Jest to słodziutki deser mleczny z suszonymi śliwkami i orzechami laskowymi otoczony naleśniczkiem podsmażanym na złoto. Oblany kremowym sosem kajmakowym. Idealny w zestawie z lodami waniliowymi, które łamią słodycz tego deseru i lampką białego Prosecco :)Mam nadzieję, że również zakochacie się w tym deserze <3 Składniki: (na 2 porcje) Masa bakaliowa: 300 ml mleka skondensowanego(...)pszenna pół szklanki woda pół szklanki szczypta soli szczypta cukru Polewa: 3 łyżki kajmaku/masy krówkowej z puszki 2 łyżeczki kefiru Dodatkowo : Łyżeczka masła, bądź odrobina oliwy do smażenia naleśników i podsmażania krokietów na złoto.-jeśli używacie zwykłej patelni. Ja używam patelni grillowej, na której wykonuje te czynności bez tłuszczu Przygotowanie: 1. Mleko skondensowane i mleko podgrzewać na małym
KreatywnePinyPlacuszki bananowe smażymy z każdej strony na złoty kolor. źródło: przepis własny Ilość porcji: ok. 25 placuszków Czas przygotowania: 0,45 h Koszt przygotowania: ok. 6 zł Masło bananowe idealnie pasuje także do różnego rodzaju pieczywa. Można nim dekorować desery, posmarować naleśniki czy omlety. Jest to też pyszny dodatek do gofrów z bitą śmietaną i lodów. Produkt można zamówić
Pobite gary Barbaryzimnej wody z lodem. Odłamane końcówki szparagów gotujemy w niewielkiej ilości wody doprawionej podobnie. Po ugotowaniu, całość miksujemy i przecieramy przez sito. W niewielkiej ilości śmietanki ( 50-100 ml ) rozprowadzamy 1 łyżeczkę mąki. Dodajemy do przetartych szparagów. Dodatkowo dodajemy łyżeczkę masła. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Zagotowujemy aby sos zgęstniał ( podczas gotowania mieszamy ). Na ogrzanym oleju smażymy łososia
Smaki Ewyolej do smażenia Kromki chleba tostowego bez skórki (lub kajzerki) moczymy w mleku. Ser trzemy na tarce o drobnych oczkach. Zmielone mięso przekładamy do miski, dodajemy odciśnięty chleb, starty ser, startą na drobnej tarce cebulę, jajka, pieprz i sól. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną. Formujemy owalne kotlety. Aby porcje były równe można je nabierać łyżką do lodów, następnie lekko
mojewypiekiinietylkoPyszne lody w sam raz na upalne dni! Składniki: 500 ml śmietanki 30% szklanka słonecznika (można dostać w sklepie Winoszarnia lub w sklepie Piątnica ) 100 ml mleka kokosowego 5 łyżek oleju kokosowego ( kupiony tutaj ) 5 łyżek miodu z bakaliami ( Miód Bakaliowy Raj )firmy BogutynMlyn.pl 2 łyżki likieru miodowego 6 łyżek cukru pudru Wykonanie: Słonecznik smażymy na oleju
Podróż w kulinariaoleju i smaż omlet z dwóch stron. Do przewrócenia omletu użyj szerokiej łopatki. Omlet przekładamy owocami i składamy na pół, jemy póki ciepłe. Porcja: 293 kcal ;-) W wersji dla tych co nie na diecie: - omlet możesz poddać z serkiem wiejskim, serkiem mascarpone, twarożkiem lub bitą śmietaną - w wersji na drugie śniadanie omlet możesz zaserwować z gałką lodów np. jagodowych
SMYKWKUCHNIniesamowicie wydajna. Sam olej ma długi okres trwałości i dobrze się przechowuje w temperaturze pokojowej. Dodatkowo wysoki punkt dymienia sprawia, że w wielu barach i restauracjach na oleju palmowym smaży się wielokrotnie. Z ekonomicznego i technologicznego punktu widzenia jest to więc ideał. A ja to wygląda z perspektywy zdrowia konsumenta? Czy faktycznie jest się czego bać? Surowy vs przetworzony(...)uzyskuje się z palmy oleistej. Na rynku mamy dwa rodzaje oleju, o różnym składzie chemicznym i właściwościach: z nasion (ziarna) palmy oleistej – rzadziej spotykany, używany głównie przy produkcji lodów, zawiera ponad 82% kwasów tłuszczowych nasyconych i należy do grupy olejów laurynowych (zawiera ok. 48% tego kwasu) z miąższu powszechnie zwany olejem palmowym – zazwyczaj właśnie ten rodzaj jest
Powiedz dietom nielodów. Jak dla mnie mają urok właśnie takie kosmate dlatego nakładam je zwykłą łyżką. Najsmaczniejsze tego samego dnia! EKSPRESOWE PĄCZKI Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO 200 g serka homogenizowanego 3 jajka 1,5 szkl mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki wymieszać w misce ze sobą i kłaść łyżką niewielkie porcje na rozgrzany olej lub smalec. Smażyć do zrumienienia. Usmażone
Pieguskowa Kuchniasmażymy ale już trochę krócej. Orzeszki powinny same wypadać z formy lub po lekkim podważeniu np nożem powinny super odchodzić od formy. I postępujemy tak do skończenia ciasta,za każdym razem polecam lekko smarować olejem dziurki na ciasto. Skorupki studzimy,potem do każdej dajemy troszkę kremu (można robić to szprycą lub polecam drewniany patyczek od lodów
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokukostki lodu. Podanie chłodnika z ugotowanymi, wystudzonymi ziemniakami, to mój pomysł, który okazał się wyjątkowo smaczny. Spróbujcie koniecznie takiej wersji chłodnika. Składniki: 1,5 szkl młodych buraków (pokrojonych w drobną kostkę) 2,5 szkl. wody (do gotowania buraków) 2 szkl. gęstego jogurtu naturalnego 2 szkl. maślanki naturalnej 4 ogórki gruntowe 6 rzodkiewek kilka młodych, ugotowanych ziemniaków + smażona cebulka
Codziennik Kuchennylodem, odsącz na sicie, połowę zmiksuj na pure z odrobiną wywaru, resztę zostaw w kawałkach. Na końcu do wody włóż zdrewniałe końcówki i kozieradkę, gotuj 15 minut, zmiksuj, dopraw do smaku, przetrzyj przez sito (do risotto będziesz potrzebować ok. 1000 ml wywaru). W rondlu rozgrzej oliwę z łyżką masła, zeszklij posiekaną szalotkę, dodaj ryż i smaż aż będzie
SzczyptaSmaQlodami malina-banan jako taka lodowa kanapka. Genialne. Przepis: własny / 1 porcja / 70 ml mleka sojowego 1/2 łyżki lnu mielonego łyżeczka cukru /użyłam trzcinowy/ 45 g zmielonych płatków owsianych /lub mąki owsianej/ szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Rozgrzać gofrownicę, w razie potrzeby posmarować ją olejem. Smażyć gofry przez
tost z dżememDzisiejszy przepis jest takim małym eksperymentem... Moi czytelnicy zapewne wiedzą, ze bardzo lubię rabarbar. Do tej pory serwowałam go głównie w wersji na słodko, w ciastach, lodach i deserach. Natomiast dziś postanowiłam go połączyć z mięsem i świeżym ananasem. Tercet wyszedł znakomity, więc będę eksperymentować dalej z rabarbarem na wytrawnie. Do czego i Was zachęcam(...)Zapiekane pulpeciki wieprzowe z ananasem i rabarbarem Czas przygotowania: 80 minut Składniki: 500 g łopatki wieprzowej sól morska pieprz mąka pszenna do obtoczenia pulpetów olej do smażenia 1/2 łyżeczki papryki 1 cebula 1/2 świeżego ananasa 2 łodygi rabarbaru 200 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki curry sól morska Wykonanie: Wieprzowinę mielimy w maszynce do mięsa, wkładamy do miski. Dodajemy sól
Kulinarne przygody Gatitylodami waniliowymi, jednak dziś zajadaliśmy je z musem "czekolada śliwkowa" od firmy Manufaktura Łagowski . Powiem Wam, że był to strzał w dziesiątkę. Słodko-kwaśne placuszki i ten pyszny mus :) Musicie spróbować :) Składniki: * 1 puszka ananasów w plastrach * 1 jajko * 1/2 szklanki mleka * 1/2 szklanki soku z ananasów * 1, 5 szklanki mąki pszennej * szczypta soli * olej do smażenia
Zrób to smacznieSmażona dorada z zielonym pesto z rukoli i bazylii, surówką z cykorii, sałaty rzymskiej, szczypioru i rzodkiewki. Przy okazji tego spotkania, nauczyłam się filetować doradę, Witek stwierdził, że bardzo zgrabnie mi to poszło i mam do tego dryg. Dorsz w cieście piwnym , podany z puree z zielonego groszku oraz dipem jogurtowo- czosnkowym. Tarta z gruszką, migdałami i lodami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię