć listki jarmużu, gdy podczas smażenia jarmuż zmieni kolor i będzie szklisty przełóż na papier aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i lekko posól. W głębokim naczyniu ułóż porcję ryżu, dodaj marynowane kurki i całość przykryj listkami(...)laską wanilii. Gdy żelatyna się dokładnie rozpuści wyjmij laskę wanilii, przelej płyn do małych naczyń i odstaw do lodówki. Green koktajl blanszuj w wodzie, przełóż szybko do wody z lodem aby zatrzymać proces gotowani. Warzywa zmiksuj na gładką konsystencję, dodaj Agar i wstaw do lodówki aby masa zastygła, gdy masa będzie stała zmiksuj ją dodając sok z cytryny i syrop
SMYKWKUCHNItakie zaserwowałyśmy sobie na lunch. A żeby nie było nudno sporządziłyśmy przepyszny, aromatyczny syrop cynamonowy z wyczuwalnymi nutami cytrusów. Syrop idealnie pasuje również jako dodatek do śmietankowych lodów, gorącej herbaty i grzanego piwa ( wszystko sprawdzone(:). Można go spokojnie przechowywać w lodówce i wyciągać kiedy tylko jest potrzeba - np. gdy łapie nas przeziębienie. Ale żeby nie schodzić(...)odstawiamy na bok na ok. 30 minut, aby ciasto odpoczęło i odpowiednio napowietrzyło się.W tym czasie możemy zabrać się za sporządzenie syropu cynamonowo - imbirowego. (Przepis poniżej)Pankejki smażymy na bardzo pocno rozgrzanej patelni usmarowanej niewielką ilością oleju (na rozgrzany olej wylewamy ciasto formując średniej wielkości placuszki). Po 1 minucie z każdej strony, aż do widocznego zarumienienia.Syrop cynamonowo - imbirowy
Symfonia Smakówmiarę gładkiej konsystencji. Postępuj tak z każdym strączkiem (do ciecierzycy dodaj 5 łyżek wody, jest dość sucha i ciężka do miksowania). Puree wykładaj za pomocą gałkownicy do lodów, w ten sposób powstaną estetyczne kulki :) Dodatkowo posyp koperkiem. Składniki - zielone warzywa: 2 cukinie 1 brokuł 1 szklanka fasolki szparagowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka(...)następnie zmniejsz ogień i duś pod przykryciem 25 minut. Kiedy warzywa są już miękkie, dodaj przyprawy i delikatnie wymieszaj z całością. Zwiększ moc ognia na maksimum i smaż już bez przykrycia przez ok. 10 minut, aby pozbyć się nadmiaru wody. Przed podaniem posyp lekko podprażonymi pestkami dyni i suszoną cebulką
Zdrowie na języku :PWykonanie Do miski z solą i mąką wlewamy gorącą wodę i olej. Mieszamy łyżką, a później zagniatamy ręką. Ciasto dzielimy na 9 -10 części i każdą kulkę cieniutko wałkujemy. Smażymy na patelni bez tłuszczu minutę z jednej strony i 20 sekund z drugiej. Po usmażeniu placek kroimy w trójkąty, które smarujemy oliwą z przyprawami. Temperatura 180 stopni Czas pieczenia około(...)Poniżej lista - na pewno wybierzesz coś dla swojej rodziny. Domowa czekolada Domowe monte Domowe raffaello Domowa granola Domowa nutella Domowe kinder country Domowe kinder pingui Domowe ciastka Domowe lody i owocowy potwór Domowe słodkie przekąski na spacer Domowy kopiec kreta Domowy budyń czekoladowy Domowy budyń jaglany - z gwiazdką Domowe ciasto z cukinią Domowe szyszki czekoladowe Domowy tort urodzinowy
lady-och-mistrzyni.blogspot.comnikogo namawiać nie trzeba. Aby wyglądała bardziej "walentynkowo" z części ciasta wykroiłam serduszka i poukładałam na jabłkach. Upieczoną szarlotkę można posypać cukrem pudrem lub polukrować. Smakuje wyśmienicie z gałką lodów lub kleksem bitej śmietany. Upieczcie taką ukochanej osobie, na pewno będzie zachwycona. I wiadomo- przez żołądek do serca :) Do wypieku szarlotki użyłam mąki krupczatki od Młynomag . Jest ona najlepsza(...)wstawić do lodówki na godzinę. Masa jabłkowa: W międzyczasie jabłka obrać i pokroić w półplasterki, przełożyć do garnka. Skropić sokiem z cytryny, doprawić do smaku cukrem i cynamonem. Chwilę smażyć ale nie za długo aby jabłka się nie rozpadły. 2/3 ciasta wylepić na posmarowany tłuszczem spód i boki tortownicy (24cm). Nakłuć widelcem i lekko podpiec w piekarniku nagrzanym
Smakołyki AsiPOLECA Jako sałatka do grillowanych dań. Idealny dodatek do pieczonych kiełbasek i mięsiw. Na śniadanie podaj razem z żółtymi serami, na obiad jako sałatka do pieczeni czy smażonych kotletów. Jako pyszny dodatek do serów, wędlin, mięs, ryb oraz jako składnik sałatek. Syrop zielona herbata Liczba sztuk w opakowaniu zbiorczym: 10 Skład: cukier, sok z cytryny, woda, zielona herbata(...)Zielona Herbata polecamy w szczególności do sporządzania orzeźwiających napojów oraz do drinków, a także jako dodatek do herbaty. Znakomicie nadaje się do przygotowania deserów: np. jako polewa do lodów, naleśników, omletów, racuchów, a nawet sałatek. Doda smaku domowym kompotom. Syrop limonka z miętą Liczba sztuk w opakowaniu zbiorczym: 10 Skład: sok z limonki 45%, cukier
ClauditteMissCookingciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody rabarbarowe Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Sernik na zimno z karmelizowanym rabarbarem Proporcje na tortownicę o średnicy 23 cm Składniki Karmelizowany rabarbar(...)wsypujemy cukier i podgrzewamy go, aż do uzyskania złotego karmelu. W międzyczasie rabarbar płuczemy i kroimy na 2 cm kawałki. Gdy karmel będzie gotowy dodajemy do niego rabarbar i smażymy, aż puści sok. Wtedy zmniejszamy nieco ogień i dusimy przez około 15 minut, aż rabarbar będzie miękki. Gdy lekko przestygnie, dokładnie go blendujemy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Powinnyśmy
Kulinarne przygody Gatitytłumiąc jednocześnie jego smaku. Szykujemy sobie duży rondel z grubym dnem i po kolei wszystkie składniki które będą w nim lądować. Filety rybne wkładamy w lodzie pod bieżącą wodę i spłukujemy lód – uda się to, jeśli woda będzie ciepła, ale nie gorąca. Osuszamy filety na papierowym ręczniku, dzielimy na równe porcje. W głębokim talerzu mieszamy czerwoną pastę curry(...)drobno siekamy, dodajemy do czosnku i imbiru. W rondlu rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy cebulę i szklimy. Dorzucamy chili, czosnek, imbir, kolendrę i Kormę lub curry. Mieszamy i chwilkę razem smażymy. Wlewamy do garnka 200ml wody, mieszamy dokładnie zawartość, wrzucamy pokrojone ziemniaki. Zmniejszamy ogień, gotujemy pod przykryciem aż ziemniaki będą prawie miękkie, około 10-15 minut. Do garnka dorzucamy czerwoną soczewicę
Karo in the Kitchenmiędzy czasie połącz składniki zalewy, wymieszaj z ugotowanym ryżem, nakryj ściereczką, odstaw. Szpinak włóż do wrzącej wody ze szczyptą soli i cukru na 1 minutę, przełóż do wody z lodem, odsącz na sitku, odciśnij wodę. Pieczarki pokrój w plastry, marchewki w drobne słupki, cebulę w pióra, białe części dymki pokrój na 2 cm kawałki, zielone posiekaj. W misce wymieszaj łyżkę(...)naczynia, a do marynaty włóż kiełki soi i szczypior, wymieszaj. Ryżowe kanapki z marynowanym indykiem i szparagami Na patelni rozgrzej łyżkę oleju rzepakowego, dodaj zamarynowanego indyka i cebulę, smaż na dużym ogniu 3-5 minut, posyp łyżką sezamu, przestudź. Na blacie rozłóż kawałek foli spożywczej (dł. ok. 25 cm), na środku połóż płat nori, na środku nori połóż
SzczyptaSmaQbalsamicznym :) Przepis na połączenie tych składników powstawał „na raty”. Najpierw przygotowałam same truskawki w syropie balsamicznym (przepyszne, słodkie z nutką kwaśno-owocowego octu), które miały być dodatkiem do twarożku, lodów lub zjedzone same :) Dopiero później wpadłam na pomysł, aby zestawić je z kakaowymi naleśnikami i czekoladowym kremem. Tak powstał naprawdę pyszny deser, który zasmakuje i „małym” i „dużym(...)Składniki: Ciasto na naleśniki (na ok. 14 sztuk): 190 g mąki pszennej 2 jajka 0,5 l mleka 2,5-3 łyżki kakao (słodkiego) 3 łyżki oleju olej do smażenia Truskawki w syropie balsamicznym: 600 g truskawek 40 g fruktozy (lub 80 g cukru) 100 ml wody 2 łyżki octu balsamicznego Dodatkowo: olej do smażenia naleśników krem czekoladowy np. Nutella
MyCookBook.plBurza i słońce. Rześko i duszno. Kawa i lody. Szybki obiad z dodatkiem szparagów - sezonowego produktu maja, zaraz obok rabarbaru. Choć niecierpliwie wyczekuję już truskawek, to póki co korzystam z tych dobrodziejstw, które właśnie pojawiają się na straganach. Danie nie jest zbyt wyszukane - rzekłabym wręcz, że banalne w wykonaniu i w ilości składników. W sam raz na wiosenny(...)miękkie - główki szparagów dodajemy na sam koniec gotowania. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Odstawiamy na bok. Kurczaka kroimy w grubą kostkę i przyprawiamy go solą, pieprzem i słodką papryką. Smażymy go na dużym ogniu. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Do podsmażonego kurczaka dodajemy szparagi, chwilkę smażymy, po czym dodajemy pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Następnie dodajemy makaron (najlepiej prosto
My simple kitchenGofry podawane z gorącymi, karminowymi wiśniami, śnieżno-białą bitą śmietaną i kremowymi kulkami lodów waniliowych to ulubiony niemiecki smakołyk, sztandarowy deser, nr 1 kafejek. Pycha! Zachwyci wszystkich romantyków - to pewne, bo gofry podawane są najczęściejw kształcie serca. Moje gofry towarzyszące gorącym wiśnim są w nieco zdrowszej wersji, bo z dodatkiem mąki gryczanej i w mniej fantazyjnym, tradycyjnym gofrowym kształcie(...)wodę mineralną, 2 żółtka, następnie zmiksować na jednolite ciasto. Wmieszać stopione, przestudzone masło białka ubić na sztywną pianę, następnie szpatułką wymieszać z ciastem wykładać porcjami na rozgrzaną gofrownicę i smażyć gofry wg wskazań instrukcji upieczone gofry odkładać na kratkę zawartość słoika z wiśniuami przelać do rondla, część kompotu odlać i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Zawartość rodelka doprowadzić do wrzenia, połączyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kajeńskiego pieprzu i słodkiej papryki. Dzięki szafranowi nabiorą one nie tylko złotego koloru ale i specyficznego smaku szafranu. Nie każdy lubi szafran , ja uwielbiam! Dodaję go do wypieków i lodów . Jest to przyprawa, którą ma wszechstronne zastosowanie w mojej kuchni. Idealnie komponuje się z mięsem ale również i rybą . Szafranowe udka z kurczaka Składniki: na 4 porcje 4 udka(...)Rozgrzej 1 łyżkę masła i usmaż kurczaka na złoty kolor. Udka powinny być rumiane, a skórka chrupiąca. Dodaj kolejną łyżkę masła, wlej wodę i wsyp opłukany berberys oraz cukier. Smaż przez 2 minuty. Ugotuj ryż według przepisu w linku (kliknij). Podaj szafranowe udka z kurczaka z ryżem. Spara Spara The post Szafranowe udka z kurczaka z berberysem appeared first
codojedzeniakupić świeżą dziczyznę. Sarna ma pyszne i delikatne mięso, a świeża jest dużo lepsza niż głęboko mrożona, a taką kupiła nam kiedyś w Makro. Było w niej więcej lodu niż mięsa. Mama to pyszne mięso zrobiła nam na obiad. Składniki: 0,5 kg gulaszu z sarny 400 ml maślanki 15 dkg surowego boczku w plasterkach(...)Odstawiamy na 30 min. do lodówki. Po tym czasie obtaczamy je delikatnie w mące. Na patelni podsmażamy boczek i dodajemy do niego obtoczone w mące mięso. Smażymy je z każdej strony. Mięso przekładamy do garnka, a na patelni smażymy posiekaną cebulę. Cebulę dodajemy do mięsa wrzucamy suszone borowiki, dodajemy owoce jałowca, lekko pieprzymy. Podlewamy
Lili w kuchniłatwy i pyszny przepis. Ciasto dobrze się kroi i każdy kawałek zachowuje ładny kształt i się nie rozsypuje. Dobrze smakuje również na ciepło z bitą śmietaną i lodami. Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 200 g masła 1 jajko 3 żółtka 80 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego z wanilią 3 łyżeczki proszku(...)blasze. Blachę i drugą część ciasta włożyć do lodówki. W tym czasie przygotować jabłka. Nadzienie: Jabłka zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Na patelnię wlać wodę dodać jabłka, smażyć do miękkości i odparowania nadmiaru płynu. Do gorących jabłek wsypać suchą galaretkę, cynamon i dosłodzić do smaku. Ostudzić. Wyjąć blachę z lodówki nakłuć ciasto widelcem, wyłożyć zimne jabłka. Drugą część
Ala piecze i gotuje