smażone lody - 657 przepisów (strona:17/44)

Szarlotka zamknięta w jabłku 140

łyżeczką miodu. Smażymy na patelni około 7-9 minut. W tym czasie wykonujemy kruszonkę. W tym celu do miski przekładamy masło, mąkę oraz cukier i wyrabiamy ręcznie. 1 jabłko przekładamy do naczynia żaroodpornego, środek wypełniamy farszem z piekarnika a wierzch posypujemy kruszonką. Zapiekamy w 180 około 20-25 minut. Najlepiej podawać z gałką lodów

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Zdrowy tryb życia - jak zacząć? 165

czekoladę, ciastka, lody...  kto nie lubi? ;) Ale poza tym jem zdrowe posiłki i wiem, że mojemu organizmowi niczego nie brakuje. Eksperymentuj w kuchni! Staraj się szukać zdrowych zamienników. Korzystaj z naturalnych, sezonowych produktów. Wykaż się kreatywnością w kuchni! Kotlet schabowy na obiad? Czemu nie! Zamiast bułki tartej do panierki, użyj płatków owsianych. Nie smaż na głębokim oleju

Kuchnia Ellie
JOGURTOWE RACUSZKI MALINOWO – KOKOSOWE 154

puszyste …. i od razu mówię , że lepiej usmażyć podwójną porcję , bo znikają błyskawicznie z talerzy. Idealny pomysł na obiad w upalny dzień albo słodki podwieczorek. Dodatek np. gałki lodów waniliowych sprawi, że racuszki te zamienią się w fantastyczny deser! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * mąka pszenna – 1 szkl * jajko – 1 szt * jogurt grecki – 2 łyżki(...)cukier – 2 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * napój kokosowy Alpro – 0,5 szkl * wiórki kokosowe – 4 łyżki * maliny – ok. 100 g * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cukrem. Dodajemy jajko, jogurt grecki, napój kokosowy oraz wiórki – wszystko razem dokładnie mieszamy. Na rozgrzany olej wylewamy

Ostra na Słodko
Kuchnia bez pszenicy- bezpszenne mąki 125

użyta jako posypka lodów, wszelkich deserów i sałatek, a także jako panierka. Koszt : ok. 23zł/ 500 gram Mąka dostępna w sklepach ekologicznych Mąka z kasztanów Mąka kasztanowa to wysuszone, mielone kasztany jadalne. Ten jednoskładnikowy produkt pochodzenia organicznego jest wolny od glutenu, lekkostrawny. Nadaje się do wypieku ciastek oraz jako dodatek do wypieku chleba i smażenia naleśników, zagęszczania sosów

Tradycyjna Kuchnia
Naleśniki z twarożkiem w sosie grejpfrutowo - limonkowym z lodami 425

wymyślania smakołyków ;) Naleśniki lubią chyba wszyscy, choć wiem, że nie wszyscy na słodko. Spróbujcie jednak tych, które ja dziś zrobiłam. Gorące kwaskowate naleśniki i zimne słodkie lody...pycha. Tylko nie liczcie lepiej kalorii.... ;)Składniki ciasta naleśnikowego:1 szklanka mleka, 2 jajka,7 lekko czubatych łyżek mąki (ciasto musi być nie za gęste(...)przygotowania czterech naleśników potrzebuję: 4 łyżki twarożku śmietankowego,  4 łyżeczki cukru i 1 kroplę aromatu śmietankowego. Wszystko razem wystarczy dokładnie wymieszać.Naleśniki smażymy na średnim ogniu. Mają być delikatne i nie wysmażone. Po usmażeniu smarujemy twarożkiem i składamy na cztery, w tzw. chusteczkę. Na sos owocowy potrzebujemy:1 średni grapefruit,1 limonka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Babeczki jabłkowe 102

zimno. Pasują do lodów jako elegancki deser. Jednym słowem: spróbujcie :) Składniki: * 3 łyżki masła * 6 łyżek cukru trzcinowego * 2 łyżki mleka * 1 duże jajko lub 2 małe * 1/2 łyżeczki cynamonu * 2 łyżki wiórków kokosowych * 500g kwaśnych jabłek * 3 łyżki mąki Jabłka obieramy i ścieramy na tartce, na grubych oczkach. Odsączamy sok (który możemy wypić) i smażymy na patelni przez

Klasyka Gotowania
Boczniaki z majonezem bazyliowym 124

wodzie z lodem. Osuszyłem, a następnie zmiksowałem z gotowym majonezem i startym parmezanem. Boczniaki opłukałem, osuszyłem. Większe boczniaki pokroiłem na mniejsze kawałki. Jajka roztrzepałem z wodą. Bułkę tartą wymieszałem z suszoną bazylią, solą i pieprzem. Rozgrzałem olej na głębokiej patelni. Grzyby obtoczyłem w mące, następnie w jajkach, a na końcu w bułce tartej. Partiami smażyłem w głębokim tłuszczu na złoty

R'n'G Kitchen
Krokiety z bakaliami 149

Jest to słodziutki deser mleczny z suszonymi śliwkami i orzechami laskowymi otoczony naleśniczkiem podsmażanym na złoto. Oblany kremowym sosem kajmakowym. Idealny w zestawie z lodami waniliowymi, które łamią słodycz tego deseru i lampką białego Prosecco :)Mam nadzieję, że również zakochacie się w tym deserze <3 Składniki: (na 2 porcje) Masa bakaliowa: 300 ml mleka skondensowanego(...)pszenna pół szklanki woda pół szklanki szczypta soli szczypta cukru Polewa: 3 łyżki kajmaku/masy krówkowej z puszki 2 łyżeczki kefiru  Dodatkowo :  Łyżeczka masła, bądź odrobina oliwy do smażenia naleśników i podsmażania krokietów na złoto.-jeśli używacie zwykłej patelni. Ja używam patelni grillowej, na której wykonuje te czynności bez tłuszczu Przygotowanie: 1. Mleko skondensowane i mleko podgrzewać na małym

KreatywnePiny
Bananowe placuszki 143

Placuszki bananowe smażymy z każdej strony na złoty kolor. źródło: przepis własny Ilość porcji: ok. 25 placuszków Czas przygotowania: 0,45 h Koszt przygotowania: ok. 6 zł Masło bananowe idealnie pasuje także do różnego rodzaju pieczywa. Można nim dekorować desery, posmarować naleśniki czy omlety. Jest to też pyszny dodatek do gofrów z bitą śmietaną i lodów. Produkt można zamówić

Pobite gary Barbary
Łosoś w szparagach 150

zimnej wody z lodem. Odłamane końcówki szparagów gotujemy w niewielkiej ilości wody doprawionej podobnie. Po ugotowaniu, całość miksujemy i przecieramy przez sito. W niewielkiej ilości śmietanki ( 50-100 ml ) rozprowadzamy 1 łyżeczkę mąki. Dodajemy do przetartych szparagów. Dodatkowo dodajemy łyżeczkę masła. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Zagotowujemy aby sos zgęstniał ( podczas gotowania mieszamy ). Na ogrzanym oleju smażymy łososia

Smaki Ewy
Kotlety mielone w stylu włoskim 152

olej do smażenia   Kromki chleba tostowego bez skórki (lub kajzerki) moczymy w mleku. Ser trzemy na tarce o drobnych oczkach. Zmielone mięso przekładamy do miski, dodajemy odciśnięty chleb, starty ser, startą na drobnej tarce cebulę, jajka, pieprz i sól. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną. Formujemy owalne kotlety. Aby porcje były równe można je nabierać łyżką do lodów, następnie lekko

mojewypiekiinietylko
,,Lody słonecznikowe’’ 253

Pyszne lody w sam raz na upalne dni!   Składniki: 500 ml śmietanki 30% szklanka słonecznika (można dostać w sklepie Winoszarnia lub w sklepie Piątnica ) 100 ml mleka kokosowego 5 łyżek oleju kokosowego ( kupiony tutaj ) 5 łyżek miodu z bakaliami ( Miód Bakaliowy Raj )firmy BogutynMlyn.pl 2 łyżki likieru miodowego 6 łyżek cukru pudru Wykonanie: Słonecznik smażymy na oleju

Podróż w kulinaria
Chrupiące Wontony z mięsem - łatwizna 218

łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżka wina ryżowego Shaohsing lub innego dobrego białego wina 1/4 łyżeczki mąki biały pieprz sól olej arachidowy lub inny do smażenia na sos: 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżeczka sosu chili 1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznego lub chińskiego ciemnego octu 1 łyżeczka ziaren sezamu Zamiast powyższego sosu można(...)przez ok. 10 sekund. Wylać następnie szpinak na sito od razu przelewając dużą ilością zimnej wody, lub wyjąć z wrzątku i zanurzyć w misce z lodowatą wodą z kostkami lodu. To wszystko po to by zahamować proces gotowania się, by liście zachowały jędrność. Liście szpinaku ścisnąć mocno w dłoniach odciskając z nich wodę. Poszatkować drobno liście szpinaku i dodatkowo rozłożyć

Sztuka gotowania w/g Samiry
Dietetyczny omlet z owocami 221

oleju i smaż omlet z dwóch stron. Do przewrócenia omletu użyj szerokiej łopatki. Omlet przekładamy owocami i składamy na pół, jemy póki ciepłe. Porcja: 293 kcal ;-) W wersji dla tych co nie na diecie: - omlet możesz poddać z serkiem wiejskim, serkiem mascarpone, twarożkiem lub bitą śmietaną - w wersji na drugie śniadanie omlet możesz zaserwować z gałką lodów np. jagodowych

SMYKWKUCHNI
Czy olej palmowy jest szkodliwy? 282

niesamowicie wydajna. Sam olej ma długi okres trwałości i dobrze się przechowuje w temperaturze pokojowej. Dodatkowo wysoki punkt dymienia sprawia, że w wielu barach i restauracjach na oleju palmowym smaży się wielokrotnie. Z ekonomicznego i technologicznego punktu widzenia jest to więc ideał. A ja to wygląda z perspektywy zdrowia konsumenta? Czy faktycznie jest się czego bać? Surowy vs przetworzony(...)uzyskuje się z palmy oleistej. Na rynku mamy dwa rodzaje oleju, o różnym składzie chemicznym i właściwościach: z nasion (ziarna) palmy oleistej – rzadziej spotykany, używany głównie przy produkcji lodów, zawiera ponad 82% kwasów tłuszczowych nasyconych i należy do grupy olejów laurynowych (zawiera ok. 48% tego kwasu) z miąższu powszechnie zwany olejem palmowym – zazwyczaj właśnie ten rodzaj jest

Powiedz dietom nie

Proponowane wyszukiwania