smażone lody - 657 przepisów (strona:24/44)

Przepiórki duszone w cydrze gruszkowym, podane z czerwoną quinoą i młodym szpinakiem 152

Ostatnio był debiut z pancakes, a dziś kolejny ;) Przepiórki! Pierwszy raz spotkałam je w sklepie, wołały mnie z miski z lodem i jak mnie znacie, to wiecie, że nie było opcji, żebym powstrzymała się przed ich zakupem ;) Zastanawiałam się długo nad sposobem ich przygotowania, nie chciałam zepsuć tak delikatnego mięsa. Zrobiłam przegląd lodówki i znalazłam w niej fantastyczny trzebnicki cydr(...)danie gotowe. Składniki: 1 i 1/2 szklanki ugotowanej czerwonej quinoy 2 przepiórki 300 ml trzebnickiego cydru gruszkowego 4 - 5 gałązek świeżego rozmarynu garść młodego szpinaku klarowane masło do smażenia sól Wykonanie: Przepiórki myjemy, następnie namaczamy 2 godziny w słonej wodzie. Wyjmujemy, osuszamy, bardzo delikatnie solimy, do środka każdej z nich, wkładamy po gałązce rozmarynu. Obsmażamy przepiórki ze wszystkich stron

Quinoa Raz!
Ciasto jogurtowe z rabarbarem 143

zrobiłam odwrócone odwróconego:) i dodałam truskawki które świetnie się komponują z rabarbarem. Naprawdę polecam:) ps. jeśli włożycie kilka kawałków do lodówki w szczelnym pojemniku będziecie się cieszyć tym ciastem dłużej. Składniki na tortownicę 24 cm (jeśli chcecie upiec ciasto w wersji rodzinnej zróbcie ziasto z podwójnej(...)pomarańczowa suszona lub świeżo starta Wykonanie :   Rabarbar pokroić na 1,5 cm kawałki. Do garnka wsypać cukier i podgrzać go. Gdy cukier będzie gorący włożyć rabarbar i smażyć go przez 3 minuty, dodać wanilię, skórkę pomarańczową, zamieszać i smażyć jeszcze przez około minutę (rabarbar ma nieco zmięknąć i pokryć się gęstym syropem). Dodać pokrojone truskawki. Piekarnik nagrzać

cucinare
Krokiety z młodą kapustą, pieczarkami i boczkiem 157

Wczoraj dla ochłody były lody, więc dziś podzielę się z Wami pysznymi krokiecikami. Korzystajcie z dobrodziejstw natury, młoda kapustka jest w tym wydaniu naprawdę dobra. Do tego te chrupiące kawałki boczku...  Chyba Was długo nie muszę namawiać... ;) Składniki: Na ok 20 sztuk: Naleśniki: 600ml mleka 3.2% 200ml wody mineralnej 100ml oleju rzepakowego 2 jajka 1/2 łyżeczki soli(...)smakowego (czosnek, bazylia) 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku Dodatkowo: ok 4 jajka 1/4 szklanki mleka 3.2% 1 mała szklanka mąki ok 2.5 szklanki bułki tartej olej do smażenia krokietów Sposób przygotowania: 1. Mleko, wodę, olej oraz jajka mieszamy mikserem. Stopniowo dodajemy mąkę, a na końcu dodajemy sól. Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki na patelni o śr ok 26cm

Kuchnia w czekoladzie
Wytrawne syrniki – serowe placki ze szczypiorem i wędzonym boczkiem 224

kluskach leniwych , śląskich i kopytkach – to ciasto nie lubi masowania, dotykania i pieszczenia. Całe mieszamy przy użyciu widelca a formujemy w dłoniach szybko. Mnie najszybciej idzie z gałkownicą do lodów – odmierzam nią identyczne, równe porcje.   Gotową porcję szybko w dłoniach lekko ugniatamy formujemy w kulę, wrzucamy do miski z mąką, lekko spłaszczamy, przewracamy na drugą stronę. Wyjmujemy(...)skorupkę. Na patelnie wlewamy 3mm warstwę oleju i rozgrzewamy go szybko na dużym ogniu. Na rozgrzany tłuszcz od razu partiami wkładamy syrniki, ogień zmniejszamy do średniego lub niskiego i smażymy syrniki z obu stron do zrumienienia, około 5-6 minut na stronę.   Gorące syrniki odkładamy na moment na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu i podajemy od razu

Karo in the Kitchen
Gofry 250

Podczas wakacyjnych wypadów, czy to nad morze czy też w góry, atakowani jesteśmy co kilka kroków przez budki z lodami i goframi. Zapach ciepłego gofra wypełnia uliczki, którymi spacerujemy. Nie ma się więc czemu dziwić, że gofry to chyba najpopularniejszy wakacyjny deser. Dlaczego cieszą się aż taką popularnością? Być może chodzi o ich smak. Słodki, o lekkim waniliowym(...)się gofrów na cały świat. Wszystko za sprawą Maurice’a Vermerscha i jego żony. To właśnie oni opracowali recepturę na ciasto z ubitych żółtek, mąki i roztopionego masła smażone na rozgrzanych płytach. Podczas Światowych Targów w Brukseli w roku 1960 ich ciastka sprzedawane były w tak ogromnych ilościach, że niedługo potem małżeństwo Vermersch otworzyło restaurację sprzedającą tylko i wyłącznie

Jacob Tastes
Zupa szczawiowa z jajkiem. 146

szczaw już zupełnie straci swoją objętośc i kolor ;-) Do garnka wlewamy wode  i wrzucamy pokrojoną w kostke marchew i seler. Gotujemy do miękkości. Kiełbasę kroimy w plasterki i smażymy na łyżce oleju do przyrumienienia. Czasami zdaża się ze zostaje nam kiełbasa z grillowania, wtedy dodaje włąśnie taką. Ten grillowany zapach i smak moim zdaniem sprawia ze zupa jest jeszcze(...)kwaśność zupy, jedni wolą bardziej intensywną inni mniej. Jeśli wydaje mi się ze już jest ok a szczawiu mi zostało wtedy wkładam go w mały pojemniczek, zazwyczaj po lodach albo do woreczka i zamrażam. Na kolejną zupe bedzię w sam raz. Tej zupy zrobiłąm około 3 litrów

Radość kipiąca uśmiechem.
Smakowite wakacje 208

podała nam smalczyk, wiejska kiełbasę, małosolne ogórki i pajdy chleba, krojone niemalże na naszym stole. Gdy pierwszy głód został zaspokojony na stół podano dania, które zamówiliśmy. mój żurek i smażone ziemniaczki Córci naleśniki po meksykańsku, z bekonem  Małżon niestety nie dał sfotografować swojej porcji, Syncio pochłonął za to barszczyk z kołdunami. Kolejną miejscowością, w której się stołowaliśmy był Karpacz(...)Przywitał nas upał i tłumy turystów. Wbrew przypuszczeniom wszystkich czytających nie kupiłam ani jednego talerzyka czy filiżanki!!! Jedynie kuleczkowe kolczyki. Jedliśmy najdroższe w moim życiu i dość paskudne lody oraz całkiem dobry obiad. Bardzo smakowały mi panierowane kopytka z zasmażana kapista z grzybami a wszystko w Kurnej Chacie Tabaza tuz przy samym rynku w Bolesławcu... i te niebieskie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Dorsz 145

lodzie, mieć błyszczącą skórę i jasnoczerwone lub czerwone skrzela pozbawione białego nalotu. Mrożone są znacznie trwalsze od świeżych i nie tracą przy tym nic ze swych walorów smakowych, muszą być jednak zabezpieczone przed nadmiernym wysuszeniem. Jedną z takich metod zabezpieczających, jest glazurowanie filetów, polegające na pokryciu warstwą wody. Trzeba jednak uważać by nie kupić ryby w bryłce lodu(...)smaczne i dietetyczne mięso o zwartej tkance praktycznie nie ma ości (z wyjątkiem żeber). Jest lekkostrawne, a niewielka porcja zapewnia połowę dziennego zapotrzebowania na białko. Nadaje się do gotowania, smażenia, pieczenia i grillowania. Popularny w wielu kuchniach europejskich. Dorsz smażony w bułce tartej z frytkami doprawiony octem słodowym cieszy się dużym powodzeniem na Wyspach Brytyjskich. W Brazylii i Chorwacji podaję

Wiem co jem
Soczewicowy pasztet ze śliwką 205

zamierzam z niej zrezygnować. Ostatnio na dodatek, oprócz miłości do gotowania pojawiła się miłość do zdrowego jedzenia. Ciężko mi- człowiekowi, który nie wyobraża sobie tygodnia bez pizzy, chińskiego i lodów w macdonaldzie, było nagle zmienić swój stosunek do odżywiania. A jednak! I jestem pewna, że wyjdzie mi to na dobre, i teraz, i przyszłości.  Pasztet był pyszny, zajadały(...)łyżka oliwy z oliwek 10 suszonych śliwek mała garść nasion słonecznika Soczewicę i kaszę jaglaną gotujemy (osobno) w wodzie, według czasu podanego na opakowaniu. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na oliwie z oliwek, doprawiamy solą, kurkumą i majerankiem. Dusimy kilka minut, aż zmięknie. Ugotowaną soczewicę i kaszę jaglaną porządnie odcedzamy (muszą być dość suche) i blenderujemy na gładką masę

Mango Papaja
chili con carne 127

przyprawa chili pieprz, sól 3 łyżki oleju ser do posypania PRZYGOTOWANIE Cebulę drobno pokroić i wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć do zezłocenia. Dodać mięso, doprawić solą i pieprzem, smażyć kilka minut. Kolejno dodawać pokrojone w kostkę papryki, gdy zmiękną dodać pokrojone w ósemki pieczarki. W razie potrzeby doprawić. Gotować pod przykryciem ok. 10-15 min. Przecier pomidorowy przełożyć do szklanki(...)pamiętajcie: kapsaicyna nie rozpuszcza się w wodzie, więc daremne jest picie wody. Kapsaicyna rozpuszcza się w tłuszczach i alkoholu. Najlepiej wypłukać usta olejem, napić się jogurtu, maślanki, zjeść lody…, albo po prostu wypić coś z wysokim procentem

zabawa smakiem
Negimaki z shiitake 195

wrzącą wodą wrzucamy marchew i szparagi – blanszujemy 30 sek. Dorzucamy zieloną cebulkę i blanszujemy dalej przez kolejne 30 sek. Odcedzamy i przekładamy do zimnej wody z dodatkiem kostek lodu, aby warzywa zahartować. Ponownie odcedzmy i osuszamy na papierowym ręczniku. Ostrym nożem kroimy wołowinę na równe plastry, które rozbijamy pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej na płaty grubości(...)wyczerpania składników. Ruloniki zalewamy przygotowaną marynatą, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na ok. 15 minut. Po wyjęciu lekko otrząsamy z marynaty i kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem. Jednorazowo smażymy tylko połowę roladek. Smażymy obracając szczypcami, aż wszystkie strony będą brązowe – ok. 5 – 6 minut dla średnio wysmażonych (medium rare). Usmażone przekładamy do pojemnika i przykrywamy, aby zachować ciepło. Patelnię

mojewypiekiinietylko
Budyń rabarbarowy 172

prędkość, 100⁰C i czas 2 minuty. Gotowy budyń przelewamy do pucharków, lekko studzimy. Mrożone truskawki wrzucamy do oczyszczonej i suchej misy z ostrzem do wyrabiania ciast i kruszenia lodu, dodajemy jogurt oraz syrop klonowy. Uruchamiamy sprzęt ustawiając prędkość na 10, temperaturę na 60⁰C i czas 2 minuty. Gotowym musem pokrywamy nasz budyń rabarbarowy. Schładzamy deser w lodówce(...)oraz mąkę ziemniaczaną. Wlewamy na gotujący mus i po ok 2 minutach ściągamy z gazu. Nakładamy do pucharków. Truskawki wraz z syropem klonowym przekładamy do garnka z grubym dnem, smażymy na wolnym ogniu cały czas mieszając. Gdy truskawki rozpadają się dodajemy jogurt i miksujemy wszystko na gładki mus. Nakładamy na delikatnie przestudzony budyń. Podajemy od razu lub schładzamy w lodówce

Kuchnia w czekoladzie
Smak wyspy Chios 119

tzatzików. Spójrzcie na konsystencję - bardzo zwarta, wręcz kleista. Moja wersja zawierała śladowe ilości ogórka i pora. Podane w akompaniamencie koszyka z chlebem spełniło moje oczekiwania w 100%! Druga przystawka - smażony twardy ser owczy, który pod wpływem temperatury pieknie się rozpływał po przekrojeniu. Jego ostry smak doskonale uwydatniał sok ze świeżej cytryny. Danie główne. Oczywiście oprócz wspomnianych flaków w Byzantio można(...)morze. Siadamy w jakimś bistro. Tym raz deser w płynnej postaci - sok ze świeżych pomarańczy - mega słodki, wręcz uzależniający od swego smaku oraz napój truskawowo-jagodowy w kruszonym lodzie. Jakby jeszcze było mało słodkości, dorzucają Ci mięciutkie ciastka czekoladowe z kawałkami czekolady. To jedynie namiastka tego, czym gości Chios swych turystów. I nic dziwnego, że kuchnię śródziemnomorską

Right Behind The Kitchen
Szparagi w szynce z jajkiem w koszulce + porady jak przygotować danie wcześniej dla większej liczby osób 181

batatami i koperkiem “). Jaskrawy zielony kolor szparagów uzyskamy poprzez krótkie zblanszowanie ich w wrzątku oraz natychmiastowe zahartowanie, czyli schłodzenie w lodowatej lodzie (i nie myślcie, że chce mi się do tego celu napełniać miskę lodem :)). Dzięki temu zatrzymywany jest od razu proces gotowania i jednocześnie zachowany zostaje wydobyty kolor (szparagi bowiem nadal będą się gotować po wyjęciu(...)mnie po prostu niesmaczne :)), a następnie przesmażyć lub grillować. Jeśli nie chcemy wydawać dania od razu, tak owinięte szparagi szynką możemy przechowywać w lodówce 1-2 dni. Przed smażeniem lub grillowaniem należy je wyjąć przynajmniej 20 minut wcześniej, aby nabrały temperatury pokojowej (wyciągnięte z lodówki i wrzucone od razu np. na grill dłużej będą nabierały temperatury, co w efekcie doprowadzi

Moja Delicja
Zupa krem z pieczonych buraków 174

krem z pieczonych buraków. Zupa stała się inspiracją do stworzenia swojego przepisu. Wszystkie dania podane na najwyższym poziomie.  Próbowanie tego czego się nigdy nie jadło było prawdziwą przyjemnością: lody tymiankowe, espuma orzechowa...mmm pycha. Obsługa kelnerska bardzo miła i służąca pomocą.  Jednak wystrój lokalu trochę zaskakuje. Moim zdaniem jest on za mało przytulny i elegancki. Jednak(...)aluminiową. Pieczemy przez godzinę w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.  Kiedy buraki przestygną obieramy je ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. W garnku na oliwie z oliwek smażymy posiekaną cebulę. Dodajemy pokrojony czosnek i tymianek. Chwilę smażymy Następnie dodajemy pokrojone buraki, sos z połowy pomarańczy i łyżeczkę soku z cytryny. Zalewamy wywarem jarzynowym i gotujemy przez

Pan i Pani Smith w kuchni