smażone lody - 657 przepisów (strona:29/44)

Isle of Wight 221

czworo i zamówiliśmy różne dania, ale wszystkim nam jedzenie na farmie smakowało. Na deser z pewną nieśmiałością sięgnęliśmy po lody czosnkowe. Ale nie było się czego bać! Lody czosnkowe robione są z dodatkiem czarnego czosnku (nawet wcześniej nie wiedziałam, że taki istnieje) a że jest on bardzo łagodny w smaku to tak naprawdę -lekki czosnkowy smak(...)gdzie jedzenie przygotowywane jest z tego, co w zależności od sezonu, kupowane jest u lokalnych dostawców/rolników. Mimo, że zwykle nie kupuję typowego angielskiego dania, jakim jest ryba smażona z frytkami, bo nie mam za grosz zaufania do świeżości ryby, tutaj jednak się odważyłam. Ryba była wspaniała. Mogłaby być jedynie świeższa jakbym ją sama wyciągnęła z wody (Zdjęcie zrobione

UgotujmyTo.pl
Tarta Tatin ze śliwkami węgierkami 170

masło i dopiero teraz mieszamy – szybko, bo zacznie mocno się pienić – drewnianą łyżką, do połączenia. Wsypujemy mielony cynamon, mielony imbir i zmieloną gwiazdkę anyżu. Wkładamy do karmelu śliwki i smażymy je, co jakiś czas mieszając, przez 2-3 minuty, do momentu aż owoce wyraźnie zmiękną, ale się nie porozpadają. Wsypujemy płatki migdałowe i mieszamy całość. Rozgrzewamy piekarnik(...)przestaną bulgotać, a następnie nakładamy na nie talerz i sprawnie odwracamy formę. Tarta Tatin pyszna jest i na ciepło, i na zimno. Ciepła szczególnie dobrze smakuje z kulką waniliowych lodów lub kleksem prawdziwej, gęstej, kwaśniej śmietany. SKŁADNIKI CIASTO KRUCHE do formy o średnicy 24cm 180g mąki pszennej T450, tortowa 80g masła o zawartości 82% tłuszczu 40-50g drobnego

Karo in the Kitchen
Wielkie oszustwo 164

Dodatkowo czynniki zewnętrzne przyspieszają przemianę ze stanu stałego do ciekłego. Teraz wyobraźcie sobie fotografa, który układa kompozycję złożoną z lodów w dobrze oświetlonym studio, a właściwie pomyślcie ile czasu miałby na zrobienie zdjęcia :) Oni wiedzą dokładnie ile, dlatego rolę lodów na fotkach pełni często puree ziemniaczane. Tak powstała moja inspiracja. Ten przepis powstał specjalnie na konkurs kulinarny(...)patrzycie na reakcję :) Składniki: - mąka - woda - kawa - ziemniaki - groszek konserwowy - papryka w proszku - skrobia ziemniaczana Wykonanie: Z mąki i wody robimy lejące się ciasto, z którego następnie smażymy cienkie naleśniki. 3 ugotowane ziemniaki miksujemy z puszką groszku. Parzymy kawę. 2 czubate łyżeczki na szklankę wrzątku. Zlewamy z nad fusów i gotujemy. Dodajemy słuszną porcję słodkiej papryki. 2 łyżeczki skrobi rozpuszczamy

Kryzysowa Książka Kucharska
Konkurs Malinowych Pocałunków z Polsat Food Network - WYNIKI. 122

pół łyżeczki cukru na pianę wsypać mąkę, wlać mleko, dodać wyjęty rdzeń ze środka wanilii i zmiksować wszystko razem. Białka ubić na sztywno połączyć z ciastem delikatnie wymieszać. Smażyć na małej ilości oleju pojedyncze placki . Gdy przestygną posmarować czekoladowym kremem, każdy zwinąć w rulon i ostrym nożem pokroić na kawałki tworząc ślimaczki. Na wierzchu ułożyć po plasterku banana mandarynki(...)skórki z pomarańczy, natomiast żółtej na skórkę z jednego grejpfruta.Można także przygotować podobny deser w zielonym grejpfrucie zalewając go agrestową galaretką.   3. Małgorzata Niewiadomska Truskawkowe lody jogurtowe z nutą lawendy3 szklanki wyszypułkowanych truskawek½ szklanki cukru (jeśli ktoś lubi bardzo słodkie lody może spokojnie dodać więcej cukru)1 kwiatek świeżej lawendy (opcjonalnie, ale lawenda daje

Malinowe Pocałunki
Rozgrzewająca zupa grochowa- grochówka 117

Niestety jesień już weszła z butami w nasze życie i zamiast lodów i lekkich obiadów przyszła pora na rozgrzewający i bardziej treściwy jadłospis.Jednak wcale nie oznacza to, że trzeba zajadać się ociekającymi tłuszczem, zapychającymi żołądek i niezdrowymi daniami, oj nie!!!Jesienne menu zaczynam więc od- aromatycznej, sycącej i rozgrzewającej- zupy grochowej z dodatkiem wędzonego boczku (Wam również polecam(...)gotować przez 35 minut.Następnie wrzucić pokrojone w kostkę warzywa i gotować przez około 10 minut (do miękkości).W międzyczasie pokroić w kostkę boczek, wrzucić na rozgrzaną patelnie i smażyć, aż wytopi się tłuszcz, wtedy dodać drobno poszatkowaną cebulę.Smażyć przez około 1,5 minuty, dodać drobno pokrojony czosnek i przez około pół minuty podsmażyć.Następnie przełożyć zasmażony boczek wraz

Kraina Miodem Płynąca
Blue Cactus – recenzja restauracji 139

warzywo (słupki marchewki i selera do maczania w dipach). Nie mogłam odpuścić sobie czegoś z klasyki Tex Mex. Nie było łatwo wybrać, ale zdecydowałam się na fajitas, czyli smażone paski mięsa i papryki udekorowane marynowanymi krewetkami i podawane z guacamole, salsą i śmietaną. Guacamole jest całkiem dobre, ale jeszcze lepsza jest podawana na ciepło salsa serowa. Musiałam też koniecznie spróbować(...)temu i jest tak dobry (zwłaszcza sos), że chyba jeszcze trochę zostanie. Specjalnością zakładu jeśli chodzi o desery jest tarta z dużą ilością orzechów pekan i lodami waniliowymi. Orzechy dają radę, chociaż trudno powiedzieć z czego składa się nadzienie tej tarty. Nie było ciężko mnie kupić, bo lubię lokale gdzie jest dużo miejsc, gwar, grillowanie, solidne porcje

Ugotowane pozamiatane
O brunchu i obłędnych finansjerkach. I koncercie, na który wybieram się wieczorem 145

Poza tym rozmawiałam z wyjątkowo ciekawymi ludźmi, i ogromnie mi się podobało. C. też się cieszył, że go wyciągnęłam, a szczególną radość sprawił mu fakt, że góra naleśników, którą smażył od samego rana, zniknęła błyskawicznie. Ja przygotowałam finansjerki, w których zakochałam się od pierwszego wejrzenia. Zobaczyłam je u Zuzi, i nie mogłam się powstrzymać, żeby ich nie przygotować(...)uważać na masło. Chwilę trwa, zanim zacznie brązowieć, ale trzeba uchwycić ten moment - inaczej bardzo łatwo je spalić. Poza tym wykorzystujemy tylko białka - idealny sposób na pozostałości po lodach na przykład... Spróbujcie koniecznie.Finansjerki z rabarbarem i białą czekoladąSkładniki:(na 6 sztuk)200 g masła100 g cukru135 g mąki pszennej80 g mielonych migdałów1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli150

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ziemniaki w całości z wypełnieniem z jajka, sosu pomidorowego, suszonej szynki z szybkowaru 170

papierowym ręcznikiem i usmaż tak, jak smaży się frytki jeśli posiadasz frytownicę wielofunkcyjną, wystarczy, że do osuszonych kawałków miąższu ziemniaka dodasz ok. 1 łyżeczkę oleju, wymieszasz i nastawisz na smażenie Sos pomidorowy ze świeżych pomidorów z pieczoną cebulą Ciśnienie: Niskie Czas Gotowania: 15 min Otwieranie Garnka: Szybkie Ziemniaki faszerowane Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 18 min Otwieranie Garnka: Szybkie(...)pomidorowy wg przepisu Sos pomidorowy ze świeżych pomidorów z pieczoną cebulą ułóż każdy ziemniak poziomo i zetnij wierzchołek z odrobiną miąższu, jak na zdjęciach poniżej gałkownicą do lodów lub łyżką do melona (mają ostre krawędzie i znacznie lepiej wycina się nimi miąższ, niż zwykłą łyżką) wydrąż każdy ziemniak, usuwając taką ilość miąższu, aby zmieściło się

Szybko Szybkowar
DESER JAGLANY Z KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ 123

Kaszę jaglaną tym razem podałam na deser. O smaku waniliowy z owocami i czekoladą. Bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu. Polecam.          

Kulinarne Fantazje Marioli
Racuchy drożdżowe 94

Cudne racuchy, które robię już kolejny raz. Świetnie smakują z owocami lub dżemem. Można zrobić dzień wcześniej schować w pojemniczku do lodówki i na drugi dzień wziąć ze sobą na wycieczkę z maluchem. Mojemu niejadkowi niezmiennie smakują a to już coś znaczy !!! :) Rewelacyjny przepis pochodzi z blogu Moje wypieki Składniki na dwa talerze racuch(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości). Przygotować kubek z gorącą wodą. Ciasto nabierać łyżką, za każdym razem maczaną uprzednio w wodzie (by się nie kleiło do łyżki). Smażyć na rozgrzanym oleju (ale nie może być rozgrzany zbyt mocno - bo lubią się szybko przypalać, a wtedy nie zdążą 'dojść' w środku), z obu stron na złoty kolor. Podaję z owocami

cucinare
Grillowane szparagi 169

podane grillowane szparagi dla mnie samej są pełnowartościowym obiadem. Szparagi myjemy, odcinamy im zdrewniałe końce. Skrapiamy szparagi oliwą z oliwek lub olejem ryżowym, który świetnie nadaje się do smażenia i grillowania. Posypujemy solą, pieprzem, ścieramy na nie łyżeczkę skórki z cytryny – taką mieszanką szparagi masujemy, żeby pokryły się całe równomiernie olejem z przyprawami. Parmezan ścieramy na płatki, dzielimy(...)niezauważalnie. Stoper ustawiamy na 7 minut i dokładnie tyle czasu gotujemy jajka na minimalnym ogniu, pod przykryciem. Po 7 minutach jajka wyławiamy i natychmiast schładzamy – najlepiej w misce z lodem i zimną wodą. Obieramy delikatnie jajka ze skorupek. Rozkładamy porcje grillowanych szparagów na talerze, skrapiamy je sokiem z cytryny i oliwą truflową, posypujemy pozostałym tartym parmezanem. Jajka przepoławiamy ostrożnie, żeby

Karo in the Kitchen
Warsztaty Tefal Cuisine Companion 177

osoba zupełnie początkująca (posiada tryby automatyczne i manualne, pozwalające poszaleć zaawansowanym w temacie). Olbrzymim plusem jest jego wielofunkcyjność -   robot gotuje (również na wolnym ogniu i na parze), miesza, smaży, ubija, wyrabia, sieka :) Oszczędza czas! I wodę przy myciu naczyń, ponieważ większość potraw można przygotować od razu w jednej 4,5 l misie. Na warsztatach byliśmy podzielenie na trzy ekipy(...)Filozofia Smaku Przygotowanie większości dań było czystą przyjemnością. Ja powędrowałam do grupy deserowej i mogę powiedzieć, że było jeszcze słodko :)   Tefal Cuisine Companion kręcił kremy jak szalony, miażdżył lód do sorbetu razem z truskawkami, a my nie mogliśmy się wszyscy nadziwić jak cicho mu to wychodzi. Filmik, który w genialny sposób podsumowuje kilkugodzinne warsztaty można obejrzeć tutaj: /* Style Definitions

bistro mama
Jesienne tiramisu: z figami 168

trochę smutno, że sezon jest tak krótki... Póki co jednak, znoszę pudełeczka fig do domu z zastraszającą częstotliwością. Najczęściej delikatnie karmelizuję je na patelni i podaję z gałką lodów waniliowych - deser najprostszy z możliwych, ale to w prostocie tkwi jego siła. Powala swoim smakiem, nie pozwala się oderwać od miseczki, dopóki coś jeszcze pozostało na jej dnie. Tym razem(...)mocnej, ostudzonej kawy 50 ml amaretto 8 fig 50 g cukru 50 ml wody 4 figi pokroić w ósemki. Cukier skarmelizować na patelni, ułożyć na nim figi, chwilkę smażyć. Zalać wodą, obrócić owoce, smażyć jeszcze chwilę. Zdjąć z patelni, ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Dodać mascarpone, zmiksować tylko do połączenia składników. Białka ubić na sztywno

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Stek wołowy po filipińsku z laurową cebulą i sosem z limonki 152

uboga. W większości potraw, opartych na owocach morza i ryżu, dostrzec można silne wpływy kuchni chińskiej, malajskiej oraz hiszpańskiej. Filipińczycy kochają także słodycze (o ile można do nich zaliczyć lody o smaku awokado czy sera :) ). Dlatego tym bardziej warto spróbować steku wołowego po filipińsku z cytrusową nutą. Składniki: 2 steki wołowe o wadze ok. 200-250g każdy(...)miseczki. Do powstałego sosu dodać sok z limonki i sos sojowy, wymieszać i odstawić. Patelnię przetrzeć papierem kuchennym (nie myjemy, chodzi o zachowanie smaków). Rozgrzać pozostały olej i smażyć partiami mięso – ok. 2 minuty z jednej strony, do brązowego koloru, obrócić na drugą stronę i smażyć ok. 45 sekund. Mięso zdjąć z patelni i rozłożyć na talerzu. Na patelnię

Pociąg Do Kuchni
Degustacja w TGI Fridays w Warszawie 146

pieczone a następnie perfekcyjnie grillowane i polane oryginalnym sosem Jack Daniel’s®. Serwowane z chrupiącymi frytkami oraz surówką colesław. Italian stackhouse burger, to b urger zapieczony z panierowanym i smażonym na złoto serem mozzarella, serem provolone oraz salami pepperoni. Serwowany z pomidorowym sosem marinara, świeżą rukolą i bazylią,  pomidorową bruschettą, parmezanowym chipsem oraz dodatkowym sosem marinara. Chimichurri burger(...)doskonale przyprawione. Na koniec przyszedł czas na desery... DESERY Double chocolate fudgy brown - brownie wypiekane ze 100 % ciemnej czekolady oraz świeżo parzonego espresso, serwowane na ciepło z lodami waniliowymi, ciepłą polewą czekoladową i karmelową oraz kruszonymi orzechami New York cheescake - kremowy, domowy sernik na słodkim, kruchym cieście polany musem truskawkowym Moca mud pie -  mrożony mus czekoladowo – migdałowy

Kulinarne przygody Gatity