smażone lody - 657 przepisów (strona:35/44)

Chleb sędziszowski żytni z piekarni Iza 189

aromat słodyczy. Po przekroczeniu progu dołącza do niego zapach świeżego chleba. Zakład prowadzony jest przez rodzinę Szczęch od początku lat osiemdziesiątych. Przedtem, jeszcze pod koniec lat siedemdziesiątych produkowali słynne lody na Baranówce. No, ale to wiemy już tylko z historycznych przekazów. To, co produkują teraz można kupić, spróbować i ocenić. A asortyment jest naprawdę duży. Kilka gatunków chleba(...)Rzeszowie sprzedaje się doskonale. Czekamy na ogólnopolską ekspansję. Znane w Rzeszowie są również pączki. W Tłusty Czwartek ilość sprzedanych pączków – z nadzieniem z róży i oblanych lukrem z smażoną skórką pomarańczy - liczy się podobno w dziesiątki tysięcy. Kruche babeczki z kremem karmelowym zjadane prosto z pieca smakują najlepiej. Bardzo dziękujemy Panu Henryk Szczęch za oprowadzenie po zakładzie, pokazanie wszystkiego, odpowiedź

królestwo garów
Chile to nie tylko wino 129

najdłuższy kraj na świecie. Rozciąga się z północy na południe na przestrzeni 4300 km, obejmując prawie wszystkie strefy klimatyczne. Na północy znajduje się najsuchsza pustynia świata – Atakama, na południu lód skuwa Ziemię Ognistą, z której blisko do Antarktydy. Linia brzegowa to prawie 6500 kilometrów. Średnia rozpiętość równoleżnikowa wynosi około 200 kilometrów. Dzięki takiemu położeniu, spotykamy tu wszystkie strefy klimatyczne(...)Trisquel, Sauvignon Blanc 2012 – Aresti. Idealne do ceviche. Przyjemna kwasowość, tropikalne aromaty i sporo ciała. Jako danie główne. Paila marina – zupa z małży, owoców morza i warzyw.  oraz smażony morszczuk, puree z dyni i ziemniaków, grillowane zielone szparagi i czerwona salsa . I wina - Reserva, Pinot Noir 2011 – Veramonte i Reserva Chardonnay 2014 – Montgras. Na deser zjedliśmy zapiekane owoce leśne

królestwo garów
Weselne toasty po duńsku. I żółciutka tarta z kurkami 220

ulubiony kuzyn C. podszedł do mnie i wyszeptał do ucha, że po deserze mam być gotowa. Wzięłam głęboki oddech, i stwierdziłam, że będę. Pięć minut później okazało się, że lody potrzebują jeszcze chwili, więc przemowę mam wygłosić przed deserem. Jonas ścisnął mnie za ramię, życzył szczęścia... I zapowiedział pannę młodą. Wydobyłam z torebki kartkę (Młoda spisała się(...)Gorące ciasto posmarować roztrzepanym białkiem. Kurki oczyścić, opłukać, osuszyć. Większe przekroić na połówki lub ćwiartki. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę. Dodać kurki. Smażyć, aż cały płyn odparuje. Wlać białe wino, smażyć nadal, aż alkohol odparuje. Posolić. Jajka roztrzepać, dodać śmietanę, ser i listki tymianku, doprawić solą i pieprzem. Na przestudzony spód wyłożyć kurki, zalać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
LEKSYKON BAKALII 181

się jako zdrowa przekąska lub dodatek do jogurtu. Poza tym podobnie jak świeże owoce są  źródłem wielu witamin. Mają też niestety trzy razy więcej kalorii bowiem najczęściej są smażone na oleju kokosowym, dosładzane i dość często konserwowane. Dlatego warto przygotować je samemu w domu pomimo, że to dość czasochłonne zajęcie. Warto jednak jednak by podczas rodzinnego oglądania telewizji najczęściej(...)niego sięgać także osoby mające osłabioną odporność. Obecny w kokosie kwas laurynowy pomaga zwalczyć wirusy oraz bakterie. Zastosowanie: Używa się ich jako posypki do ciast, sałatek owocowych i lodów. Sprawdzą się też jako panierka do ryb i drobiu. Źródło: internet ŻURAWINA Żurawina to wciąż mało popularny w Polsce owoc. Większość z nas nie wie bowiem, jakie właściwości są ukryte

Ciastka - domowe słodkości
Mazurek bakaliowy wg Aleex 136

Camili Lackberg w odpowiedniej kolejności. Tyle dobre rady. Dlaczego? Ponieważ ja robię to, jak zwykle, po swojemu. A jak? Przeczytałam pierwszą powieść autorki, a teraz ostatnią. Czytając „Księżniczkę z lodu” wiedziałam, że będę sięgać po kolejne tomy. Potem zaniechałam czytania, ale książki mam na swoich półkach. Teraz nadszedł ich czas, ale wstało się to w zaskakujący sposób. Koleżanka z pracy(...)żurawina, suszone morele, obrane migdały, lub inne • polewa czekoladowa: 150 g czekolady ciemnej np. deserowej lub mlecznej lub pół na pół mlecznej i gorzkiej + 2 łyżki mleka • 4 łyżki smażonej skórki pomarańczowej • opcjonalnie wiórki czekoladowe Sposób przygotowania: 1. Przygotować spód ciasta: Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać mąkę ziemniaczaną, cynamon, cukier i pokrojone na kawałeczki masło. 2. Rozetrzeć masło

W mojej kuchni
Tradycyjna carbonara 391

deptaku. Być może ktoś skusi się na lemoniadę z bike'a, a ci bardziej wytrwali ustawią się na końcu kilkudziesięciometrowej kolejki po lody. Swoją drogą, bardzo dobre lody, więc i rozmiar kolejki nie dziwi. Chociaż na mapie są też inne mniej zatłoczone, ale również sprawdzone (przez nas i nie tylko) lodowe miejscówki.  Niedziela. Trochę leniwa(...)mielony pieprz sól Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Póki makaron się gotuje, przygotować sos. Boczek pokroić w plastry, a następnie w paski. Wrzucić na patelnię i smażyć kilka minut na średnim ogniu, żeby wytopił się tłuszcz. Obficie posypać świeżo mielonym pieprzem. Pozostawić na małym ogniu. Żółtka rozmącić z serem (jedną łyżkę sera zostawić do posypania makaronu). Makaron

Obiad gotowy
Francja: Crêpes Suzette 172

skubnęliśmy po gałce lodów. Lodów, które smakowały dzieciństwem, jak te kupowane w maleńkim okienku i nakładane prosto z wielkich, metalowych pojemników, kręcone nocami z poświęceniem i sercem, lody, w których czuć prawdziwy jogurt, ciasteczka, czekoladę, owoce i kawę. Zatem moją dzisiejszą propozycją dla Was są Crêpes Suzette, prawdziwy raj dla podniebienia, najbardziej popularne francuskie naleśniki. Ogólnie(...)łyżeczki proszku do pieczenia Mleka zmiksować z jajkami, olejem, solą i cukrem waniliowym. Gdy masa będzie gładka, a na wierzchu pojawi się pianka, dodać po łyżce mąkę i proszek. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, na wolnym ogniu, bez tłuszczu. Wylewać po jednej wazówce ciasta i rozprowadzić po całym dnie patelnii. Crêpes Suzette 8 naleśników 3 łyżeczki miodu 250ml soku

Przepysznik - BLW i nie tylko
Inny Wymiar w sercu Warszawy 164

owczy smażony ser z pieczonym burakiem, który marynowany jest w orzechowym sosie (17 zł).  Dania główne to przede wszystkim mięsa, zjemy tradycyjnego schabowego z kością (29 zł) smażonego na smalcu w towarzystwie biodynamicznego jajka od Grotka, czyli jajka od kur, chowanych zgodnie z fazami księżyca… ( więcej o tych niezwykłych jajkach przeczytacie tu ).  Fani mielonego niech nie spodziewają się(...)Wymiar! Przez cały luty wymieniamy pocałunki na Walentynkowe drinki! Przyjdź z dziewczyną, przystojnym sąsiadem, koleżanką z pracy, przyszłym lub byłym mężem na lunch lub kolację i przełamcie zimowe lody darmowym cocktailem! Zróbcie check-in w Innym Wymiarze na FB lub IG, a dodatkowo poczęstujemy Was zmysłowym deserem! #wspolnywymiar”  Podsumowując wierze w duży sukces tej restauracji, wierzę

Wylizany Rondel
Niezłe ziółko i nowe szaty Pana Krakersa. Basil and thyme flatbread crackers. 147

mógł zrozumieć co się dzieje z krakersem. Większość życia spędził na praniu krakersów. Prał tez ciasteczka, ale to już nie było takie śmieszne... Kiedyś wyprał nawet wafelek od loda. ” Marcin. W szóstej klasie przyniósł do szkoły patelnię i kilka świeżych jaj.  Przejadły mu się kanapki i chciał na lekcji polskiego usmażyć sobie jajecznicę.  Przy omawianiu literatury(...)ciasta. Piec ok. 15-20 minut  temperaturze 190 stopni.  Świetnie smakują zanurzone w twarożku lub obłożone suszonymi pomidorami.   * cytat aut orstwa Fannie Flagg , z książki Smażone zielone pomidor y ** przepis na krakersy pochodzi z tej strony klik i klik

KUCHARNIA
Etat w trzecim kręgu piekła i tarta z młodą marchewką 173

Latem cukiernie kuszą klientów lekkimi ciastami z owocami, domowymi lodami i mrożoną kawą. Wielu z Was - jestem pewna! - dało się skusić więcej niż raz. Wchodzicie do środka zwabieni słodką wystawą, i już od progu otula was delikatny powiew klimatyzacji. Stoicie więc przed ladą podziwiając cukiernicze dzieła i zastanawiacie się długo, które wybrać. W końcu decyzja zapada i wychodzicie(...)papier. Piec kolejne 10 minut w 180 st. C.  Lekko przestudzony spód posmarować kremem z ricotty. Na wierzch wyłożyć marchewki, oliwki i kozi twarożek. Polać sokiem ze smażenia marchewek, posypać resztą tymianku. Piec w 180 st. C. przez 20-30 minut. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego! Mimo prawdziwie dekadenckich upałów, nadal wypijam dwa dzbanki gorącej herbaty dziennie. Myślicie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Greckie wakacje cz. 1 - Kulinarny pamiętnik z wyjazdu na Kos 141

tzatziki ( τζατζίκι - czyt. dzadzyki, ew. cacyki) z pitąSaganaki - tak tę potrawę nazywano w naszej hotelowej tawernie, ale wbrew opisom z internetu (klik), nie był to ser smażony na chrupiąco na małej patelence z dwoma uszkami, lecz duszone cebula, papryki i pomidory, posypane fetą i natką pietruszki. Danie jest przepyszne i bardzo proste. W menu tawern występuje wśród(...)ciast przygotowują i jakie są one pyszne! Ravani, kataifi, politiko i oczywiście baklava - cudownie super słodkie, wilgotne dzięki nasączeniu cukrowym syropem. Wszystkie mają korzenie tureckie. Świetnie smakują z gałką lodów waniliowych. Wystarczy jeden kawałek na dwie osoby.Ravani (brakuje na zdjęciu) to rodzaj biszkoptu z semoliną i jogurtem, nasączonego słodkim syropem.Kataifi składa się ze specjalnie uformowanego ciasta filo, przypominającego makron

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron z pesto pistacjowym i łososiem 172

tylko dlatego, że są mniej zdrowe i przy ich wyłuskiwaniu można sobie połamać paznokcie. Orzechy pistacjowe to rewelacyjny składnik wielu potraw, np. dzisiejszego pistacjowego pesto, ale też deserów i lodów, do których solone orzechy po prostu się nie nadają. Dwa lata temu, gdy piekłam pistacjowe finansjerki z gruszkami , musiałam włożyć dużo pracy w wyłuskanie zakupionych pistacji, a następnie wymoczenie(...)minut z jednej strony i 3-5 minut z drugiej, aż filet będzie lekko rumiany na wierzchu i usmażony w środku. Ja skorzystałam z łososia mrożonego i przed smażeniem go nie rozmrażałam (tak też zasugerowała mi instrukcja na jego opakowaniu). Zdejmij łososia z patelni i odstaw, żeby odpoczął. Patelnię zachowaj, będziesz na niej kończyć potrawę. W międzyczasie w dużym garnku

Chilli Czosnek i Oliwa
Gdzie warto zjeść? Festiwal Dobrego Smaku Łódź 2014 193

która najpierw wydaje się słodka, a potem dopiero wybucha właściwą gamą smaków.  Obsługa poprawna. Okiem Kesji: Języka nawet nie próbowałam ruszać. Ale to coś, co smakowało jak roztopione lody – pyszne! Ziemia też bardzo ciekawa w smaku i chyba najlepsza, w porównaniu do innych wersji  „ziemi” w innych lokalach. Niestety oceny nie będzie, bo nie tknęłam głównej(...)Placki z brukwi smakowały nam najbardziej, chociaż były raczej z miksowanej brukwi, a nie tartej. Chociaż, kto wie, czy w ogóle była to brukiew? Smak wskazywał jedynie na coś smażonego. Absolutnie najgorszy był sam królik. Twardy, bez smaku z równie pozbawioną smaku kaszą w środku. Nie ratowało dania nawet pesto z pokrzywy - całkiem smaczne. Danie w Marcello, jako jedyne zostało

Życie zamknięte w smaku
20 przepisów na obiad jesienią! 159

wiem czemu nazywano je "blinami", chociaż z blinami na drożdżach nie mają nic wspólnego, być może to kwestia nazewnictwa, w zależności od regionu. Moja babcia tak właśnie nazywała smażone wtedy w głębokim tłuszczu placki ziemniaczane- blinami. Podawała je zazwyczaj -chociaż to słowo nad wyrost, po prostu zdejmowała na talerz gorące prosto z patelni, a my prawie parząc palce, od razu(...)Uwielbiam beztroskich i ciągle uśmiechniętych Włochów krzyczących: "Bella, Bella!". Gdybym tylko mogła odwiedzałabym ten kraj jak najczęściej. Italię kocham przede wszystkim za architekturę - jedyną i unikatową, za najlepsze lody na świecie o smaku mango, za pyszne pasty (makarony) podawane na milion sposobów, za aromatyczne espresso i za cornetto z kremem patissiere. Pizza, która smakuje tylko

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania